Čtvrtek 28. březen 2024 17:26
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Karanténa téměř zastavila zahraniční obchod

08.06.2020 10:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle předběžných údajů skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 26,9 mld. Kč. Ten byl oproti stejnému měsíci před rokem nižší o 42,9 mld. Kč. Výsledek výrazně zklamal tržní očekávání, která počítala zhruba s vyrovnanou bilancí zahraničního obchodu. Vývoz pokračoval v poklesu, který se však v dubnu výrazně prohloubil na 39,3 %, meziročně, zatímco dovozy klesly o 27,0 %. Celkový zahraniční obchod se zbožím ovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru, tedy uzavření hranic, odstávky výrob a přerušení provozu firem. Projevilo se to zejména na snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly (o 35,7 mld.), nižší přebytky vykázal i obchod s elektrickými přístroji a strojním zařízením. Na druhé straně příznivě působil menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem a to zejména zásluhou nižších cen ropy na globálních trzích.

Dubnový zahraniční obchod naplno pocítil přísná karanténní opatření, která umožňovala na hraničních přechodech jen velmi omezený provoz. Oproti březnu byla restriktivní opatření v platnosti po celý duben, takže došlo ještě k výraznějšímu ovlivnění statistik. Již náš poslední odhad indexu exportu naznačil propad na úrovni třiceti procent, skutečnost však byla ještě o cca 10 procentních bodů horší. S tím jak se během května postupně rozbíhala ekonomická aktivita a uvolňovala se omezení na hranicích, bude se zvedat i zahraniční obchod. Druhá polovina roku by už měla být z hlediska objemu exportů i importů daleko příznivější, nicméně vše bude záležet, jak rychle se zotaví zahraniční poptávka. Poměrně dramatický hospodářský pokles v eurozóně se negativně podepíše i na obchodní výměně. Ani v následujících měsících tak nelze očekávat žádný zázrak v podobě rychlého znovuobnovení růstu exportu, zejména proto, že vlajkovou lodí našeho vývozu je automobilový průmysl, který se bude jen pozvolna probouzet z nastalého šoku. Odbyt automobilů vázne a nejistá budoucnost nedává příliš naděje, že se klesající sentiment spotřebitelů a firem zase obrátí.

Celkově tak očekáváme, že výsledek zahraničního obchodu za rok 2020 bude podstatně horší oproti loňsku. Propad exportu dosáhne nejspíš téměř 20 % a bilanci tak udrží v kladných hodnotách současné výrazné snížení importů. Pod dojmem posledního vývoje, zejména výrazně deficitního dubnového salda, budeme nuceni náš původní odhad, který počítal s přebytkem na úrovni 95 mld. Kč, přehodnotit směrem dolů.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kantar: Nejhodnotnější značkou je Amazon, zvyšuje se i hodnota těch čínských
    Nejhodnotnější značkou světa je Amazon, za ním následují Apple a Google. Vyplývá to z žebříčku 100 nejhodnotnějších značek světa BrandZ, který sestavuje výzkumná společnost Kantar. Žebříček také ukazuje, že se výrazně zvyšuje hodnota čínských značek, která už překonala hodnotu největších značek z Evropy.
  • Kao Si-čching (CIC- čínsky štátny investičný fond)
    "Zdá sa, že Európu obchádza prízrak komunizmu. Zatiaľ čo Čína svoje trhy postupne otvára,...
  • Kapacita příležitostí energetického trhu činí v ČR 700 miliard korun
    Martin Novák, finanční ředitel Skupiny ČEZ, nechce nechat tento segment obsadit konkurencí. ČEZ má po výsledcích za 1. pololetí roku 2017 dostatek hotovosti na akvizice, ale žádné zásadní zatím v současné době nevidí. Investiční příležitosti vidí právě v obnovitelných zdrojích nebo segmentu ESCO. Za klíčové považuje naplnění plánu provozní efektivity u všech zdrojů. Nedošlo k nějakým neočekávaným odstávkám a výpadkům, což je vždycky ten největší rizikový faktor. Ziskové hospodaření ČEZu za první pololetí roku ovlivnilo i několik jednorázových položek v oblasti čistého zisku. Jde třeba o jednorázovou transakci s akciemi MOLu, což mělo efekt 5 miliard korun. Jednorázový prodej bytového fondu v Praze vynesl 1 miliardu korun. Úspěchem je i výsledek dodávek plynu, ve kterých meziročně zvýšili objem o téměř 30 %.
  • Kapesné dětem dávají tři čtvrtiny rodičů, nejčastěji jde o částku do 500 korun
    Téměř tři čtvrtiny (73 %) rodičů dávají dětem nějakou formu kapesného, pravidelnou formu měsíčního kapesného pak volí 58 % dotázaných. Nejvíce rodičů, asi 6 z 10, vydá na kapesné částku do 500 korun za měsíc na jedno dítě, pětina pak přispívá dětem částkou 500-1 000 korun měsíčně. Více než 2 tisíce korun kapesného pak dává 11 % dotazovaných rodičů, častěji jde přitom o rodiny se středoškoláky a vysokoškoláky. Informace vyplynuly z dotazování investiční platformy Portu.
  • Kapitalismus potřebuje bankroty
    Co uděláte, když zkrachujete a nemáte přístup k úvěru? Nabízí se restrukturalizace dluhů, snížení úroků, nebo pokud jste stát, vypůjčení peněz k zpětnému nákupu vašeho dluhu za zlomek jeho dřívější hodnoty.
  • Kapitál je stále mimoriadne dostupný. A to aj napriek prepadu akcií
    Už viackrát som písal, že výpredaje akcií z minulého týždňa našli zatiaľ odozvu len na akciových trhoch. Pozrel som sa na viacero indikátorov, ktoré ukazujú averziu na finančných a úverových trhoch, z ktorých sa dá odčítať, či majú firmy a domácnosti problém dostať sa k úverom (v prípade firiem aj predávať akcie a dlhopisy). Použil som nasledujúce indikátory:
  • Kapitálové trhy na válečné houpačce
    Ruská invaze na Ukrajinu zůstává i nadále světovým geopolitickým tématem číslo jedna. I přesto, že konflikt se v posledních dnech zásadním způsobem neposunul a konec je bohužel stále v nedohlednu, ovlivňuje i nadále válka dění na světových akciových, dluhopisových, měnových i komoditních trzích. „Z pohledu investorů platí zůstávat obezřetný, ale zároveň nepropadat zbytečné panice.
  • Kapitálové trhy ukázaly, co je to volatilita
    V prvních dvou dnech nového týdne akcie navázaly na páteční výprodeje. Hlavním důvodem byl opět Fed a jeho razantnější přístup k dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb. Kapitálové trhy kvůli emocím investorů v USA ukázaly, jak vypadá skutečná volatilita.
  • Kapitálové trhy zaznamenaly během srpna návrat ke korekci, většina podílových fondů opět poklesla
    Návrat ke korekci probíhající na kapitálových trzích od začátku letošního roku, tak v takovém duchu se nesou výsledky srpnového Broker Consulting Indexu podílových fondů. Podle něj poklesla většina podílových fondů o několik procent a skončila v záporných číslech. Nejviditelnější dopady přetrvávajících nejistot pocítily v srpnu akciové fondy, ty smazaly červencový nárůst a skončily ve ztrátě -4,11 %. Nedařilo se také komoditním fondům, které si i přesto udržují od začátku roku 58,97 %. Ani Fondy peněžního trhu nebo dluhopisové fondy nevykázaly zisk a skončily v červených číslech. Meziměsíční nárůst je zřejmý pouze u nemovitostních fondů, jež dlouhodobě vykazují stabilní růst. Výhledově experti očekávají na kapitálových trzích setrvání klesajícího trendu.
  • Kaprain může převzít Mafru, Londu a Synthesii, rozhodnutí ÚOHS je pravomocné
    Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic firmu Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl úřad na síti X.
  • Karanténní opatření omezila přeshraniční obchod
    Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 3,1mld.Kč. Ten byl oproti stejnému měsíci před rokem nižší o 12,6 mld. Kč. Výsledek zklamal i tržní očekávání, která počítala se saldem lepším o cca 10 mld. Vývoz pokračoval v poklesu, který se však v březnu výrazně prohloubil na 13,3 %, meziročně, zatímco dovozy klesly o 9,9 %.Celkový zahraniční obchod se zbožímovlivnily dopady opatření proti šíření koronaviru, tedy odstávky výrob a uzavření firem. Projevilo se to zejména na snížení kladného salda obchodu s motorovými vozidly (o 12,9 mld.), nižší přebytky vykázal i obchod s elektrickými přístroji a strojním zařízením. Na druhé straně příznivě působil menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem a to zejména zásluhou nižších cen ropy na globálních trzích.
  • Karanténní opatření srazila maloobchodní tržby
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v březnu meziročně poklesly o 8,9 %, tedy zhruba v souladu s tržním očekáváním. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 15,5 %. Výsledky maloobchodních prodejů byly ovlivněny zavedením karanténních opatření, kvůli kterým byla řada prodejen převážně s nepotravinářským zbožím část měsíce zcela uzavřena nebo měla omezený provoz. Utrácení spotřebitelů se tak omezilo jen na nákup nezbytných věcí, zejména potravin. K nejvýraznějším poklesům tržeb tedy došlo u oděvů a obuvi a za výrobky pro sport kulturu a rekreaci. Po očištění o sezónní faktory byly tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně nižší o 12,2 %. Rostly však útraty za potraviny a za farmaceutické a zdravotnické zboží.
  • Karanténní opatření zmrazila průmyslovou výrobu
    Český index nákupních manažerů ve výrobě klesl v dubnu o dalších 6,2 bodu na hodnotu 35,1, tedy na nejnižší úroveň od března 2009. Tržní očekávání byla ještě pesimističtější, když počítala s poklesem až na 33,2 bodu. Dubnová data ukázala nejprudší pokles objemu výroby a nových zakázek v českém zpracovatelském sektoru od začátku sběru dat v červnu 2001. Pokles zákaznické poptávky byl z velké části dáván za vinu rozšíření epidemie koronaviru 2019 a zavedení karanténních opatření. Omezení dopadla i na zahraniční odbyt a exportní zakázky výrazně klesly. Pokles odbytu pak způsobil nejvýraznější pokleszaměstnanosti od finanční krize v roce 2009. I přesto, že se omezení pomalu uvolňují, vyhlídky podnikatelů na další období zůstávají chmurné.
  • Karanténní uzavírky ve Francii a Německu sráží cenu ropy. Druhá vlna pandemie nakonec řidičům v ČR může výrazně zlevnit jak benzín, tak naftu
    Pohonné hmoty přidaly na tempu svého zdražování. V uplynulých sedmi dnech zdražil jak benzín, tak nafta. Průměrná cena benzínu Natural 95 se oproti situaci před týdnem zvýšila o šest haléřů na litr a činí 28,03 koruny za litr. Benzín je tak nejdražší od poloviny srpna. Nafta nyní stojí 27,21 haléře za litr, tedy dokonce o deset haléřů více než před týdnem. Rychlejší růst ceny nafty souvisí s nástupem topné sezóny a růstem poptávky po topné naftě.
  • Kariéra v Bossa
    Investiční společnost Bossa vstoupila na český trh v roce 2012 s nabídkou online investování na finančních trzích, převážně na trhu Forex. Za touto společností stojí v Polsku velká finanční skupina s dvacetiletou tradicí pod zkratkou DM BOŚ (Makléřský dům Banky ochrany životního prostředí).
  • Karlova korunovace může být až pětkrát dražší než ta Alžbětina před sedmdesáti lety, hostů ale je čtyřikrát méně. Bezpečnostní náklady ale pokryje zvýšený turistický zájem a tržby hospod
    Náklady na korunovaci krále Karla III. se podle umírněných odhadů vyšplhají nejspíše na 100 milionů liber. To odpovídá 2,7 miliardy korun. Přitom korunovace Karlovy matky, královny Alžběty II., vyšla roku 1953 na 1,6 milionu liber, což v dnešních cenách odpovídá 47 milionům liber – po přepočtu do korun dle nynějšího kursu taková částka odpovídá 1,3 miliardy korun. Karlova korunovace je reálně, v očištění o inflaci, tedy více než dvakrát dražší než ta Alžbětina. A to minimálně.
  • Karlova korunovace může být až pětkrát dražší než ta Alžbětina před sedmdesáti lety, hostů přitom bude čtyřikrát méně. Nabobtnalé bezpečnostní náklady ale pokryje už jen zvýšený prodej potravin či suvenýrů
    Náklady na zítřejší korunovaci krále Karla III. se podle umírněných odhadů vyšplhají nejspíše na 100 milionů liber. To odpovídá 2,7 miliardy korun. Přitom korunovace Karlovy matky, královny Alžběty II., vyšla roku 1953 na 1,6 milionu liber, což v dnešních cenách odpovídá 47 milionům liber – po přepočtu do korun dle nynějšího kursu taková částka odpovídá 1,3 miliardy korun. Karlova korunovace je reálně, v očištění o inflaci, tedy více než dvakrát dražší než ta Alžbětina. A to minimálně.
  • Karo Invest úspěšně upsalo své akcie
    Dnes byl ukončen úpis akcií společnosti Karo Invest a.s. na trhu START. Už objednávková kniha naznačila velký zájem o akcie, emise byla nakonec přeupsána o 122.45 %.
  • KARO Leather úspěšně upsalo své akcie
    Dnes byl ukončen úpis akcií společnosti KARO Leather a.s. na trhu START. Společnost upsala akcie v celkové hodnotě 132 000 000 Kč.
  • Kartel OPEC i Rusko budou dále omezovat těžbu ropy, čeští řidiči se ale zdražování pohonných hmot bát nemusí. I kvůli dalším clům USA na zboží z EU
    Kartel OPEC a další klíčoví producenti v čele s Ruskem budou omezovat těžbu ropy i v druhé polovině roku a v prvním čtvrtletí roku 2020. Po náročném, více než desetihodinovém jednání se na tom včera dohodli účastníci vídeňského summitu kartelu. Stávající limity těžby ropy prodloužili od dalších devět měsíců. Čeští řidiči se ale růstu cen pohonných hmot zatím příliš bát nemusejí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova