Čtvrtek 28. březen 2024 11:34
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

BREAKING: BoE zvyšuje úrokové sadzby na 0,25 %

16.12.2021 13:30  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bank of England oznámila rozhodnutie o menovej politike o 13:00. Rozhodnutie bolo pozorne sledované, pretože niektorí ekonómovia očakávali, že banka zvýši sadzbu o 15 bázických bodov, zatiaľ čo iní sa domnievali, že banka ponechá sadzby nezmenené napriek rastúcemu inflačnému tlaku, keďže zavedenie prísnejších obmedzení proti COVID-19 v Anglicku ohrozuje oživenie ekonomiky. Skutočné rozhodnutie ukázalo, že Bank of England zvýšila svoju referenčnú úrokovú sadzbu na 0,25 % a ponechala program nákupu dlhopisov na úrovni 875 miliárd GBP.

GBPUSD po dnešnom rozhodnutí o sadzbách BOE vzrástol a smeruje k úrovni odporu 1,3500. Zdroj:xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: BoE Bailey: Aby sme sa vyrovnali s inflačnými tlakmi, musíme prijať potrebné opatrenia
    Pri pohľade na GBP/USD na intervale H4 cena testuje kľúčovú rezistenciu na hodnote 1,3350. To, či sa menovému páru podarí preraziť vyššie, určí smer trendu v strednodobom horizonte.
  • BREAKING: BoE ke změně sazeb nepřistoupila
    Bank of England ponechala na prvním zasedání v roce 2021 beze změny na úrovni 0,1 %. Program nákupu dluhopisů zůstal na úrovni £875 mld. BoE snížila odhad růstu v tomto roce na 5 % z listopadového odhadu na úrovni +7,25 %. Bankéři konstatovali, že vakcinace proti koronaviru zlepšuje ekonomický výhled. CPI inflace by měla na jaře prudce vzrůst k 2 % cíli. BoE nebude utahovat měnovou politiku do doby, než budou existovat jasné důkazy eliminace volných kapacit a cenový vývoj bude udržitelně nasměrován k inflačnímu cíli.
  • BREAKING: BoE navyšuje nákup dlhopisov, GBP rastie
    Bank of England oznámila o 13:00 svoje posledné rozhodnutie. Banka ponechala sadzby nezmenené podľa očakávania, rozhodla sa však zvýšiť cieľ pre nákupy dlhopisov o 100 miliárd GBP na 745 miliárd GBP. O tomto kroku sa hovorilo niekoľko dní, no aj napriek tomu zaznamenala libra nárast. Menový pár GBPUSD zaznamenal po zverejnení pokles o 0,4%. Banka tiež uviedla, že je pripravená konať v prípade, že ekonomika bude potrebovať pomoc.
  • BREAKING: BOE nemění úrokové sazby!
    Bank of England nezměnila dle očekávání na dnešním zasedání úrokové sazby ani neupravila parametry programu nákupu finančních aktiv. BOE zveřejnila, že neutáhne svoji měnovou politiku, dokud nenastane výrazný posun v dosažení inflačního cíle. Poslední domácí data naznačují silné oživení (ve srovnání se srpnovým výhledem). Nicméně centrální banka vidí riziko v dlouhém období zvýšené nezaměstnanosti. BOE tak může využít jakýchkoli nástrojů měnové politiky, aby toto riziko eliminovala.
  • Breaking: BoE ponechala úrokové sadzby nezmenené
    Ako sa takmer jednomyseľne očakávalo, Bank of England sa rozhodla ponechať základnú sadzbu počas 17. po sebe nasledujúceho mesiaca nezmenenú na 0,75%. Za ponechanie sadzieb hlasovalo 7-2 členov. Pokiaľ ide o zmiernenie politickej neistoty, banka uviedla, že zatiaľ neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by to podporil, a ich vyhlásenie je celkovo dosť neutrálne. Počiatočná reakcia zaznamenala, že sa libra posunula vyššie, keď sa GBP / USD pohyboval späť nad úrovňou 1,31 USD a pokúšal sa zotaviť zo svojej najnižšej úrovne za dva týždne.
  • BREAKING: BoE ponechala úrokové sadzby nezmenené
    Bank of England sa rozhodla na marcovom zasadaní zaujať vyčkávací prístup a ponechala svoju referenčnú úrokovú sadzbu nezmenenú na rekordne nízkej hodnote 0,1% a program nákupu dlhopisov na úrovni 875 miliárd GBP, ako sa všeobecne očakávalo. BOE nebude sprísňovať politiku skôr, ako sa preukáže viditeľný pokrok v inflácii. Predpokladá sa, že HDP Spojeného kráľovstva sa v priebehu roku 2021 silne zotaví na predpandemické úrovne a očakáva sa, že inflácia CPI sa na jar vráti k cieľu na úrovni 2%. Hlasovanie o sadzbách dopadlo nasledovne: 0-0-9 vs 0-0-9.
  • BREAKING: BoE ponechala úrokové sazby beze změny
    Bank of England se rozhodla nic neměnit na své dosavadní uvolněné měnové politice na svém květnovém zasedání. Ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni 0,1 %. Program nákupu aktiv zůstal nezměněn v celkové výši £875 mld. BoE potvrdila svůj současný postoj. Dle banky je nastavení měnové politiky přiměřené. BoE neplánuje utahovat svoji měnovou politiku do té doby, než uvidí důkazy o podstatném zlepšení situace z pohledu eliminace volných kapacit v ekonomice a udržitelném dosažení 2% inflačního cíle.
  • BREAKING: BoE udržuje monetárnu politiku nezmenenú. Zvyšuje predpoveď HDP na rok 2021
    Bank of England sa na svojom júnovom zasadnutí ohľadom menovej politiky rozhodla zaujať prístup vyčkávania. Centrálna banka ponechala svoju referenčnú úrokovú sadzbu nezmenenú na rekordne nízkej hodnote 0,1% a program nákupu dlhopisov na hodnote 895 miliárd GBP, ako sa všeobecne očakávalo. Tvorcovia politík očakávajú, že rast inflácie bude prechodný. HDP v roku 2021 pre 2. štvrťrok bol revidovaný nahor asi o 1,5%. Centrálna banka nechce predčasným sprísňovaním oslabiť oživenie. Program nákupu aktív bude priebežne kontrolovaný.
  • BREAKING: BoE zvyšuje sazby o 25 bp, GBP klesá
    Pohyb sazbe na 1,25 % trhy očekávaly, ale po jestřábích překvapeních ze strany Fedu a zejména SNB dnes investoři doufali v odvážnější krok.
  • BREAKING: BoE zvyšuje sazby o 25 bp, GBP roste
    Bank of England dnes ve 13:00 oznámila rozhodnutí o měnové politice. Žádné překvapení se nekonalo – BoE zvýšila sazbu o 25 bazických bodů, což je výsledek, který ekonomové i peněžní trhy očekávaly. Hlavní úroková sazba se vyšplhala na 4,50 %, což je nejvyšší úroveň od října 2008.
  • BREAKING: BoE zvyšuje úrokovú sadzbu až na 0,5 %!
    Ako predpokladali analytici, Bank of England zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 0,5 %. Pripomíname, že britská centrálna banka v decembri 2021 zvýšila úrokové sadzby o 15 bázických bodov. Ide o najväčší nárast nákladov na financovanie za posledné 2 roky. Jednodňové indexované swapy sa tento rok oceňujú za minimálne štyri čiastočné zvýšenia úrokových sadzieb zo strany BOE. MPC očakáva v apríli vrchol inflácie okolo 7,25 % oproti 5 % predtým. MPC očakáva CPI 2022 na úrovni 5,75 % oproti 3,5 % v novembri. Bankári uviedli, že v nadchádzajúcich mesiacoch je pravdepodobné „mierne sprísnenie“. Banka plánuje úplne obmedziť nákupy podnikových dlhopisov a aktívne predávať dlhopisy, keď základná sadzba dosiahne 1 %.
  • BREAKING: BoJ nevidí potřebu změn v řízení výnosové křivky! USDJPY blízko 141📈
    USD/JPY se obchoduje výrazně výše po oznámení, že BoJ v současné době nevidí potřebu upravovat program kontroly výnosové křivky (YCC). Tato informace prohlubuje holubičí náladu kolem jenu.
  • BREAKING: BoJ zvažuje zvýšení prognózy inflace blíže k 2% cíli!
    Podle zpráv poskytnutých společností Nikkei, BoJ zvažuje zvýšení prognózy inflace blíže k 2% cíli. Krátce po oznámení měnový pár USD/JPY klesl.
  • BREAKING: Boris Johnson byl pozitivně otestován na koronavirus, libra pod tlakem
    Boris Johnson byl otestován pozitivně na koronavirus. Tuto správu sám premiér potvrdil na Twitteru. Nyní se nachází v karanténě. Do izolace musí zamířit také britský ministr zdravotnictví a ministr financí, kteří se v poslední době s Borisem Johnsonem několikrát sešli. Pár GBPUSD po zveřejnění zprávy ztrácel z úrovně 1,2295 až do blízkosti 1,22. Později však začal ztráty výrazněji korigovat nad úroveň 1,2250.
  • BREAKING: Bowman je pro další zvýšení úrokových sazeb! USDIDX na 10měsíčních maximech
    Michelle Bowmanová varuje, že „pravděpodobně bude vhodné“ sazby nadále zvyšovat a držet je nějakou dobu na restriktivních úrovních. Bankéřka dodala, že inflace zůstává příliš vysoká a stále vidí riziko, že vysoké ceny energií by mohly zvrátit nedávný pokrok proti rostoucím cenám v ekonomice.
  • BREAKING: Brazilský real se na páru s americkým dolarem obchoduje na rekordním minimu
    Brazilský reál dnes klesl o 3,6 % na páru s americkým dolarem. Ministr spravedlnosti Sergio Moro oznámil rezignaci po rozepři s prezidentem Bolsonarem ohledně jeho rozhodnutí dát výpověď šéfovi brazilské federální policie Valeixovi. Poslední makrodata ukázala, že důvěra v brazilskou ekonomiku klesla v dubnu na rekordně nízké úrovně kvůli pandemii koronaviru. Očekávání dalšího poklesu sazeb na květnovém zasedání brazilské centrální banky výrazně vzrostly. Guvernér banky Campos Neto oznámil, že hlavní scénář vývoje ekonomiky se od posledního zasedání změnil.
  • BREAKING: Britká libra vzrástla, pretože Boris Johnson plánuje rezignáciu
    Britská libra dnes vyskočila krátko po 10:00 po správe Sky News. Sky oznámilo, že britský premiér Boris Johnson pripravuje rezignačný list. Stalo sa tak po masívnom odchode ministrov z jeho kabinetu. Hovorí sa, že približne 50 nižších a vyšších úradníkov v Johnsonovej administratíve v posledných dňoch odstúpilo z funkcie na znak nespokojnosti s tým, ako Johnson vedie Spojené kráľovstvo a Konzervatívnu stranu. Oficiálne vyhlásenie sa očakáva v priebehu niekoľkých hodín.
  • BREAKING: Britská libra posiluje o 1,5 % v návaznosti na rozhodnutí vlády
    Britská vláda se chystá zásadním způsobem změnit svůj přístup k „mini“ rozpočtu. Vláda má zvážit, od kterých plánů na snižování daní upustit. Stojí za to připomenout, že trh pochyboval o financování tohoto plánu, proto dřívější masivní oslabení libry.
  • BREAKING: Britský HDP pod očekáváním, GBPUSD klesá!
    Britská ekonomika se v červenci snížila o 0,5 %, přičemž letní výplach a rostoucí úrokové sazby činí recesi v letošním roce "stále pravděpodobnější". Ekonomika Spojeného království klesla nejrychlejším tempem za posledních sedm měsíců, protože sychravé počasí brzdilo výdaje a veřejný sektor zasáhly stávky.
  • BREAKING: Britský index spotřebitelských cen vyšší, než se očekávalo. GBPUSD roste
    Inflace CPI ze Spojeného království (prosinec 2023) dosáhla 4 % r/r oproti 3,9 % očekávaným a 3,8 % předchozím (0,4 % m/m oproti 0,2 % očekávaným a -0,2 % předchozím).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank