Úterý 19. březen 2024 05:37
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ukrajinský parlament schválil odstoupení šéfa centrální banky

03.07.2020 18:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ukrajinský parlament dnes schválil demisi šéfa centrální banky. Jakiv Smolij odstoupil před dvěma dny s odůvodněním, že čelí systematickému politickému nátlaku. Pro usnesení, schvalující bankéřovo odvolání, hlasovalo 286 poslanců, tedy více než požadovaná nadpoloviční většina, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu. Smolého rezignace podle agentury Reuters vylekala trhy a vyvolala otázky ohledně odhodlání Ukrajiny vytrvat v reformách.

Smolij před poslanci prohlásil, že odstoupil na protest proti politickému nátlaku na banku, včetně placených demonstrací, vyvíjení nátlaku přes soudy a média. Na poznámku jedné poslankyně, zda čelil nátlaku i od prezidenta, poznamenal, že nic takového neřekl, ale na všech poradách s účastí hlavy státu, poslanců či premiéra zaznívaly výzvy zalít ekonomiku penězi, zrušit zásady regulování bankovního systému a stanovit měnový kurz výhodný pro vývozce.

Smolij, respektovaný v podnikatelských kruzích a na Západě, stanul v čele centrální banky před dvěma lety. Podle médií se nyní zvažují tři možní nástupci. Prezident Volodymyr Zelenskyj konzultoval tuto otázku s vedením centrální banky a účastníky trhu.

Centrální banka si stěžovala, že je pod tlakem kvůli svému rozhodnutí z roku 2016 znárodnit největší ukrajinskou banku PrivatBank miliardáře Ihora Kolomojského. Bankéřovo odstoupení podle Reuters vyvolalo mezi západními podporovateli Ukrajiny obavy o důvěryhodnost reformního programu vlády za prezidenta Zelenského, bývalého komika, který loni zvítězil ve volbách se sliby, že vymítí korupci.

Vedení centrální banky je podle agentury AFP terčem útoků části poslanců z prezidentovy strany Sluha národa, zejména od části zákonodárců považovaných za blízkých oligarchovi Kolomojskému. Tito poslanci připravili návrh usnesení, které centrální banku obviňuje z umělého zhoršování ekonomické krize.

Tento dokument kritizovali velvyslanci zemí, sdružených ve skupině G7, podle kterých útok na nezávislost centrální banky zničí důvěru investorů a ohrozí mezinárodní pomoc Kyjevu. Nezávislost centrální banky je také klíčovou podmínkou Mezinárodního měnového fondu, který minulý měsíc poskytl Ukrajině 2,1 miliardy dolarů (asi 50 miliard Kč) v rámci nového balíku pomoci ve výši pěti miliard dolarů.

Ukrajinská vláda se ve čtvrtek snažila ujistit investory, že její reformní program je dobré cestě poté, co byla v důsledku šokující demise šéfa centrální banky nucena zrušit prodej eurobondů ve výši 1,75 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy Kč).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 37. Ropa a americký akciový trh klesají, plyn roste.
    Klíčové americké akciové indexy – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – zakončily ve čtvrtek poklesem. Po nejsilnějším dvoutýdenním růstu tak klesají již druhý den. Z našeho pohledu je velmi důležité, že všechny tři indexy v posledních týdnech zkorigovaly na dřívější lokální maxima. Pokud tedy v jejich blízkosti přijde obrat dolů, můžeme předpokládat, že jsme právě byli svědky silného cyklu korekce proti korekci. Připomeňme, že současné fundamentální pozadí nepodporuje kupce akcií žádných společností. Všechno stále souvisí s toutéž politikou Fedu a geopolitickým konfliktem na Ukrajině. Fed se nevzdává plánů na několikero zvýšení základní úrokové sazby a v létě se chystá zahájit uvolňování své bilance. Z našeho pohledu může být započatý cyklus zpřísňování měnové politiky jedním z nejsilnějších za několik posledních dekád. A vidět růst akciového trhu v takových podmínkách je opravdu zvláštní.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 43. Co se děje ve světě?
    Klíčové americké akciové indexy – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – zakončily středu novým poklesem. Podle nás je v tuto chvíli nejpravděpodobnějším scénářem pokles trhu. Pořád nerozumíme, co bylo příčinou růstu trhu v posledních 2 až 3 týdnech, ale faktem zůstává, že pro růst akciových indexů a amerických akcií nyní žádný dobrý důvod není. Tento týden jsme slyšeli už několik projevů představitelů Fedu, přičemž všichni jednohlasně říkali, že s inflací je třeba bojovat radikálněji, než bylo původně v plánu. Téměř nikdo už nepochybuje, že klíčová sazba bude na květnovém zasedání zvýšena najednou o 0,5 %. Velká investiční banka Goldman Sachs uvedla, že sazba bude zvýšena o 0,5 % i v červnu. Navíc, a to je ještě důležitější než zvýšení sazeb, v květnu s největší pravděpodobností začne snižování bilance Fedu, která v současnosti činí téměř 9 bilionů dolarů. To znamená, že bude zahájen program "anti-QE". Státní a hypoteční dluhopisy nyní nebudou Fedem vykupovány, ale rozprodávány. Je snadné si domyslet, že pokud byl nákup cenných papírů stimulačním opatřením, pak bude prodej cenných papírů zpřísňujícím opatřením. Ve výsledku dostaneme nový faktor poklesu všech rizikových aktiv.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 43. Co se děje ve světě?
    Klíčové americké akciové indexy – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – skončily v úterý propadem. Americký dolar přitom vykazoval silný růst, a tak bylo nutné hledat příčiny tak silného pohybu. Jak jsme si již řekli v našich nedávných článcích, index obchodní aktivity ISM, který byl zveřejněn přesně v době, kdy na světových trzích začal silný pohyb, je jen těžko mohl vyprovokovat. Ukázalo se, že vše bylo mnohem jednodušší.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 48. Švédsko a Finsko jsou připraveny vstoupit do NATO.
    Klíčové indexy amerického akciového trhu, Dow Jones, NASDAQ a S&P 500, skončily v pondělí silným propadem. V zásadě se trh za současných okolností vrací do nejlogičtějšího stavu. Opakovaně jsme říkali, že vážné fundamentální a geopolitické pozadí bude vyvíjet silný tlak na akciový trh. Před dvěma týdny však americké akciové indexy vykázaly působivý růst, což okamžitě vyvolalo řeči o tom, že ve skutečnosti propad nebude tak silný. Pád trhu na základě tak závažných faktorů, které ovlivní celý svět, však není pádem do týdne nebo dvou. Mnoho odborníků se shoduje, že pokles akcií a indexů bude pozorován během celého cyklu zvyšování sazeb Fedu. A to je minimálně rok a půl. Máme tedy situaci, kdy akciové indexy mohou čas od času růst, ale obecně již začal sestupný trend, který může trvat velmi dlouho.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, den 71. K projednání byl předložen šestý balíček sankcí EU.
    Klíčové americké akciové indexy – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – zakončily středu silným růstem. Jeho katalyzátorem byly samozřejmě zasedání Fed a projev Jeroma Powella. A přestože lze výsledky zasedání jistě označit za "jestřábí", trh ani trochu nereagoval, jak bychom očekávali. Přesuňme se ale od tématu Fedu a připomeňme, že Powell obracel pozornost i ke konfliktu na Ukrajině, který sám o sobě vyvolává růst cen energií a potravin, protože obě tyto kategorie zboží proudily do Evropy z Ruska a Ukrajiny. Ruská federace může teď být na mnoho let odříznuta od Evropy kvůli ničivým sankcím ze strany Evropské unie a Ukrajina bude muset nejprve dokončit vojenské operace na svém území a pak se po mnoho let zotavovat. Evropa (i celý svět) tudíž může čelit energetické a potravinové krizi. Mimochodem, ceny zemního plynu stále rostou a včera byly už na úrovni cca 1 600 USD za 1 000 metrů krychlových. Situace se podle nás bude jen zhoršovat. Cena ropy také znovu stoupá a přibližuje se k úrovni 110 USD za barel. Evropská komise mezitím členským státům EU předložila návrh šestého balíčku sankcí proti Rusku.
  • Ukrajinsko-ruský konflikt, 36. den. "Válka o plyn" pokračuje.
    Klíčové indexy amerického akciového trhu - Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 skončily ve středu mírným poklesem, ale obecně nadále vykazují silný růst. Včera bylo málo zpráv, takže všechny nástroje se obchodovaly relativně klidně. Na devizovém trhu se euro a libra znovu pokoušejí o zotavení vůči dolaru uprostřed rostoucí pravděpodobnosti mírové dohody s Ruskem. Ropa po zdražení cca 130 USD za barel klesla na úroveň 101 USD. Plyn již zdražil na 5 514 USD a opět roste. Právě otázka plynu je nyní aktuální pro celý svět, a především pro Evropu. Připomeňme, že během minulého týdne si nejvyšší představitelé Ruské federace a Evropské unie vyměnili ostré názory. Ruská federace uvedla, že nyní bude Evropská unie platit za dodávky plynu v rublech, a pokud ne, tak plyn nebude dodáván. Evropská unie poznamenala, že měna platby je uvedena ve smlouvách o plynu a bude platit pouze v eurech. Spojené státy nabízejí EU, že zcela upustí od nákupu ruského plynu, a věří, že mohou Evropě poskytnout potřebné objemy LNG. Plynovod Jamal, který dodává plyn do Evropy, už několik dní nečerpá plyn.
  • Ukrajinský dodavatel Škody obnovil produkci, kvůli výpadku stála výroba Enyaqu
    Ukrajinský dodavatel kabelových svazků pro Škodu Auto tento týden obnovil výrobu. Kvůli výpadku produkce způsobeném válkou se zastavila výroba elektrického modelu Enyaq a to samé hrozilo i u modelů Scala a Kamiq. Na tiskové konferenci Škody o obnovení výroby informoval člen představenstva pro oblast nákupu Karsten Schnake. Výroba Enyaqu podle Schnakeho naběhne s odstupem jednoho či dvou týdnů poté, co kabelové svazky dorazí. Následovat by měla i výroba modelu Enyaq Coupé, který chtěla automobilka začít nabízet v první polovině letošního roku.
  • Ukrajinský konflikt zasáhl křídla leteckého průmyslu
    Ulehčení pravidel souvisejících s pandemií koronaviru způsobilo, že letecký průmysl s optimismem vzhlížel k roku 2022. V posledním únorovém týdnu však vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vrhl velký stín na očekávané oživení cestovního ruchu a leteckého průmyslu. Sankce uvalené západními zeměmi již zasahují do cestování a způsobí tak postiženým leteckým společnostem další dodatečné náklady.
  • Ukrajinský konflikt – 3️⃣ tržní scénáře
    Zprávy z amerických tajných služeb o bezprostřední hrozbě ruského útoku na Ukrajinu vystrašily v pátek večer trhy. Přestože Rusové tyto informace popřeli, tak ani během víkendu se situace nezlepšila. Jaký vývoj na trzích můžeme očekávat?
  • Ukrajinský Naftogaz by podle svého šéfa mohl napřesrok zásobovat Evropu plynem
    Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz usilovně pracuje na zvyšování produkce zemního plynu a mohla by dodávat evropským státům plyn pro topnou sezonu v příštím roce. Agentuře Reuters to řekl generální ředitel Naftogazu Jurij Vitrenko. Někteří odborníci z odvětví jsou nicméně k jeho plánům skeptičtí.
  • Ukrajinský prezident přijal demisi šéfa centrální banky
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přijal demisi šéfa centrální banky. Ten ve středu překvapivě rezignoval se zdůvodněním, že čelí politickému tlaku. Zelenskyj podle tiskových agentur požádal poslance, aby rezignaci schválili. Na jednání parlamentu, který má v této věci konečné slovo, by se demise mohla dostat v pátek. Zpráva otřásla finančními trhy a Ukrajina se kvůli tomu dnes rozhodla zrušit plánovanou emisi dluhopisů.
  • Ukrajinský vicepremiér žádá o více kryptoměn prostřednictvím Catchy Rap Collab
    Everstake je ukrajinská blockchain společnost. Říkají, že jsou největším poskytovatelem decentralizovaných podílů v blockchainovém průmyslu. Společnost má 625 000 uživatelů a zaměstnává 100+ lidí po celém světě.
  • UK rating v ohrození
    Podľa nepotvrdených informácii je reálne&nb...
  • UK sa snažia prekonať patovú situáciu ohľadom Brexitu
    Po tretí raz za päť rokov sa Briti chystajú voliť vo všeobecných voľbách, ktoré sa budú konať 12. decembra. Pri výbere budúcej vlády je tu teoreticky široká škála problémov, ale treba si uvedomiť, že tieto voľby by mohli vyriešiť patovú situáciu ohľadom Brexitu.
  • UK tackles grain theft and the energy sector
    The UK on Friday announced a new wave of sanctions against Russia, targeting companies linked to grain theft from Ukraine and those involved in transporting energy from Russia.
  • UK trh s bývaním, ktorý má patriť medzi BrExitom najohrozenejšie sektory, sa zatiaľ drží
    Pokračujeme v našom monitore dopadu britského referenda a očakávaného BrExitu na UK ekonomiku. Jedným z najohrozenejších sektorov podľa analytikov a aj podľa mäkkých dát mal byť trh s bývaním/stavebníctvo. A to z toho dôvodu, že pri ekonomickej neistote sa subjekty príliš necítia na to, aby na seba brali veľké riziká. V prípade domácností sa bavíme o dlhu potrebnom na kúpu nehnuteľnosti, v prípade bánk zase o požičiavaní väčších objemov aj rizikovejším dlžníkom.
  • UK von z AAA klubu
    Koniec minulého týždňa priniesol dve veľké správy. Japonsko pokračuje vo svojej politike kráčania tam, kde ešte...
  • UK výsledky začnú zajtra dátami inflácie
    V týždennej analýze sme písali o tom, že tento týždeň bude patriť britskej libre a zasadnutiu BoE, ktoré nás čaká vo štvrtok popoludní. Zajtrajší deň nám odštartuje hlavným fundamentom dňa o 10:30 nášho času, ktorým sú augustové dáta inflácie. Pre medziročnú zmenu sa očakáva výsledok na úrovni 0,7% vs. 0,6% minulý výsledok. Pre medziročnú jadrovú infláciu to je 1,4% vs. 1,3% minulý výsledok. Viac nájdete v našej analýze očakávaní makroekonomických výsledkov...
  • ⏫UK100 roste o více než 1 %
    Většina hlavních evropských indexů si v první listopadové seanci připisuje více než 1 %. Pozitivní sentiment na trhu je podpořen obrovskými zisky energetické společnosti BP (BP.UK). Společnost vykázala druhý nejvyšší čtvrtletní zisk v historii, který byl více než dvojnásobný oproti výsledku ze stejného čtvrtletí loňského roku. K růstu zisku přispělo především obchodování s plynem.
  • UK100 se daří více než dalším evropským indexům
    Zatímco většina evropských indexů dnes spíše vyčkává, akcie v Londýně prudce vzrostly po návratu obchodníků z vánočních prázdnin. Index UK100 vyskočil zhruba o 1,0 % díky akciím spojeným s komoditami a Čínou v reakci na uvolnění dalších omezení spojených s Covidem. National Grid (NG.UK) je jednou z nejvíce rostoucích akcií, zatímco velcí těžaři Antofagasta (ANTO.UK) a Glencore (GLEN.UK) rostou okolo 2,0 %. Britský index si ve srovnání s evropskými souputníky vede relativně dobře, a to především díky expozici vůči komoditám. Ceny ropy a kovů silně rostly po ruské agresi na Ukrajinu. Pokud bude současný sentiment pokračovat, tak britský index má šanci zakončit letošní rok v kladném teritoriu, a to na rozdíl od ostatních hlavních indexů z jiných zemí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Purple pivot points