Čtvrtek 18. duben 2024 23:31
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO král
reklama
Dukascopy new

Ohlédnutí za cenami vzácných kovů, jaký kov je nejdražší!

12.03.2021 11:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V létě loňského roku zlato atakovalo maximum a dnes se ustálilo nad hranicí 1700 USD za trojskou unci. Stříbro ukázalo daleko větší investiční potenciál. Jak reagovala cena palladia a platiny, okrajových investičních kovů, jejichž cena je určována převážně průmyslovou poptávkou, na koronavirový rok? Jaký byl cenový vývoj vzácných kovů, jaké faktory jej ovlivňovaly a proč se jejich ceny vyvíjely odlišně?

Zlato

Cena zlata se ustálila nad 1700 USD za trojskou unci. Za poslední rok zaznamenala prudký růst, po kterém následoval propad a ustálení ceny na vyšší úrovni než před rokem. „Investice do zlata se vyplatí z dlouhodobého hlediska, prudké výkyvy, jak směrem nahoru nebo dolů se v delším časovém horizontu vždy vyrovnají, a proto doporučujeme uložit do tohoto žlutého kovu finanční prostředky, na které nepotřebujete alespoň 5 let sáhnout,“ vysvětluje Jan Rožek, obchodní ředitel společnosti Zlaťáky.

Vývoj ceny zlata v USD za trojskou unci:


Geopolitická situace na celém světě má vliv na cenu zlata. Koronavirová krize prudce udeřila v březnu loňského roku a stala se také hlavním hybatelem ceny zlata. Od březnového propadu cena zlata postupně rostla. „K příznivé ceně zlata přispěla i naše slabší česká koruna, která vyhnala žlutý kov na rekordní hodnoty a v dubnu 2020 jsme viděli prolomení historické hranice 45 tisíc za trojskou unci,“ říká Jan Rožek ze Zlaťáků.

Začátkem srpna dosáhla cena zlata svého historického maxima, 2 067,15 USD za trojskou unci. Následně došlo ke korekcím trhu a ve 3. a 4. čtvrtletí setrvala nad úrovní 1 800 dolarů za unci.

„Cena zlata neroste lineárně nahoru, vždy dochází ke korekcím ceny, která je příležitostí k doplnění portfolia, nicméně ideální je investovat pravidelně. Drahé kovy nejsou vhodné ke spekulativním investicím,“ dodává Rožek.

Podzimní americké prezidentské volby byly jedny z nejsledovanějších a také nejdramatičtějších, nejprve cena zlata vyskočila nad 1900 dolarů, po uznání výsledků voleb a ustálení situace se jeho cena usadila pod hranicí 1 850 USD za trojskou unci a následně spadla až k úrovni cca 1 800 USD.

Dnes se jeho cena pohybuje nad 1700 dolarů za unci. Proč je tedy výhodné uložení finančních prostředků do zlata, když jeho cena ještě v srpnu byla nad 2000 dolarů za unci? „Tento vývoj pouze potvrzuje pravidlo, že investice do zlata by měla být dlouhodobá, nikoliv spekulativní. Není však vyloučeno, že investor vydělá na žlutém kovu i krátkodobě. Pokud nakoupil například v únoru 2020 a prodával v srpnu 2020 (1600 USD vs. 2000 USD),“ popisuje Jan Rožek ze Zlaťáků.


 V americkém dolaru za trojskou unci

Stříbro

Stříbro, je jedním ze vzácných kovů, které má široké využití. Jeho hodnotu oceňují ve šperkařství, medicíně, ale také díky svým jedinečným vlastnostem nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích. Jeho cena bude díky velkému potenciálu růst. Poptávka po stříbře roste převážně díky novým technologiím. Solární panely, 5G sítě a elektromobily se bez něho neobejdou. Na vzestupu je ale i investiční poptávka po tomto vzácné kovu. Jako dlouhodobá investice si uchovává svoji hodnotu a jeho atraktivnosti jistě napomáhá i jeho dostupná cena a vysoká likvidita.

Vývoj ceny stříbra v USD za trojskou unci:



„Stříbro patří mezi nejvíce podhodnocené komodity vůbec a jeho potenciál je obrovský. Hlavním tahounem je průmyslová poptávka. Zajímavostí je, že se stříbro díky jeho nízké ceně v podstatě nerecykluje, protože se to nevyplatí. To znamená, že zásoby stříbra ubývají. Obliba investování do stříbra je na vzestupu a stále více lidí si uvědomuje, že má potenciál,“ uvádí Jan Rožek, obchodní ředitel ze společnosti Zlaťáky.

Cena stříbra se také za poslední rok vyhoupla až na 25 dolarů za trojskou unci a kolem této hodnoty osciluje již od srpna 2020. Před rokem jeho cena byla pouhých 15 dolarů za unci. Koronavirová krize probudila v lidech zájem o drahé kovy, o stříbro nevyjímaje, ale je nutno dodat, že jeho cena je určována podstatným dílem poptávkou průmyslovou.

Palladium a platina

Palladium a platina jsou jen okrajové investiční kovy, jejich cena je z větší části daná průmyslovou poptávkou. Palladium se využívá v katalyzátorech benzínových motorů a platina v automobilech poháněných naftou. Protože jsou benzínová auta více poptávaná je i cena palladia vyšší než platiny.

Cena palladia a příbuzné platiny se v březnu propadla právě kvůli snížení poptávky ze strany automobilového průmyslu. Palladium je při současné ceně kolem 2400 dolarů za trojskou unci nejdražší vzácný kov a toto prvenství si drží od roku 2019.  

„Podobně jako zlato poskytuje palladium a platina zajištění proti budoucí inflaci. Zatímco ale zlato, coby ´bezpečný přístav´, zpravidla přináší svým majitelům výraznější zisky v dobách hospodářské a politické nejistoty. Palladiu a platině se díky poměrně širokému využití ve více průmyslových oborech většinou daří i v dobách hospodářské konjuktury, kdy po nich roste poptávka. Pro investory do drahých kovů jsou tak vítaným doplněním vyváženého portfolia,“ dodává Jan Rožek ze Zlaťáků.

Existuje hned několik způsobů, jak do palladia a platiny investovat. První variantou jsou investice na burze nebo do akcií společností, které palladium a platinu těží. V naprosté většině těchto případů ale investoři s fyzickým kovem nepřijdou nikdy do kontaktu. Zastánci tradičnějších forem investování tak mohou zvolit variantu nákupu palladiových a platinových slitků nebo pamětních mincí a medailí. Právě mezi sběrateli jsou tyto výrobky už roky ceněným artiklem. Investiční mince a medaile v sobě prolínají růstový potenciál ceny kovu a sběratelskou hodnotu.

Vývoj ceny palladia v USD za trojskou unci:


Vývoj ceny platiny v USD za trojskou unci:


Zlato je bezpečný přístav v nejistých dobách, nepřináší krátkodobé zisky, ale chrání finanční prostředky v čase proti inflaci. V době hospodářských a politických krizí si udržuje stále stejnou hodnotu. Stříbro je dalším oblíbeným investičním kovem, podle odborníků je jeho cena podhodnocená, a proto má největší potenciál růstu, a to také díky jeho využití novými technologiemi. Palladium a platina stojí zatím na okraji jako investiční kovy, v automobilovém průmyslu mají jednoznačně nezastupitelné postavení.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • OECD vyhlíží mnohem slabší růst české ekonomiky v roce 2021 než česká vláda, ta by měla tedy přepracovat rozpočet. Nezaměstnanost v ČR v listopadu nepatrně stoupla, příští rok bude hůř
    Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj předpokládá, že česká ekonomika v příštím roce poroste pouze o 1,5 procenta. Jedná se o poměrně pesimistický odhad, neboť například Česká národní banka počítá ve své nejnovější prognóze s růstem 1,7 procenta. Obě instituce jsou však velkými pesimisty v porovnání s ministerstvem financí. To podle nejnovější, zářijové prognózy počítá s růstem ekonomiky hned o 3,9 procenta.
  • OECD vyzýva Španielsko
    Malo by robiť prísnejšiu fiškálnu konsolidáciu, reformy na trhu práce na zvýšenie konkurencie...
  • OECD zhoršuje odhad růstu české ekonomiky. Tváří v tvář eskalaci obchodní války a opětovně zesílené hrozbě tvrdého brexitu je ještě optimistická
    Růst české ekonomiky letos podle aktuální prognózy OECD zpomalí na 2,6 procenta. OECD se tak připojuje k dalším institucím, českým i mezinárodním, které dále snižují odhad letošního růstu. Pravděpodobně se ze strany některé z významných institucí nejedená o poslední snížení odhadu růstu české ekonomiky v letošním roce. Odhad OECD je vlastně ještě docela optimistický a zřejmě plně nereflektuje aktuální vyhrocení obchodní války mezi USA a Čínou.
  • Oficiálna pomoc Grécku
    Oficiálna pomoc Grécku schválená na ...
  • Ogan podpoří Erdogana v prezidentských volbách!
    Sinan Ogan, turecký prezidentský kandidát, který se v prvním kole voleb umístil na třetím místě, se rozhodl, že ve druhém kole voleb podpoří úřadujícího prezidenta Erdogana. Je však třeba připomenout, že toto rozhodnutí samo o sobě nepřekvapilo, protože Erdogan i Ogan pocházejí z nacionalistického hnutí. Lira na výše uvedené informace nereaguje.
  • Ohio a Texas pre Trumpa?
    Fox News priraďuje oba štáty Trumpovi. Ohio je zaujímavý štát v tom zmysle, že ako sme práve spomenuli, hlasy tam budú prúdiť až do 13. novembra. Avšak 94% súčasných hlasov je už spočítaných a Trump vedie 53:45, takže šanca na zmenu tohto výsledku je mizivá. Správy NBC už tiež priraďujú Ohio Trumpovi.
  • Ohlásí Mario Draghi počátek QE? – Týdenní makroekonomická data
    Zprávami nabitý týden čeká na investory. Hlavní otázkou bude, zda Mario Draghi oznámí uvedení kvantitativního uvolňová...
  • Ohlášení demise vlády korunu nerozrušilo
    Česká koruna se v úterý pohybuje poblíž hladiny EUR/CZK 26,90. Začátkem minulého týdne byl kurz poblíž EUR/CZK 26,79. Forwardové body EUR/CZK na horizont 12 měsíců jsou poblíž -140 bodů. Proti dolaru se koruna nachází poblíž USD/CZK 24,59, před týdnem kurz činil USD/CZK 24,70.
  • Ohledně zasedání ECB v září panuje mnoho otázek
    Někteří evropští politici nedávno vyjádřili optimismus ohledně budoucnosti inflace v eurozóně. Euro nicméně stále prodlužuje svou slabost kvůli vysoké pravděpodobnosti, že Federální rezervní systém bude pokračovat ve své jestřábí měnové politice. Hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane včera opatrně vyjádřil optimistický pohled na inflaci, když uvedl, že zpomalení růstu cen zboží a služeb je vítané a primární tlak bude nadále slábnout. V rozhovoru označil rok 2023 za "vrchol druhého kola", protože efekty předchozích zvýšení nadále ovlivňují ekonomiku. "Celková inflace je na 5,3 %, což je vysoká úroveň," řekl Lane. "Pokud jde o hledání signálů hybnosti a signálů o změně směru, zdůraznil bych skutečnost, že došlo k určitému uvolnění jádrové inflace, což je dlouho očekávaná událost."
  • Ohlédnutí s Patria Forex za rokem 2016 a výhled pro 2017 – komodity (video)
    Včerejší článek byl věnován měnám. Konkrétně měnovým párům EURUSD, GBPUSD a USDJPY, ohlédnutí za rokem 2016 a výhledu do roku 2017. Dnes se zaměříme na komodity, které naleznou klienti Patria Forex pravidelně ve svých mailech a čtenáři portálu Patria.cz na tomto webu.
  • Ohlédnutí za kroky americké centrální banky od začátku krize
    Dnes zasedá americká centrální banka. Jedná se o zasedání, na které velká část trhu čeká již od začátku roku, protože ...
  • Ohlédnutí za rušným rokem a dále do roku 2021
    V únoru byl obžalovací proces s Donaldem Trumpem, jen třetím americkým prezidentem v historii, který utrpěl tento osud. Prezident byl shledán vinným ve Sněmovně reprezentantů kontrolovaných demokraty a osvobozen Senátem ovládaným republikánem.
  • Ohromná sila politiky
    Posledných šesť mesiacov sa pohyby na finančnom trhu vymykali &bdq...
  • Ohrozí zastavení vakcíny AstraZeneca její zotavení?
    AstraZeneca Covid-19 vakcína čelí řadu problémů, jako od počátku byla zapojena do sporů nejen na jejich výrobu a distribuci, ale i v účinnosti v imunitě a možné vedlejší účinky. Před několika týdny propukly problémy mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím v souvislosti s jejich distribucí na základě obvinění z porušení smlouvy farmaceutickou společností, protože bylo dodáno pouze 10% slíbených vakcín . Nyní došlo k nové kontroverzi kvůli pozastavení procesu očkování několika zeměmi poté, co někteří lidé měli zdravotní problémy po podání této dávky.
  • Ohrožuje zhoršení ratingu USA jejich „dolarové priviliegium“?
    Warren Buffett dále bezmezně věří dlužnické spolehlivosti vlády USA. Legendární investor, resp. jeho společnost Berkshire Hathaway, napůjčoval v tomto a minulém týdnu americké vládě v přepočtu zhruba 450 miliard korun, dalších více než 200 miliard jí půjčí v pondělí. Přitom toto úterý renomovaná ratingová agentura Fitch historicky vůbec poprvé Spojeným státům zhoršila hodnocení spolehlivosti coby dlužníka.
  • Ochladnutí postoje k akciím může otestovat odolnost britské libry
    V tomto čtvrtletí si zatím vede GBP ze všech měn zemí G10 nejlépe, teď však bude její odolnost podrobena zkoušce. Většina dobrých zpráv už se do cen promítla a mzdové tlaky pomalu vrcholí. Britská libra vykazuje v poslední době značnou korelaci s náladami na akciových trzích a případný nárůst volatility může ohrozit i sílu této měny. Spekulativní dlouhé pozice jsou celkem napjaté a technické ukazatele napovídají, že se pár GBP/USD patrně blíží překoupení.
  • Ochlazení trhu práce se znovu odkládá
    Čísla z amerického pracovního trhu za listopad jsou nečekaně silná. Vysoký počet nových pracovních míst, stabilní nezaměstnanost a zrychlení mezd jsou věci, se kterými se nepočítalo. Zvláště po negativních indikacích v průběhu týdne (ADP, ISM) jsme počítali spíše s horšími čísly. Údiv musela čísla způsobit i na finančních trzích, naladěných na slábnoucí ekonomiku.
  • Ochlazování amerického trhu práce pokračuje
    Ačkoliv akciový Wall Street nevstoupil do nového roku zrovna nejlépe, tak příběh super hladkého přistání americké ekonomiky stále žije. Alespoň touto řečí včera promluvila první důležitá konjunkturální data zveřejněná v tomto roce. Vedle poněkud rozporuplně se vyvíjející nálady v americkém průmyslu (index ISM sice vrostl, ale je stále hluboko pod 50 body) stojí především za zmínku včera publikovaná data z amerického trhu práce. Z nich totiž vyplynulo, že se Fedu přísnou měnovou politikou daří (prakticky kontinuálně) likvidovat převis nově otevřených pracovních pozic nad aktuální zásobou nezaměstnaných. V listopadu minulého roku činil poměr neobsazených pozic na počtu nezaměstnaných již 1,4, přičemž Fed může cílit na hodnotu 1-1,2 (v postcovidové době tento podíl vyskočil na hodnotu 2).
  • Ochlazování bitcoinu pokračuje
    Trh s bitcoiny se minulý týden nadále ochlazoval a jeho cena ustoupila o více než 2 %. Bitcoin se na platformě eToro začal minulý týden obchodovat kolem 29 800 amerických dolarů, ale na začátku týdne se propadl až pod 28 800 dolarů. Cena se mírně zotavila, ale z velké části přešlapuje na místě a dnes ráno se obchoduje kolem 29 000 dolarů.
  • Ochota riskovat se přes noc zvýšila, povzbuzením jsou lepší údaje z USA
    Andrew Robinson, Senior Forex Analyst, Saxo BankNavzdory poměrně bohatému kalendáři zveřejňo...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace