Úterý 19. březen 2024 03:02
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Ekonomický kalendár: zasadanie ECB, správa o HDP za 3. štvrťrok v USA

28.10.2021 09:35  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Európske akciové trhy sa otvorili mierne nižšie
  • Očakáva sa, že správa o HDP v USA za 3. štvrťrok ukáže spomalenie
  • Obchodníci na EUR by mali sledovať nemecké CPI a rozhodnutie ECB

Futures trhy dnes poukazujú na mierne nižšie otvorenie európskeho obchodovania. Ázijské akcie dnes klesli po včerajšom neskorom obrate na Wall Street. Rizikové nálady možno zaznamenať aj na devízovom trhu, pričom najvýkonnejšou hlavnou menou je japonský jen. Rope sa podarilo zastaviť pokles a snaží sa zotaviť z nedávnych strát.

Nasledujúci deň vyzerá veľmi zaujímavo. Investorom budú ponúknuté predbežné údaje CPI za október zo Španielska a Nemecka. V oboch prípadoch sa očakáva zrýchlenie. EUR tiež dostane šancu pohnúť sa, keď ECB oznámi svoje rozhodnutie o menovej politike. Neočakáva sa žiadna zmena, ale volatilita sa môže zvýšiť počas oznamovacej hodiny (13:45) a Lagardeovej tlačovky (14:30). Najvyššou makro udalosťou dňa však bude zverejnenie správy o HDP v USA za 3. štvrťrok. Očakáva sa veľké spomalenie rastu v porovnaní s 2. štvrťrokom, pretože problémy s dodávateľským reťazcom sa stali vážnejšími a časť vírusových obmedzení sa vrátila.

V neposlednom rade je výsledková sezóna v plnom prúde a dnes investorom ponúkne prehľady výsledkov od dvoch amerických mega capov – Apple a Amazon. Okrem toho bude informovať aj Caterpillar – najväčší svetový výrobca stavebných strojov.

9:00 – Španielsko, inflácia CPI za október (predbežná). Očakáva sa: 5,2 % medziročne. Predošlá: 4,0 % medziročne

9:55 – Nemecko, miera nezamestnanosti za október. Očakáva sa: 5,4 %. Predošlá: 5,5 %

13:45 – rozhodnutie ECB o sadzbách

14:00 – Nemecko, inflácia CPI za október (predbežná). Očakávané: 4,4 % medziročne. Predošlé: 4,1 % medziročne

14:30 – USA, správa HDP za 3. štvrťrok 2021

Anualizovaný rast HDP. Očakáva sa: 2,7 %. Predošlé: 6,7 %

Jadrová PCE. Očakávané: 4,5 % medzikvartálne. Predchádzajúce: 6,1 % medzikvartálne

14:30 - USA, žiadosti o podporu. Očakávané: 291 tis. Predošlé: 290 tis

16:30 - EIA zásoby zemného plynu. Očakávané: 86 bcf. Predchádzajúcie 92 bcf

Zverejnenie hospodárskych výsledkov v USA

Apple (AAPL.US) - po zatvorení trhu

Amazon (AMZN.US) - po zatvorení trhu

Mastercard (MA.US) - pred otvorením trhu

Comcast (CMCSA.US) - pred otvorením trhu

Merck (MRK.US) - pred otvorením trhu

Starbucks (SBUX.US) – po zatvorení trhu

Caterpillar (CAT.US) - pred otvorením trhu

Gilead Sciences (GILD.US) - po zatvorení trhu

Shopify (SHOP.US) - pred otvorením trhu

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendár: Výrobný ISM index, PMI dáta za apríl
    Futures trhy poukazujú na nižšie otvorenie európskej seansy. Obchodovanie v Ázii bolo utlmené z dôvodu sviatku. Keďže v Spojenom kráľovstve je dnes tiež sviatok, počas európskeho rána môže byť prítomná o niečo nižšia likvidita.
  • Ekonomický kalendár: výrobný ISM index, stretnutie členov krajín OPEC+
    Európske akciové indexy začali obchodovanie vyššie. Začiatok roka 2022 vyzerá pre akcie solídne, hoci existujú výnimky, ako napríklad indexy z Číny, ktoré dnes klesli. Ako sa skončilo obdobie prázdnin a trhy sú opäť v plnom prúde, aj ekonomický kalendár je čoraz zaujímavejší. Dnes bude zverejnený výrobný ISM index. Taktiež sa dnes stretnú ministri krajín OPEC+, aby rozhodli o budúcej výške produkcie. Najpravdepodobnejším scenárom je, že zvýšenie produkcie zostane nezmenené na úrovni 400 000 bpd. Kľúčoví hráči v skupine, ako napríklad Saudská Arábia, vyjadrili podporu takémuto kroku, takže sa zdá, že šanca na nejaké prekvapenie je malá.
  • Ekonomický kalendár: výrobný ISM index z USA, inflácia z Európy za jún
    Futures trhy poukazujú na nižšie otvorenie európskej seansy. Nálada na trhoch je zlá po najnovšom údaji HDP z atlantského Fedu, ktorý poukázal na recesiu v 2. štvrťroku 2022 v americkej ekonomike. Ekonomický kalendár na nasledujúci deň je plný údajov z prieskumov, najmä výrobných PMI. Väčšina z nich však bude predstavovať revízie júnových údajov. Americké výrobné ISM za jún je najdôležitejším makrom dňa. Zverejnené budú aj hodnoty CPI za jún z Poľska a eurozóny. V oboch prípadoch sa očakáva zrýchlenie.
  • Ekonomický kalendár: Výsledky Microsoftu, predbežné PMI dáta v centre pozornosti
    Európske indexové futures dnes poukazujú na vyššie otvorenie seansy na starom kontinente. Nálady spojené s rizikom možno dnes pozorovať na globálnych trhoch s indexovými futures, priemyselnými kovmi a kryptomenami, ktoré sa obchodujú vyššie. Drahé kovy získavajú vďaka oslabenia USD, zatiaľ čo ropa sa počas dňa obchoduje o niečo nižšie.
  • Ekonomický kalendár: Vystúpenia šéfov SNB a ECB, kanadské maloobchodné tržby
    Futures trhy dnes poukazujú na mierne vyššie otvorenie európskej seansy. To prišlo po pozitívnej ázijskej seanse, a napriek včerajšej pozitívnej americkej seanse. Protinožské meny (AUD a NZD) sú najvýkonnejšie medzi menami G10, zatiaľ čo GBP zaostáva vďaka decembrovým predajom o maloobchodnom predaji. Ropa sa obchoduje o niečo vyššie, zatiaľ čo drahé kovy sa obchodujú zmiešane.
  • Ekonomický kalendár: Vystúpenie Lagardeovej v centre pozornosti
    Napriek zmiešanému ázijskému obchodovaniu sa dnes európske akciové trhy otvorili vyššie. Ekonomický kalendár pre európsku seansu je takmer prázdny, keďže jediné pozoruhodné dáta z nemeckej priemyselnej výroby boli zverejnené už o 8:00. Priemyselná produkcia v Nemecku klesla z -0,2 % na -0,3 % % (oč. +0,4 %). Popoludní sa pozornosť investorov zameria na vystúpenie prezidentky ECB Lagardeovej pred Výborom pre hospodárske a menové záležitosti Európskeho parlamentu. Obchodníci budú hľadať akékoľvek pripomienky týkajúce sa potenciálneho zvýšenia úrokových sadzieb v tomto roku a vplyvu geopolitického napätia medzi NATO a Ruskom v súvislosti s Ukrajinou.
  • Ekonomický kalendár: WASDE report, centrálne banky
    Po pozitívnom obchodovaní v Ázii ukazujú európske trhy s futures na viac-menej ploché otvorenie dnešného obchodovania. Dnešný ekonomický kalendár je pomerne prázdny, zatiaľ čo počas európskeho obchodovania nie je naplánované zverejnenie žiadnych významných údajov. Udalosti poobede nevyzerajú nijako rušnejšie, pretože na programe je iba správa WASDE a prejav člena Fedu - Williamsa. V neskoršej časti týždňa budú zverejnené rozhodnutia BoC a RBNZ, ako aj hospodárske výsledky bánk z Wall Street.
  • Ekonomický kalendár: Zápisnica FOMC, revízia PMI v službách
    Futures na európske indexy naznačujú mierne nižšie otvorenie dnešnej peňažnej seansy na Európskom kontinente. Stalo sa tak po dnešnom nepriaznivom obchodovaní v ázijsko-pacifickom regióne, kde väčšina indexov z tohto regiónu klesla.
  • Ekonomický kalendár: Zápisnica zo zasadania ECB
    Európske akciové trhy sú dnes nastavené na otvorenie nižšie. Indexy na Wall Street včera klesli, čím uviedli tón pre slabú ázijskú seansu a nižšie otvorenie európskej seansy. Technologické akcie budú počas európskeho obchodovania v pozore po narastajúcom počte varovaní zaslaných technologickými spoločnosťami, pričom najnovšie je Cisco.
  • Ekonomický kalendár: Zasadanie Bank of Canada, hospodárske výsledky spoločnosti Meta
    Ekonomický kalendár pre dnešné európske dopoludňajšie obchodovanie je prázdny, ale poobede sa veci stávajú zaujímavejšie. Budú zverejnené nové údaje o predaji domov, obchodnej bilancii a údaje o zásobách ropy zo Spojených štátov. Najdôležitejšou makroudalosťou dňa však bude rozhodnutie Bank of Canada o sadzbách. BoC zvyčajne nasleduje kroky Fedu a podobná situácia sa dnes očakáva, keď peňažné trhy a ekonómovia očakávajú pohyb sadzbieb o 75 bp.
  • Ekonomický kalendár: Zasadanie ECB v centre pozornosti
    Futures trhy poukazujú na nižšie otvorenie európskej seansy po včerajšom slabšom obchodovaní na Wall Street a dnes v Ázii. Ropa po včerajšom dosiahnutí 3-mesačných maxím mierne klesá. Meny bezpečného prístavu, ako sú CHF a JPY, prekonávajú meny G10.
  • Ekonomický kalendár: Zasadnutie OPEC+ a dáta ADP v centre pozornosti
    Európske akciové indexy začali dnešné obchodovanie vyššie. Dnes bude zverejnených niekoľko zaujímavých makroekonomických dát. Obchodníci s EUR sa zamerajú na predbežné údaje CPI z eurozóny o 11:00. Dnes sa tiež stretnú ministri krajín OPEC+, aby rozhodli o budúcej produkcii. Kartel sa údajne bude držať existujúcej politiky mierneho zvyšovania produkcie napriek silnému dopytu, pričom konštatuje, že svet čelí nedostatku energie v dôsledku zle vypočítaných energetických prechodov na ekologickejšie palivá zo strany spotrebiteľských krajín. Očakáva sa, že OPEC+ bude súhlasiť s plánovaným zvýšením o 400 000 bpd na marec, hoci v januári opäť nesplnil ťažobné ciele. Taktiež bude zverejnená správa z trhu práce ADP za január. Toto bude posledný náznak pred správou NFP naplánovanou na piatok, takže zverejnenie treba pozorne sledovať.
  • Ekonomický kalendář: ADP data z trhu práce a ISM ze sektoru služeb
    Futures na evropské indexy se obchodují s malou změnou oproti včerejším hotovostním zavíracím cenám. Stalo se tak po včerejší poklesové seanci na Wall Street a dnešním smíšeném obchodování v Asii. Novozélandský dolar je nejvýkonnější měnou G10 poté, co RBNZ přinesla větší než očekávané zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Ropa se obchoduje víceméně beze změny, zatímco kryptoměny získávají.
  • Ekonomický kalendář: ADP report a zasedání FOMC
    Evropské akciové trhy otevřely mírně v červených číslech. Dnes je na programu více důležitých fundamentů. Událostí číslo 1 je bezesporu zasedání FOMC. Očekává se, že Fed oznámí snížení objemu nákupu dluhopisů. Spekuluje se o termínu a rychlosti snižování. Investory však také zajímá načasování růstu sazeb. Dále je na programu report ADP z trhu práce a také zásoby ropy v USA, které často způsobují krátkodobě zvýšenou volatilitu na trhu s ropou.
  • Ekonomický kalendář: ADP report, OPEC+ meeting
    Futures na evropské indexy naznačují na mírně nižší nebo ploché otevření dnešní seance pro hlavní indexy ze starého kontinentu. Evropské a americké trhy měly včera další silnou seanci, ale zdá se, že se situace dnes ráno trochu uklidnila. Ropa se před rozhodnutím OPEC+ o listopadových úrovních produkce obchoduje beze změny, zatímco drahé kovy se mírně stahují. Poklesy lze také zaznamenat na trzích s kryptoměnami, ale rozsah není velký.
  • Ekonomický kalendář: ADP report pod drobnohledem
    Dnes bude zveřejněno větší množství makrodat. Během evropské seance budou převažovat statistiky PMI ve službách, nicméně většinou se jedná o konečná data, která nemají výrazný na trhy dopad. Odpoledne se dočkáme ADP reportu a stavu ropných zásob v USA. ADP předchází pátečnímu NFP reportu, který by měl být tím nejdůležitějším, co tento týden z pohledu ekonomických statistik nabídne. NFP by se mohly stát impulsem, který posune finanční trhy dále.
  • Ekonomický kalendář: ADP report zaměstnanosti, projev šéfa Fedu Powella
    Ekonomický kalendář na den dopředu je nabitý zajímavými zprávami. Zatímco údaje o HDP z Evropy a USA, které mají být zveřejněny, budou revizemi, jiné zprávy mohou vyvolat určité pohyby na trhu. Evropské hodnoty CPI budou zveřejněny v 11:00 a očekává se, že budou vykazovat zpomalení. Všimněte si, že hlavní evropské ekonomiky zaznamenaly v listopadu zpomalení růstu cen, takže existuje prostor pro překvapení směrem dolů. Kromě toho budou obchodníci bedlivě sledovat report ADP za listopad (14:15), protože to bude poslední náznak před pátečním vydáním NFP. V neposlední řadě má dnes na 19:30 vystoupit předseda Fedu Powell s tématem projevu „Ekonomický výhled, inflace a trh práce“.
  • Ekonomický kalendář: ADP report z USA
    Futures trhy naznačují na ploché zahájení dnešní seance v Evropě. Navzdory nepříznivé seanci na Wall Street a smíšenému obchodování v Asii hlavní indexy z Evropy otevřou poblíž včerejších close. Ropa klesá po zprávách, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty mohou zasáhnout, aby vyrovnaly nižší ruskou těžbu ropy kvůli sankcím.
  • Ekonomický kalendář: ADP v USA a CPI v Německu v centru pozornosti!
    Dnešní makrokalendář je o něco nabitější než předchozí dva dny tohoto týdne, ale stále nejsou v plánu žádná klíčová data. Futures kontrakty naznačují smíšené otevření evropského trhu, přičemž DAX se obchoduje beze změny na úrovni kolem 16 000 bodů.
  • Ekonomický kalendář: Akcie Apple a Tesla stocks se dělí. Čekáme na německá data CPI
    Ekonomický kalendář je dnes docela prázdný, i když na pondělí se vlastně jedná o solidní porci makrodat. V průběhu evropské seance budou tím nejdůležitějším HDP z Itálie a předběžná čísla německého CPI. Později budou zveřejněny statistiky výrobního indexu Dallaského Fedu. Britský trh dnes bude zavřený kvůli státnímu svátku. Dnes dojde k zajímavým změnám na amerických indexech. Do indexu Dow budou zařazeny společnosti Salesforce, Amgen a Honeywell. Vyřazeny budou naopak Exxon Mobil, Pfizer a Raytheon Technologies. Dnes proběhne také rozštěpení akcií společností Apple a Tesla.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new