Čtvrtek 28. březen 2024 14:38
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Brexit po včerejšku: z frašky je nastavovaná mýdlová opera. Trhy věří v měkký brexit

22.03.2019 10:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Příběh brexitu se po včerejšku změnil z frašky na nastavovanou mýdlovou operu. Obě strany „rozvodového řízení“ se chovají jako by si rozvod sice odkývly, avšak záhy shledaly, že bez sebe prostě neumí žít. A chtějí rozhodnutí zvrátit. Ovšem jen tak, aby přitom neztratily tvář. Což je v tomto případě nemožné.

Ztráta tváře z hlediska Londýna představuje zpronevěření se vůli většiny občanů, vyjádřené referendem před takřka třemi lety. Pokud se Londýn vyhne brexitu, nemůže se vyhnout oprávněnému nařčení ze pronevěření se demokracii – nemůže tedy neztratit tvář. Brusel v až tak bezvýchodné situaci není, avšak ani jeho pozice není jednoduchá. Rád by na zbývající členské státy exemplárně zapůsobil jako rázný a nekompromisní vyjednávač, který neuroní ani slzu. „Londýne, chtěl si jít. Tak si jdi!“ Pokud se teď s Londýnem bude „mazat“ až moc, částečně svoji tvář rázného a na pravidlech lpícího protagonisty ztratí též.

Brusel teď dává britské premiérce Therese Mayové dva týdny času navíc. Je zjevné, že se sám chce vyhnout variantě takzvaného tvrdého brexitu, tedy brexitu bez dohody. V Bruselu si spočítali, že i je by taková varianta vyšla hodně draho. A zvláště nyní, kdy se podstatná část eurozóny, a zejména Německo, ekonomicky zadrhává.

Pokud by došlo na tvrdý brexit, právě Německo bude v rámci zbývajících zemí EU nejtíživěji zasaženo – alespoň tedy z hlediska počtu ohrožených pracovních míst. Až stovce tisíc Němců totiž bude hrozit vyhazov, jak nedávno zjistila společná výzkumná studie Leibnizova institutu ekonomického výzkumu v Halle a Univerzity Martina Luthera v Halle-Wittenbergu. Takové prognózy je ovšem třeba brát s rezervou, protože brexit je zásadně zpolitizovanou věcí, takže opravdu objektivní ekonomický výzkum je odsunut do pozadí. V živé paměti jsou zveličené prognózy například britského ministerstva financí, publikované v předvečer referenda o brexitu v červnu 2016. Ty Británii v případě vyslovení „ano“ pro vystoupení EU věštily také ztráty až stovek tisíc pracovních míst už do dvou let od referenda, tj. do loňska, ačkoli ve skutečnosti tam statisíce pracovních míst přibyly. Nicméně zpráva o ztrátě velkého množství pracovních míst nikdy na politiky nezapůsobí uklidňujícím dojmem. Ztráta pracovních míst je z jejich hlediska ztrátou voličských preferencí.

Do dvou týdnů od původního termínu vystoupení, tj. do 12. dubna, se pak Mayová musí rozhodnout, zda Británie opustí EU bez dohody, nebo zda požádá o další, ale nutně mnohem výraznější odklad brexitu. Pravděpodobně do konce letošního roku, ale nelze vyloučit, že na ještě delší dobu. Brusel dobře ví, že britský parlament premiérce tvrdý brexit hlasováním minulý týden v podstatě zapověděl. Nepřeje si jej zjevně ani sama Mayová – pouze hrozbu odchodem bez dohody využívá jako součást vyjednávající taktiky. Ta zatím není příliš úspěšná, ale co není, může být.

Z hlediska finančních trhů je měkký brexit, tedy brexit s dohodou, stále nejpravděpodobnější variantu dalšího vývoje. Její pravděpodobnost se spíše ještě zvyšuje, a to i po včerejšku. Lze říci, že se pohybuje kolem šedesáti procent.

Asi poloviční pravděpodobnost má pak z hlediska trhů varianta druhého referenda. To by mohlo nastat, pokud by došlo ke zmíněnému výraznému oddálení termínu brexitu. Do pohybu by se v získaném časovém okně daly finančně mocné a vlivné britské kruhy, například podstatná část londýnské City, ale také třeba britská akademická sféra či osobnosti typu expremiéra Tonyho Blaira, které by mobilizovaly své zdroje ve jménu konání druhého referenda. Konečné slovo ale bude mít politická reprezentace. A ta se zatím obává ztráty tváře zpronevěřením se demokracii. Zatím…

Zmíněného 12. dubna ale Mayová dostane na výběr z uvedených dvou možností pochopitelné pouze za toho předpokladu, že do té doby se jí nepodaří získat dostatečný počet poslanců pro schválení svého návrhu vystoupení z EU. V hlasování minulý týden jí chybělo 75 hlasů. Pokud to bude vypadat, že už je mezitím mohla získat, což není vyloučené, třetí hlasování se uskuteční, a to příští týden. Pokud by Mayová napotřetí uspěla, Británie v EU zůstane do 22. května, tedy do předvečera voleb do Evropského parlamentu. Británie by tak získala čas na vyřízení posledních rozvodných formalit a zároveň by odpadlo dilema, zda se ještě má nebo nemá účastnit voleb do Evropského parlamentu.

Je vysoce pravděpodobné, že nastavovaná mýdlová opera jménem brexit tedy neskončí dříve než právě 22. května, bez jednoho měsíce tedy vlastně tři roky od samotného referenda.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREXIT je tu
    Počas posledných 24 hodín sme neustále spracovávali udalosti na trhu v spojení s britským referendom o zotrvaní / vystúpení z EÚ. Udalosti nakoniec boli oveľa dramatickejšie ako sa čakalo a na trhu bola najväčšia volatilita za posledné roky. Výber z dôležitých udalostí:
  • Brexit: klíčových 48 hodin? Ranní analýza 16.10.2018
    Mayová řekla, že UK vstupuje do finálních jednání ohledně Brexitu a je čas zachovat chladnou hlavu. Tento týden se také koná summit EU, který měl být pro Brexit klíčový. To odmítlo několik ministrů EU, když se shodli na tom, že „okamžik pravdy" se pro Brexit na středečním summitu zmenšil. Na finální dohodu si tak budeme muset počkat.
  • BrExit: Na co si dát pozor a co od něj čekat?
    Téma tohoto týdne je naprosto jasné. Ve čtvrtek nás čeká britské referendum k vystoupení Británie z EU a do zveřejnění výsledků trhy pravděpodobně v nadcházejících dnech nebude zajímat nic jiného. Dostávám k brexitu spoustu dotazů, takže se pokusím na ty nejčastější odpovědět níže. Na tuto středu jsem pak pro zájemce připravil k tématu také webinář, který začíná v 18:00 a na který jste samozřejmě všichni zváni. Registrace klasicky na našich stránkách v sekci webináře.
  • BrExit, ne-BrExit, domácnosti míňajú a tlmia tak dopad negatívnej nálady podnikateľov
    Viacero dát v posledných mesiacoch potvrdilo negatívny dopad  obáv o pozitívny výsledok referenda v Británii o vystúpe...
  • Brexit: nekončící jednání
    Obchodní dohoda mezi Británií a Evropskou unií je na dosah. Podle zástupců je dohoda na 90 % hotová a představení finální verze můžeme očekávat již do dvou týdnů.
  • Brexit odštartuje veľké zmeny
    Ešte včera o polnoci, po prvých výsledkoch prieskumov verejnej mienky si boli finančné trhy – najmä britské banky - isté, že Británia neodíde. Do Európy však doletela ďalšia šedá labuť. Tá hrozí, že v Európe neostane kameň na kameni.
  • Brexit opět hýbe librou, šance na pokles sazeb BoE roste
    Dnešní situace na britské měně je opět vyhrocená. Pár GBP/USD ztrácí až 160 pips na 1,4146 po zveřejnění nového průzku...
  • ​Brexit, pokles ropy a EUR/USD - tržní analýza 23.11.2018
    Únik konečné podoby dohody o Brexitu na veřejnost způsobil zvýšenou volatilitu na párech s britskou librou, avšak nyní trhy korigují. Mayová představila dohodu parlamentu, ten jej musí schválit. Jedná se o klíčový bod pro další postup. Jaké varianty mohou nastat? Buď bude dohoda bez problému schválena a Spojené království odejde z EU poklidně, nebo nebude schválena a můžeme se dočkat chaotického Brexitu bez dohody. Mohou také nastat předčasné volby nebo může být vyhlášeno i druhé referendum.
  • Brexit pokračuje – tržní analýza 1.11.2018
    Tereza Mayová učinila dohodu s EU, která britským bankám a finančním institucím umožní přístup na evropské trhy i po Brexitu. Stále se také hledá řešení irských hranic, Mayová předložila nový návrh. Dominic Raab navrhl, že by se dohoda s UK mohla dokončit do 21. listopadu 2018. Měnový pár GBP/USD posílil nad 1,28216, což je nyní nejsilnější support. Dnes nás čeká rozhodnutí o úrokových sazbách v UK, očekává se, že BOE nechá sazby beze změny právě díky Brexitu a obavám, jak se ekonomika bude vyvíjet dále.
  • Brexit – potenciál dramatickej zmeny
    Prečo by mal odchod Británie z Európskej únie priniesť dramatickú zmenu? Británia aj tak nie je v eurozóne a s úniou má vyrokované mnohé výnimky, tak prečo potom? Pretože jej odchod by výrazne zmenil obchodné a finančné vzťahy vnútri Európy. O tých politických nehovoriac.
  • BREXIT průvodce – vše, co potřebujete vědět (2019)
    Termín „Brexit“ se stal poslední dobou velmi často zmiňovaným tématem, který uplynulé dva roky výrazně ovlivňuje vývoj jak na politické, tak ekonomické scéně. Tento článek má posloužit jako shrnutí toho, co se kolem Brexitu zatím událo, a hlavně také to, co po něm bude následovat a jaký vliv to může mít na kapitálový/finanční trh.
  • Brexit – prvé dni po..
    „Nikto nevie predpovedať, aké budú dlhodobé následky. Avšak obávam sa, že Brexit by mohol byť nielen koncom EÚ, ale aj celej západnej politickej civilizácie.“ Donald Tusk, prezident EÚ
  • BrExit sa možno odloží. Libra rastie, EURGBP atakuje krátkodobý support
    Najviac sa darí britskej libre. Pred budúcotýždňovým hlasovaním o Mayovej pláne pre usporiadanie vzťahov s EÚ po roku 2019, ktorého výsledok je nejasný, sa množia hlasy, že by mohol byť predĺžený deadline pre jeho schválenie, ktorý je stanovený na 29.3. Viacero britských politikov vyjadrilo, že v takom prípade by mohla nastať paralýza, ktorá by mohla trvať dlhšie obdobie a napokon by mohla skončiť tak, že žiaden BrExit nebude. V kombinácii s o niečo lepšími mesačnými štatistikami HDP (+0,2% vs. očakávaných +0,1%) to poslalo libru prudko nahor. EURGBP sa vrátil pod 0,9 a smeruje k supportu v pásme 0,893-0,895.
  • Brexit s dohodou je pre Európu kľúčový
    Akciové indexy v USA a Európe majú za sebou pozitívny týždeň. Americký akciový index S&P 500 atakoval nové historické maximá. Za týmto vývojom stoji viacero faktorov. Asi najdôležitejším je to, že vzťahy medzi USA a Čínou sa zlepšujú, pričom Čína ohlásila, že začne nakupovať poľnohospodárske produkty z USA v minimálnom objeme 20 mld. USD za rok. Pravdepodobnosť, že skutočne dôjde k podpísaniu obchodnej dohody v Čile rastie. Americké spoločnosti reportovali v celku lepšie výsledky, ako sa očakávalo, čo vytvorilo ďalšiu vlnu optimizmu na trhoch.
  • Brexit se německých firem zatím netýká (IFO)
    Z Německa dnes přišly výsledky indexu IFO, který měří podnikatelské klima mezi více než 7 tis. německými firmami. Červencové výsledky dnes rozhodně pomáhají zmírnit obavy z dopadu brexitu na německou ekonomiku, které před dvěma týdny vyvolaly výsledky německého ZEW indexu. Zatímco ZEW, který ale měří jen sentiment mezi investory, výrazně zklamal, respektovanější IFO příjemně překvapil, když klesl z červnových 108,7b. pouze na 108,3b., zatímco konsenzus počítal s pádem až na 107,3b.
  • Brexit se odkládá
    Vystoupení Británie z Evropské unie se zřejmě opět odloží, a to až na 31. října 2019. Zástupci Británie a zbytku Evropské unie se na tom v noci na dnešek dohodli na bruselském summitu. V červnu by mělo dojít k vyhodnocení dosavadního pokroku v přípravě vystoupení.
  • Brexit se odkládá, EU má ale své podmínky
    Po mnoha hodinách vyjednávání schválila EU jednohlasně posunutí termínu Brexitu alespoň do 12. dubna za podmínky, že premiérka Theresa May protlačí dohodu parlamentem v příštím týdnu. Pokud se jí to nepodaří, opustí Velká Británie EU bez dohody k 22. květnu. Země má však také další možnosti. Pokud přijde s věrohodným plánem Brexitu v pozdějším termínu, tak za podmínky že se zúčastní voleb do Evropského parlamentu, může být její vystoupení z EU odloženo. Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že tato dohoda nemůže být znovu projednávána.
  • Brexit schválen, místo plánu plané hrozby
    Že výsledek červnového referenda v Británii zaskočil nejenom pozorovatele, ale i politiky, bylo z absence plánu, jak dál postupovat, zřejmé už dlouho – Nigel Farage na svůj úspěch reagoval stažením se z veřejného života, britská premiérka s představením strategie váhala tak dlouhou, až ji list The Economist přejmenoval na Theresu Maybe. Nakonec se však ledy přece jenom hnuly.
  • BREXIT – Spojené království opouští Evropskou unii 31.1.2020. Co čekat dále?
    Termín „Brexit“ se stal poslední dobou velmi často zmiňovaným tématem, který uplynulé dva roky výrazně ovlivňuje vývoj jak na politické, tak ekonomické scéně. Tento článek má posloužit jako shrnutí toho, co se kolem Brexitu zatím událo, a hlavně také to, co po něm bude následovat a jaký vliv to může mít na kapitálový/finanční trh.
  • BREXIT – Spojené království opustilo Evropskou unii 31.1.2020. Co čekat dále?
    Termín „Brexit“ se stal poslední dobou velmi často zmiňovaným tématem, který uplynulé dva roky výrazně ovlivň...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader