Úterý 19. březen 2024 10:53
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Americký deficit a obchodná vojna

24.05.2019 16:47  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký obchod s Čínou, resp. americký deficit obchodnej bilancie je výsledkom asymetrie v krajine v rámci spotreby a investícií a toho, čo sa v krajine dokáže vyrobiť. Tým, že je spotreba v krajine vyššia ako výrobná kapacita, krajina musí dodatočnú spotrebu uspokojovať dovozom tovarov z iných krajín.

Takáto situácia je však v dnešnej dobe pomerne bežná, keďže deficit bežného účtu PB je v podstate vyrovnávaný prebytkom na finančnom účte PB. Všeobecne platí, že buď má krajina deficitné saldo bežného účtu PB a prebytok na strane finančného účtu, alebo naopak. Spojené Štáty patria do prvej skupiny krajín.

V princípe je tento stav udržateľný do chvíle, kedy neprestane byť záujem o finančné aktíva v krajine, čo zahŕňa záujem o investovanie do akcií a dlhopisov. To tvorí v podstate prílev financií do krajiny, čím sa vyrovnáva deficit bežného účtu PB.

K záujmu o investovanie do akcií amerických spoločností v priebehu posledných dvoch dekád výraznejšie prispeli americké technologické spoločností. Spojené štáty majú jeden z najrozvinutejších technologických sektorov na svete.

Záujem o americké dlhopisy je ovplyvnený dolárom ako rezervnou menou. Približne 80% celosvetovej obchodnej výmeny je realizovanej v dolárových platbách

V tomto kontexte predstavuje jednu z najvýznamnejších hrozieb pre Spojené Štáty demotivácia krajín ako je Rusko, Čína, Turecko, atď. využívať vo vzájomnej obchodnej výmene americký dolár. Významnejší pokles využiteľnosti dolára v globálnej ekonomike, by mohol krajine spôsobovať problémy s dôverou vo finančný systém, čo by viedlo k odlevu finančných prostriedkov cez finančné aktíva, čím by sa mohla dostať krajina do problémov v súvislosti s financovaním deficitu na bežnom účte.

Ako dlho by mohli USA fungovať s deficitom, 20,50 rokov, alebo navždy?

Teoreticky navždy, pokiaľ bude

  1. Americké finančné aktíva naďalej príťažlivé pre investorov
  2. Pokiaľ sa bude dolár významne využívať v globálnom obchode

Druhý bod bude v podstate závisieť od politiky USA, pretože USA svoje postavenie do istej miery zneužívajú, viď. Sankcie na Irán, Venezuelu atď. Taktiež politika amerického prezidenta Donalda Trumpa k tejto situácií veľmi neprospieva.

Deficit bežného účtu PB by sa však mohol v budúcnosti znižovať nárastom ťažby bridlicovej ropy a plynu v USA. Do roku 2018 mali USA negatívnu obchodnú bilanciu na trhu s ropou, no od roku 2016 vzrástla produkcia ropy v krajine z približne 8,5 milióna barelov na 12,1 milióna barelov. Súčasná politika OPEC+ americkým ťažiarom vyhovuje a pokiaľ bude tento trend pokračovať, Spojené Štáty sa môžu do roku 2020 stáť čistým exportérom ropy, čím budú prispievať k znižovaniu deficitu obchodnej bilancie.

Teoretické odhady sú postavené na statickej báze a výsledky sa líšia. Očakáva sa, že vplyvom zavedenia 25%-ných ciel na celý objem dovozu tovarov z Číny do USA, spomalí rast reálneho HDP Číny v roku 2020 o 0,6% a zavedenie 25%-ných ciel na všetkom dovoz tovarov z USA do Číny spomalí rast reálneho  HDP USA o 0,3%. To znamená, že HDP USA by sa podľa týchto predpokladov malo znížiť o približne 250 miliárd dolárov, takže teoreticky, 1 dolár bude ekonomiku stáť 2,5 USD.  Avšak v tejto súvislosti treba podotknúť, že pri vyčísľovaní dopadov nemôžeme počítať len s priamymi dopadmi, ale aj s vedľajšími dopadmi, ktoré môžu byť omnoho vyššie. Zavedenie ciel spomalí dve najsilnejšie ekonomiky, čo sa odzrkadlí aj v spomalení ostatných ekonomík, čo bude viesť k spomaleniu globálneho hospodárstva, čo povedie k ďalšiemu spomaleniu – je to v podstate špirála.

Čo sa týka zavedenia ciel, tak v podstate to zaplatia spotrebitelia, bežní ľudia. To povedie k umelému nárastu cenovej hladiny – inflácie. Tým sa zníži kúpyschopnosť obyvateľstva, malá časť tovarov zasiahnutých clami sa môže začať vyrábať v krajine, resp. sa môže navýšiť výroba týchto tovarov v USA, ale to je len zanedbateľné množstvo. V princípe sa však do USA bude dovážať rovnaké množstvo, resp. kozmeticky nižšie množstvo tovarov, ale nebudú sa dovážať z Číny, ale z inej – clami nezasiahnutej krajiny – napríklad Vietnam, India, atď. Tým sa len americký deficit obchodnej bilancie s Čínou v podstate presunie na inú krajinu, ktorá nahradí dovoz tovarov z Číny.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký akciový trh 17. 12. 2021
    Hlavní index amerického trhu ve čtvrtek vzrostl a dosáhl maxima roku, ale poté do uzavření klesl. Ve čtvrtek Dow ztratil 0,1 %, NASDAQ klesl o 2,5 % a S&P500 klesl o 0,9 %. Asijské trhy ukončily týdenní obchodování poklesem. Japonské indexy klesly o 1,9 %, zatímco čínské indexy ztratily 1,3 %.
  • Americký akciový trh 28. 4. 2022
    Americký trh zůstává pod silným tlakem. Hlavní americké indexy se ve středu pokusily vykázat zisky, ale uzavřely den poblíž minima. Dow přidal 0,2 %, NASDAQ zůstal na stejné úrovni a S&P500 vzrostl o 0,2 %. S&P 500 se obchoduje za 4184. Zůstává v rozmezí 4 160-4 220. V USA objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly za měsíc o 0,8 %.
  • Americký akciový trh 29. dubna 2022
    Americký HDP v 1. čtvrtletí nečekaně klesl. Americký trh však po těchto zprávách silně posílil. Hlavní americké indexy ve čtvrtek uzavřely se silným ziskem, navzdory negativní zprávě o HDP. Dow přidal 1,9 %, NASDAQ vzrostl o 3,1 % a S&P500 vzrostl o 2,5 %.
  • Americký akciový trh: 31. ledna 2022
    Americký akciový trh byl v pátek a v pondělí býčí: Dow přidal 1,2 %, NASDAQ stoupl o 3,4 % a S&P 500 vzrostl o 1,9 %. Japonský Nikkei v úterý ráno vzrostl o 0,3 %. Energetika: Ropa narazila na silnou rezistenci na úrovni 90 USD za barel. Nicméně ropa Brent se stále pohybuje kolem maxima z roku 2014 na úrovni 89,60 USD za barel.
  • Americký akciový trh: 31. ledna 2022
    Americký trh se uzavřel na konci týdne, který se nesl ve znamení pohybu jako na horské dráze, na vyšší úrovni. V pátek si americké akcie připsaly zisky. Dow přidal 1,7 %, NASDAQ vzrostl o 3,1 % a S&P500 se zvýšil o 2,4 %.
  • Americký akciový trh 4. května 2022
    Fed dnes zvýší sazby. V úterý americké akcie rostly: Dow přidal 0,2 %, NASDAQ vzrostl o 0,2 % a S&P500 vzrostl o 0,5 %. S&P500 je na 4175 a zůstává v rozmezí 4140–4210. Trhy dnes večer čekají na rozhodnutí Fedu. Očekává se, že Fed zvýší sazby o +0,5 % a oznámí snížení peněžní zásoby (snížení bilance aktiv Fedu) ve výši přibližně 95 miliard USD/měsíc.
  • Americký akciový trh 5. 1. 2022
    Americký trh je na maximech navzdory obrovské epidemii omikronu v USA. V úterý hlavní americké indexy uzavřely smíšeně. Dow přidal 0,6 %, NASDAQ klesl o 1,3 %, S&P500 ztratil 0,1 %.
  • Americký bankovní gigant vydává ekonomické varování
    Stratégové Bank of America říkají, že posun v makroekonomickém prostředí by mohl být katalyzátorem, díky kterému ceny na kryptotrhu vzrostou.
  • Americký bankovní systém je třeba dát do pořádku
    Býčí potenciál v eurech a libře se pomalu chýlí ke konci, takže brzy může nastat medvědí korekce. To není překvapivé, protože chuť riskovat klesá, především kvůli prohlášením amerických politiků, kteří stále mluví o důležitosti pokračování boje proti cenovému tlaku a rizikům, která přináší. Na trhu se také neustále mluví o tom, kam současná bankovní krize povede a jak těžce ovlivní ekonomiku, která je na pokraji recese, což je přímým znamením, že se poptávka po bezpečných aktivech vrací.
  • Americký default se blíží, ale jednání byla odložena
    Otázka zvýšení dluhového stropu USA vyvolala ekonomické obavy po celém světě. Zprávy koneckonců naznačovaly, že v prvních dvou červnových týdnech by v USA mohlo dojít k defaultu.
  • Americký deficit obchodní bilance se dočkal snížení, analýza USD/CAD
    Americká obchodní bilance se dočkala snížení deficitu, když v březnu skončil rozdíl mezi exportem a importem ve z...
  • Americký deficit s Čínou klesl v březnu nejníže od roku 2014
    Včera zveřejnily Spojené státy výsledky obchodní bilance, jejíž deficit dosahoval v březnu 50 mld. dolarů. Deficity převyšující tuto hranici v poslední době nejsou nic neobvyklého a zejména v porovnání s minulými lety se jedná o další z důkazů, že se americké ekonomice relativně daří. Není žádným tajemstvím, že je americká ekonomika silně spotřebitelsky založená, takže v dobách expanze deficity rostou, zatímco jejich pád sledujeme zejména v době většího zpomalení až recese.
  • Americký dluh míří k 20 bilionům USD v roce 2015 a nad 100 % HDP, říká zpráva pro Kongres. Kdo jsou věřitelé?
    Na letošních 13,6 bilionu amerických dolarů a do roku 2015 o další bezmála polovinu k 19,6 bili...
  • Americký dolar během dnešní seance posiloval - EURUSD v oblasti podpory 1,09
    Pár EUR/USD dnes zaznamenává dynamický pokles, přičemž americký dolar na širokém devizovém trhu posiluje. Pár aktuálně ztrácí téměř 0,7 % a propadá se do blízkosti zóny podpory stanovené na úrovni 1,09. Dnes jsme se dozvěděli index newyorského Fedu za výrobní sektor a údaje ukázaly mnohem lepší než očekávaný údaj. Index nejenže zaznamenal prudký odraz, ale vychází pozitivně a je na nejvyšší úrovni od července. Důležité je, že index ISM se od listopadu pohybuje pod úrovní 50 bodů, což naznačuje pokles ekonomické aktivity. Jedna vlaštovka ovšem jaro nedělá a navíc jsme v poslední době zaznamenali vyšší ceny pohonných hmot, které mohou případnou expanzi zastavit. Nicméně dolar má stále co říci a zdá se, že s takovými údaji by měl Fed v květnu zvýšit úrokové sazby. Tento týden se dozvíme další regionální údaje a na konci týdne index PMI.
  • 💲Americký dolar blízko dvouměsíčních maxim
    Začátek týdne přináší posílení dolaru. EUR/USD se hlásí hluboko pod 1,10 a nyní vůči americké měně ztrácí i japonský jen. Při pohledu na dolarový index jsme aktuálně svědky testování 1měsíčního maxima, ale k tomu, aby index zaznamenal nejvyšší hodnoty od června, stačí jen mírný pohyb nad 103,3. Futures kontrakty na GOLD zároveň mažou zisky z posledních týdnů a obchodují se poblíž důležité úrovně 1900 USD.
  • Americký dolar bude ve druhém čtvrtletí 2013 vítězem při jakémkoli vývoji
    John J. Hardy, FX stratég Saxo Bank. Americkému dolaru se bude ve druhém čtvrtletí roku 2013 nadále dařit, výhledově m...
  • Americký dolar čeká na mimořádné zasedání Fedu
    Experti minulý pátek zaznamenali prudký nárůst "medvědí" nálady na americkém dolaru. Po rozhodnutí Fedu o sazbě americký dolar prudce vzrostl a poté klesl. Ke stabilizaci má ještě daleko. Dnes je na programu neplánované jednání regulátora.
  • Americký dolar čeká na překvapení
    Americkou měnu podporuje převaha "jestřábích" nálad mezi představiteli Fedu. Podle odborníků je regulátor připraven zpřísňovat měnovou politiku rychlejším tempem, než se očekávalo. V případě posílení "jestřábích" nálad představitelů Fedu získá americký dolar další podporu růstu.
  • Americký dolar dnes: 3 možné scénáře
    Vypadá to, že úterý bude na měnovém trhu intenzivní. Jen jeden den před oznámením rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokových sazbách bude zveřejněn nejdůležitější ekonomický indikátor. Osud amerického dolaru visí na vlásku, protože údaje o inflaci v USA budou mít rozhodující vliv na rozhodnutí centrální banky a budoucí trajektorii dolaru. Podívejme se na možné scénáře dnešní dynamiky USD a určeme nejpravděpodobnější výsledek.
  • Americký dolar hledal svůj další směr
    Minulý týden zaznamenal americký dolar oslabení k novým tříměsíčním minimům, avšak ve středu, po zveřejnění údajů o inflaci v USA trhy zneklidněly, což vedlo jak ke korekci akciových trhů a posílení USD. Tato změna sentimentu byla nicméně krátká a chuť k riziku po zbytek týdne opět rostla.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Purple pivot points