Úterý 19. březen 2024 03:51
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní komentář: Inflace v USA nepolevuje, Fed může začít utahovat už příští měsíc

14.10.2021 07:42  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera jsme se dočkali výsledků americké inflace, která zůstává i nadále vysoká. Inflace rostla meziročně o 5.4 %, zatímco jádrová inflace dosahuje 4 %. Zveřejněny pak byly také minutes ze zasedání Fedu, na kterém se členové FOMC shodli na tom, že by mohli zahájit tapering už někdy v polovině listopadu nebo prosince. Zároveň pak existovala shoda také na tom, že bude zvýšená inflace déle trvající, než členové FOMC původně očekávali.

Nálada na trzích je po včerejšku stabilizovaná. Akcie si své pozice drží, do korekce dřívějších ztrát se jim ale příliš nechce. S&P500 tak zůstává přibližně 4 % pod all-time high.

Dnešní fundamenty:

  • 14:30 Tempo růstu PPI v USA (střední dopad)
  • 14:30 Nově podané žádosti o podporu v USA (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby zemního plynu (střední dopad)
  • 17:00 Americké zásoby ropy (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Indexy zatíženy růstem výnosů, Blackstone a Airbnb míří do S&P 500
    Úterní obchodní seance přinesla poklesy na evropských i amerických akciových indexech za výrazně vyšších objemů, než tomu bylo v pondělí. Akcie společností Blackstone a Airbnb výrazně pozitivně zareagovaly na oznámení o vstupu do indexu S&P 500. Co očekávat od zářijového zasedání Fedu a IPO společnosti ARM? To se dozvíte již nyní v ranním komentáři XTB.
  • Ranní komentář: Indexy znovu rostou, pomáhají hlavně technologie
    Akciové trhy za sebou mají silný start do nového týdne. Většina indexů včera dokázala růst, přičemž indexy v USA táhly především technologie v čele s Amazonem a Googlem. Nasdaq tak během pondělní seance vzrostl o 2.55 %, zatímco S&P 500 přidal 1.61 %.
  • Ranní komentář: Indexy znovu silnější navzdory rostoucím výnosům, zvedá se i Čína a meme stocky
    Akciové trhy včera dokázaly růst, a to i navzdory situaci na Ukrajině, nebo zvyšujícím se dluhopisových výnosům, které u desetiletých splatností v USA vystoupaly až na 2.4 %. Nálada na trzích zdá se zůstává docela optimistická i během dnešního rána, kdy si futures na americké indexy pozice drží, zatímco Evropa přidává okolo jednoho procenta.
  • Ranní komentář: Indexy znovu v zelených číslech, pomáhá hlavně sektor technologií
    Včerejší seance přinesla další růst akciových indexů, který šel ruku v ruce s růstem počtu nových případů koronaviru. Ten opět výrazně zrychlil v největších amerických státech (Texas, Kalifornie), avšak dopad na ocenění akcií a dalších rizikových aktiv je i nadále malý. Cenám akcií naopak pomohlo makro, v čele s výsledky evropského PMI, které odpoledne doplnily ještě překvapivě dobré výsledky prodejů nových domů v USA.
  • Ranní komentář: Indexy zpět v červených číslech, těží z toho hlavně USD a JPY
    Včera se na akciové trhy začala znovu vkrádat nervozita, což se projevilo jak pádem akcií, tak růstem implikované volatility, která v případě americké VIX indexu vystoupala zpět na dosah hranice 20b. To pomohlo hlavně bezpečným přístavům, jako USD a JPY, zatímco pod tlakem byla většina ostatních měn. Obzvláště nevydařená pak byla seance pro britskou libru, kterou navíc dostal pod tlak také zveřejněný report EU na téma vystoupení Británie z EU, který zcela ignoroval některé požadavky Británie, jako například dvouleté přechodné období. Dnes čekáme na trzích na výsledky britského PMI a amerického ISM a pozor také na další projev nového šéfa Fedu Jerome Powella.
  • Ranní komentář: Inflace a obavy z ruské invaze na Ukrajinu doléhají na finanční trhy
    Závěr minulého týdne na akciové trhy přinesl nervozitu. K té přispěly zprávy z USA, které informovaly o tom, že se podle jejich tajných služeb chystá Rusko napadnou Ukrajinu možná už ve středu. Rusko jakékoli plány na ukrajinskou invazi i nadále popírá.
  • Ranní komentář: Inflace je stále problém, akcie si své zisky přesto drží
    Spojené státy včera zveřejnily výsledky inflace, která rostla podle očekávání a meziročně zvolnila z 6.5 % na 6.4 %. Meziměsíční růst byl ale výrazně vyšší než v minulých měsících a i když i ten byl ve shodě s konsensem, lednová čísla přinesla také revizi prosincových výsledků, které byly revidovány směrem nahoru. Inflace je tak stále problém a včerejší čísla potvrzují, že je opatrnost Fedu i nadále na místě. Trhy se ale se včerejšími výsledky docela popraly a reakce byla poměrně vlažná, takže si většina indexů své pozice i nadále drží.
  • Ranní komentář: Inflace je stále problém, další sada výsledků a smíšené dojmy z Microsoft copilota
    Americká inflace včera překvapila vyšším než očekávaným růstem ,a to hlavně díky stále vysoké inflace ve službách. Včerejší výsledky dostaly pod tlak akciové trhy i dluhopisy, zatímco dolar zpevňoval na většině měnových párů. Akcie si ale i tak drží své zvýšené valuace a dnes ráno se situace na trzích stabilizuje.
  • Ranní komentář: Inflace v USA na 7.9 %, strach z delistingu poslal čínské akcie ještě níže
    Během včerejší seance finančním trhům začaly po delší době dominovat i jiná témata než pouze Ukrajina. Americká inflace nepříjemně zrychluje a její růst bude pravděpodobně ještě pokračovat, což vede k růstu výnosů, které se u desetiletých splatností vracejí na 2 %. V Evropě pak ECB začíná signalizovat ochotu k rychlejšímu utahování měnové politiky a konci QE už během 3Q letošního roku.
  • Ranní komentář: Inflace v USA nejvýše od roku 1982, trh čeká jak zareaguje Fed
    Závěr minulého týdne přinesl výsledky americké inflace. Ta rostla meziročně o 6.8 %, což bylo nejrychlejší tempo růstu od roku 1982.Jádrová inflace se pak zvyšovala o 4.9 %. Oba výsledky byly ve shodě s většinovým konsensem, když inflace rostla napříč téměř všemi důležitými položkami.
  • Ranní komentář: Inflace v USA polevuje, služby jsou ale dál problém. Výsledky LVMH, pád čínských techů
    Včerejší seance přinesla výsledky americké inflace. Ta překvapila zpomalením meziročního růstu z 6 % na 5 %, zatímco jádrová inflace mírně vzrostla na z 5.5 % na 5.6 %. Problémem zůstává i nadále inflace ve službách, která je zatím hlavní překážkou toho, aby Fed začal otevřeně signalizovat ochotu ke snižování úrokových sazeb. Dnešek nabídne výsledky PPI.
  • Ranní komentář: Inflace v USA tlačí na výnosy, Microsoft musí zaplatit 30 mld. USD
    Včerejší obchodování bylo negativní. Mírně chybějící údaje o inflaci způsobily růst výnosů, což se projevilo i v poklesu napříč všemi měnovými indexy. Výnosům nepomohla ani emise nového 30 letého dluhopisu, která sazby vytáhla ještě výše. Výsledky hospodaření oznámily letecká polečnosti Delta Airlines (DAL.US) a Dominos Pizza (DPZ.US). I přes dobré výsledky je však trh stáhl s sebou a obchodování zakončily v záporném teritoriu. Ve videu se také dozvíte, proč musí microsoft zaplatit téměř 30 miliard amerických dolarů na daních.
  • Ranní komentář: Inflace zmírňuje výhled pro růst sazeb, odbory v auto průmyslu vyhrožují stávkou
    Včerejší seance přinesla výsledky americké inflace, která ale nepřekvapila a rostla podle očekávání. Její pozvolné zmírňování vede také ke zmírnění výhledu pro další růst sazeb, se kterým trh už spíše nepočítá. Akcie včera zůstaly stabilní a výrazněji se nemění ani situace na FX a na bondech. Dnes nás čekají výsledky amerického PPI a spotřebitelské důvěry.
  • Ranní komentář: Insideři kupují regionální banky, SEC žaluje Coinbase
    Nálada na trzích je i nadále stabilizovaná. VIX se včera dostal až pod hranici 14b., takže rizikové přirážky dál klesají. Sektorově se daří v posledních dnech například regionálním bankám, které likvidují stále jen malou část vysokých ztrát, které nabraly od letošního března. Tématem je také tažení SEC proti kryptoměnovým burzám a žaloba na Coinbase.
  • Ranní komentář: Investoři se vracejí k velkým techům, Block a Coinbase včera -14 %
    Po středečním zasedání Fedu se včera situace na trzích spíše stabilizovala. S&P500 krátce rostl dokonce o 2 %, ale seanci nakonec uzavřes se ziskem pouhých 0.3 %. Daří se i nadále hlavně velkým technologickým společnostem, které za poslední měsíc výrazně překonávají zbytek trhu. Dnešek přinese řadu výsledků PMI z Evropy a z USA, které napoví více o kondici americké a evropské ekonomiky.
  • Ranní komentář: IPO Instacart, v Disney uspali medvěda a dnes zasedá Fed
    Včerejší seance byla na trzích opět klidná a akciové trhy dály spíše vyčkávají na to, co přinesou nadcházející seance. Ty by měly být podstatně zajímavější a už dnes nás čeká zasedání Fedu, který by měl ponechat sazby beze změny. Fed nabídne také nové ekonomické projekce a dot chart a protože existuje stále šance na ještě jedno zvýšení sazeb během letošního roku, může být dnešní zasedání pro trhy velmi důležité.
  • Ranní komentář: Írán zaútočil na americké základny v Iráku, trhy se po prvotním šoku uklidňují
    Írán v noci ze včerejška na dnešek vystřelil několik raket na dvě americké základny v Iráku a výrazně tím zvýšil nervozitu na trzích. Ta se však brzy ráno začala zmírňovat poté, co íránský ministr zahraničí uvedl, že se jednalo o nutnou sebeobranu a další útoky země nechystá, zatímco americký prezident uvedl na twitteru, že je zatím vše v pořádku a že se dnes k celé situaci vyjádří v projevu.
  • Ranní komentář: Itálie už má 9 tis. nakažených, trhy po včerejším kolapsu ráno rostou
    Máme za sebou extrémně volatilní seanci, která dostala akciové trhy pod největší tlak od finanční krize. Jen v USA ztrácely indexy více než 7 % a podobným kolapsem si prošly také indexy v Evropě. Vůbec nejhůře pak z hlavních trhů dopadl akciový index v Itálii, který odevzdal během jediného dne více než 10 %. Korekce na akciovém trhu byla doprovázena implozí dluhopisových výnosů, které si v jednu chvíli u desetiletých splatností v USA sáhly až na 0,30 %.
  • Ranní komentář: Italské výnosy začínají znovu stoupat, euro zatím zůstává v klidu
    Včerejší seance na finanční trhy žádné větší změny nepřinesla a většina finančních aktiv si tak svou cenu dokázala podržet. Nálada na trzích tedy zůstává i nadále pozitivní, i když třeba na italských bondech v těchto dnech začínáme opět sledovat nepříjemný růst dlouhodobých výnosů, který by mohl být pro euro a evropské trhy potenciálním rizikem. Trhy zatím ale zůstávají beze strachu a v klidu vyčkávají na nové impulsy. Dnes pozor hlavně na americké HDP.
  • Ranní komentář: Janet Yellen přiblížila růst sazeb, americký dolar už přidává 10. seanci v řadě
    Projev guvernérky Fedu Janet Yellen v Kongresu opět přiblížil růst sazeb ve Spojených státech. Dojít by k němu mělo „relativně brzy“. Pravděpodobnost růstu na prosincovém zasedání trh dnes ohodnocuje na 96 %. S výhledem na vyšší sazby roste americký dolar. Dnes na Dollar Indexu přidává 10. seanci v řadě a navyšuje třináctiletá maxima. Eurodolar se brzy ráno dostal už pod 1,06. K poklesu pomohl také zápis z posledního zasedání ECB. Pár USD/JPY překonal hladinu 110 jenů za dolar. Americké akcie skončily včerejší seanci těsně pod úrovní historického rekordu. K dobrému výkonu pomohly pozitivní výsledky amerických makrodat. Komodity se jen obtížně perou se sílící americkým dolarem. Ropa koriguje zisky a zlato začíná bojovat o úroveň 1200 dolarů za unci. Dnes pozor na projevy členů měnových rad ECB a Fedu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster