Čtvrtek 28. březen 2024 23:09
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Válka otestuje cenu BTC

28.02.2022 15:08  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Týden, který se nepodobá žádnému jinému v historii Bitcoinu, je tu najednou jako hodlerové, kteří se připravují na zaručenou vřavu.

Bitcoin (BTC) začíná nový týden ve stínu nového geopolitického konfliktu – jaké jsou hlavní překážky, kterým investoři čelí?

V tom, co se stalo nerozpoznatelným makroprostředím ve srovnání se situací před několika dny, Bitcoin, stejně jako mnoho jiných aktiv, pociťuje tlak. Situace na Ukrajině pustoší globální trhy a vývoj může během několika hodin či jen minut obrátit nálady vzhůru nohama.

Načasování zasáhlo i Bitcoin — jeho kvalita „bezpečného přístavu“ je svědkem vážného testu, protože investoři hledají bezpečí a zdatní držitelé hledají východisko.

Jako hlavní vliv tohoto týdne, Cointelegraph se zabývá tím, co by mohlo Bitcoin krátkodobě čekat, protože obstojí proti složitým a téměř surrealistickým makroudálostem.

Je samozřejmé, že hlavním motorem výkonnosti trhu je tento týden konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

Situace, která ve své současné podobě nastala teprve před pěti dny, zůstává ve stavu neustálého pohybu – sankce stále přicházejí, obě strany a jejich spojenci se dál oklepávají, trhy reagují na nové hrozby a pravděpodobnosti.

Hlavní je mezi nimi ruská ekonomika, která se v pondělí připravuje na chaos. Obchodování s akciemi bylo pro dnešek zrušeno a prognóza je neradostná pro jeho měnu, rubl, který se již nyní obchoduje na rekordních minimech.

Rozhovory mají začít v pondělí a jakýkoliv záblesk naděje by mohl způsobit obrat v krátkodobém výhledu, a tím změnit tvář trhů.

Zatímco však vládne nejistota, všichni budou hledat nejzazší bezpečné útočiště a používání Bitcoinu – ať už obyčejnými Rusy a Ukrajinci nebo jejich vládami – je už diskusním bodem.

Jak uvedl Cointelegraph, Ukrajina již získala miliony dolarů na kryptopomoc. Navíc Mychajlo Fedorov, zástupce ukrajinského prezidenta, vyzval k výměně informací za účelem zablokování fondů ruských a běloruských uživatelů.

„Bitcoin je jako nůž chirurgovi nebo nůž zločinci,“ napsal o víkendu moderátor podcastu Preston Pysh a shrnul situaci.

„Stejně jako každá cenná technologie v průběhu času vychází její hodnota ze záměru jejího použití.“

Trhy přitom budou pravděpodobně hnací silou v závislosti na posunech událostí na místě a na dopadech, které to bude mít na vlády.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Válka může nastartovat stagflaci. Poprvé v historii
    Stagflace se vyznačuje poklesem HDP, dvoucifernou inflací a vysokou nezaměstnaností. Česko se v ní naštěstí zatím nenachází. Nezaměstnanosti je v Česku naštěstí stále nízká. Za leden dosáhla 3,6 procenta, což je oproti loňskému lednu o 0,7 procenta méně. Inflace ale raketově roste, brzy vzroste k deseti procentům.
  • Válka na Ukrajině dál ovlivňuje pražskou burzu, index PX klesl o 5,83 pct.
    Pražský burzovní index PX dnes klesl o 5,83 procenta na 1230,04 bodu. Je to jeho nejnižší závěrečná hodnota od loňského 4. srpna a zároveň nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020, kdy Česko začalo uplatňovat první výraznější opatření proti epidemii covidu-19. Dnes ztrácely všechny hlavní emise v čele s bankami, vyplývá z údajů na webu burzy.
  • Válka na Ukrajině může vyvolat „Arabské jaro 2“. Zdražuje totiž potraviny na historický rekord, tuna pšenice poprvé v dějinách vyjde na více než 10 tisíc korun
    Tento týden vstoupí do historie burzovního obchodování. Cena pšenice na burze v Chicagu během něj stoupla o více než 40 procent. Důvodem je válka na Ukrajině, která dramaticky ztenčuje světové zásoby obilovin. Ceny potravin přitom už v únoru, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, vystoupaly k historickému rekordu, jak vyplývá ze včerejší pravidelně zprávy OSN k cenám potravin ve světě.
  • Válka na Ukrajině odhaluje podstatu kryptoměn
    Když rusko-ukrajinský konflikt vypukl, trhy zachvátily šoky – S&P 500 index a měny fiat se propadly, mezitím co ceny ropy a dalších komodit prudce vzrostly kvůli strachu z přerušení dodávek. Ačkoliv trhy s kryptoměnami zpočátku také trpěly propadem, Bitcoin se držel.
  • Válka na Ukrajině ohrožuje dodávky a komodity tak vyskočily nejvíc od roku 2009
    Jelikož ruská invaze na Ukrajinu ohrožuje od roku 2009 dodávky energie, plodin a kovů, které jsou omezené již od pandemie.
  • Válka na Ukrajině potvrdila stabilitu dolaru
    Válka na Ukrajině ukázala, že dolar a USA jsou v době válečných konfliktů a nestability stabilnější měnou a regionem, než je euro a Evropa. Kapitálové trhy zažily silný propad a výrazně ztrácí.
  • Válka na Ukrajině rozvířila trh se zlatem
    Bez ohledu na to, co se děje ve východní Evropě, však existují i další důvody, proč by investoři měli usilovat o zařazení drahých kovů do svých portfolií. James Luke, manažer fondu Schroders, uvedl, že spolu s válkou na Ukrajině představuje změna měnové politiky ve světě další z vážných hrozeb pro globální ekonomiku.
  • Válka na Ukrajině začíná, Putinova vojska zahájila plnou invazi. Akcie padají, česká koruna prudce oslabuje, ropa letí nad 100 dolarů za barel, zlato citelně zdražuje
    Ruský prezident Vladimir Putin právě spouští plnou invazi na Ukrajinu. Začíná válka. Bude mít primárně geopolitické dopady. Ale pochopitelně i sociální a ekonomické, zřejmě katastrofální. A to i v dalších částech Evropy, než je Ukrajina. Už brzy ji pocítí třeba i čeští motoristé. Ropa letí nad 100 USD/barel. Lze očekávat nárůst cen pohonných hmot v ČR k úrovním kolem 40 Kč/l.
  • Válka na Ukrajině zasáhla i firmu Mattoni, zastavila export do Ruska
    Válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, zasáhla i výrobce minerálních vod Mattoni 1873. Firma ukončila svůj export do Ruska a naopak dodávkami vody podporuje uprchlická střediska, řekla novinářům mluvčí Mattoni 1873 Andrea Brožová. Společnost současně čelí růstu cen zejména paliv a energií. Aktuálně ale zdražování nechystá.
  • Válka na Ukrajině zvýšila vyhlídky na zlato za 2 000 USD
    Ruská invaze na Ukrajinu se již šestý den setkává s tvrdým odporem. To přimělo mnoho zemí, aby společně odsoudily jednání ruského prezidenta Vladimira Putina a uplatnily nejpřísnější sankce, jaké kdy byly uvaleny. Evropská unie, Spojené státy, Japonsko a Kanada vytvořily koalici s cílem vyvinout na Putina tlak, aby zastavil nepřátelské akce. K alianci se připojilo dokonce i neutrální Švýcarsko, které zavedlo sankce, jež mají poškodit Putina a ruskou ekonomiku v naději, že Putin ustoupí.
  • Válka podle poradce Zelenského skončí nejpozději v květnu
    Ukrajina dosáhne dohody o příměří s Ruskem nejpozději v květnu, uvedl podle agentury Reuters vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Poradce zároveň sdělil, že přichází v úvahu několik možností dalšího vývoje závisejících na tom, kolik vojáků se Rusko rozhodne na Ukrajinu vyslat.
  • Válka zlata proti dolaru
    Podle analytiků z ANZ Research (Austrálie, Nový Zéland a Asie) získává zlato stále více na popularitě. I když americký dolarový index dosáhl šestiměsíčního maxima při rostoucích výnosech státních dluhopisů, zlato jen krátce kleslo pod úroveň 1900 dolarů, což ukazuje na odolnost drahého kovu a je to vynikající známka zvyšující se poptávky.
  • Válka zvýšila poptávku po kryptoměnách
    Vyostření rusko-ukrajinské krize, nové sankce a rostoucí ceny ropy nutí investory utíkat od rizikových aktiv. Kryptoměny znovu získávají přitažlivost bezpečného přístavu, protože čím dál víc lidí používá digitální aktiva typu bitcoin v době konfliktů k převodu financí.
  • Válka zvyšuje poptávku po kukuřici, od května zaznamenala nejdelší rally
    Jelikož válka na Ukrajině omezuje dodávky kukuřice a kupující ji shání jinde, chystají se futures na kukuřici na pátý týdenní růst.
  • Válka zvyšuje riziko stagflace
    Odhadovat ekonomické konsekvence války na Ukrajině a přijímaných sankcí a připravovat makroekonomickou prognózu je v tuto chvíli skoro nemožné. Situace na bojišti se totiž opravdu mění každým okamžikem a myšleno tím je i bojiště ekonomické. Spíše než se upnout na kvantifikaci ekonomických dopadů, dává smysl zamyslet se nad možnými scénáři vývoje a tím, jak se situace promítne do jednotlivých částí ekonomiky.
  • Valná hromada ČEZ dnes schválí rekordní dividendu, přední evropská banka Santander i tak ale čeká výrazný propad akcií ČEZ
    Dnes se koná valná hromada třetí největší firmy České republiky dle loňské výše tržeb, společnosti ČEZ. Její akcionáři rozhodnou o výši dividendy z loňského rekordního zisku. Čistý zisk podniku loni meziročně stoupl více než osminásobně, na 80,7 miliardy korun, zejména díky rekordním burzovním cenám elektřiny a plynu, které v EU vystoupaly na dějinná maxima zejména v důsledku dopadů ruské invaze na Ukrajinu.
  • Valná hromada ČEZ nebude řešit transformaci skupiny, hlavním bodem dividenda
    Valná hromada energetické skupiny ČEZ, která se uskuteční 26. června v Praze, nebude mít na programu otázku možné transformace ČEZ. Žádný z akcionářů o to nepožádal. Hlavním bodem valné hromady tak bude výše dividendy pro akcionáře, kterou vedení společnosti ve výši 117 Kč za akcii, což je dosud nejvíce. ČTK to sdělil mluvčí energetické skupiny Ladislav Kříž. Možnou přeměnu ČEZ v současnosti zvažuje vláda, podle ní by tím stát mohl získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
  • Valná hromada Erste schválila dividendu, výsledková sezóna pokračuje
    Minulý týden nám kromě zveřejnění inflace přinesl pokračování výsledkové sezóny na pražské burze. Mimo jiné zasedala valná hromada rakouské banky Erste, která schválila dividendu ve výši 1,90 EUR na akcii. Více informací z tuzemské ekonomiky a pražské burzy je dostupné již nyní v našem videu.
  • Valná hromada Lufthansy schválila vládní záchranný balík
    Mimořádná valná hromada německých aerolinek Lufthansa dnes schválila vládní záchranný balík v celkové výši devíti miliard eur (241 miliard Kč). Největší letecká společnost v Evropě se tak vyhnula riziku bankrotu, který by jí jinak v důsledku koronavirové krize hrozil. Ještě do středy přitom nebylo jisté, jestli státní pomoc nezablokuje jeden z velkých akcionářů firmy.
  • Valná hromada SAB Finance a.s. schválila po nejúspěšnějším roce v historii návrh na výplatu dividendy za rok 2020 ve výši 100 milionů korun
    Valná hromada společnosti SAB Finance a.s. schválila výplatu dividendy za rok 2020 ve výši 100 milionů korun. Čistý výrok auditora KPMG potvrdil za rok 2020 zisk před zdaněním přesahující 144 milionů korun, což vykazuje meziroční nárůst zisku o více jak 58 % vzhledem k vykázanému zisku 91 milionů korun za rok 2019. Stejný nárůst, tedy přes 58 %, vykazuje SAB i v rámci čistého zisku po zdanění. Ten za rok 2020 přesáhl 116 milionů korun. Valná hromada schválila výplatu dividendy 100 milionů korun a rozhodla, že zbývající část zůstane na účtu nerozděleného zisku minulých let. Pro tento návrh hlasovalo 94,9431 % celkového počtu hlasů všech akcionářů společnosti. Výplata dividendy akcionářům za období prvního pololetí roku 2021 je naplánována na třetí čtvrtletí letošního roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova