Čtvrtek 28. březen 2024 18:45
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Draghi a Nowotny odpalujú euro nahor

26.07.2012 13:12  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy v US včera otvárali v stratách kvôli slabým výsledkom spoločnosti Apple (-4,32%), no nakoniec sa im podarilo ukončiť obchodovanie s minimálnymi stratami: Dow Jones +0,47%, SP500 -0,03%, Nasdaq Composite -0,31%. Oporu poskytli lepšie výsledky top firiem z výroby a to Boeing (+2,78%) a Caterpillar (+1,44%). Obchodníci sa pri nákupoch akcií opreli tiež o šumy, že Fed by už na budúcotýždňovom zasadnutí FOMC mohol naznačiť oveľa vyššie odhodlanie k novým stimulom.

Nová paradigma: stagnácia


Nové stimuly by určite potrebovala aj UK ekonomika. Včera zverejnené dáta zmeny HDP za 2Q ukázali, že ekonomika zaznamenala v 2Q kontrakciu o 0,7% oproti očakávaniam o 0,2%. Ide o najslabší výsledok od 1Q 2009. Siedma najväčšia ekonomika sveta je tak už oboma nohami v recesii. Analytik Stephen King z banky HSBC v reakcii na dáta napísal: „Problémom UK nie je ani tak návrat recesie, ale kompletná absencia obnovy. Už nežijeme v binárnom svete rastu a kontrakcie. Miesto toho sme v stave neustálej stagnácie. Aj napriek obrovským stimulom sa UK a rovnako ani väčšine západných ekonomík nepodarilo zostaviť a to kvôli vysokému dlhu, nízkej produktivite a celkovej malátnosti globálnej ekonomiky. UK ekonomika sa príliš orientovala na export do Európy, ktorá má teraz vlastné problémy. Druhým problémom je absencia inovácii. Rast UK ekonomiky totiž tvorili len tri sektory: finančný sektor, realitný sektor a verejný sektor. Všetky tri teraz majú problém.“ Takže UK ekonomika je na tom podobne ako väčšina Európy.

UK možno príde o top rating

Po týchto slabých dátach rastu sa začali objavovať správy, že rating UK by mohol byť znížený. Minister financií Osborne totiž čakal, že uťahovanie opaskov, z ktorého sme stále nevideli hlavnú časť, bude mať v konečnom dôsledku pozitívny vplyv na rast. Ako ale vidíme, mýlil sa. Expanzívna fiškálna kontrakcia neuspela v Grécku, Portugalsku a ukazuje sa, že nefunguje ani v Španielsku. UK ekonomika totiž patrí k malej skupine krajín, ktoré majú najvyšší AAA rating od všetkých agentúr. Po týchto dátach rastu sa ale zvyšuje pravdepodobnosť, že UK o svoj rating príde. Moodys už má negatívny výhľad na UK od februára, S&P rok predtým.

Eurozóna ekonomicky najslabšia za posledné tri roky


Slabý ekonomický výhľad má aj eurozóna. Predbežné dáta PMI z eurozóny zverejnené v pondelok ukázali, že sektory výroby ako aj služieb zaznamenali šiesty mesiac kontrakcie v rade za sebou. Po najhorších kvartálnych dátach za 2Q za posledné tri roky tak neprišlo ku žiadnemu zlepšeniu. Dokonca poukazujú na to, že ekonomická malátnosť začína zasahovať aj jadrové krajiny. Včera zverejnený výsledok nemeckého sentimentu zaznamenal najslabší výsledok za posledné tri roky.

Egan-Jones po Španielsku znižuje rating Taliansku

Slabý ekonomický vývoj ako aj problémy na dlhovom fronte včera spôsobili, že ratingová agentúra Egan-Jones včera znížila rating Talianska na CCC+ z B+. Tento rok ešte musí krajina prerolovať 183 mld. eur dlhu a budúci rok ďalších 214 mld. eur. To môže byť veľmi ťažké bez externej podpory. Nevylučujú ani pomoc MMF alebo ECB, po ktorej sa stanú aktuálni veritelia podriadení ostatným. Taliansko tiež nedokáže udržať svoj dlh bez ekonomického rastu.

Nowotny: Existuje za ako aj proti bankovej licencii pre ESM

Takže ako na najväčšieho záchrancu sa teraz pozerá na ECB. Včera šéf rakúskej centrálnej banky a člen ECB Nowotny povedal, že vidí pre ale aj proti bankovej licencii pre ESM (na okraj len toľko, že v januári Nowotny hovoril, že nevylučuje možnosť QE zo strany ECB). Ak by permanentný záchranný mechanizmus takúto licenciu dostal (a hlavne by nebol zastavený na nemeckom ústavnom súde), mohol by využiť prístup k ECB cez repooperácie a jednoducho sa „napákovať“ cez recykláciu zdrojov z týchto operácii. Napríklad ESM nakúpi dlhopisy PIIGS za 400 mld. eur zo svojich zdrojov. Tie následne použije ako kolaterál pre repooperácie s ECB. Voči získaným napríklad 300 mld. eur ale môže nakúpiť ďalšie dlhopisy ktoré bude s istým haircutom môcť znovu použiť na ďalšie nákupy. Riziká samozrejme nesie ESM, nakoľko ECB pri poklese kvality kolaterálu môže pýtať od komerčnej banky dodatočný kolaterál.

ESM má ale aj po napákovaní sa stále limitovanú kapacitu a nedokáže donekonečna strážiť výnosy na dlhopisoch. Nedokázala to ani ECB pri svojich nákupoch, no vieme, že na nákupy stanovila týždenný strop, ktorý limitoval veľkosť intervencie. Trh to vedel a preto neváhal s predajmi dlhopisov. Ako nástroj na najakútnejšie stabilizovanei situácie to ale určite poslúži.

ECB by nakoniec mohla politickému tlaku ustúpiť a takýmto spôsobom sa podieľať na stabilizácii dlhopisového trhu. Nakoľko ECB nechce fungovať ako „policajt“ na trhu a stanoviť strop na výnosoch problémových krajín (samozrejme s výnimkou Grécka), môže byť tento kanál prijateľný pre Nemecko ako aj Taliansko, Francúzsko a Španielsko, ktoré neustále hovoria o tom, že preferujú väčšiu participáciu ECB na trhu. K týmto krajinám sa po novom pripojilo aj Belgicko.

Belgický minister: Ak môžu mať lacné úvery banky prečo nie štáty?

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders povedal, že debata o možnom riešení krízy by nemala obchádzať ani ECB, ktorej by mohol byť zmenený mandát tak, aby mohla financovať vlády, ktoré sa nedokážu financovať na trhu. Podľa Reyndersa môže ECB rýchlo pomôcť Grécku, Španielsku a Taliansku, ak sa vzdajú svojej suverenity. Ak je totiž možné, aby ECB financovala banky za 1%, prečo by tak nemohla financovať aj investície alebo niektoré štáty, pýta sa v Reynders. My mu hneď odpovieme, že banková likvidita je kolateralizovaná tak, ako sme popísali vo vyššie spomínanom príklade s ESM. Štáty ale ručia za úvery len svojim vlastným kreditom, svojou vlastnou dôveryhodnosťou, že z daní alebo iných príjmov budú mať dostatok zdrojov na splatenie dlhopisov.

Aj keby sa ale ľady pohli v smere bankovej licencie, zase narážame na politický proces schvaľovania, summitovania a overovania ústavnosti, čo môže trvať nejaký čas. Pri aktuálnej situácii ale nemá eurozóna veľa času. Každý ďalší šok, ktorému eurozóna čelí, je totiž silnejší ako ten predchádzajúci.

Dnes možnosti oveľa aktívnejšej politike možno otvoril dvere aj prezident ECB Draghi slovami, že ECB je pripravená urobiť to, čo je potrebné na zachovanie existencie eura. Pri dávnejšom prejave povedal, že neexistuje žiadne tabu týkajúce sa riešení a rovnako ako aj dnes povedal, že zachovanie eura je súčasťou mandátu ECB.

Najjednoduchšie riešenie: ECB

Takže z rýchliku riešeniami sú: spoločné dlhopisy (dlhodobý proces), banková licencia pre ESM (náročné z hľadiska politiky), nákupy dlhopismi ECB (stačí súhlas severných krajín) alebo bankroty (nikto nechce kolaps Španielska alebo Talianska). Takže ECB či chce alebo nechce bude nakoniec dotlačená k nákupom. Podobne aj v roku 2010 Trichet popieral, že ECB bude nakupovať dlhopisy, no pár dní na to už bilancia centrálnej banky rástla. Len nesmieme zabudnúť na to, že nízke sadzby nesmú byť zneužité, ale naopak využité.

Pomaly sa blíži piate výročie krízy, nakoľko pred piatimi rokmi, 9. augusta, musela ECB naliať na medzibankový trh 94,8 mld. eur likvidity. Darček zo strany ECB by bol príjemným prekvapením. Presne budúci týždeň, 2. Augusta, totiž zasadá ECB.

Výhľad na dnes

Slová Nowotneho ako aj Draghiho majú svoju váhu a obchodníci dnes pokračujú vo včerajších nákupoch eura. Prelomená bola rezistencia 1,2160, čo otvára priestor na rast k 1,2330. Na ich slová totiž reagujú aj spredy na dlhopisovom trhu, ktoré dnes slušne klesajú (taliansky spred -6,42% na 483 bp, španielsky spred -4,91% na 576 bp.).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dozvuky středečního zasedání Fedu se budou na trzích ozývat ještě dlouhou dobu
    Holubice se včera večer vyřádily. Fed výrazně snížil své projekce dalšího růstu sazeb v tomto i následujících letech. ...
  • Dožene český investor své západní kolegy?
    Není žádná novinka, že český investor je opatrný. Investování do dluhopisů, akcií a podílových fondů je pro české domácnosti stále ještě neprobádanou oblastí. Rozdíly proti investorsky rozvinutým zemím, jako je třeba Francie či Velká Británie, kde jsou lidé zvyklí využívat výrazně širší portfolio finančních a investičních produktů, jsou obrovské.
  • 🥈Dožene stříbro zlato❓
    Drahé kovy byly v posledních měsících opět ve zprávách, což souvisí s novými maximy zlata nad 2 100 USD za unci. Při pohledu na poslední tři roky je patrné, že na trhu drahých kovů nedošlo k žádnému specifickému trendu, i když cena samotného zlata zůstala poměrně vysoká. Euforie spojená s palladiem definitivně pominula a i přes velké naděje spojené s platinou zůstává cena tohoto kovu jasně pod 1000 dolary za unci. Investoři se však diví, proč se stříbro obchoduje jen na půli cesty ke svým historickým maximům, přičemž zlato se trvale zapsalo nad 2000 dolarů za unci. Je pravděpodobné, že stříbro dožene zlato a také dosáhne historických vrcholů?
  • DPA: Křetínský zvýší podíl v německé firmě Metro na víc než 37 pct
    Investiční společnost EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče navýší podíl v německé firmě Metro na více než 37 ze stávajících 29,99 procenta. Podle svého dnešního sdělení, na které se odvolává agentura DPA, přijala odpovídající objem nabídek kmenových a prioritních akcií. EPGC se pokusila Metro loni i letos celé převzít a už před dnešním oznámením byla největším akcionářem firmy.
  • DPA: Nord Stream 2 a překážky na cestě k první dodávce plynu
    Plynovod Nord Stream 2 je pod tlakem. Alespoň první dokončené rameno dvojpotrubí. Podle provozovatele je v soustavě kolem 177 milionů metrů krychlových plynu - k první přepravě plynu z Ruska přes Baltské moře do Německa je vše připraveno. Než k tomu však dojde, může to chvíli trvat. Zatímco politici komentují klady a zápory zprovoznění plynovodu, je nyní řada na úřadech, aby jednaly. Ale do věci by se mohly vložit i soudy, píše agentura DPA.
  • DPA: V továrně VW na elektromobily v německém Cvikově hrozí propouštění
    V továrně německého automobilového koncernu Volkswagen ve východoněmeckém městě Cvikov (Zwickau) hrozí v důsledku slabé poptávky po elektromobilech rušení pracovních míst. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle jejích informací se jedná o tom, že továrna nebude prodlužovat zaměstnancům smlouvy uzavřené na dobu určitou. V počáteční fázi by se to mohlo na konci října dotknout několika stovek lidí. Továrna celkově zaměstnává kolem 10.700 lidí. Smlouvu na dobu určitou má přes 2000 lidí, kterým by v dohledné době mohlo v závislosti na vývoji podmínek na trhu hrozit ukončení pracovního poměru, píše DPA.
  • DraftKings roste o 15 % díky rekordním příjmům
    Akcie společnosti DraftKings (DKNG.US) v pátek prudce vzrostly o více než 15 % poté, co společnost zveřejnila lepší než očekávané finanční výsledky za 4. čtvrtletí a zvýšila svůj výhled na rok 2023.
  • DraftKings se propadá o 27% navzdory dobrým čtvrtletním výsledkům
    Akcie společnosti DraftKings (DKNG.US) se v pátek propadly o více než 27,0 %, přestože společnost zvýšila své finanční odhady pro rok 2022 a vykázala menší než očekávanou čtvrtletní ztrátu a tržby, které překonaly odhady analytiků. Na druhou stranu společnost varovala, že delší ekonomický pokles by mohl ovlivnit výdaje jejích zákazníků. Také analytik J.P. Morgan Joseph Greff v páteční výzkumné zprávě napsal, že výhled celoroční ztráty Ebitda (společnost očekává ztrátu mezi 575 a 475 miliony USD) je "zklamáním, protože tento výhled následuje po nedávných komentářích k výsledkům za třetí čtvrtletí od online sportovního sázení/digitálních konkurentů DraftKings, kteří hovořili o zrychlené cestě k ziskovosti, a naznačuje, že DraftKings zaostává za kolegy na cestě k pozitivní tvorbě Ebitda"
  • Draft španělské špatné banky: Nejdéle na 15 let, zisková, úvěry zkrátí až o 80 %
    Základní kontury španělské špatné banky, do které budou převedena špatná aktiva největších španělských ko...
  • Draghi a ECB: sazby ponechány – tržní analýza 26.10.2018
    Na včerejší tiskové konferenci komentoval Mario Draghi aktuální vývoj evropské ekonomiky, postoj ECB a výhled do budoucna. ECB ponechala hlavní sazby beze změny, stejně tak jako nákupy aktiv (QE), které činí 15 miliard EUR měsíčně. Do konce roku chce ECB kvantitativní uvolňování ukončit a sazby by se mohly navyšovat až v druhé polovině roku 2019. Vše také záleží na ekonomických datech, ta přichází v poslední době horší, než je očekávání. Dle Dragiho se nejedná o žádnou začínající recesi, nýbrž o zpomalení růstu. Řekl, že pro změnu monetární politiky by se musela sejít vysoká finanční volatilita a opravdu, opravdu špatná ekonomická data. K situaci v Itálii dodal, že ECB Itálii neprobírala a jedná se o fiskální záležitost. Měnový pár EUR/USD reagoval během konference nejprve posílením, poté respektoval dlouhodobější downtrend.
  • Draghi bude musieť vysvetľovať
    Akciové indexy v US nakoniec nedokázali udržať intradenné zisky a nakoniec dva z troch hlavných benchmarkov ukončili o...
  • Draghi: Bude QE úspěšná? (výhled)
    ECB v červnu, a záhy s podklady nových projekcí HDP a inflace i v září, představila soubor opatření navýšení monetární expanze včetně snížení hlavních...
  • Draghi do Jackson Hole nepřijede
    Šéf ECB Mario Draghi dnes oznámil, že se nezúčastní sympózia v Jackson Hole v USA, které se bude konat koncem tohoto týdne.
  • Draghi (ECB)
    "Európa smeruje do miernej recesie"..."Dneš...
  • Draghi (ECB)
    "Riziko ekonomické poklesu rastie"..."Rizik&aacute...
  • Draghi (ECB)
    "Pakt stability a rastu musí byť prehodnotený, Európe chýbajú štrukturálne reformy, čo je dôvodom...
  • Draghi (ECB)
    " EURo ostane , nie je možná cesta späť"......
  • Draghi (ECB)
    "ECB nemôže byť veriteľom poslednej inštancie pre vl&a...
  • Draghi (ECB)
    "Dnešné rozhodnutie bolo jednohlasné.&quot...
  • Draghi (ECB)
    "Globálna obnova ekonomiky je v riziku, devízový trh cíti rozdiel v politikách, vidíme tu ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova