Čtvrtek 28. březen 2024 16:46
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Španielsku nemá deficit optimizmu

28.09.2012 13:38  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Makroekonomické výsledky z US včera skončili katastrofálne. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby za júl sa prepadli o 13%, nezrealizované predaje domov za august tiež poklesli a ekonomický rast za 2Q bol revidovaný nadol z 1,7% na 1,3%. Reakcia akcií? Najsilnejší rast indexov za posledné dva týždne. Najviac sa darilo technologickému sektoru a energiám. Technológie potiahli vyššie hlavne akcie spoločnosti Apple, ktorá si polepšila o 2,43%. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones +0,54%, SP500 +0,96%, Nasdaq Composite +1,39%.

Španielsku nemá deficit optimizmu

Na FX trhu sme videli tiež pomerne slušný rast eura a ostatných mien. Tam pomohlo predstavenie španielskeho rozpočtu. Ide o prvý rozpočet deväť mesiacov starého Rajoyovho kabinetu a zároveň o piaty program škrtov. Deficit na budúci rok sa očakáva na úrovni 4,5%, čo je mimo fiškálneho paktu, no v súlade s výnimkou, ktorú Španielsko dostalo. V porovnaní s tohtoročným plánom deficitu na 6,3%, ktorý asi nebude splnený, ale ide aj tak o odvážne zníženie výdavkov v aktuálnej kríze. Centrálna vláda očakáva budúci rok kontrakciu HDP o 0,5%, kým analytici očakávajú v priemere pokles HDP o 1,3%.

Príprava na záchranu?

Rozpočet tak bol v súlade s očakávaniami, no trh reagoval slušným rastom. Minister financií včera o rozpočte povedal, že vo všetkých oblastiach rozpočet prekonáva odporúčania EU. Na prvý pohľad bezvýznamná správa môže znamenať, že Španielsko sa pripravuje na to, aby požiadalo o pomoc, no dáva najavo, že podmienky už splnili a nechcú nové. Ak Španielsko požiada o pomoc, vnímame to ako pozitívnu správu pre trhy, nakoľko Španielsko je stále veľkým rizikom pre eurozónu.

Dlhová špirála po vzore Grécka

Tieto riziká si uvedomuje aj ratingová agentúra Egan-Jones, ktorá včera znížila rating krajiny ešte hlbšie do neinvestičného pásma. Zníženie ratingu na CC z CC+ odôvodnili tým, že miera nezamestnanosti v krajine dosahuje 25%, no aj tak vláda škrtá výdavky a zvyšuje dane, aby udržala svoj deficit. Španielsko už je veľmi blízko k dlhovej špirále, ako zažíva Grécko alebo Portugalsko, kedy vyšší deficit zníži HDP, to následne spôsobí pokles príjmov rozpočtu a nesplnenie cieľov rozpočtu. Preto sa na budúci rok pripravme na ďalší rozpočet s heslom nasľubovať a nesplniť.

Francúzsko môže s deficitom hazardovať

Podobne to bude asi aj vo Francúzsku. Rozpočet Francúzska na budúci rok predstavený dnes počíta s rastom 0,8%, na rok 2014 s rastom 2%. Deficit v roku 2013 očakáva na 3% HDP, v roku 2014 na 2,2% HDP. Dlhový pomer vzrastie na 91,3% z 89,9%. Francúzsko chce splniť budúci rok cieľ deficitu, nakoľko je to podmienkou fiškálneho paktu. Čo ale urobia, keď sa nesplnia očakávania nárastu príjmov zo zavedenia milionárskej dane? Francúzsko našťastie nie je odkázané na tvrdé plnenie pomoci, ktoré sa vyžaduje, ak začne dlhopisy Španielska nakupovať ECB. Francúzsko si preto môže dovoliť nesplnenie deficitu. Španielsko túto možnosť mať nebude.

Toto riziko bude nad eurom stále visieť ako Damoklov meč, no nákupy dlhopisov ECB a QE zo strany Fedu by mali zabrániť tomu, aby euro prepadlo na nové minimá pod 1,20/1,18. Preto ostávame naklonení celkovo rastovému výhľadu na euro, no kým požiada Španielsko o pomoc, preferujeme pokles k 1,27 s výhľadom až na 1,25.

Dnešný výhľad


Predstavené rozpočty Španielska a Francúzska síce FX trh upokojili, no na dlhopisových spredoch voči Nemecku nevidíme nejaké náznaky eufórie. Preto je trh stále náchylný na obrat. Napríklad kábel sa obchoduje pri silnej rezistencii a rovnako aj index SP500 sa odrazil od úrovne 1450 bodov. Dnes očakávame hlavne o 18:00 výsledky španielskych záťažových testov bánk. Očakáva sa, že potreba kapitálu španielskych bánk bude v pásme 50-70 mld. eur. Takéto výsledky by mohli byť trhom pozitívne prijaté, no kým Španielsko nepožiada o pomoc, bude mať euro rast komplikovaný. Suport na eure na 1,2900, rezistencia 1,2975/1,30.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Španielsko
    Standard& Poors znížila rating Španielsku....z AA+ na AA a výhľad negatívny......
  • Španielsko
    Spredy 10-ročných španielskych vládnych EURo dlhopisov dosiahli voči nemeckým 10-ročným histo...
  • Španielsko asi bude donútené požiadať o pomoc
    Včerajšok začínal ako veľmi dobrý deň na finančných ...
  • Španielsko bojuje s gréckym problémom
    Akciové trhy v US včera zaznamenali ďalšiu stratovú seansu....
  • Španielsko čaká ešte dlhá cesta
    Európska centrálna banka včera ponechala úrokovú mieru na úrovni 1,00% a splnila tak očakávania trhu. Na následnej tlačovej konferencii Mário Draghi upozornil na rastúce riziko inflácie a naznačil tak, že ECB v najbližšom čase nepripravuje žiadne nové opatrenia pre podporu likvidity. Napriek mierne jastrabiemu komentáru Draghiho je jasné, že eurozóna sa tento rok pravdepodobne dostane do kontrakcie. Poukazujú na to aj posledné výsledky PMI a zhoršujúce sa makroekonomické prostredie.
  • Španielsko dostalo varovanie. ECB by mala byť v strehu.
    Včerajšie pomerne nezáživné obchodovanie nakoniec rozhýbala až americká seansa. Obchodníci po otvo...
  • Španielsko II
    Opakuje sa grécky problém, kedy sa postupne pred blížiacim sa splatením dlhov španielske...
  • Španielsko III
    Spolu so splátkami úrokov sa celkové splátky španielskej vlády do konca júla vyšplhajú na neúnosných 48,2 mld...
  • Španielsko produkuje nové problémy, Grexit je späť - MMF končí
    Najnovšia europanika a obnovené (a už 4 roky nekončiace) obav...
  • Španielsko vyhlasuje výnimočný stav z dôvodu prudkého nárastu prípadov COVID-19
    IBEX 35 začal tento týždeň obchodovanie nižšie a nachádza sa okolo úrovne 6 880 bodov. Akcie klesli po tom, čo bol v mnohých krajinách počas víkendu zaznamenaný rekordný počet nových infekcií. V sobotu španielske ministerstvo zdravotníctva hlásilo 20 986 nových prípadov, čo predstavuje najvyšší počet prípadov od začiatku pandémie, po ktorom v nedeľu nasledovalo 19 851 prípadov. Vláda vyhlásila nový výnimočný stav a nariadila celoštátny zákaz vychádzania v snahe obmedziť prudký nárast koronavírusových infekcií a zabrániť zrúteniu základných zdravotníckych služieb. Zákaz vychádzania zostane v platnosti najmenej dva týždne a ďalšie predĺženie bude podľa ústavy vyžadovať súhlas parlamentu. "Čím viac mobility, tým viac infekcií," uviedol predseda vlády Pedro Sánchez, ktorý dúfa, že sa výnimočný stav predĺži až do 9. mája 2021.
  • Španielsky bankový sektor
    Podľa ratingovej agentúry S&P je španielsky bankový sektor zraniteľný a závislý na zdrojoch EC...
  • Španielsky denník El Pais a kto bude nakupovať dlhopisy
    Už pred pár dňami sme videli záujem Číny nakupovať španielske dlhopisy. Aktuálne prichádza š...
  • Špatná čísla nevadí akciím ani euru. Evropa navazuje na rostoucí Ameriku
    Poměrně nepříjemná čísla chodí z německého průmyslu. Po velmi citelném snížení PMI během řady posledních měsíců se začala propadat průmyslová výroba. Tento vývoj lze částečně svést na relativně vysokou srovnávací základnu, ale stejně je to dost negativní zpráva. Výroba klesá napříč obory a těžko za tím hledat jen podzimní útlum v autosektoru. Data jsou také výrazně horší, než se čekalo, a předchozí měsíc byl revidován dolů. K tomu nečekaně hodně klesají německé průmyslové objednávky.
  • Špatná data jsou dobrá data? Otazník z trhu práce na závěr týdne
    Revidovaná data ráno potvrdila stále dobrou kondici sektoru služeb v Eurozóně, když index PMI zůstává bezpečně nad neutrálními 50 body. Pro trhy však jde o málo významnou zprávu, která jen drobně upravuje už známá předběžná čísla. Hlavní pozornost míří k odpolednímu reportu z amerického trhu práce.
  • Špatná data kanadského HDP mírně oslabují CAD
    HDP Kanady v 1. čtvrtletí rostlo pouze o 3,1 % anualizovaným tempem oproti očekávání 5,2 % a proti předchozímu tempu růstu 6,7 %. Na druhou stranu měsíční HDP za březen vychází lépe na 0,7 % m/m oproti očekávání 0,5 % m/m a proti předchozímu růstu 1,1 % m/m. Odhad na duben ukazuje růst o 0,2 % m/m.
  • Špatná data rozjezd do nového týdne nezkazila. Akcie rostou, euro se drží
    Do nového týdne se přenáší příznivý efekt pátečních zpráv o dohodě mezi USA a Čínou. Navázala solidní čínská makrodata, když zdejší maloobchod i průmyslová výroba vykázaly za listopad zrychlení a překonání odhadů. Naproti tomu je podle nás značným zklamáním, že se opětovně zhoršily indexy nákupních manažerů v eurozóně.
  • Špatná data? Trhy si závěr týdne zkazit nenechají
    Konec pracovního týdne pomohl tlumit pochybnosti o směřování k dohodě mezi USA a Čínou. Dohoda je podle poradce Kudlowa blízko. Na druhou stranu odpolední americká makrodata zklamala. Trhy si přesto nenechají vzít dobrou náladu: americké akcie začaly o něco větším růstem než opatrná Evropa, dluhopisy se naopak dostávají pod tlak a zlato klesá. Eurodolar navyšuje své zisky růstem vstříc 1,1050.
  • Špatná data z trhu práce oslabují euro
    Italská míra nezaměstnanosti dosáhla na 36leté maxima a duben zakončila na 12,0 procentní hranici. Ekonomové oček...
  • Špatná data z USA na závěr týdne, analýza USD/CHF
    Americký dolar dostává v závěru týdne další ránu, když index spotřebitelské důvěry konstruován Univerzitou Michigan v březnu klesl na nejslabší úroveň od loňského října. Index spadl tento měsíc podle předběžných údajů na 90,0 bodu z 91,7 bodu za únor, zatímco analytici očekávali mírné zlepšení proti předchozímu měsíci na 92,2 bodu.
  • Špatná kondice českého průmyslu
    „Český průmysl a s ním i celá ekonomika prochází recesí. Již v červenci klesla průmyslová výroba meziročně o 2,8 %, přičemž předtím pět měsíců v řadě rostla. V srpnu pak průmyslová produkce meziročně klesla o 1,7 %. I když tempo poklesu zpomalilo, postihlo opět většinu odvětví české ekonomiky. Nejde však jen o výkon v uplynulém období; ani vyhlídky do budoucna nevyznívají pro průmyslovou produkci nijak pozitivně. Hodnota nových zakázek se v srpnu meziročně snížila o 4,2 %. Český průmysl čelí poklesu jak domácí poptávky, když nové tuzemské zakázky klesly o 5,5 %, tak zahraniční, kde se nové zakázky se meziročně snížily o 3,4 %,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader