Pátek 29. březen 2024 06:48
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Divergencia medzi EZ a USA pokračuje

23.03.2012 08:23  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Recesia stále hrozí

Hrozí eurozóne recesia? Táto otázka sa môže zdať ako nezmyselná vzhľadom na stále dobrý sentiment na trhoch a prebiehajúcemu LTRO. Odpoveď je však až zarážajúce jednoduchá, áno môže - stačí aby naďalej klesala výroba. Včera boli zverejnené dáta PMI - index nákupných manažérov výrobného sektora, ktorý klesol na 48,7 marcový výsledok z 49,3 februárový výsledok. Celkovo je to už šiesty krát zo siedmych, čo klesá tento sentiment (index sa nachádza pod hranicou 50 bodov). Ak bude tento vývoj naďalej pokračovať, eurozóna sa recesii nevyhne. Indikátor PMI je predstihovým ukazovateľom HDP eurozóny. Aj keď sa jedná o "mäkké" dáta, čiže sentiment, a nie reálne "tvrdé" makroekonomické výsledky a preto jeho vypovedacia schopnosť by mohla byť spochybnená, avšak história nám hovorí niečo iné, tak ako ukazuje priložený graf, na ktorom vidíme silnú koreláciu medzi PMI a HDP. Pokiaľ je PMI pod 50, HDP je záporné.



Kostlivec v skrini: zamestnanosť

Ďalším prehliadnutým faktom je aj vývoj zamestnanosti v eurozóne. Jeden z podindexov PMI je index zamestnanosti, čiže výhľad manažérov na prijímanie nových zamestnancov. Tento index poukazuje na fakt, že napriek všetkým snahám ECB stabilizovať ekonomiku, sa nedarí bojovať s jej najväčším problémom - vytváraním pracovných miest. Európske podniky strácajú zdroje kvôli škrtom v štátnych výdavkoch, ktoré majú dopad na celú ekonomiku. Konkurencia z USA a Ázie naďalej rastie a nároky na nových zamestnancov rastú. Podniky sú tlačené aj od bánk, ktoré sa musia prispôsobiť podmienkam EBA a Basel III a tak musia optimalizovať svoju úverovú politiku a celkovú bilanciu. Na záver je tu aj faktor sťahovania pracovnej sily z periférie do krajín ako Nemecko. Vysoká nezamestnanosť ktorá dosahuje 10,5% je obrazom dnešnej Európy. Pre porovnanie v Japonsku je nezamestnanosť na úrovni 4,47%, v Kanade 7,47%, v Austrálii 6,30% a v USA 8,70%. Eurozóna má dokonca vyššiu nezamestnanosť ako celá Európa, kde nezamestnanosť dosahuje 9,76%.



Medzibankový trh sa zlepšuje

Prezident ECB Draghi nazval LTRO ako obrovský úspech.  V neskoršej analýze sa pozrieme na hodnotenie tohto "úspechu". Je však neodškriepiteľným faktom, že LTRO bolo krátkodobým úspechom, na čo poukazuje aj priložený graf. Vývoj na medzibankovom trhu úrokových sadzieb ukazuje prudké zlepšovanie sa. Biela línia naznačuje kurz EURUSD a oranžová línia hovorí o 3-mesačnom eurodolárovom swape, ktorý meria napätie na trhu dolárových pôžičiek, veľmi potrebných pre európske banky. Vidíme, že tento swap od svojich miním na úrovni -160 rastie až k hodnote 50. Ukazuje to, že medzibankový trh je stabilný, čo podporuje rast eura.  




Včerajšie obchodovanie

Po včerajším zlých číslach PMI z Nemecka a Francúzska sme na trhu videli silný výpredaj ako na akciách, tak aj prudké posilnenie dolára spôsobené začínajúcim risk-off. Tento výpredaj sa dopoludnia zastavil a trh čakal na amerických obchodníkov. Ti reagovali najmä na opäť lepšie čísla z trhu práce a po krátkom zaváhaní sa im podarilo trh stabilizovať. Opäť sa tak ukazuje, že ekonomika USA diverguje od ostatných krajín. Uvidíme, na ako dlho. Potvrdením je aj Írsko, ktoré včera prekvapilo negatívnymi číslami HDP.

Neskôr sme videli vyjadrenia nehlasujúceho člena Fedu Evensa, ktorý sa prvýkrát priamo vyjadril, do kedy bude Fed udržiavať nulové úrokové sadzby.  Povedal, že ZIRP uvidíme až pokým inflácia nepresiahne 3% alebo nezamestnanosť nepoklesne pod 7%. To opäť povzbudilo trh k ďalšej spokojnosti, že Fed stojí na jeho strane a žiadne prudké zvyšovanie nákladov nemusí očakávať.

Denný výhľad

Posledný obchodný deň tohto týždňa by sa mal niesť v znamení predchádzajúceho trendu - obchodovania v pásme 1,29-1,33. Výsledky PMI a problémy s deficitom niektorých európskych krajín by mali prispievať k snahe o výpredaj páru, avšak na druhej strane stále pozitívny sentiment na amerických akciách tlačí aj na rast rizikovejších mien, a teda aj eura.

Dopad na trh by mohli mať maloobchodné tržby z Talianska o 10:00. O 10:30 by sa mal stretnúť Montiho kabinet a mal by jednať o ďalších reformách a fiškálnom kompakte. Z USA očakávame predaj nových domov o 15:00, ktorý by nemal mať výrazný dopad. EURUSD sa nachádza blízko silnej rezistencie 1,3240. V prípade jej prelomenia môžme očakávať tlak na rezistenciu 1,3300, ktorá je hornou úrovňou nášho predpokladaného obchodného pásma pre dnešný deň. Krátkodobý suport by mohol vytvoriť v pásme 1,3160/1,3170 a v prípade prelomenia je možný pokles k 1,3120/1,3140. Priložený graf ukazuje, že technicky sa zdá, že na vrch by stále mohli mať medvede.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Disney se zaměřuje na streaming a prudce stoupá na akciovém trhu
    Společnost Walt Disney Co. včera na konci trhu oznámila, že zahájí reorganizaci podnikání se zaměřením na streamovací služby a její platformu Disney +. Tímto způsobem společnost vytvoří divizi pro vývoj a výrobu exkluzivního obsahu pro svou platformu a další pro distribuci.
  • Disney v premarketu stoupá o 8 % 📈
    Akcie zábavního gigantu Disney (DIS.US) dnes před otevřením burzy posilují o téměř 8 %, přestože tento gigant vykázal poměrně úspěšné čtvrtletní výsledky, ačkoli tržby i předplatné služby Disney+ zaostaly za očekáváním. Důvodem této reakce trhu jsou i optimistické komentáře generálního ředitele Boba Igera, stejně jako politika snižování nákladů pozitivně ovlivňující čistý zisk a rostoucí naděje na rychlejší ziskovost streamingu. Mírně nižší příjmy byly kompenzovány nárůstem zisku.
  • Disney ztrácí uprostřed pandemie 2,8 miliardy dolarů, ale zlepšuje prognózy
    Společnost Walta Disneye ukončila svůj fiskální rok čistou připsatelnou ztrátou ve výši 2,864 miliardy USD ve srovnání...
  • Distribuce BTC velryb a těžařů dosahuje nejvyšší úrovně a zvyšuje prodejní tlak
    Vzhledem k tomu, že medvědí trh přetrvává, BTC v současné době klesá o 70 % od svého historického maxima zaznamenaného v minulém listopadu.
  • Díváme se na vývoj v eurozóně přes růžové brýle?
    Může eurozóna v letech 2017 a 2018 „zachránit“ svůj ekonomický růst? Měli bychom mít na paměti, že tempo jejího růstu bude ovlivněno několika negativními faktory. Pravděpodobně dojde k růstu cen ropy a to bude velmi razantní negativní dopad na reálné příjmy domácností a zisky korporátního sektoru. Dostaví se tak opačný efekt, než jaký jsme pozorovali v letech 2014–2016. Jak z toho eurozóna vybruslí?
  • Divergence mezi dolarem a TNOTE: důsledky pro EUR/USD
    Tento týden bude pro měnový pár EUR/USD obzvláště důležitý, protože bude zveřejněno několik makroekonomických údajů týkajících se USA a ve středu rozhodnutí FOMC. Slabá výkonnost akcií prospívá americkému dolaru, který dokázal vyvinout tlak na euro.
  • Divergence mezi francouzskými a německými bondy je zpět
    Na francouzských dluhopisech dochází v těchto dnech k poměrně zajímavé divergenci. Francouzské výnosy totiž začínají znovu výrazně růst, což je v ostrém kontrastu s tím, co poslední dobou pozorujeme na srovnatelných německých dluhopisech. Rozdíl mezi výnosy z dvouletých splatností aktuálně dosahuje už téměř 50bp., což je ještě více než koncem letošního února.
  • Divergence na AUD/USD
    V průběhu asijské obchodní seance dosáhla hodnota páru AUD/USD úrovně 1.0489 a dostala se tak až...
  • Divergence na dolaru podpořila výběr zisků
    FX trhy se těšily na vánoční dárek z amerického kontinentu, tedy že kongres USA schválí alternativu pro řešení...
  • Divergence na dolaru, USD/JPY směřuje na 83,03
    V minulých dnech jsme upozornili na narůstající divergenci americké měny, která se naplno projevila včera...
  • Divergencia medzi USDJPY a dlhopisovým trhom
    Menový pár USDJPY je zvyčajne silne korelovaný s TNOTE (korelácia je negatívna, preto je graf TNOTE obrátený). Videli sme, že v priebehu roku 2019 sa však tieto trhy výrazne odlišovali. Zdá sa, že vysoké TNOTE odrážajú averziu k riziku a súčasne vysoké úrovne na páre USDJPY odrážajú optimistickú náladu na akciových trhoch. Dalo by sa predpokladať, že takéto protichodné správanie na trhu nemusí pretrvávať a tieto nástroje by sa mohli opäť priblížiť. K tomu by mohlo dôjsť prostredníctvom poklesu USDJPY, poklesu TNOTE, alebo poklesom oboch nástrojov súčasne.
  • Divergenci mezi AUDUSD a USDCAD mají na svědomí především komodity
    Jen krátký postřeh k situaci na komoditních měnách. Na devizovém trhu v poslední době dochází k docela zajímavé divergenci mezi cenou kanadského a australského dolaru. Zatímco kanadský dolar si své pozice drží a v posledních dnech dokázal na páru dokonce docela solidně posilovat, australský dolar zůstává pod prodejním tlakem a je za poslední měsíc jednou z nejslabších hlavních světových měn.
  • Diverzifikace je po finanční krizi složitější než kdykoli dříve
    Diverzifikace je něco, co každý zná, ale jen málokdo to ve svém investování dělá. I když byste ale diverzifikovat skut...
  • Diverzifikace je pro idioty?
    „Warren Buffett a Charlie Munger se nechali slyšet, že diverzifikace je pro idioty. Ray Dalio říká, diverzifikace je nejdůležitější princip investování. Pravdu mají všichni,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Diverzifikace rizika – jak ochránit svůj kapitál před krachem
    Pokud se úspěšného investora zeptáte, jaký je klíč k úspěchu, jedna z prvních rad, kterou dostanete, je diverzifikace rizika. Diverzifikace rizika do více obchodů je možná nejdůležitější stavební kámen úspěšné investiční strategie. Způsobů, jak sestavit vaše portfolio je mnoho.
  • Diverzifikace rizika – jak ochránit svůj kapitál před krachem?
    Pokud se úspěšného investora zeptáte, jaký je klíč k úspěchu, jedna z prvních rad, kterou dostanete, je diverzifikace rizika. Diverzifikace rizika do více obchodů je možná nejdůležitější stavební kámen úspěšné investiční strategie. Způsobů, jak sestavit vaše portfolio je mnoho.
  • Diverzifikácia Číny
    Nočný článok z Reutersu nepriamo potvrdzuje našu včer...
  • Diverzifikujte své akciové portfolio s Bitcoin ETF v XTB
    Bitcoin je letos jedním z nejvýkonnějších aktiv a od svého uvedení na trh k dnešnímu dni (11. 3. 2024) přidal přibližně 70 %. Takový růst s sebou vždy přináší zvýšený zájem, a proto stále více lidí hledá způsoby, jak koupit Bitcoin nebo do něj investovat.
  • Dividenda ČEZu vylepšila hospodaření státu
    Státní rozpočet ke konci srpna byl v deficitu 194,6 mld. Kč a třetí měsíc po sobě tak došlo ke snížení deficitu. Hlavním důvodem je výplata dividendy z energetické společnosti ČEZ, kde je stát hlavním akcionářem, a to ve výši 54 mld. Kč.
  • Dividenda - klíč pro volatilní trhy
    ,,Klíčové pro investory na současných volatilních trzích jsou dividendy, dividendy a zase divide...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster