Čtvrtek 28. březen 2024 17:21
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Podíl nezaměstnaných dále vzrostl

09.01.2023 11:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podíl nezaměstnaných osob v prosinci stoupl na 3,7 %, po sezónním očištění dosáhl 3,6 %. Indikátor tak dopadl o desetinu lépe, než jsme očekávali my i trh. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o necelých patnáct tisíc (na 271,8 tis.), ve srovnání s rokem 2021 byl počet vyšší o necelých čtrnáct tisíc. I v prosinci pokračoval pokles volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 289 tisíc po listopadových 292 tisících. Po sezónním očištění však jejich počet mírně stoupl (z 299,3 tisíc v listopadu na 301,6 tisíc v prosinci). Na jedno pracovní místo tak připadalo 0,9 uchazeče.

Vzhledem k tomu, že česká ekonomika nyní prochází mírnou recesí, bude nezaměstnanost v následujících měsících zřejmě mírně stoupat. Z průzkumu PMI vyplývá, že některé firmy již nižší objem zakázek kompenzují jednak nižšími cenami ale i propouštěním zaměstnanců.  Za celý letošní rok očekáváme podíl nezaměstnaných v průměru na 3,9 %, po loňských průměrných 3,4 %.

Autor: Jana Steckerová, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Po delším období růstu akciových indexů a dosahování nových maxim došlo k mírnému poklesu akciových trhů
    Po delším období růstu akciových indexů a dosahování nových maxim téměř každý týden došlo k mírnému poklesu akciových ...
  • Podezření ze zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích patrně zhorší i ekonomické vztahy Česka s ním. Loni poprvé mělo Česko kladnou bilanci obchodu s Ruskem
    V souvislosti s důvodným podezřením ze zapojení příslušníků ruské tajné služby do výbuchu skladu munice ve Vrběticích, k němuž došlo před sedmi lety, lze očekávat zhoršení nejen politických, ale také ekonomických vztahů ČR a Ruska. Míra dalšího zhoršení ekonomických vztahů však bude tlumena tím, že ČR je závislá na ruském dovozu ekonomicky prakticky nezbytných surovin ropy a zemního plynu.
  • Podhodnocená platina si razí cestu vzhůru
    Na rozdíl od zlata a stříbra má platina, která se podobně jako paládium využívá do katalyzátorů v tzv. automotive segmentu, poměrně krátkou historii. Jenže s rostoucí nervozitou na kapitálových trzích její atraktivita pro investory roste. Když se před měsícem cena tohoto kovu nacházela na úrovni kolem 850 USD za unci, od té doby vzrostla o 12 procent - během uplynulého pátku se obchodovala kolem 955 USD za unci. Pár dní předtím dokonce překonala hranici 1 000 USD za unci.
  • 📈Podhodnocené Paládium?🚀
    Na počátku týdne se z drahých kovů daří nejvíce paládiu s růstem o 2,3 %. Stříbro přidává 1 % a zlato posiluje o 0,4 %. Pokud se podíváme na poslední vývoj na paládiu, tak tomuto kovu se stále nepodařilo vzpamatovat z koronavirového propadu, přestože zlato veškeré ztráty smazalo už v dubnu a stříbro v červenci. Pokud dobrá nálada na trhu vydrží, tak se zdá, že paládium má z těchto kovů nejlepší vyhlídky.
  • Podhoubí pro obnovu silného růstu cen nemovitostí
    Trh s rezidenčními nemovitostmi se od loňské druhé poloviny roku ochlazuje, což odráží měnovou restrikci v souvislosti s utlumenou hypoteční aktivitou. Korekce cen je však zatím pouze mírná. Letos bude sice pravděpodobně pokračovat, její intenzita by se podle nás ale měla již zmírňovat. Díky námi přepokládanému solidnímu růstu mezd bude ale zároveň pokračovat zlepšování cenové dostupnosti bydlení.
  • Podíl Čechů ohrožených chudobou během pandemie poklesl, v EU se naopak zvýšil. V ČR byl loni tento podíl nejnižší jak v historii země, tak v rámci EU
    Češi jsou v rámci všech zemí EU nejméně ohrožení chudobou nebo sociálním vyloučením. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Eurostat. V roce 2020 bylo chudobou nebo sociálním vyloučením ohroženo 11,5 procenta obyvatel České republiky, což je nejnižší podíl ze všech zemí EU a také nejnižší podíl v historii ČR. Česko tak v tomto ukazateli překonává i skandinávské země typu Finska (15,9 procenta) nebo Dánska (16,8 procenta), které představují učebnicový příklad poměrně rovnostářských a zároveň hospodářsky výkonných, sociálně-tržních ekonomik.
  • Podíl Daniela Křetínského v deníku Le Monde získala společnost NJJ Presse
    Podíl českého miliardáře Daniela Křetínského v deníku Le Monde získala společnost NJJ Presse telekomunikačního magnáta Xaviera Niela, informovala agentura Reuters. Nielův holding se zavázal získané akcie převést do fondu na ochranu svobody tisku. List Financial Times (FT) cenu transakce odhaduje na 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč).
  • Podíl elektromobilů na prodeji aut v Norsku přesáhl 82 procent, vede Tesla
    Podíl plně elektrických aut na celkovém prodeji automobilů v Norsku loni dosáhl 82,4 procenta, a zvýšil se tak ze 79,3 procenta v roce předchozím. Oznámil to norský svaz OFV. Žádná jiná země tak vysoký podíl elektromobilů nemá. Třetím rokem tam vede americký výrobce Tesla, a to navzdory trvajícím sporům s vlivnými odbory, uvedla agentura Reuters. Norská vláda začala před lety prodej elektromobilů silně dotovat.
  • Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů byl loni 3,7 %, ČR zaostává za Evropou
    Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku dlouhodobě zaostává. Podíl solárních a větrných elektráren na celkovém objemu vyrobené elektřiny loni v České republice činil 3,7 procenta. To je výrazně za evropským průměrem, v celé EU byl totiž tento podíl kolem 22 procent. ČR zároveň zaostává i v tempu nárůstu této výroby. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
  • Podíl nezaměstnaných Čechů v září stagnoval
    Podíl nezaměstnaných osob v září stagnoval na 3,6 %. Po sezónním očištění stoupl na 3,7 %. Indikátor tak skončil v souladu s tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 2,2 tisíce na 263 tisíc, ve srovnání se zářím 2022 byl vyšší o 6,6 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 0,8 tisíce na 282 tisíc. Po sezónním očištění však jejich počet stoupl. Na jedno volné pracovní místo v září připadal jeden uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v březnu poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v březnu poklesl z únorových 3,9 % na 3,7 %. Po sezónním očištění stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak o jednu desetinu předčil naše i tržní očekávání. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 9 tisíc (na 273,5 tis.), ve srovnání s březnem 2022 byl vyšší o necelých 21 tisíc. Počet volných pracovních míst sice stoupl na 284,5 tisíc z únorových 283 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Počet neobsazených pozic tak byl nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno pracovní místo, stejně jako v únoru, připadal jeden uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v červnu dále mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v červnu poklesl z květnových 3,5 % na 3,4 %. Po sezónním očištění nicméně stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak skončil v souladu s naším odhadem i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 4,1 tisíc (na 249,8 tis.), ve srovnání s červnem 2022 byl ale o 18,5 tisíc vyšší. Počet volných pracovních míst meziměsíčně stoupl o jeden tisíc na 286,7 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Počet neobsazených pozic i tak stále zůstává nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno volné pracovní místo v červnu připadalo 0,9 uchazeče, ještě v březnu to byl 1 uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v Česku mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v Česku se v březnu vyvíjel v souladu s našimi očekáváními, když poklesl na 3,4 %. Počet volných pracovních míst se naopak ve srovnání s předchozím měsícem snížil, když dosáhl 360 tisíc. I tak se ale stále pohybuje poblíž rekordních úrovní. Na jedno volné pracovní místo v březnu připadalo 0,7 uchazeče. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán pouze ve třech okresech, ve zbylých 74 okresech nezaměstnanost poklesla.
  • Podíl nezaměstnaných v Česku mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v Česku se v únoru vyvíjel v souladu s našimi očekáváními, když poklesl na 3,5 %. Počet volných pracovních míst naopak vzrostl a dosáhl téměř 364 tisíc, což je další rekord. Na jedno volné pracovní místo tak v únoru připadalo 0,7 uchazeče. Český trh práce tak zůstává silně utažený. Otázka je, jak se v jeho dalším vývoji odrazí nižší hospodářský růst, který sebou současná geopolitická situace přinese.
  • Podíl nezaměstnaných v dubnu dále mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v dubnu poklesl z březnových 3,7 % na 3,6 %. Po sezónním očištění stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak skončil v souladu s naším i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 11,8 tisíc (na 261,7 tis.), ve srovnání s dubnem 2022 byl vyšší o 18 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně stoupl o 5 tisíc na 284,5 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Počet neobsazených pozic tak stále zůstává nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno volné pracovní místo v dubnu připadalo 0,9 uchazeče, ještě v březnu to byl 1 uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v dubnu poklesl na 3,6 %
    Český trh práce zůstává silný, a i v dubnu dokázaly zejména sezónní vlivy přispět ke snížení podílu nezaměstnaných. Ten tak poklesl z březnových 3,7 % na 3,6 %. Odhad je v souladu s našim i tržním očekáváním, kdy v dubnu obvykle ještě sezónnost nahrává tuzemskému trhu práce. Naopak nikterak silně se prozatím neprojevují negativní dopady plynoucí z klesající poptávky, kterou lze v posledních měsících pozorovat zejména na datech a některých předstihových ukazatelích z průmyslu. Zaměstnavatelé prozatím příliš nechtějí přistupovat ke snižování zaměstnanosti, jelikož zůstávají optimističtí ohledně budoucího vývoje a z nedávné historie si uvědomují, jak složité je na současném trhu práce opětovně pracovní sílu získávat.
  • Podíl nezaměstnaných v květnu dále mírně poklesl
    Podíl nezaměstnaných osob v květnu poklesl z dubnových 3,6 % na 3,5 %. Po sezónním očištění však stagnoval na 3,6 %. Indikátor tak skončil o desetinu nad naším odhadem. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem poklesl o 7,79 tisíc (na 253,9 tis.), ve srovnání s květnem 2022 byl vyšší o 18 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně stoupl o 1,2 tisíc na 285,7 tisíc, po sezónním očištění však pokračoval jejich pokles. Počet neobsazených pozic tak stále zůstává nejnižší od poloviny roku 2018. Na jedno volné pracovní místo v květnu připadalo 0,9 uchazeče, ještě v březnu to byl 1 uchazeč.
  • Podíl nezaměstnaných v květnu znovu poklesl
    V souladu s našim i tržním očekáváním poklesl v květnu podíl nezaměstnaných na 3,5 %, z dubnových 3,6 %. Za poklesem opět stály zejména sezónní vlivy, které by ale v následujících měsících měly hrát menší roli a během letních měsíců naopak vést k mírnému zvyšování. I výsledek zaokrouhlený na 2 desetinná místa (3,45) napovídá, že situace na trhu práce zůstává velmi napjatá a varovné signály přicházející ze strany některých předstihových ukazatelů se ani nadále příliš neodráží v reálných výsledcích.
  • Podíl nezaměstnaných v lednu mírně vzrostl
    Podíl nezaměstnaných osob v lednu stoupl na 3,9 %, po sezónním očištění však podle našeho odhadu zůstal beze změny na prosincových 3,6%. Indikátor tak skončil v souladu s naším i tržním očekáváním. Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o zhruba jedenáct tisíc (na 258,8 tis.), ve srovnání s lednem 2022 byl vyšší o necelých šestnáct tisíc.
  • Podíl nezaměstnaných v lednu stoupl
    Podíl nezaměstnaných osob v lednu vzrostl z prosincových 3,6 % na 4,0 % a o jednu desetinu tak překročil naše i tržní očekávání. Na výsledku se podílel vliv sezónních faktorů, kdy v zimních měsících tradičně ubývají zaměstnanci v zemědělském sektoru či stavebnictví. Po sezónním očištění zůstal podíl nezaměstnaných prakticky beze změny na listopadové úrovni (3,6 %). Počet uchazečů o zaměstnání ve srovnání s předchozím měsícem stoupl o 16 tisíc na 295,5 tisíc (NSA), ve srovnání s lednem 2023 byl vyšší o 16 tisíc. Počet volných pracovních míst meziměsíčně poklesl o 5 tisíc na 266,8 tisíc. Na jedno volné pracovní místo v lednu připadal jeden uchazeč, stejně jako tomu bylo v předchozích pěti měsících.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader