Úterý 19. březen 2024 08:45
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní komentář: BTC i ETH na nových maximech, S&P500 za pět dní +4%

21.10.2021 07:31  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy za sebou mají klidnou seanci. Index S&P 500 dokázal včera růst o čtyři desetiny procenta, zatímco Nasdaq nepatrně ztrácel. Nálada na trzích ale zůstává pozitivní a je podepřena také solidními korporátními výsledky.

Tématem včerejší seance ale bylo hlavně krypto. Bitcoin si včera sáhnul na nové all-time high, když se dostal až na dosah 67 tis. USD. Na nové historické maximum nad 4.2 tis. USD se pak vyhouplo také ethereum. Obě kryptoměny sice část zisků dnes ráno odevzdaly, i tak si ale naprostou většinu svých nedávných zisků udržují.

Dnešek bude na nové makro opět spíše méně zajímavý a investoři znovu čekají hlavně na korporátní data. Z těch nejzajímavějších společností budou reportovat například AT&T a Intel.

Dnešní fundamenty:

  • 14:30 Filadelfský Fed index (střední dopad)
  • 14:30 Americké nové žádosti o podporu (střední dopad)
  • 16:00 Prodeje domů v USA (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby zemního plynu (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Boris Johnson ztratil většinu v parlamentu, šance na odložení brexitu rostou
    Včerejší seance přinesla důležité hlasování v britském parlamentu, kde utrpěl Boris Johnson drtivou porážku, když ztratil parlamentní většinu a zřejmě tak bude nucen požádat EU o prodloužení termínu pro odchod z EU. Hlasování o druhém kole této legislativy proběhne ještě dnes, a pokud bude opozice i tentokrát úspěšná, pokusí se britský premiér s největší pravděpodobností o vyvolání předčasných voleb.
  • Ranní komentář: Brainardová dostala 10yr výnosy nad 2.6 %. Růstovky a technologie výrazně klesly
    Akciové trhy včera výrazně klesaly a pod tlak se dostaly hlavně růstové akcie. Ty reagovaly na slova Lael Brainardové o možnosti rapidního tempa snižování bilance americké centrální banky, která by tento proces měla odstartovat už v květnu. Americké výnosy u desetiletých platností vzrostly až nad 2.6 % a například technologický Nasdaq klesl o 2.26 %.
  • Ranní komentář: Brent nad 57 USD za barel. Akcie stabilní, zatímco dolar koriguje nedávné zisky
    Máme za sebou další klidnou seanci, která na akciové trhy žádné větší změny nepřinesla. Indexy si své ceny držely a sektorově se výrazněji dařilo snad pouze energiím, kterým pomáhá pokračující růst cen na ropě. Situace se pak stabilizovala na amerických výnosech. Ty u desetiletých splatností sice včera vzrostly až na 1.18 %, následně ale začaly znovu klesat, což dostalo dolar pod prodejní tlak na většině měnových párů. Díky nižším výnosům se pak stabilizovala i cena zlata.
  • Ranní komentář: Brent na 70 USD. Americké výnosy nad 1.5 %, většina indexů stabilní zatímco USD pokračuje v růstu
    Minulý týden se většině akciových indexů podařilo uzavřít v zelených číslech, i když se našly výjimky, jako byl technologický Nasdaq, který odepsal 2 %. Technologické a další dříve oblíbené růstové akcie si tak na trzích procházely korekcí, která se ale zatím nerozšířila na zbytek trhu. Podobný sentiment navíc převládá také dnes, kdy jsou to právě futures na Nasdaq, které klesají, zatímco zbytek trhu pokračuje v pozvolném růstu.
  • Ranní komentář: Brent na 70 USD, daří se i drahým kovům
    Americká vojenská akce, která vedla minulý týden k zabití významného iránského velitele, spustila na trzích vlnu uzavírání rizikovějších pozic. Ta pomohla hlavně bezpečným přístavům v čele s drahými kovy. Značného růstu se ale dočkala také ropa, která se v případě severomořského brentu vyhoupla až nad hranici 70 dolarů za barel. Negativní sentiment na trzích přitom převládá i během začátku nového týdne, pro který bude téma americko-iránských vztahů pravděpodobně klíčové.
  • Ranní komentář: Brent zpět pod hranicí 60 USD, ztrácí také CAD
    Včerejší seance přinesla korekci na ropě, která přišla poté, co se objevily informace, že se Rusko nebude podílet na dalším případném snížení ropné produkce, o kterém se bude rozhodovat příští měsíc na zasedání OPEC. Pád cen ropy následně dostal pod tlak také některé na ropu navázané měny, jako například CAD, který slábnul na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Brent zpět pod 65 USD, indexy přešlapují na místě. Dnes zasedá Fed
    Situace na ropě se po včerejšku začala částečně stabilizovat poté, co saudská ropná společnost Aramco oznámila, že obnovila zhruba 40 % z celkového výpadku a dalších 40 % by mohla obnovit do konce tohoto měsíce. Ropa tak včera znovu klesla, když se cena brentu propadla až pod 65 dolarů za barel.
  • Ranní komentář: Británii čekají v prosinci nové volby, Fed má dnes znovu snížit úrokové sazby
    Návrh Borise Johnsona na přesunutí voleb na 12. prosinec včera konečně získal podporu parlamentu, což znamená, že to budou právě volby, které skrze budoucí složení parlamentu budou rozhodovat o tom, jak bude ve finále probíhat případné vystupování Británie z Evropské unie. Tvrdý brexit je ale podle všeho prozatím zažehnán, takže libra zůstává na páru s dolarem v klidu a i včera pokračovala v bočním trendu v okolí 1,2850 GBPUSD.
  • Ranní komentář: Britské 10 leté výnosy včera +40bp. Zvyšují se i úrokové spreday v eurozóně
    Akciové trhy zahájily týden další korekcí ke které přispívá pokračující růst dluhopisových výnosů. Ty včera prudce stoupaly hlavně v Evropě. Britské 10 leté výnosy včera rostly o 40bp. a italské reagovaly na výsledky voleb růstem o 20bp. Rostoucí výnosy jsou i nadále klíčovou překážkou pro stabilizaci na akciovém trhu a budou klíčovým tématem i v nadcházejících dnech.
  • Ranní komentář: Britští poslanci souhlasí s tříměsíčním odložením brexitu, libra zůstává nad 1,32 GBPUSD
    Včera jsme se dočkali dalšího hlasování v britském parlamentu, které i tentokrát dopadlo podle očekávání. Poslanci vyjádřili souhlas s prodloužením brexitu o tři měsíce a vše zatím nasvědčuje tomu, že se Theresa Mayová bude snažit během tohoto prodloužení znovu protlačit parlamentem návrh dohody, kterou poslanci v úterý odmítli. Pokud by se jí ani toto nepodařilo, na stole pak možná bude šance na mnohem delší prodloužení brexitu, druhé referendum, nebo například předčasné volby.
  • Ranní komentář: Bullish výhled na euro narušen poznámkami o omezení QE, australský dolar padá
    Ranní komentář: Bullish výhled na euro narušen poznámkami o omezení QE, australský dolar padá - videokomentář...
  • Ranní komentář: Býci korekci na akciích v minulém týdnu nedali šanci, BTC naopak už 35 % pod ATH
    Závěr minulého týdne pomohl akciím dostat se do zelených čísel, a to navzdory slabším výsledkům amerických maloobchodních tržeb, které po skvělém březnu v dubnu tentokrát nerostly a podstřelily tak většinový konsenzus. I přes páteční růst ale americké indexy zakončily týden ve ztrátě, když na ně dolehly hlavně obavy z vyšší inflace, která v minulém měsíci vzrostla na meziroční bázi až nad 4 %.
  • Ranní komentář: Býci už pobíhají volně po NY, ECB zatím vyčkává, proxy fight v Disney
    Nálada na trzích zůstává i po včerejšku velmi dobrá a většina akcií své zisky postupně navyšuje. Po středečním Fedu se výrazně daří například bankám, ale moc pěkným růstem si i nadále prochází také celý polovodičový sektor. Včera jsme se dočkali zasedání ECB a BoE, které zatím diskusi o možném snižování sazeb nezahájily. To výrazně pomohlo EUR a GBP, které rostly na páru s dolarem. Dnes pozor na sérii PMI z Evropy a z USA, která více napoví o aktuální situaci v obou ekonomikách.
  • Ranní komentář: CAD a MXN po zprávách z Bílého domu zpevňují. Dnes zasedá ECB
    Včerejší seance byla především o politice Bílého domu. Trump včera oznámil plány na výrazné snížení daní a v ranních hodinách pak z Washingtonu přišly také zprávy o tom, že USA nebudou nyní usilovat o rychlé vystoupení z NAFTA a budou požadovat pouze o vyjednání lepších podmínek. To dnes výrazným způsobem pomohlo hlavně kanadskému dolaru a mexickému pesu, které dokázaly zpevnit na všech měnových párech. Dnešek bude hlavně o Evropě, když bude o sazbách rozhodovat Evropská centrální banka. Trhy budou čekat na komentář k inflaci, která v minulém měsíci začala zpomalovat a na eurových párech se bude hrát o to, zda si evropská měna dokáže udržet pozice, které nabrala začátkem týdne po zveřejnění výsledků prvního kola francouzských voleb.
  • Ranní komentář: CAD je vůči USD nejslabší od začátku roku, dnes zasedá ECB
    Včerejší seance přinesla další mírnou korekci na akciové trhy, které si ale své pozice zatím do značné míry drží. Americký index S&P 500 tak dál zůstává těsně pod klíčovou resistencí 2 820 dolarů v úzkém konsolidačním pásmu, které je zespod omezeno supportem 2 750 dolarů. Co se devizového trhu týká, větší volatility jsme se dočkali pouze na CAD, který se dostal pod tlak po zasedání Bank of Canada a po zveřejnění překvapivě slabých výsledků kanadského PMI.
  • Ranní komentář: CAD začíná znovu zpevňovat, ropu žene výše strach z hurikánu Florence
    Včerejší seance větší změny na akciový trh nepřinesla a v klidu zůstává i nadále také většina hlavních světových měn. Výraznější volatility jsme se dočkali jen na kanadském dolaru, kterému pomohl komentář Trumpa, podle kterého vyjednávání mezi USA a Kanadou postupují dobře. Za pozornost pak stál také růst na ropě, jejíž cena roste ze strachu před hurikánem Florence, který se přibližuje k východnímu pobřeží USA a který dál nabírá na síle. Dnešek bude na důležité fundamenty znovu spíše chudší a trh se zaměří hlavně na politická rizika spojená s brexitem a americkými cly. Obchodníci pak dál vyčkávají hlavně na zítřejší seanci, která bude na důležité fundamenty podstatně bohatší.
  • Ranní komentář: Cena ropy prudce klesla, dnes zasedá ECB
    Středeční seance přinesla zajímavé zprávy především z Bílého domu. Americký prezident se včera rozhodl pro odložení další vlny čínských cel o dva týdny, což před blížícím se restartem jednání mezi oběma zeměmi dokázalo zlepšit náladu na finančních trzích. Zároveň se objevily informace, podle kterých Donald Trump po propuštění svého bezpečnostního poradce Boltona zvažuje možnost zmírnění sankcí na Írán, což dostalo pod výrazný tlak ceny ropy, která se v případě severomořského brentu propadla krátce až zpět pod hranici 61 dolarů za barel.
  • Ranní komentář: Cenová mezera mezi americkými a evropskými indexy se uzavírá, dnes britská inflace
    Začátek týdne na trzích proběhl ve velmi optimistickém duchu, takže se dařilo hlavně akciím a ostatním rizikovým aktivům, zatímco tradiční bezpečné přístavy ztrácely. Trhy jsou znovu beze strachu a po delší době se konečně začínají dotahovat také evropské akciové indexy, které od minulého týdne likvidují ztráty, které v posledních dvou měsících v porovnání s americkými indexy nabíraly. Dnešek přinese první zajímavá data tohoto týdne, když nás čekají výsledky britské inflace, které by v případě větší odchylky mohly britskou měnu výrazně rozvlnit.
  • Ranní komentář: Ceny domů v USA klesají, inflace v Evropě zvolňuje. Dnes projev J. Powella
    Také úterní seance byla na trzích bez výraznějších pohybů. Nálada zůstává stabilní a pozvolna se z trhu vytrácejí i obavy z dění v Číně, kde vláda zakročila proti demonstracím, které v zemi již nepokračují. Z Evropy jsme se dočkali zajímavých výsledků inflace, která začíná zvolňovat. Z USA pak přišla čísla z trhu s bydlením, kde pokračuje pád cen nemovitostí. Dnes pozor hlavně na večerní projev J. Powella, který může napovědět více o dalším vývoji měnové politiky v USA.
  • Ranní komentář: Ceny elektřiny a plynu v Evropě opět prudce rostou
    Máme za sebou velmi pozitivní seanci, která pomohla akciovým indexům likvidovat značnou část ztrát z posledních několika dnů. Index S&P 500 včera rostl o 1.78 % a Nasdaq přidal dokonce 2.40 %. Výrazně se dařilo také menším růstovým akciím, které si v posledních týdnech procházely silnou korekcí a pozitivní sentiment tentokrát panoval i na čínských akciích.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank