Úterý 19. březen 2024 07:20
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Akcie Applu dnes vylétly na historický rekord. Díky naději na konec obchodní války i na dohodu o brexitu

11.10.2019 20:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spojené státy a Čína dnes dosáhly částečné dohody o smíru v obchodní válce. Závěr jednání je základem pro širší, celkovou dohodu o obchodní příměřím, kterou by prezidenti obou zemí mohli podepsat ještě letos.

Peking by v rámci dnešní dohody měl odkupovat více zemědělských produktů, Spojené státy na oplátku zmírní svoji uplatňovanou či chystanou celní politiku vůči Číně. Nejde však o konečnou podobu dohody, neboť změnit její znění může ještě večerní schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským vicepremiérem Liou Cheem.

Americké akciové trhy reagovaly na zprávu citelným vzestupem. Pečetily tak celkově dobrý den pro světové akcie, jelikož zprávy o možné částečné dohodě prosakovaly již v uplynulých hodinách, kdy Trump v nadějeplném duchu tweetoval.

Akcie společnosti Apple vystoupaly na své historické maximum a klíčový index evropských akcií, Stoxx Europe 600, poskočil nejvýrazněji od letošního ledna. Zejména právě evropským akciím pomohly i dobré zvěsti o možné dohodě ve věci brexitu. Ty pomohly zpevnit také britské libře.

Příznivé páteční zprávy signalizují, že hrozbu zásadního celosvětového útlumu mohou politici odvrátit, pokud se budou umět dohodnout a nebude jim k tomu chybět vůle. Zdá se, že vrcholní světoví politici si stále zřetelněji uvědomují, že obchodní válka ekonomicky poškozuje obě strany sporu a vlastně celý svět a že rovněž případný brexit bez dohody by napáchal ekonomickou škodu nejen v Británii, ale také ve zbytku EU.

Pokud by dnešní pozitivní zprávy znamenaly obrat jak v obchodní válce, tak ve věci brexitu, jednalo by se o mimořádně příznivou zprávu pro globální ekonomiku, a pochopitelně tedy také pro ekonomiku českou. Opadla by totiž do značné míry nejistota, která podvazuje například investiční aktivitu firem. Míra nejistoty v oblasti hospodářské politiky je přitom na nejvyšší úrovni za poslední desetiletí, jak vyplývá z příslušného indexu, který sestavují přední ekonomové z USA.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie amerických výrobců čipů klesají kvůli novým exportním restrikcím
    Akcie amerických výrobců polovodičových čipů dnes v předburzovním prodeji klesají poté, co američtí zákonodárci vydali prohlášení o omezení exportu do Ruska a Číny některých výrobků společnosti NVIDIA. Omezení byla uvalena na čipy používané v datových centrech s aplikací umělé inteligence a také na některé další produkty s vysokým výkonem. Důvodem tohoto kroku je snaha zabránit tomu, aby tyto čipy byly nezákonně odkloněny pro vojenské použití, například k vývoji high-tech zbraní. Společnosti, které budou chtít nadále vyvážet čipy do Číny, budou muset požádat o speciální licenci. NVIDIA uvedla, že se uchází o přidělení výjimky, ale není si jistá, zda americké úřady společnosti vyhoví. Společnost uvedla, že se omezení mohou negativně propsat do tržeb za toto čtvrtletí, a to až do výše 400 mil. USD.
  • Akcie: Amerika napravila dojem z európskych strát
    V priebehu včerajšieho obchodovania v USA sme zaznamenali mierne pozitívn...
  • Akcie ani euro zatím krach koaličních jednání v Německu netrápí, WTI zpět pod 56 USD
    Pondělní seance zatím na trzích probíhá v klidu a na nízkých objemech. Ty jsou v Evropě zhruba čtvrtinu pod dlouhodobým průměrem a nic na tom nemění ani špatné zprávy z Německa, kde v noci ze včerejška na dnešek zkrachovala koaliční jednání. Německý DAX dnes dokonce mírně roste a přidává okolo čtyř desetin procenta, přičemž podobné zisky si připisují také ostatní evropské indexy.
  • Akcie Apple: Firma ztrácí pozici světové dvojky ve výrobě smartphonů
    Svět oblétla zpráva, že Apple ztratil pozici světové dvojky ve výrobě chytrých telefonů. Do popředí se dostala společnost Xiaomi. Navíc se objevilo podezření, že existuje účinný spyware, který napadá telefony iPhone. Dokáže prý získat citlivá data a informace o uživatelích.
  • Akcie Apple lámou rekordy
    Společnost Apple tak zvýšila za 3 měsíce svůj zisk o 11,8 % a celkové tržby o 7 %. Analytici ale očekávali mnohem méně, je to velké překvapení a společnost Apple jejich odhady předčila. Akcie na aftermarketu tedy posilují o více než 6 %. Celkově si již od začátku roku přidaly už o 30 % a jsou tak nyní nejdražší v historii. Technologická společnost Apple s čistým ziskem za 3 měsíce od dubna do června vzrostla meziročně o 11,8 % na částku 8,72 miliardy dolarů a její tržby dosáhly na částku 45,41 miliardy, což je o 7 % více než bylo ve stejném období v minulém roce.
  • Akcie Apple na rekordu, 8 důvodů proč je mít v portfoliu
    Při maximech ze září 2012 akcie Apple zavřely těsně nad $700. Počátkem června akcie prošly splitem 7 akcií za 1. Při v...
  • Akcie Apple otevřeli s velkým klesajícím gapem
    Od říjnového dna 165,50 zažívaly akcie společnosti Apple prudký růst a v polovině prosince dosáhly nového rekordu 198,08. Po něm však následoval mírný pokles, který se zhoršil poté, co cena v úterý otevřela s velkým negativním gapem v důsledku snížení ratingu ze strany Barclays.
  • Akcie Apple rostly 11 dní v řadě. Jak dopadne dnešní seance?
    Akcie technologického gigantu Apple (AAPL.US) zaznamenaly historicky dlouhý vzestup. Cena akcií společnosti rostla 11 dní v řadě. Společnost Apple tak již vymazala ztráty z roku 2021.
  • Akcie Apple v premarketu rostou po zveřejnění hospodářských výsledků
    Akcie společnosti Apple vyskočily v aftermarketu po včerejším zveřejnění výsledků až o 5 % v reakci na zveřejnění výsledků za Q4 2021. Společnost těžila z vysoké poptávky po iPhonech v Číně a podařilo se ji zvládnout obtížnou situaci v souvislosti s problémy dodavatelsko-odběratelských řetězců.
  • Akcie Applu či Amazonu v USA padají, investoři se bojí, že demokraté po triumfu v Georgii ovládnou i Senát amerického Kongresu. Čechům díky tomu může zlevnit benzín či elektronika
    Technologické tituly v USA – tituly jako Amazon, Apple či Microsoft – dnes pravděpodobně čeká po otevření burz pád. Termínové kontrakty obchodované v rámci trhu NASDAQ, v němž jsou zhusta zastoupeny technologické a biotechnologické akcie, se propadají. Index NASDAQ 100 klesá o 1,8 procenta. Investoři se totiž v rostoucí míře obávají, že demokraté nakonec získají většinu, byť nejtěsnější možnou, i v Senátu amerického Kongresu.
  • Akcie Applu ve čtvrtek zažily nejhorší den za šest let
    Akcie americké technologické společnosti Apple ve čtvrtek zažily nejhorší den za šest let. Napsal to server finanční televize CNBC. V reakci na snížení odhadu tržeb akcie oslabily téměř o deset procent a uzavřely na nejnižší úrovni od července 2017. Tržní hodnota podniku se tak snížila skoro o 75 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč).
  • Akcie a ropa rostou, když se pozornost stočila k oživení
    Pozornost investorů se během úterka stáčí k ekonomickému oživení, a to především v Evropě. Drobným příspěvkem byla revize PMI v eurozóně směrem nahoru, přispívají plány na další rušení koronavirových omezení. Vliv na sentiment má také odhad OPECu, že se trh s ropou bude díky poptávce utahovat a převis zásob mizet. Během dneška členy rozšířeného kartelu ještě čeká jednání o tom, jestli chce v druhém pololetí pokračovat v navyšování dodávek.
  • Akcie a sentiment spotřebitelů ztrácejí sílu, dluhopisům se dál daří
    Během odpoledne se dál daří dluhopisům na obou stranách Atlantiku. Výnos na 10Y splatnosti je v zámoří už přes 2 bazické body pod včerejší úrovní. Stejné je to v Německu. Na trhy dál působí uklidňující komentáře bankéřů z Fedu, kteří se pevně drží rétoriky přechodné inflace a trvající podpory. Oproti ránu je tu ale přece jen změna, neboť inflační očekávání obsažená v dluhopisovém trhu se začala opět posouvat nahoru.
  • Akcie: Asijské akcie poklesly kvůli nejistotě zahalující rozpočet USA a výsledku voleb v Itálii
    Asijské akciové indexy v úterý výrazně klesly z obavy, že zpřísnění fiskální politiky USA bude tlumit růst největší sv...
  • Akcie ASML po zveřejnění reportu vyskočily o 6 %
    ASML (ASML.US) ADR vyskočily přes 6 % poté, co výrobce čipů vykázal lepší než očekávané čtvrtletní zisky a tržby včetně rekordních nových objednávek.
  • Akcie AstraZeneca propadly o 6 % kvůli akvizici společnosti Alexion
    Akcie AstraZeneca (AZN.UK) propadly o více než 6 % poté, co společnost ohlásila koupi amerického výrobce léčiv Alexion Pharmaceuticals (ALXN.US), který se zaměřuje na léčbu vzácných nemocí, v hodnotě 39 miliard dolarů. Nabídka poskytuje 45 % prémium nad páteční zavírací cenu společnosti Alexion. Jedná se o největší akvizici AstraZeneca od vzniku v roce 1999, kdy vznikla spojením britských a švédských společností. AstraZeneca upevní svoji pozici mezi 10 největšími světovými výrobci léků. Koupě je dle CEO Pascala Soriota "důležitým krokem v historii společnosti". "Jedná se o perfektní příležitost ke zrychlení vývoje imunulogické terapie."
  • Akcie AT&T jsou nejníže od roku 2003📉
    Akcie společnosti AT&T (T.US) jsou pod masivním tlakem na pokles, což dočasně zvedlo ceny akcií na úroveň, která nebyla zaznamenána více než 20 let. Důvodem poklesu o téměř 4,5 % je snížené doporučení pro akcie společnosti ze strany J.P. Morgan na "neutral" z předchozího "overweight". Snížena byla i cílová cena (17 USD oproti předchozím 22 USD).
  • Akcie Aurora Cannabis klesly o 6 % po slabém kvartálu
    Akcie Aurora Cannabis (ACB.US) klesaly o více než 6,0 % poté, co společnost reportovala horší než očekávané výsledky za fiskální Q3. Producent marihuany ztratil 85 kanadských centů na akcii, přičemž se očekávala ztráta pouze 21 centů na akcii. Tržby dosáhly na 55,161 mil. CAD (oček. +66,92 mil. CAD). Prodeje zdravotnické marihuany vzrostly o 17 %, ovšem prodeje pro potřeby dospělých spadly o 53 %. Aurora vysvětlila pokles rekreačního použití marihuany pandemickými restrikcemi v Kanadě. Aurora oznámila vydání akcií na Nasdaqu a stažení z newyorské akciové burzy kvůli vysokým nákladům.
  • Akcie automobilky Aston Martin klesly na rekordní minimum
    Akcie britského výrobce luxusních automobilů Aston Martin dnes klesly na nové rekordní minimum 3,71 libry (asi 104,7 Kč). Od vstupu firmy na londýnskou akciovou burzu loni v říjnu již ztratily 80 procent. Informoval o tom list The Guardian.
  • Akcie automobilky Aston Martin rekordně klesají
    Akcie automobilky Aston Martin, která vyrábí luxusní vozy, v poslední době klesly na rekordní minimum. Budoucnost je nejistá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Purple trading AI