Úterý 19. březen 2024 04:15
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook

Ekonomický kalendář: Obchodníci se zaměří na projednávání fiskálních balíčků

23.03.2020 09:56  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Investoři se zaměří na jednání vlád o fiskální pomoci
  • Z Evropy ani ze Severní Ameriky dnes nejsou na programu důležitá data
  • Japonsko zveřejní předběžné výsledky PMI za březen

Ekonomický kalendář je v pondělí tradičně slabý a nejinak tomu je i dnes. Trhy jsou však už několik týdnů v zajetí zpráv ohledně šíření a dopadů koronaviru, takže tradiční fundamenty jsou často na vedlejší koleji.a Čím dál více výsledků fundamentů ale už zahrnuje určité dopady pandemie koronaviru, takže výsledky za březen už budou opět vyhledávaným "zbožím". Dnes čekáme na obchodní data z Kanady za leden. O něco zajímavější by měly být aktuální flash PMI data z Japonska za březen, které budou zveřejněny v noci a napoví dosavadní výši škod v zemi vycházejícího slunce. Trhy se zaměří na rychlost šíření koronaviru a fiskální stimuly. Senát v USA zatím neschválil balíček opatření, ale republikáni a demokraté budou ve vyjednávání pokračovat. Novinky z této oblasti by se mohly objevit odpoledne nebo večer.

Evropská & Americká seance

13:30 - Kanada, velkoobchodní prodeje za leden. Očekáváno: -0,2 % m/m. Předchozí: +0,9 % m/m

Asijská seance

1:30 - Japonsko, flash PMI za březen

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na odpolední maloobchodní prodeje z USA
    11:00 - eurozóna, obchodní bilance a index CPI za říjen. Konečná data inflace v eurozóně budou zveřejněna již dopoledne. Protože se jedná už o druhý zpřesněný výsledek, tak se výraznější dopad na trhy nečeká. Zároveň trh nečeká změnu předběžného výsledku ve výši 0,7 % y/y. Data obchodní bilance by měla ukázat přebytek ve výši 17,5 mld. euro.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na počet žádostí o podporu z USA a čínská data
    Globální akciové trhy se včera vzpamatovaly z poklesu a Wall street zakončila seanci mírně pod historickými rekordy. Nicméně na počátku evropské seance není nálada až tak optimistická. Indexy na starém kontinentu se obchodují mírně v červených číslech. Dnes nejsou na programu žádná důležitá zveřejnění. Za zaznamenání však stojí statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by měly ukázat pokračování postpandemického poklesu. Ještě o něco zajímavější by však měly být maloobchodní prodeje z Číny a průmyslová produkce, které budou zveřejněny během asijské seance. Nejvyšší reakci na tato data můžeme očekávat na AUD nebo NZD a asijských indexech.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na večerní zasedání Fedu
    Rally na akciových trzích včera zpomalila, ale Evropa se hned po otevření dostala zpět do pozitivního teritoria. Obchodníci by však měli pamatovat na večerní zasedání Fedu. Trhy se tak mohou dostat do "čekacího" módu a do té doby by mohlo být obchodování prosté nějakých výraznějších pohybů.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na výsledky evropské inflace a spotřebitelské důvěry z USA
    Evropské a americké akciové futures se vzpamatovaly z předchozích poklesů a otevřely do pozitivního teritoria. Dnes je na programu řádka zajímavých makrodat. Německá nezaměstnanost, chicagské PMI a data Conference board spotřebitelské důvěry, která by měla ukázat výrazný dopad koronaviru. Navíc se uskuteční konferenční hovor ministrů financí G20 a centrálních bankéřů. V následné asijské seanci čekáme na výsledky PMI z Japonska a Číny.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na výsledky z amerického trhu práce
    Globální akciové trhy se vzpamatovávají po včerejším panickém výprodeji na amerických indexech. Evropské futures dnes otevřely velmi zajímavě s velkými rozdíly. Španělský IBEX či švédský OMX rostou krátce po otevření o více než 1 %. Většina ostatních indexů včetně německého DAXu se pohybuje mírně v negativním teritoriu. Německé tovární objednávky byly zveřejněny v 8:00 a ukázaly na růst o 2,8 % MoM místo očekávaných 5 % MoM. Meziročně byly tovární objednávky nižší o 7,3 %.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na výsledky žádostí o podporu a nový index neworského Fedu
    Nálada na finančních trzích se zhoršila kvůli záplavě horších makrodat. Navíc v některých důležitých zemích začaly opět růst počty případů koronaviru. Dnes čekáme na dvě důležitá zveřejnění - statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti (14:30) a nový ekonomický index newyorského Fedu (17:30). Dále pokračuje výsledková sezóna. Dnes v čele s bankou Morgan Stanley (MS.US), která zveřejní své výsledky ještě před otevřením americké seance. Zajímavá data nabídne taaké následná asijská seance. Dočkáme se balíčku výrobních a prodejních dat z Číny a také reportu HDP za první kvartál (4:00).
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci na libře čekají na volební debatu Corbyna s Johnsonem
    14:30 - Kanada, výrobní prodeje za září. Statistiky kanadských výrobních prodejů se v druhé polovině roku 2019 zlepšily. Srpnová čísla ukázala vzestup o 0,8 % m/m. Nicméně za září by měl prodeje klesnout o 0,5 %.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se na počátku týdne soustředí na výrobu ve Velké Británii
    10:30 - Velká Británie, průmyslová produkce a HDP za listopad. Sada dopoledních dat z britské ekonomiky je hlavní událostí makrokalendáře dnešního dne. Výroba by měla v listopadu klesnout o 1,6 % po předchozím poklesu o 1,2 %. Průmyslová produkce by měla klesnout o 1,4 %. Měsíční HDP by mělo zůstat v listopadu beze změny (0,0 % MoM). Obchodníci na libře by měli v těchto dnech sledovat pečlivě makro. Po nedávných holubičích vyjádřeních některých členů BoE by reakce na libře mohla být výraznější než v minulosti. Členové BoE naznačili, že pokud se data nezlepší, jsou připraveni snížit úrokové sazby.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se soustředí na zápis ze zasedání FOMC
    Evropské indexy otevřely do negativního teritoria. Trhy se však do značné míry stabilizovaly po včerejším výprodeji na Wall Street. Ekonomický kalendář je dnes poměrně prázdný, nicméně večer je na programu zápis z posledního zasedání FOMC. Guvernér Powell naznačil, že detaily diskuze ohledně snižování bilance by měl zápis obsahovat. Proto dnes můžeme čekat vyšší reakci než obvykle. Očekává se oznámení redukce bilance už na květnovém zasedání s okamžitým začátkem. Nicméně rychlost redukce zůstává neznámá a zápis by mohl přinést určitá vodítka. Navíc odpoledne se obchodníci s ropou dočkají pravidelných statistik zásob ropy v USA.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se zaměří na nové stimuly, odpoledne čekáme (ze zvyku) na maloobchodní prodeje z USA
    Futures na americké indexy vystřelily v průběhu noci vzhůru po nejhorší obchodní seanci na Wall Street za poslední dekády. Dobrá nálada byla podpořena zásahy a schválenými opatřeními vlád, které se snaží minimalizovat negativní dopad koronaviru na ekonomiku. Sentiment se přenesl také na evropské trhy, které otevřely do pozitivního teritoria. Pomoci by mohly také zprávy, že Francie schválí fiskální stimul ve výši 45 miliard euro. V USA rostou očekávání, že po Fedu začne být více aktivní také vláda, která by mohla brzy schválit masivní fiskální stimul. Co se týká makrodat, odpoledne nás čekají maloobchodní prodeje z USA. Trhy však budou velmi pravděpodobně výsledky přehlížet, protože se v nich ještě neprojeví dopad šíření koronaviru.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci sledují hospodářské výsledky a centrální bankéře
    V Evropě přibývá množství omezení v souvislosti se šířením koronaviru, což vytváří lehce negativní náhled na finanční trhy. Evropské indexy otevřely mírně do pozitivního teritoria. Z pohledu makrodat se toho mnoho dnes nedozvíme. Nicméně v 10. hodin vystoupí se svým projevem šéfka ECB Lagardová. Americké banky dnes budou pokračovat v reportování svých výsledků. Obchodníci nejvíce vyčkávají na hospodářské výsledky Goldman Sachs a Wells Fargo. Pozor by si měli dávat také obchodníci na libře. Z pohledu Brexitu zatím nedošlo k žádnému posunu a situace se šířením COVID-19 se na ostrově dále zhoršuje.
  • Ekonomický kalendář: Objednávky amerických továren, zpráva o finanční stabilitě od BoE
    Trhy s Futures otevřely dnešní evrospkou seanci výše. Nálady se zlepšily po zprávách z Asie, protože Čína hodlá zainvesrovat do fondu na rozvoj infrastruktury přibližně 500 miliard Juanů (cca 74,7 mld. USD). Dax se nyní obchoduje asi o 140 bodů níže v porovnání se včerejším uzavřením. Očekává se, že dnes budou trhy likvidnější, protože Američané již neslaví státní svátek.
  • Ekonomický kalendář: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA, index Conference Board
    Evropské indexy zahájily dnešní obchodování mírným poklesem nebo malou změnou. Stalo se tak navzdory poměrně optimistické asijsko-pacifické seanci, během níž se většina regionálních indexů obchodovala výše. JPY je jednou z nejvýkonnějších měn G10 poté, co japonská inflace v lednu zpomalila méně, než se očekávalo. USD mezitím patří mezi hlavní zaostávající měny G10, což poskytuje podporu drahým kovům.
  • Ekonomický kalendář: Očekává se, že jádrový index PCE klesne na 3,0 % meziročně🔔
    V dnešním ekonomickém kalendáři bude jedinou a nejdůležitější událostí dne zveřejnění zprávy o PCE inflaci v USA ve 14:30. Jádrový index výdajů na osobní spotřebu (core PCE) je ukazatel inflace, který preferuje Federální rezervní systém. Údaje by měly potvrdit pokračující přibližování se k 2,0% inflačnímu cíli. Očekává se, že údaje vykáží meziroční pokles na 3,0 % oproti 3,2 % v listopadu. Obrázek inflace vypadá slibně. Kromě pokroku na jádrové úrovni se v listopadu snížila také celková PCE inflace na 2,6 % a očekává se, že v prosincovém čtení zůstane na stejné úrovni.
  • Ekonomický kalendář: Očekává se, že údaje o nemovitostech v USA budou opět slabé 🔎
    Dnešní makrokalendář je poměrně poutavý. V první části dne jsme se dozvěděli o rozhodnutí Bank of Japan. Japonský jen po rozhodnutí a úvodních komentářích oslabil, přičemž ztráty se zrychlily po tiskové konferenci guvernéra BoJ Uedy.
  • Ekonomický kalendář: Odpoledne bude zveřejněn ADP report z trhu práce, čeká se propad zaměstnanosti o 20 milionů!
    Nálada na akciových trzích není jednoznačná. Akciové trhy v Evropě se po otevření pohybují mírně v negativním teritoriu. Podobně na tom jsou také futures na akciové indexy na Wall Street. Slabé výsledky německých továrních objednávek (-15.6% MoM vs expected -10% MoM) by mohly zanechat pachuť, i když trhy občas slabá data ignorují. Do určité míry se totiž se špatnými výsledky počítá. Odpoledne bude zveřejněn ADP report, který by mohl naznačit výsledek pátečního vládního NFP reportu z trhu práce. Zaměstnanost by mohla předvést propad o stěží uvěřitelných 20 milionů!
  • Ekonomický kalendář: Odpoledne bude zveřejněn nevýrobní ISM index
    Evropa otevřela v blízkosti včerejšího závěru. Stalo se tak po dnešním pozitivním obchodování v Asii a páteční solidní seanci na Wall Street. Příběhem dne je ropa s OPEC+, který se o víkendu dohodl na prodloužení omezení těžby do roku 2024. Kromě toho Saúdská Arábie oznámila na červenec dobrovolné snížení o 1 milion bpd. Ropa zahájila obchodování na nový týden s více než 1,5% býčím cenovým rozdílem, ale většina těchto zisků již byla vymazána.
  • Ekonomický kalendář: Odpoledne čekáme na data z kanadského maloobchodu
    Evropa otevřela do negativního teritoria. Na forexu se nejvíce daří americkému dolaru, a to hlavně díky jestřábím projevům členů Fedu. Asijské indexy během dnešní seance klesly. Ekonomický kalendář toho mnoho nenabízí. Důležitá data - německý index cen výrobců a britské maloobchodní prodeje, již byly zveřejněny. Ceny PPI v Německu vzrostly meziročně z 32,7 % na 37,2 %. (oček. pokles na 32,0 %). Report z Velké Británie ukázal pokles maloobchodních prodejů v červenci o 3,4 % při očekávání poklesu o 3,3 %. Na měsíční bázi britská maloobchodní data nečekaně vzrostly o 0,3 % m/m (oček. -0,2 % m/m). Odpoledne se obchodníci zaměří na maloobchodní data z Kanady.
  • Ekonomický kalendář: Odpoledne čekáme spotřebitelskou náladu University of Michigan
    Evropské trhy otevřely bez výrazných změn po nejednoznačné asijské seanci a mírných ztrátách na Wall Street. Ekonomický kalendář dnes nenabízí výrazná data. Průmyslová produkce eurozóny bude zveřejněna v 11. hodin, ale dopad na trhy nečekáme. Během americké seance přijdou výsledky spotřebitelské nálady University of Michigan. Zde bychom měli být svědky mírného zlepšení. V průběhu odpoledne dále čekáme několik projevů centrálních bankéřů.
  • Ekonomický kalendář: Odpoledne je na programu americké HDP + výsledková sezóna pokračuje
    Evropské trhy otevřely po včerejším propadu na Wall Street a dnes ráno v Asii na nižších úrovních. Masivní zájem retailových investorů o některé malé společnosti se podílel na zvýšené nejistotě na finančních trzích. Na více aktivech jsme však včera byli svědky pohybů, které se vymykaly jejich normálnímu vzorci chování. Ani holubičí sdělení Fedu nepomohlo uklidnit situaci. Dnešní seance by tak mohla být opět zajímavá. Částečně by k tomu mohla přispět makrodata i pokračování výsledkové sezóny, která zatím vyznívá spíše pozitivně. Hlavním makrem je dnes první odhad HDP za Q4 z USA, který bude zveřejněn ve 14:30. Navíc se dočkáme reportů 3 důležitých společností indexu Dow Jones - Dow, McDonald's a Visa.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Purple trading AI