Pátek 29. březen 2024 10:43
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Maloobchodní tržby ukazují na oslabující poptávku

07.09.2022 10:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Maloobchodní tržby dnes uzavírají trojici dat z české reálné ekonomiky přinášející první tvrdá data za třetí kvartál. Stejně jako průmysl a zahraniční obchod nestartuje maloobchod třetí kvartál v dobré formě. Očekávaný pokles tržeb vyjma prodejů aut (reálně a po očištění o kalendářní vlivy) ve výši 5,5 % oproti loňskému červenci byl nakonec překonán, když dosáhl -7,2 %. Současně byla k horším revidována data za červen, konkrétně z -6,0 % na -6,9 %. Z meziměsíčního pohledu poklesly tržby o 0,6 % po předchozí stagnaci. Trend meziměsíčně klesajících tržeb pozorujeme již od února. Po zahrnutí prodejů aut tržby poklesly o 0,7 % meziměsíčně a v meziročním srovnání setrvaly na -6,9 %.

Vývoj tržeb ukazuje na oslabující poptávku domácností – vývoj, jež by měl po zbytek roku pokračovat. Důvodem jsou plánované nové ceníky za energie a vypršení fixace cen některých domácností. Na snížení výdajů upozorňuje také šetření v rámci konjunkturálního průzkumu ČSÚ. Za zmínku stojí také dražší potraviny, u kterých došlo k poklesu tržeb reálně o 0,3 %. U čerpacích stanic tržby klesly meziměsíčně o 2,2 % navzdory zvolnění cen. Na nižší ochotu utrácet ukazuje také vývoj u během pandemie oblíbených nákupů přes internet, kde tržby klesly o 1,6 % a ztrácejí dokonce i nominálně o 0,8 %. Z pohledu měnové politiky vybízí dnešní zveřejnění statistiky tržeb k opatrnosti. Na zářijovém zasedání se tak nadále jeví jako pravděpodobný scénář stabilita sazeb.

Výhledově počítáme v naší prognóze s tím, že bude doházet k normalizaci tržeb mezi sektorem služeb a zboží, mezi kterými se v následkem pandemických uzavírek otevřely pomyslné nůžky. Celkově ale počítáme vzhledem k vývoji spotřebitelských cen, zejména pak za energie, a spotřebitelskou náladou na velmi nízké úrovni, s pokračujícím slabým vývojem v maloobchodu. Spolu s daty z průmyslu a zahraničního obchod, které jsme komentovali zde, jsou červencová data prozatím v souladu s naší prognózou, která počítá s mírným mezikvartálním poklesem HDP během v Q3.

Za celý letošní rok očekáváme pokles maloobchodních tržeb reálně o 2,4 %. V příštím roce by již měly kompenzovat aktuálně slabší výkon. Díky utaženému trhu práce predikujeme pro příští rok dvouciferné tempo růstu nominálních mezd, což vystačí na to, aby byly po očištění o inflaci opět v plusu.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Maloobchodní tržby rostou pomaleji
    Maloobchodní tržby v ČR v prosinci bez prodeje aut oproti listopadu vzrostly o 0,4 % (sezóně očištěná data). Prodej aut se meziměsíčně snížil o 1,7 %. Celkové tržby v maloobchodu tak meziročně reálně rostly o 4,6 % a bez segmentu aut o 4,8 %. Údaje jsou pod odhady trhu, který čekal 5,5 % bez aut a 6,3 % se zahrnutím prodejů aut. I my jsme odhadovali s ohledem na meziroční kalendářní výhodu v podobě jednoho pracovního dne navíc meziroční tempa růstu kolem šesti procent. Nicméně celkově se stále nejedná o špatný výsledek. Maloobchodní tržby pokračují v růstu i když mírně pomalejším tempem.
  • Maloobchodní tržby rostou, prodej automobilů přinesl zklamání
    Maloobchodní prodeje v lednu meziměsíčně reálně vzrostly o 1,6 %, v meziročním srovnání pak o 8,5 %. Lidé utráceli za pohonné hmoty, kde tržby meziměsíčně stouply o 4,7 %, ale i za nepotravinářské zboží (+2,2 %). Naopak tržby za potraviny byly meziměsíčně mírně nižší. Meziročně se maloobchodní tržby bez motorových vozidel zvýšily o 8,5 %. Největší nárůst zaznamenaly segmenty, kde byly v loňském roce uzavřeny kamenné prodejny, tedy prodeje oděvů a obuvi. Zde tržby v meziročním srovnání vzrostly o téměř 200 %.
  • Maloobchodní tržby se letos kvůli koronaviru a souvisejícím vládním zákazům a omezením propadnou, za březen a duben bude propad dramatický
    Maloobchodní tržby v lednu vykázaly solidní meziroční růst. Zklámáním byl však výkon motoristického segmentu, který poměrně nečekaně citelně poklesl. Spotřebitelé stále znatelně navyšovali výdaje za nepotravinářské zboží. To svědčí o jejich poměrně dobré náladě a stále značné ochotě utrácet za zboží, které nutně nepotřebují. V tomto jejich chování se odráží stále výborná kondice trhu práce, který vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci EU i zemí OECD a také nejnižší míru nezaměstnanosti v ČR od 90. let.
  • Maloobchodní tržby se pomalu zvyšují
    Tržby v maloobchodě v ČR se v červnu dál zlepšily. S menší mírou strachu a již ukončenými vládními restrikcemi se obchody více plnily lidmi. Přesto byl červnový nárůst tržeb pod všemi odhady analytiků. Tržby bez prodeje aut rostly oproti květnu o 0,2 %, což znamená meziroční stagnaci po předchozím propadu o 1,9 %. Zde analytici v průměru čekali meziroční růst kolem 3 %. Růst prodejů aut dál doháněl předchozí propady a meziměsíčně přidal 8,7 %, takže se jejich meziroční propad snížil na -17,3 % y/y po předchozích -36,8 % y/y.
  • Maloobchodní tržby se snížily
    Maloobchodní tržby bez automobilů se v březnu snížily o 8,1 % meziročně oproti revidovanému poklesu o 6,8 % v únoru. Trhy očekávaly pokles o 6,6 % meziročně.
  • Maloobchodní tržby setrvávají meziročně v poklesu
    Maloobchodní tržby dle očekávání pokračovaly po očištění o cenový vývoj v meziročním poklesu o 7,7 % po prosincových 8,1 %. Z meziměsíčního pohledu je ale lednový výsledek příznivější, když tržby vyjma prodejů automobilů reálně vzrostly o 0,3 % (sezónně i kalendářně očištěno), zatímco v 4Q22 měsíc co měsíc klesaly.
  • Maloobchodní tržby setrvávají v poklesu
    Maloobchodní tržby v listopadu mírně snížily meziroční pokles na 8,7 % z 9,9 % v říjnu. Z meziměsíčního pohledu se jedná o pokles tržeb reálně o 0,3 %. To vnímáme s ohledem na klesající kupní sílu domácností a velmi nízkou důvěru spotřebitelů jako ještě „dobrý“ výsledek.
  • Maloobchodní tržby setrvávají v poklesu
    Maloobchodní tržby vyjma prodejů automobilů v prosinci prohloubily meziměsíční pokles z 0,3 na 0,7 % (ve stálých cenách, sezónně a kalendářně očištěno), což je v meziročním srovnání dostalo do poklesu o 7,3 %. Včetně prodejů automobilů pokles dosáhl meziměsíčně 0,3 % a 5,6 % meziročně. Jedná se o horší výsledek než trh očekával; náš odhad dokonce na pozadí stabilizace spotřebitelské důvěry počítal s tím, že dojde k přerušení série meziměsíčního poklesu tržeb během října a listopadu.
  • Maloobchodní tržby silně propadly, ale přesto byly výrazně nad odhady
    Maloobchodní tržby v dubnu bez motoristického segmentu klesly oproti březnu o 4,8 % a meziroční propad se tak prohloubil na 10,6 %. Je to sice velký propad, ale v kontextu současného vývoje to je mnohem lepší, než se odhadovalo. Zhruba řečeno, čekalo se číslo ještě o deset procent slabší. Pozitivní překvapení jde do značné míry na vrub revizi předchozích dat, když podle nových údajů činil březnový meziroční propad maloobchodních tržeb 5,6 %, zatímco původní odhad ukazoval větší pokles o necelých 9 %. Celkové maloobchodní tržby se zahrnutím prodejů aut meziročně klesly o 21,2 % a i v tomto případě se v průměru čekal ještě větší propad kolem 30 %.
  • Maloobchodní tržby snížily svůj propad
    Maloobchodní tržby bez aut v listopadu klesly na -8,7 % meziročně oproti -9,4 % v říjnu. Trhy očekávaly pokles na -7,9 % meziročně.
  • Maloobchodní tržby v Austrálii ztratily
    Australské maloobchodní tržby se v listopadu překvapivě propadly o 0,1 procenta. Většinový konsenzus předpokl...
  • Maloobchodní tržby v Británii překonaly očekávání, analýza EUR/GBP
    Britské maloobchodní tržby rostly v září rychleji, než se očekávalo. V meziměsíčním srovnání si tržby připsaly 0,...
  • Maloobchodní tržby v ČR mírně vzrostly
    Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v srpnu oproti červenci reálně vzrostly o 0,3 %. To znamená meziroční stagnaci. Z hlediska trhu je to mírné negativní překvapení. Analytici v průměru čekali růst o 1,8 % y/y. My jsme naopak byli pesimističtější, když jsme čekali pokles o 1,1 %. Po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů činí meziroční růst tržeb 1,6 %, což je jen lehce pod tempem z předchozího měsíce (1,8 % y/y). S ohledem na čerpání dovolených a také mírně klesající spotřebitelskou důvěru to není špatný výsledek.
  • Maloobchodní tržby Velké Británie zklamaly
    Nejstudenější březen od roku 1962 ublížil maloobchodním tržbám ve Velké Británii. Tržby v meziměsíčním měř...
  • Maloobchodní tržby v eurozóně mírně lepší, než se očekávalo
    Maloobchodní tržby eurozóny za září dosáhly -2,9 % vs. -3,1 % oček. a -2,1 % dříve. Zároveň měsíční čtení mírně kleslo -0,3% vs -0,2% oček. a -1,2 % dříve.
  • Maloobchodní tržby v eurozóně zklamaly, sektor služeb v GB překvapil; EUR/GBP před důležitým supportem
    Britský sektor služeb dnes příjemně překvapil trhy. Tamní index nákupních manažerů (PMI) vzrostl nejrychleji za p...
  • Maloobchodní tržby ve Velké Británii překvapily, GBP/USD zatím bez reakce
    Maloobchodní tržby ve Velké Británii dnes pozitivně překonaly všechna očekávání a dostaly se tak z předcho...
  • Maloobchodní tržby ve Velké Británii zklamaly
    Britské maloobchodní tržby se v prosinci propadly o 0,1 procenta. Růstu se tak nedočkaly již třetí měsíc v řadě. ...
  • Maloobchodní tržby v Japonsku rostou, japonský premiér musel čelit ostré kritice
    Japonské maloobchodní tržby vzrostly v prosinci v meziročním měření o 0,4 procenta, jde tak o výrazné zpomalení o...
  • Maloobchodní tržby v květnu výrazně oživily
    Maloobchodní tržby bez prodejů motorových vozidel v ČR v květnu vzrostly meziměsíčně o výrazných 11,6 % a pozitivně překvapily jak nás, tak trh. Nárůst prodejů v maloobchodě se sice očekával s tím, jak došlo v květnu k rozvolnění většiny vládních opatření proti šíření koronaviru, avšak ne v takovémto rozsahu. Maloobchodní prodeje tak dosáhly předkrizové úrovně, když jejich meziroční růst po očištění o kalendářní vlivy činil 2 %. K tomu pravděpodobně významně přispěl vládní program Antivirus, který prozatím drží nezaměstnanost na nízkých hodnotách. Ta podle včera zveřejněných dat MPSV vzrostla v červnu jen o desetinu na 3,7 % a i nadále zůstává nejnižší z celé EU. Otázkou však je jak dlouho. Program Antivirus totiž s posledním srpnem skončí, pokud tedy nedojde k jeho prodloužení, o čemž nyní vláda jedná. Podniky však postrádají poptávku, což ukázala i včerejší čísla průmyslové produkce, která je meziročně o celou čtvrtinu nižší. A s tím pravděpodobně ani program Antivirus nic nezmůže. Pro průmyslově orientovanou ekonomiku jako je ta česká, je totiž zásadní poptávka ze zahraničí. Nárůst nezaměstnanosti v druhé polovině roku se tak očekávat dá, jde jen o to jak moc výrazný bude. Je důležité připomenout, že mzdové náklady tvoří jen část celkových nákladů firem a ty podnikům pomůže uhradit jen obnovený odbyt jejich produkce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank