Úterý 19. březen 2024 05:03
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Nejlidnatější země světa mají ekonomické problémy

02.09.2019 13:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V Indii žije 17,5 procenta světové populace, což představuje přibližně 1,352 miliardy obyvatel. To je pouze o zhruba 47 milionů lidí méně než v nejlidnatější Číně. Dohromady v obou zemích žije 35,6 procenta lidské populace. Z toho je patrné, že obě nejlidnatější země mají klíčovou roli pro budoucí vývoj na naší planetě.

Nová data z Číny a Indie hovoří o výrazném hospodářském zpomalení. Meziroční růst hrubého domácího produktu Číny dosáhl ve druhém čtvrtletí letošního roku úrovně 6,2 procenta, což bylo nejméně za 27 let. Výrazného ekonomického zpomalení dosáhla i Indie, která v období od dubna do června 2019 vykázala růst hrubého domácího produktu o 5,0 procenta. To je nejméně za šest let. Přitom ve stejném období loňského roku indická ekonomika rostla tempem 8,0 procenta.

Zpomalování hospodářského růstu v Číně je spojováno s obchodními válkami, které zhoršují makroekonomické ukazatele. Na příkladu Indie se však ukazuje, že makroekonomické ukazatele se zhoršují i v zemi, která není s obchodními válkami přímo spojována. Je proto možné, že analytici věnují přílišnou pozornost problémům, které jsou na první pohled patrné. Bohužel jim pak nezbývá dost času, aby se zabývali méně viditelnými problémy, které se však mohou ukázat jako zcela zásadní.

Na příkladu indické ekonomiky si můžeme všimnout, že trpí nedostatkem investic. Do budoucna by proto mělo docházet ke stimulaci ekonomického růstu, který by měl povzbudit investiční aktivitu. Plánovaný fiskální stimul se zaměřuje na výstavbu dopravní infrastruktury. O monetární stimulaci se již nějakou dobu snaží Indická centrální banka (Reserve Bank of India), která výrazně snižuje úrokové sazby.

Čína provádí podobná stimulační opatření jako Indie. Dokonce plánuje otevřít šest nových ekonomických zón volného obchodu, které mají přilákat zahraniční investice. To se Číně částečně daří, když zahraniční firmy ve dvanácti stávajících zónách volného obchodu za prvních šest měsíců letošního roku proinvestovaly bezmála deset miliard dolarů. Otázkou však je, zda popsané snahy budou investorům, kteří se obávají vrcholícího hospodářského cyklu, stačit.

Hospodářský cyklus lze prostřednictvím stimulace protáhnout za cenu rostoucího zadlužení. Vytvořené dluhy však bude nutné v budoucnu splatit, což v případě obnoveného hospodářského růstu nemusí být problém. Jestliže však motivace investorů přehlížet nejlidnatější země světa pramení i z dalších příčin, jako je například kvalita vymahatelnosti práva, je možné, že se ani po stimulaci nepodaří dosáhnout vysokého hospodářského růstu.

V takovém případě by muselo docházet ke splácení vytvořených dluhů za stimulační opatření v době, kdy se bude zhoršovat ekonomická situace v Číně a Indii. To by vedlo k prohlubování negativních trendů spojených s ekonomickým ochlazováním. Důsledky by přitom mohly být tragické. V krajním scénáři si lze představit, že by hospodářské problémy mohly vést k propuknutí nepokojů v nejlidnatějších zemích světa.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Hlavní ekonom BH Securities a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nejlepší reálné obchody XTB za minulý týden
    V minulém týdnu se nejvíce dařilo obchodníkovi ze Slovenska. Obchod na měnovém páru GBPUSD mu přinesl navýšení reálného účtu o 12 588 euro. Nákupní pozici o objemu 20 lotů zobchodoval během hodiny a půl v úterý 12. března. Trader vstoupil do obchodu ve 12:30 na úrovni 1,30176 a realizace proběhla ve 14:02 na 1,30886. Celkový pohyb ve prospěch obchodu dosáhl na 71 pips.
  • Nejlepší REITs 2020 – akcie a ETF realitních investičních společností pro lovce dividend
    Rok 2020 začal krizí na finančních trzích v důsledku pandemie koronaviru. Tato situace je pro investory velmi nepříjemná a vyhlídky do budoucnosti jsou v této napjaté době nejisté. Investoři, kteří chtějí těžit ze silného trhu s nemovitostmi, mají k dispozici velký výběr REIT.
  • Nejlepší rok za 122 let. Škoda Auto dodala rekordních 1,2 milionu vozů.
    Automobilka Škoda Auto loni zvýšila dodávky na 1,2 milionu aut a v loňském roce tak dodala společnost Škoda Auto o 6,6 % více vozů než v roce 2016, kdy celkově dodala rekordních 1 200 500 aut.
  • Nejlepší start amerických akcií za 30 let
    Dozvuk středečního zasedání Fedu, lepší než očekávané výsledky společností a přívětivé komentáře amerického prezidenta Donalda Trumpa k pokrokům ve vyjednávání s Čínou stály za včerejším růstem indexu S&P 500. Ten si polepšil o 0,9 % za podpory akcií Facebooku nebo General Electric, které trhy za prezentované výsledky ocenily růstem o více jak 10 %. Nejsledovanější index si za první měsíc letošního roku odnesl zisk ve výši 7,9 %, což leden 2019 staví na první příčku nejlepší měsíční výkonnosti od října 2015. Podíváme-li se do historie, tak letošní začátek roku byl nejúspěšnější za posledních 30 let.
  • Nejlepší technologické akcie roku 2020
    Investice do technologických akcií byly po celá desetiletí fascinující a mnoho z těchto společností stálo v tomto tisíciletí opakovaně na stupních vítězů. Společnosti zabývající se technologiemi nejen změnily naše každodenní životy, ale také přinášely skvělé výnosy na akciovém trhu.
  • Nejlepší výběr všech druhů těch nejlepších čajů
    Všichni určitě znáte Zelený čaj . Bývá vyroben z těch nejlepších zelených čajových lístků. Bývá speciálně upraven, aby...
  • Nejlepší výsledek v historii. Cestovní ruch v Česku letos definitivně vychází z covidového stínu
    O Česko je mezi turisty opět zájem, nejvíce mezi těmi domácími. Celkem se v tuzemských hotelech a dalších ubytovacích zařízeních ubytovalo letos od ledna do března bezmála 3,8 milionu lidí. Převažují domácí návštěvníci nad těmi zahraničními, a to v poměru zhruba 2,1 milionu ku 1,7 milionu.
  • Nejlepší 5G akcie roku 2019 – Investujte do příští internetové revoluce
    5G akcie mohou mít obrovský prospěch z další internetové revoluce. Revoluce, ve které je ústředním tématem rychlejší internet a zejména internet věcí. Co je to vlastně 5G? A které akcie mohou těžit z této již kontroverzní a rušivé technologie?
  • Nejlepší 5G akcie roku 2021: 3 aktuální tipy pro vaše portfolio!
    Technologie se vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí. Tématem poslední doby je zejména 5G síť. Podle některých významných IT vývojářů by se 5G mohla stát čtvrtou průmyslovou revolucí. Nová síť přináší řadu výhod, zejména zvýšení rychlosti. Přenos dat v rámci 5G sítě bude dokonce rychlejší než přenos dat v rámci wifi.
  • Nejlepší 5G akcie v roce 2019 – Investice do příští internetové revoluce
    5G akcie mohou mít obrovský prospěch z další internetové revoluce. Revoluce, ve které je ústředním tématem rychlejší internet a zejména internet věcí. Co je to vlastně 5G? A které akcie mohou těžit z této již kontroverzní a rušivé technologie?
  • Nejlukrativnější akcie těžařů zlata v roce 2019
    V roce 2018 dosáhly hodnoty akcií na amerických burzách svých historických vrcholů. Rostoucí ceny akcií šly ruku v ruce s klesající cenou zlata. Koneckonců zlato je celou řadou investorů vnímáno jako silný konzervativní instrument vhodný pro hedging v době nejistoty.
  • Nejméně 300.000 Afričanů podle modelu OSN podlehne koronaviru
    Hospodářská komise OSN pro Afriku (UNECA) dnes oznámila, že pandemie covid-19 pravděpodobně připraví o život více než 300.000 Afričanů a až 29 milionů obyvatel kontinentu uvrhne do extrémní chudoby. Komise proto požádala dárce o finanční pomoc pro Afriku ve výši 100 miliard dolarů, informovala agentura Reuters.
  • Nejmocnější muž Hollywoodu opouští Walt Disney. Akcie společnosti ztrácejí na hodnotě
    Světem otřásla informace, že Robert Iger odstupuje z funkce výkonného ředitele společnosti Walt Disney, a to s okamžitou platností. Iger je přitom podle BBC považován za nejmocnějšího muže Hollywoodu, protože pod jeho vedením společnost probrala několik konkurentů a posílila tak svou pozici na trhu. Akcie firmy na zprávu reagovaly poklesem.
  • Nejmocnější polský politik hrozí vetem podpůrného balíku EU
    Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński, který je považován za nejmocnějšího politika ve své zemi, pohrozil, že Varšava vetuje konečné schválení finančního balíku EU na pomoc ekonomikám a dlouhodobý unijní rozpočet. V rozhovoru pro pravicový list Gazeta Polska Codziennie řekl, že to udělá, pokud EU nepřestane Polsko vydírat kvůli jeho snaze hájit svou kulturní identitu.
  • 🛢Nejnižší cena ropy od ledna 2022⬇
    Ceny ropy v úterý pokračovaly v prudkém poklesu a dostaly se na úroveň, která nebyla zaznamenána od začátku roku, protože rostoucí obavy z poptávky zastínily dopad cenového stropu EU na ruskou ropu. Slabé údaje z čínského sektoru služeb, oslabující výrobní aktivita v EU a USA, očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany hlavních centrálních bank a oživující dolar vyvíjely tlak na ceny ropy. Zpráva, že Rusko zvažuje zavedení spodní hranice cen ropy, poskytla býkům jen krátký oddech, když cena v pozdním odpoledni obnovila pohyb směrem dolů. Je třeba si uvědomit, že pokud cena klesne pod 70,0 USD za barel, může si to vynutit reakci OPEC.
  • Nejnižší inflaci mají z významných světových ekonomik nyní Čína, Rusko a Saúdská Arábie. Česká inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto miléniu, zcela nebývale
    Z dvaceti nejvýznamnějších/největších ekonomik světa (G20) mají momentálně nejnižší meziroční inflaci Čína, Rusko a Saúdská Arábie, ukazují data Bloombergu. Pořadí je následující. První je Čína s meziroční inflací 0,1 procenta, druhé Rusko s inflací 2,3 procenta a třetí Saúdská Arábie s inflací 2,7 procenta. Například USA vykazují inflaci 4,9 procenta, a eurozóna dokonce 6,1 procenta (viz tabulka agentury Bloomberg níže).
  • Nejnižší výroba automobilů za posledních 11 let
    Na předběžné výsledky české ekonomiky za poslední kvartál loňského roku si ještě musíme dva týdny počkat, nicméně pomalu a jistě se její obrázek začíná skládat. Kompletní data za jednotlivá odvětví sice budou k dispozici až po zveřejnění bleskového odhadu HDP, avšak už nyní máme možnost podívat se, jak se v závěru roku dařilo největšímu tuzemskému průmyslu – výrobě osobních automobilů. Toto odvětví se už od jara (nejenom u nás) stále více potýkalo s nedostatkem čipů, který vedl k výraznému omezování výroby a nárůstu zásob projevujícím se zejména ve třetím čtvrtletí.
  • Nejnovější PMI ukazují zmírnění rizika recese, ale Velká Británie se vymyká
    „Výhledové lednové indexy nákupních manažerů v Evropě, Japonsku a Austrálii vykreslily obraz stabilizujícího se hospodářského růstu, kterému napomohly nižší ceny energií a opětovné otevření čínské ekonomiky. To pomáhá podpořit nedávný růst akciových trhů, protože se snižuje riziko recese, nicméně Velká Británie zůstává významnou výjimkou, protože její obavy z recese dále rostou.
  • Nejnovější postoj Fedu zvyšuje optimismus na trzích
    Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby o 25 bazických bodů a rozšířil tak rozpětí na 0,25–0,50 %. Plánoval také snížit zůstatek nákupů dluhopisů navzdory rostoucí geopolitické nejistotě.
  • Nejnovější sankce ze strany USA zvýšily poptávku po kryptoměnách
    Digitální aktiva získávají podporu díky sankcím, které nedávno zavedly USA. Také přetrvávající růst inflace podnítil zvýšenou poptávku po kryptoměnách, takže za poslední dva dny vzrostla o celých 20 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader