Čtvrtek 28. březen 2024 23:57
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Tuzemský průmysl v září mírně meziměsíčně klesl

07.11.2022 11:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Průmyslová produkce v ČR klesla v září meziměsíčně o 0,2 % po předchozích 0,8 %. V meziročním vyjádření její růst zpomalil z 10,3 % na 8,3 %, zatímco se čekalo 7,2 % (NSA). Směrem vzhůru meziroční dynamiku nadále tlačí nízká srovnávací základna loňského roku. Za pozitivní překvapení se dnešní výsledek dá považovat i s ohledem na minulý týden zveřejněný předběžný odhad HDP, podle kterého tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,4 %.

V samotném zpracovatelském průmyslu se produkce v září meziměsíčně snížila o 0,1 %, zatímco ještě v srpnu rostla svižným tempem o 1,7 %. Nebýt automobilového průmyslu, který rostl meziměsíčně o 1 %, byl by pokles průmyslové produkce hlubší. Pozitivní vliv na výrobu automobilů mají hlavně obnovené dodávky výrobních vstupů v souvislosti s pokračujícím odezníváním problémů v dodavatelských řetězcích. Pokles produkce nadále vykazují zejména energeticky náročná odvětví jako je hutnictví, slevárenství a těžké strojírenství.

Tuzemský průmysl zatím zůstává poměrně odolný, trend jeho vývoje je však negativní. To souvisí s poklesem poptávky po průmyslovém zboží vlivem vysoké inflace a zvýšené ekonomické nejistoty. Hodnota průmyslových zakázek sice pokračovala v meziměsíčním růstu (v září o 4 %), to však pravděpodobně souviselo se zvyšujícími se cenami průmyslové produkce. Například v Německu, kde jsou tyto údaje očištěny o vliv cen, klesl v září objem nových zakázek o výrazná 4 % po předchozím poklesu o 2 %.

Letos čekáme růst celkové průmyslové produkce v ČR o 2,2 % a v příštím roce o 3,5 %.

Autor: Martin Gürtler, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tuzemské lázně mohou počítat s ještě větším náporem než doposud, Brusel totiž české vládě „posvětil“ čtyřnásobné navýšení poukázkové pomoci lázeňství
    V řadě tuzemských lázní nyní bude ještě větší nával než doposud. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž dnes informovalo, že z Bruselu získalo „posvěcení“ – neboli takzvanou notifikaci – pro svůj program státem hrazených poukázek na lázeňský pobyt. Tento program se jmenuje „COVID – Lázně“.
  • Tuzemskému stavebnictví chybí podpora vlády, proto se mezinárodně propadá
    České stavebnictví bylo v letošním prvním pololetí s meziročním poklesem o 4,6 procenta mezi 26 zeměmi Evropské unie na 13. místě, údaje z Itálie a Kypru nejsou k dispozici. Meziročně si Česko polepšilo o čtyři místa, v porovnání s koncem prvního čtvrtletí na tom bylo stejně.
  • Tuzemské mzdy zrychlily
    Mzdová dynamika v Česku na konci roku 2022 dle očekávání zrychlila, když se průměrná mzda meziročně zvýšila o 7,9 % (vs. 6,2 % v Q3 2022) na 43 412 Kč. Po zohlednění dvouciferné inflace však reálné mzdy propadly o 6,7 %, přičemž ke svižnému poklesu životní úrovně dochází na straně tuzemských zaměstnanců již pět čtvrtletí v řadě. Dynamika mezd v tržních odvětvích byla ke konci roku o něco rychlejší než ve veřejném sektoru. Nejrychleji rostly mzdy u výrobců energií, kde se zvýšily meziročně o 14,6 %, zatímco v páteřních sektorech tuzemské ekonomiky – průmyslu, stavebnictví a dopravě – rostly meziročně o více než 9 %.
  • Tuzemské PMI dosáhlo nového rekordu
    Důvěra v tuzemském zpracovatelském průmyslu měřená indexem PMI dosáhla v červnu nevyšší úrovně od počátku sledování v roce 2001, když vzrostla z 61,8 b. na 62,7 b. To bylo mírně nad tržním konsensem, který počítal s 62,1 b. Nárůst důvěry podpořil jak zvyšující se objem produkce, tak i růst počtu nových zakázek, který byl nejrychlejší od konce roku 2017. V obou případech pozitivně působilo především významné rozvolnění protiepidemických opatření, které vedlo ke zvýšení poptávky jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Průzkum mezi českými průmyslníky však na druhou stranu potvrdil pokračující problémy s nedostatkem některých výrobních vstupů, jenž vedly k nejrychlejšímu růstu rozpracovanosti od ledna 2011. Nedostatečná nabídka výrobních komponent spolu s významným růstem cen základních komodit vedla k výraznému zvýšení výrobních nákladů. To vytváří i tlak na růst konečných cen pro zákazníky, který v červnu dosáhl nejvyššího tempa od roku 2003. Zpřesněný odhad německého a celoevropského PMI ze zpracovatelského průmyslu přinesl mírné zlepšení. Německý PMI za červen byl revidován z 64,9 b. na 65,1 b., PMI za celou eurozónu pak z 63,1 b. na 63,4 b.
  • Tuzemské stavebnictví bude letos tlumit dopad hluboké průmyslové recese
    Tuzemské stavebnictví vykázalo solidní únorový výsledek. Zejména zásluhou inženýrského stavitelství a poměrné teplé zimy se objem stavební produkce meziročně zvýšil o 5,3 procenta. Přicházející recese však nepochybně poznamená i stavební výrobu, byť méně než produkci průmyslovou.
  • Tuzemský průmysl čeká zřejmě nejčernější rok v dějinách novodobé ČR. Propadne letos až o dvacet procent
    Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v březnu zhoršily z měsíce na měsíc nejvýrazněji od krizového roku 2009. Na vině je pochopitelně pandemie nemoci Covid-19, která ochromuje českou i mezinárodní ekonomiku.
  • Tuzemský průmysl i stavebictví za listopad vykazují pokles
    Průmyslová produkce za listopad klesla meziročně o 2,7 %, zatímco se očekávalo -1,5 %. Meziměsíčně produkce v průmyslu poklesla o 1,4 %. Výrazný pokles byl zaznamenán v oblasti výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků. Tento pokles dle ČSÚ nevykompenzoval ani mírný nárůst ve výrobě motorových vozidel. Nové zakázky vzrostly meziročně o 0,2 %. Tahounem hodnoty nových zakázek byly zakázky ze zahraničí. Ty vzrostly meziročně o 0,8 %, zatímco hodnota domácích nových zakázek o 0,9 % poklesla.
  • Tuzemský průmysl i stavebnictví loni zaznamenali pokles
    Průmysl v roce 2023 poklesl o 0,4 %. Průmyslová produkce v ČR v prosinci meziročně reálně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně v prosinci reálně vzrostla o 2,8 %.
  • Tuzemský průmysl roste, zatímco stavebnictví klesá
    Tuzemská průmyslová produkce za letošní říjen poměrně významně vzrostla díky nižší srovnávací základně ve výrobě automobilů. To nastalo v důsledku loňského výpadku dodávek dílů. K růstu průmyslové produkce přispěla výrazně i výroba dalších dopravních prostředků, zejména kolejových vozidel. ejvyšší záporné příspěvky k celkovému vývoji průmyslové produkce zaznamenala odvětví výroba strojů a zařízení, výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů.
  • Tuzemský průmysl v problémech i na startu roku 2024
    Nálada v českém průmyslu byla po celý minulý rok na bodu mrazu a nic se na tom nezměnilo ani na začátku roku 2024. Index nákupních manažerů PMI v lednu sice mírně vzrostl ze 41,8 na 43 bodů, stále však zůstává hluboko v pásmu recese (<50). Na rozdíl od vývoje v sousedním Německu tak aktivita v tuzemském zpracovatelském sektoru nadále čeká na viditelný odraz ode dna.
  • Tuzemský průmysl zůstává v útlumu
    Nálada v tuzemském průmyslu zůstala i v srpnu na bodu mrazu. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu sice překonal tržní očekávání a mírně vzrostl na 42,9 bodů, nadále však indikuje poměrně znatelný pokles aktivity. Srpnový výsledek v Česku kopíruje vývoj v Německu, kde rovněž došlo ke stabilizaci PMI indexu, ale výrazně pod hranicí 50 oddělující pásmo expanze a recese.
  • Tváří v tvář zvěstem o riziku nákazy FTX vstupuje na trh s kryptoměnami strach 📉
    Trh s kryptoměnami vyděsila systémová hrozba ze strany FTX poté, co zpráva společnosti Coindesk poukázala na bezpečnostní chyby ve společnosti Alameda Research, významném investičním fondu spojeném s kryptoměnovou burzou Sama Bankmana-Frieda. Na vlně této zprávy se společnost Binance rozhodla prodat veškeré rezervy tokenů burzy FTX v hodnotě téměř 2,1 miliardy dolarů. Bitcoin klesl pod 20 000 dolarů a Ethereum se obchodovalo pod 1 500 dolarů. Investory vyděsilo riziko "scénáře druhé Luny":
  • TV Nova loni zvýšila zisk o šest procent na 1,1 miliardy korun
    Televize Nova, která patří do skupiny PPF, loni zvýšila čistý zisk o šest procent na 1,11 miliardy korun. Tržby vzrostly o 15 procent na 7,07 miliardy Kč. Největší část tržeb tvořily příjmy z vysílané reklamy, které stouply o 1,6 procenta na 4,43 miliardy korun. Nova to uvedla ve své výroční zprávě.
  • Tvorba akciového portfolia 2022
    Investování prostřednictvím akcií či ETF je stále oblíbenější. Orientace v této oblasti je však zejména v začátcích složitá a investory také mohou vystrašit i aktuální propady na trzích. Právě proto jsme si pro vás připravili aktualizovaný vzdělávací cyklus, kde vám v osmi videích vysvětlíme nejdůležitější věci, které byste v souvislosti s investováním měli vědět. Zaměřili jsme se zejména na to, zda si vybrat akcie nebo ETF, jak se v akciích orientovat a zodpovíme si i otázku, proč by Vás aktuální poklesy akciových indexů neměly odradit od investování.
  • Tvorcovia finančnej skazy
    Dvojit&amp;eacute; dno recesieCentr&amp;aacute;lne banky a vl&amp;aacute;dy nezv...
  • Tvrdá dáta z USA sa zlepšujú (na mäkké sa však stále nechytajú). Pre FED je to dobrá správa
    Po včerajšom zverejnení sentimentu malých podnikateľov sú k dispozícii všetky dôležité aprílové mäkké ukazovatele z americkej ekonomiky (t.j. dotazníkové prieskumy) a taktisto aj všetky dôležitejšie tvrdé čísla za marec. Môžeme tak updatovať naše indexy vývoja tvrdých a mäkkých ukazovateľov, ktoré ukazujú rozdiel medzi náladou v ekonomike a jej skutočným stavom.
  • Tvrdá zima v USA dostává ropu nad 60 dolarů
    Produkce ropy ve Spojených státech je za poslední týdny pod velmi silným tlakem, což dodává její ceně dodatečné sebevědomí k pokračování v růstu. Produkce v některých částech Texasu klesla až o 70 %, což dostává paradoxně do převisu globální poptávku, která je sice výrazně nižší, než před začátkem pandemie minulý rok, ale s produkčními škrty ze strany ropného kartelu OPEC+ jde o novodobou realitu na trhu.
  • Tvrdé, hladké, nebo žádné přistání?
    Americká ekonomika čelí na začátku roku 2023 celé řadě nejistot, tou hlavní však zůstává otázka, jak bolestivá nakonec bude léčba vysoké inflace přísnější měnovou politikou ze strany Fedu. Pohled do historie nabízí dva možné scénáře – hladké přistání (soft landing), kdy proces desinflace hospodářský růst pouze přibrzdí, nebo tvrdé přistání (hard landing) implikující hlubší recesi následkem až příliš utažené měnové politiky. Ve světle posledních příchozích dat se však začíná hovořit o třetím scénáři, kdy by americká ekonomika teoreticky nemusela přistát vůbec (no landing).
  • Tvrdohlavý FED oporou dolaru
    Dolar dostal v minulém týdnu po delší době vzpruhu – proti koši měn se dostal nejvýše za poslední měsíc a zdá se, že se pomalu vyplňuje náš názor, že letošní zisky dolaru jsou na svém maximu. Důvodem posílení dolaru bylo právě skončené zasedání FEDu, na němž se odehrály dvě důležité věci.
  • Tvrdý brexit je nejhorší možnost. Dohoda je mrtvá.
    Návrh na postup odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí. V úterý 29. ledna budou o plánu B poslanci jednat a hlasovat. Theresa Mayová v dopise vzkázala lídrovi opozice Jeremymu Corbynovi, že není v moci vlády vyloučit bez dohody odchod z EU. Zástupci kabinetu Theresy Mayové se utkaly s kritiky zamítnuté dohody, kterou připravili britští a unijní vyjednavači.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova