Úterý 19. březen 2024 03:55
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

PwC: Prodej elektromobilů v Evropě poprvé překonal Čínu

15.05.2020 20:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V západní Evropě se v 1. čtvrtletí poprvé prodalo více elektromobilů než v dosud vedoucí Číně. Na sedmi hlavních evropských trzích vzrostl prodej o 65 procent na 104.000 elektrických vozů, v Číně prodej kvůli snížení státní podpory a koronaviru klesl o 58 procent na 77.000 aut. V Česku se prodej elektromobilů zvýšil téměř pětinásobně. Vyplývá to z nové studie PwC E-Mobility Sales Review.

"Na čínský trh dopadly zejména v únoru následky izolace, zatímco evropské trhy se i v březnu těšily růstu. Bateriové elektromobily v pěti největších západoevropských zemích zaznamenaly 3,6procentní podíl na trhu nově registrovaných vozidel, což předčilo jak Čínu s 2,3procentním podílem, tak USA s 1,3 procenta. Česko dosáhlo podíl elektromobilů 1,5 procenta," uvedl partner PwC ČR Pavel Štefek.

V součtu trh čistě bateriových vozů na hlavních světových trzích klesl o 21,1 procenta. Plug-in hybridů se prodalo o 7,6 procenta víc než před rokem a klasických hybridů o 3,9 procenta více. V Evropě rostl prodej plug-in hybridů do zásuvky o 149 procent, elektromobilů o 120 procent a hybridů, které v Evropě tvoří stále početně největší skupinu nových registrací aut s elektrickým pohonem, přibylo o 27 procent víc než před rokem.

Evropský nárůst je způsoben tím, že se pod tlakem přísných emisních pravidel EU dostávají na trh ve větším počtu nové modely elektromobilů od tradičních evropských výrobců. Tento trend se do statistiky promítl i v Česku.

Ačkoli v absolutních hodnotách stále jde o marginální počty, zaznamenaly nové registrace elektromobilů na českém trhu meziročně výrazný vzestup a dostaly se na čtvrtletní bázi z řádu desítek na stovky kusů. Konkrétně vzrostl počet registrací elektromobilů v Česku v prvních třech měsících ze 132 na 741. "Českým trhem doslova zahýbal domácí model Škoda Citigo iV, který se z větší části postaral o rostoucí dynamiku. Díky tomu se bateriové elektromobily dostaly na tržní podíl 1,5 procenta prodaných vozů, což je vyšší číslo než v USA, tedy domovské zemi nejznámější značky elektromobilů na světě," dodal expert PwC Michal Razim.

Evropskými premianty zůstávají Norové. V zemi mělo v prvním čtvrtletí osm z deseti nově registrovaných aut elektrický pohon. Čistě bateriových aut bez přítomnosti spalovacího pohonu byla v Norsku polovina ze všech prodaných vozidel.

Hnacím motorem růstu prodejů elektromobilů v Evropě je podle Leoše Kabáta ze Schneider Electric evropská směrnice o výkonnostních normách pro emise CO2 nových osobních automobilů. "V kombinaci s rozvíjející se infrastrukturou dobíjecích stanic ve všech členských státech EU tak lze i nadále předpokládat, že zejména podíl plug-in hybridů na trhu bude dále stoupat. Je třeba si uvědomit, že plug-in hybrid je ideální auto, které splňuje požadavky elektromobility s ohledem na emise CO2 a zároveň má dostatečnou dojezdovou vzdálenost nezávislou na počasí, profilu trasy, na rozdíl od elektromobilu, který je primárně určen jako městské auto," dodal.

V Česku podle Kabáta růst výrazně ovlivnilo elektrické Citigo, které se prodává za cenu dotovanou automobilkou, kvůli snaze splnit limity CO2. "Stejně jsou na tom i ostatní automobilky. Jinak by došlo pouze k mírnému nárůstu, protože Česká republika jako jedna z mála má nulové dotace pro nákup elektromobilů pro koncové uživatele," podotkl.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Putin upevňuje svůj vliv v ropné mocnosti Lybii. EU si přitom slibovala, že lybijská ropa pomůže nahradit zakázané ruské dodávky
    Rusko upevňuje svůj vliv v Lybii. Plánuje znovuotevřít svoji ambasádu v její metropoli, Tripolisu. Ruský prezident Vladimir Putin skrze takzvanou Wagnerovu žoldáckou skupinu svého spojence Jevgenije Prigožina tudíž rozšiřuje nadvládu nad podstatnou částí severoafrické země a jejími ropnými poli, jeho vliv navíc přesahuje i do Súdánu a Mali.
  • Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde. I tak ropa letí vzhůru k úrovni 100 dolarů za barel a rubl je vůči koruně právě teď nejslabší v historii
    Ruské akcie i rubl se dnes v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se dnes z důvodu prázdnin na burzách neobchoduje.
  • Putinův útok ztrojnásobil objem obchodů na ukrajinské kryptoburze
    Podle údajů CoinGecko se objem obchodů na ukrajinské kryptoburze od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, více než ztrojnásobil.
  • Putin vstoupil na východ Ukrajiny
    Podnikatelská nálada v eurozóně se v únoru znovu vylepšila, když kompozitní index PMI vyskočil na 55,8 bodu - nejsilnější úroveň za posledních pět měsíců. Pod povrchem však už zdaleka tak veselo není. Vylepšení táhl sektor služeb, zatímco nálada v průmyslu spadla na dvouměsíční minima. Navíc podle únorového průzkumu dál rostou inflační tlaky. Pomalu se vrací do normálu vztahy se subdodavateli.
  • Putin vypíná plyn Němcům, což vážně ohrožuje dodávky plynu také Česku. Kancléř Scholz čelí kritické situaci
    Německá vláda je podle dnešních slov kancléře Olafa Scholze připravena zachránit Uniper. Tento plynárenský kolos ze země našich západních sousedů se zmítá ve vážných finančních problémech poté, co jej ruský prezident Vladimir Putin v polovině června odstřihl od zhruba 60 procent nasmlouvaných dodávek plynu. Jeho akcie se dnes propadají o skoro dvanáct procent, za poslední měsíc jsou dole o takřka 41 procent.
  • Putin začal fandit bitcoinu a to jej může zničit
    Do bitcoinu jsem se zamiloval z ideologických důvodů. Obchází totiž jak banky a jejich poplatky, tak i vlády a jejich intervence. Digitální měny byly příslibem návratu k tomu, čím peníze kdysi bývaly. Nevadil mi ani růst ceny bitcoinu, protože obchodovat jsem s ním začal už před dvěma lety. Stoupající cenu jsem naopak bral jako důkaz toho, že já i moji libertariánští kolegové máme pravdu a historie nám nakonec bude důkazem. Když jsem ale zjistil, že ruský prezident Vladimir Putin se začal o digitální měny také zajímat, propadl jsem panice, píše na stránkách Politico investor a podnikatel Vijai Maheshwarim.
  • Putin zatím více plynu do EU neposílá, navzdory příslibu. Plyn zdražuje a s ním i pohonné hmoty v ČR, hrozí další krachy typu toho Bohemia Energy
    Velkoobchodní cena zemního plynu v EU se dnes poprvé od 28. října vrátila nad úroveň 81 eur za megawatthodinu, poskočila až o takřka deset procent. Koncem předminulého týdne se přitom dostala už i pod úroveň 65 eur za megawatthodinu. Stalo se tak po příslibu ruského prezidenta Vladimira Putina, že Gazprom, plynárenský monopol většinově ovládaný Kremlem, navýší své krátkodobé dodávky do EU. Mělo se tak stát právě k dnešnímu dni, tj. k 8. listopadu. Jenže zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko mělo své dodávky navýšit.
  • Putin získava moc nad ropným trhom
    Po viac než 50 rokov platilo, že minister energetiky v Saudskej Arábii mohol hýbať trh s ropou svojimi vyhláseniami, hlavne čo sa týka budúcich plánov OPECu. To dokázalo vygenerovať milióny až miliardy dolárov pre ľudí s insider informáciami. Vyzerá to však tak, že jeho vplyv začal rýchlo klesať a nahradil ho ďalší veľmi mocný muž na planéte – Vladimír Putin. A to Rusko ani nepatrí do združenia krajín OPEC.
  • Putin zítra vypne plyn Finsku. Přihláška do NATO odpojení uspíšila, Finsko ale zejména odmítá platit rubly, na rozdíl od italských či německých podniků
    Po Polsku a Bulharsku je Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Už zítra, Finský státní plynárenský podnik Gasum v týdnu varoval, že k zastavení ruských dodávek může brzy dojít. Odpojení od ruského plynu může být součástí rozsáhlejší odvety Kremlu za vstup Finska do NATO. Helsinki přihlášku podaly tento týden. Rusko již dříve varovalo, že takový krok představuje „hrubou chybu, jež bude mít dalekosáhlé konsekvence“.
  • PVH roste o více než 18 % díky optimistickému finančnímu výhledu
    Akcie společnosti PVH (PVH.US) v úterý vzrostly o více než 18 % poté, co mateřská společnost značek Calvin Klein a Tommy Hilfiger zveřejnila lepší než očekávané čtvrtletní výsledky, přičemž tržby překonaly očekávání trhu.
  • PX dnes klesl, hlavní zásluhu měla Este Bank (RBAG.CZ)
    Hlavní akciové indexy dnes bojují o zisky. Trhy čekají na zprávy, které by je mohly posunout výše. Mírný růst výnosů z dluhopisů však ukazuje na vzestup rizikové averze. Hlavním tématem na trzích zůstává inflace. Ve čtvrtek budou zveřejněna inflační data z USA, která by mohla trhy přesvědčit k výraznějšímu pohybu. Burza cenných papírů Praha dnes ukázala poklidnou seanci. Vývoj se v průběhu dne mírně zhoršoval a index PX (CZKCASH) končil seanci na denních minimech. Ztratil 0,19 % a závěr ho zastihl na 1 177,99 bodech. Z blue chips zaznamenaly nejvyšší ztrátu Erste Bank (RBAG.CZ;-1,2 % na 869,20 Kč) a O2 (TELEC.CZ;-0,84 % na 295,50 Kč). Obě akcie však v posledních seancích výrazně rostly. Obstojný zisk naopak předvedla Komerční banka (KOMB.CZ;+0,38 % na 792 Kč). Osmi set korunová úroveň však stále zůstává nepokořena. Česká koruna dnes měla tendenci k poklesu. V 17. hodin se pár EURCZK obchodoval na úrovni 25,43 a USDCZK na 20,86.
  • PX dnes vzrostl v čele s Erste (RBAG.CZ)
    Evropské indexy se v průběhu seance pohybovaly převážně v negativním teritoriu. Nálada se zlepšila po zveřejnění velmi dobrých výsledků statistik z amerického trhu práce. Wall Street otevřela do plusu, nicméně situace se začala opět brzy zhoršovat. A zvláště technologické akcie jsou opět pod tlakem.
  • PX dokázal v tomto týdnu růst
    Poslední seance tohoto týdne se nese v negativním duchu. Kvůli nárůstu rizikové averze souvisejícím s problémy čínského developera Evergrande klesají akciové indexy napříč kontinenty. Trhy znejistil také zákaz kryptoměn v Číně. Obchodníci navíc čekají na výsledky nedělních voleb v Německu.
  • PX index osciloval kolem včerejší zavírací ceny
    Evropské akciové indexy dnes zaznamenaly smíšenou seanci. Zatímco švýcarský index SUI20 získal 0,31 %, index evropských akcií EU50 odepsal 0,29 %. Index pražské burzy PX (CZKCASH) se dnes opět obchodoval bez výraznějších změn a seanci uzavřel o 0,04 % výše na 1 185,42 bodech.
  • PX klesá už druhý týden v řadě, daří se ale ČEZu (CEZ1.CZ)
    Globální akciové trhy bojují poslední seanci tohoto týdne na hraně růstu a poklesu. Dnes nebyly na programu žádné důležité fundamenty a volatilita zůstala nízká. Pražský index PX (CZKCASH) má za sebou úspěšnou seanci. Přidal 0,34 % a uzavřel na úrovni 1091,83 bodů, přibližně uprostřed dnešního obchodního rozpětí. Obchodované objemy dosáhly na 391,2 mil. korun. Za celý zkrácený obchodní týden však PX ztrácí 0,01 % a jedná se už o druhý týdenní pokles v řadě. Nejvíce klesaly akcie Philip Morris (TABAK.CZ), které se však od středy obchodují bez nároku na dividendu. Týden zakončily se ztrátou 7,01 % na úrovni 14 600 Kč. V poklesu pokračovaly také akcie banky MONETA (MONET.CZ). Akcionáři jsou po smrti Petra Kelnera v nejistotě, jak bude probíhat plánovaná akvizice se společnostmi ze skupiny PPF. Ztráty banky se v tomto týdnu navýšily o 2,94 % na závěrečných 77,65 Kč. Naopak akcie energetické společnosti ČEZ (CEZ1.CZ) přidaly v tomto týdnu 3,16 % na závěrečných 571,50 Kč. Akcie ČEZu jsou nejúspěšnější na českém trhu také z pohledu dění za poslední měsíc.
  • PX klesl, na Monetě (MONET.CZ) opět negativní nálada
    Nálada na finančních trzích se nezlepšila ani v průběhu druhé obchodní seance týdne. V čele poklesů dnes stojí technologické akcie v USA, které klesly nejníže od března. Výrazným ztrátám se však nevyhnuly ani evropské indexy. Německý DAX ztrácí hodinu před koncem seance 2,4 % a obchoduje se v blízkosti úrovně 15 000 bodů.
  • PX klesl po pěti růstových seancích, nejvíce ztratila Erste (RBAG.CZ)
    Pražská burza dnes nenásledovala pozitivní dění v Evropě i na Wall Street. Index PX ztratil 0,32 % a zakončil na úrovni 2107,35 bodů. Od počátku měsíce klesl teprve potřetí. Poklesy táhla Erste bank (RBAG.CZ;-1,05 % na 737,40 Kč) a ČEZ (CEZ1.CZ;-0,74 % na 537 Kč). Investory nenadchly dnes zveřejněné výsledky společnosti. Kvůli jednorázovým faktorům klesl zisk na „pouhých“ 5,5 mld. Kč. Jedná se o nejnižší výdělek za posledních 20 let. Díky mimořádné složce dividendy však lze očekávat její meziroční nárůst. V červených číslech dále skončily akcie Komerční banky (KOMB.CZ;-0,15 % na 684 Kč). Zde se však jednalo pouze o kosmetickou změnu. Naopak akcie banky MONETA Money (MONET.CZ) posílily, a to o 0,38 % na 79,30 Kč. Z blue chips akcií rostly nejvíce akcie České Zbrojovky (CZG.CZ;+1,58 % na 387 Kč), které se po poklesu na počátku měsíce opět blíží úrovni 400 Kč. Rostly také akcie O2 (TELEC.CZ;+0,77 % na 261,50 Kč) a Philip Morris (TABAK.CZ;+0,78 % na 15 480 Kč.
  • PX klesl v čele s Erste (RBAG.CZ) a Philip Morris (TABAK.CZ)
    Nálada na finančních trzích dnes není jednoznačná. Evropské indexy ztrácejí krátce před závěrem seance zpravidla několik desetin procenta. Německý DAX ztrácí 0,66 % k úrovni 15 530 bodů. Na Wall Street je situace o něco příznivější, když se hlavní indexy pohybují mírně v pozitivním teritoriu.
  • PX končí měsíc na negativní vlně a s masivními objemy, nejvíce ztrácela Erste (RBAG.CZ)
    Obchodování v Evropě se dnes nese v negativním duchu. Na trhu převládly obavy z nárůstu inflace a koronavirové mutace delta, která omezuje cestování krátce před špičkou turistické sezóny. Poklesu se nevyhnuly ani mnohé české akcie. Hlavní index PX (CZKCASH) ztratil 0,82 % (nejvíce od 18. 6.) a seanci zakončil na 1 152,85 bodech. Obchodované objemy dosáhly na „masivních“ 1,155 mld. korun (více než dvojnásobek průměru za poslední rok).
  • PX má za sebou mírný růst s Komerční bankou (KOMB.CZ) v čele
    Obchodování na trzích se dnes nese převážně v pozitivním duchu, když se v pátek svým holubičím projevem postaral guvernér Fedu Powell o další růstu indexů. Krátce před závěrem roste většina evropských indexů a Wall Street opět útočí na rekordy. Hlavní index pražské burzy PX přidal 0,04 % a uzavřel na 1 282,89 bodech. Obchodovaný objem dosáhl na 205 mil. korun. Indexu se v průběhu srpna dařilo. Před zítřejší poslední seancí měsíce klesl pouze 5x a celkově vzrostl o více než 6 %!
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new