Úterý 19. březen 2024 11:21
reklama
Instaforex Dakar
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní nadhoz finančních trhů 29.11.2019

29.11.2019 08:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,57

USD/CZK

23,21

EUR/USD

 

1,101

USD/PLN

3,924

Ropa Brent

USD/barel

63,80

Zlato

USD/unce

1459

Aktualizováno

8:52

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Průzkum ekonomické důvěry zveřejněný pod hlavičkou Evropské komise v listopadu přinesl další nadějné zprávy. Zlepšení doznal ve všech sledovaných oblastech, tedy v průmyslu, službách, maloobchodě, stavebnictví i mezi spotřebiteli, a celkem tak index dosáhl úrovně 101,3, což představuje meziměsíční zvýšení o 0,5 bodu. Zároveň se zlepšují hodnocení respondentů, pokud jde o jejich výhled do blízké budoucnosti poháněný nadějemi na uklidnění geopolitických napětí.

Německá inflace dle EU-harmonizovaného výpočtu mírně překonala očekávání, když v listopadu dosáhla meziroční hodnoty 1,2 %. Kladně se na tomto výsledku podílely ceny potravin a služeb, zatímco opačným směrem již tradičně působily ceny energií.

Koruna se i během dnešního rána pohybuje na slabších hodnotách EUR/CZK 25.57 a je tak nejslabší za posledních deset dní. Polský zlotý v průběhu včerejšího dne obdobně oslabil, naopak maďarský forint se udržel zhruba stabilní.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude zveřejněn druhý odhad českého hrubého domácího produktu. Ten by měl potvrdit, že tuzemskou ekonomiku i nadále pohání zejména domácí poptávka, tedy spotřeba domácností a vlády. Měsíční údaje o bilanci zahraničního obchodu během třetího čtvrtletí pozitivně překvapovaly, proto by i čistý export měl kladně přispět k růstu HDP. Naopak investiční aktivita spolu se stavem zásob by měly podle našeho odhadu zaznamenat další propad.

Z evropského trhu bude ve středu pozornosti první odhad růstu spotřebitelských cen za listopad. Očekává se meziměsíční pokles cen o 0,4 %, i přesto by však měl meziroční růst cen mírně zrychlit o 0,2 p.b. a dosáhnout 0,9 %. Naši vídeňští kolegové počítají dokonce se zrychlením meziroční inflace až na 1 %.

Dále dnes bude zveřejněna nezaměstnanost z eurozóny a Německa za měsíc listopad. Ta by měla zaznamenat v obou případech meziměsíční stabilitu. Německo by mělo vykázat 5 % nezaměstnaných, zatímco eurozóna 7,5 % zejména kvůli dvouciferné míře nezaměstnanosti z jižních zemí jako je Španělsko.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Hrubý domácí produkt - druhý odhad (3. čtvrtletí, r/r v %)

2,6

2,5

2,8

 

 

 

 

9:55

SRN

Míra nezaměstnanosti (listopav, v %)

5,0

5,0

5,0

 

 

 

 

11:00

EUR

Míra nezaměstnanosti (listopav, v %)

7,5

7,5

7,5

 

 

 

 

11:00

EUR

PCA deflátor (říjen, r/r, v %)

1,0

0,9

0,7

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: E.ON 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.3.2019
    Britští poslanci přebrali kontrolu nad programem parlamentní schůze a řešili východiska z brexitového patu. Žádný z alternativních plánů ale většinu nezískal. Poslanci naopak odsouhlasili legislativu, díky které se v příslušném britském zákonu změní datum brexitu. K tomu dojde buď 12. dubna, pokud neprojde brexitová dohoda, nebo 22. května, pokud naopak bude odsouhlasena.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.5.2018
    Podle posledních vyjádření všech aktérů se summit mezi USA a Severní Koreou přece jen uskuteční. D. Trump po odmítnutí jednat s Kim Čong Un hned další den obrátil a vše tak nasvědčuje tomu, že ke schůzi v Singapuru dojde.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.5.2019
    Vláda včera schválila ministerstvem financí navrhované zvýšení daně na tabákové výrobky, tvrdý alkohol a hazardní hry. Norma, kterou musí ještě schválit parlament a podepsat prezident, vstoupí v platnost od 1. ledna 2020. Podle předběžných odhadů by měly navrhované úpravy zvýšit růst spotřebitelských cen cca o 0,6 p.b. ČNB při svém rozhodování o nastavení úrokových sazeb tyto vlivy výjimkuje.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.6.2018
    ČNB zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o 25 b.b. na 1,0 %, lombardní o 50 b.b. na 2,0 % a diskontní sazbu ponechala na 0,05 %. Pro zvýšení hlasovalo všech šest přítomných členů. Tento rok očekáváme ještě jedno navýšení a to v posledním čtvrtletí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.6.2019
    Ekonomická důvěra v eurozóně zaznamenala další pokles, když v červnu dosáhla hodnoty 103,3 bodu, tedy nejnižší od roku 2016. Hlavní měrou se na tom podíleli průmyslníci, kteří snižují svá očekávání na budoucí produkci i objednávky. Oproti tomu poskytovatelé služeb naději neztrácejí. Také evropští spotřebitelé meziměsíčně zhoršili své hodnocení z -6,5 na -7,2 bodu. Zdá se tedy čím dál pravděpodobnější, že květnový záblesk lepší nálady nebyl předzvěstí obratu v poklesovém trendu, ale spíše malou přestávkou na cestě ke dnu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.8.2018
    Německý předstihový IFO index podnikatelského prostředí narostl poprvé za posledních devět měsíců a to o více než dva body na 103,8 bodů. Obavy německých firem z globálních obchodních roztržek tak zřejmě zatím ustoupily do pozadí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 28.8.2019
    Zpřesněná data o německém hrubém domácím produktu potvrdila jeho mezikvartální pokles o 0,1 % za druhé čtvrtletí tohoto roku. Zároveň byla zveřejněna jeho podrobnější struktura, ze které vyplynulo, že hlavní podíl na tomto výsledku měl pokles exportu, který odepsal 1,3 %. Za tím lze hledat zpomalení čínské ekonomiky a globální obchodní spory. Nedařilo se ani německému stavitelství, které zpomalilo o 1 %. Naopak nadále rostla spotřeba domácností (+0,1 %) i vlády (+0,5 %).
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.10.2018
    První podstatnou statistikou tohoto týdne bude úterní HDP eurozóny za třetí čtvrtletí. Kromě Francie všechny hlavní ekonomiky unie vykazují další zpomalení jejich výkonu. Tým RBI shodně s trhem odhaduje mezičtvrtletní růst o 0,3 %, což je o desetinu méně ve srovnání s předchozím čtvrtletím.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.10.2019
    Unijní země se v pondělí dohodly na odkladu brexitu do konce ledna 2020, britský premiér Boris Johnson potvrdil, že Spojené království s prodloužením lhůty odchodu o tři měsíce souhlasí. Současně ale žádá po Bruselu záruky, že k dalšímu odsunutí termínu již nedojde. Britská opozice znovu zablokovala plán Johnsona na vypsání předčasných voleb. Vláda by je však mohla prosadit pomocí stručného zákona, který nevyžaduje dvoutřetinovou parlamentní podporu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.11.2018
    Druhý odhad růstu HDP americké ekonomiky potvrdil mezičtvrtletní růst o 3,5 % anualizovaně. Nicméně došlo k mírné revizi struktury růstu. Směrem dolů byl zrevidován růst spotřeby domácností. Opačným směrem však byl navýšen odhad investic. Ačkoli se oproti předchozímu čtvrtletí jedná o sedm desetin slabší tempo růstu, americká ekonomika je bez pochyby na vrcholu a výrazně nad svým potenciálem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.1.2019
    Dnes bude v britském parlamentu probíhat další hlasování o pozměněném návrhu smlouvy o Brexitu. Premiérka T. Mayová se bude snažit přesvědčit poslance, aby hlasovali pro upravený návrh smlouvy, což by odvrátilo nebezpečí tzv. tvrdého Brexitu. Podle vyjádření jednoho z představitelů EU však navržené úpravy nepřesvědčí opoziční poslance, aby změnili stanovisko. Někteří poslanci už připravili další plán, který počítá s prodloužením přechodného období.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.9.2019
    Od neděle 1. září vstupují v platnost nová 15% cla na čínské zboží (elektronika, obuv) v celkovém objemu 125 mld. dolarů. Také čínská cla na americké zboží v hodnotě 75 mld. dolarů se zvýšila na 5 až 10 %. Přesto obě strany souhlasily s pokračováním ve vyjednávání, kterého bychom se měli dočkat již začátkem září.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.3.2018
    Dolar včera večer posílil k EUR/USD 1,2326. Napomohl tomu nad očekávání dobrý výsledek HDP v USA a poptávka z Japonska, která přišla po potvrzení přímých diplomatických jednání mezi Severní Koreou a USA a také Japonskem. I když dolar posílil vůči koši měn všech států G-10, je to hlavně kurz EUR/USD, který se v posledních dnech trápí se vysokou volatilitou
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.3.2019
    Bankovní rada ČNB včera rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni (2T repo zůstala 1,75 %). Vyhodnotila inflační rizika jako zhruba vyrovnaná, což je posun k neutrální úrovni v porovnání s minulým zasedáním, kdy rizika byla vyhodnocena jako mírně proinflační. Zřejmě poslední možnost na zvýšení sazeb bude mít BR na květnovém zasedání. Poté dojde k zpomalení inflace i tuzemské ekonomiky, čímž se prostor pro zvýšení sazeb uzavře.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.4.2019
    Týden započne zveřejněním amerického PCE deflátoru. Tento způsob měření inflace je v USA více využívaný pro účely měnové politiky. Tým RBI očekává mírné meziroční zrychlení inflace o dvě desetiny procentního bodu na 1,6 %, naopak jádrová inflace by měla o desetinku zpomalit na 1,7 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.5.2018
    Cena ropy Brent od konce minulého týdne poklesla o téměř 5 dolarů na dnešních 75,42 dolarů za barel. Stojí za tím spekulace o navýšení limitů těžby ze strany OPECu a Ruska po plánovaném červnovém mítinku kartelu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.5.2019
    Včerejší data o spotřebitelské důvěře v USA překonala tržní očekávání, když za květen vykázala hodnotu 134,1, tedy meziměsíční nárůst o téměř 5 bodů. Američtí spotřebitelé hodnotí současnou ekonomickou situaci nejlépe za posledních 18 let a jejich očekávání budoucího vývoje jsou nejoptimističtější za posledního půl roku. Za tímto nadšením s největší pravděpodobností stojí situace na americkém trhu práce, který vykazuje nejnižší nezaměstnanost od roku 2014 a stabilní růst mezd.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.6.2018
    Poslední pracovní den bude ve středu pozornosti spotřebitelská inflace eurozóny. Ta zrychlila a v červnu by měla povyskočit o desetinu na 2,0 % r/r, tlačena cenami pohonných hmot. ECB se však soustředí spíše na jádrovou inflaci (bez pohonných hmot a potravin), která příliš nezrychluje – trh odhaduje 1,0 % r/r.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.7.2019
    USA a Čína by měly tento týden obnovit jednání ohledně nové obchodní dohody. Čínští a američtí zástupci se sejdou poprvé od května, kdy veškerá jednání zkrachovala a obě strany na sebe opět uvalily sadu cel. Setkání proběhne v úterý v čínské Šanghaji. Neočekáváme, že by došlo k výraznějšímu pokroku ve vyjednávání, ani jedna strana nemá v plánu se unáhlit.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 29.8.2018
    Americká spotřebitelská důvěra v srpnu nečekaně vzrostla na 133,4 b., což je nejvyšší hodnota za posledních 17 let. Američtí spotřebitelé jsou optimističtí ohledně růstu zaměstnanosti i mezd. Řada z nich také plánuje nákupy hodnotnějších statků jako auta či domy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new