Úterý 19. březen 2024 11:57
reklama
Instaforex ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Nastal významný ropný otřes

21.03.2019 13:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Velké pohyby na trhu po dnešních zprávách o stavu zásob vyhnaly ceny ropy výš. Klíčové motory růstu ropných trhů dnes představují EIA a Fed.


Podívejme se na jednání Fedu – očekávání, co guvernér Fedu Powel a jeho lidé udělají, je zřejmě předem hotová věc: tento vývoj by mohl vést k expozici některých trhů, pokud se Fedu nepodaří splnit následující tři body:

• Udržet stabilní úrokové sazby

• Oznámit plány na ukončení stahování aktiv z rozvahy

• Nižší očekávaný počet letošních zvyšování úrokových sazeb

Cokoli kromě snížení počtu budoucích zvýšení sazeb ze současných dvou bude vnímáno negativně.

A to zejména vezmeme-li v úvahu současná očekávání trhu (za použití futures Fedu), podle kterých vzrostla pravděpodobnost snížení úrokových sazeb do konce roku na 26 %. Nižší napětí na globálních finančních trzích po týdnech rostoucích akcií však možná snížilo ochotu FOMC jít očekáváním trhu na ruku.

Současné propojení cen ropy a jednání Fedu je způsobeno možným dopadem na akcie a celkovou úrovní chutě riskovat i reakcí dolaru. Ropa WTI se poprvé po devíti dnech obchoduje níž poté, co nalezla rezistenci na 59,63 USD/barel, což představuje 50% návrat od úrovní prodeje mezi říjnem a prosincem. Pokud americký Fed nesplní holubičí očekávání, může dojít k dalšímu prodeji na burze.


Zdroj: Saxo Bank

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nasdaq 100 ztrácí z historického maxima! Co bude dál?
    Nasdaq 100 se rozpadl níže poté, co neporušil svoji předchozí historicky vysokou cenovou hladinu kolem ~ 14 070,00 USD. Výprodej ve společnosti Big Tech poškodil všechny hlavní americké indexy, přičemž největší náskok měl Nasdaq 100.
  • NASDAQ 100 – Out-Performance Companies
    Technologický Index NASDAQ 100 si v 1H připsal okolo 17%. Z fundamentálně ekonomického pohledu jsou to právě inovace, technologie, které mohou posunout nabídkovou, i poptávkovou křivku, pokud se nemění elasticita trhu. Níže uvedené společnosti měly out-performance podstatně vyšší, než vůdčí index a stojí minimálně za zmínku, případně zvážení, jestli po korekci nevstoupit do trhu.
  • Na sentiment má nyní vliv také Severní Korea
    Evropské akciové indexy otevřou v pátek na nižších úrovních, jelikož index S&P poklesl i navzd...
  • Na silný růst si budou muset velké ekonomiky počkat do druhé poloviny roku
    První várku dat o vývoji HDP v největších světových ekonomikách máme za sebou. Ta přinesla řadu překvapení jak z hlediska dynamiky HDP, tak i z hlediska jeho struktury. Společným jmenovatelem byl ale prudký propad. Ten bude ve druhém čtvrtletí letošního roku ještě hlubší. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí by už ale všechny klíčové ekonomiky měly silně růst.
  • Na spotřebu domácností dopadá výrazná inflace
    Český HDP ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostl podle zpřesněného odhadu mezičtvrtletně o 0,9 %. To je plně v souladu s dřívějším předběžným odhadem. V meziročním vyjádření růst ekonomiky zrychlil z 3,5 % na 3,6 %. Ve srovnání s předkrizovým čtvrtým kvartálem roku 2019 byla však úroveň ekonomické aktivity stále o 1,9 % nižší.
  • Na spotřebu domácností dopadá výrazná inflace
    Český HDP ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostl podle zpřesněného odhadu mezičtvrtletně o 0,9 %. To je plně v souladu s dřívějším předběžným odhadem. V meziročním vyjádření růst ekonomiky zrychlil z 3,5 % na 3,6 %. Ve srovnání s předkrizovým čtvrtým kvartálem roku 2019 byla však úroveň ekonomické aktivity stále o 1,9 % nižší.
  • Nassim Taleb: bitcoin je "tumor" ekonomiky
    4hodinovém časovém rámci je také jasně vidět, že cena klesla ke spodní hranici bočního kanálu – 18 500 USD. Bude se jednat o pátý test této úrovně a čím déle se ji bitcoin bude snažit překonat, tím větší šanci podle nás má. Tento týden navíc proběhne zasedání Fedu a v předvečer této události se bitcoin propadl už o 4 000 dolarů a nedokázal dosáhnout horní hranice kanálu 24 350 dolarů. Nesoustřeďte se ale jen na na sazbu Fedu. Důležité bude i vystoupení Jeroma Powella. Jakmile Fed třikrát za sebou zvýší sazbu o 0,75 %, může jeho šéf prohlásit, že tempo jeho růstu může zpomalit. Taková slova samozřejmě nelze interpretovat jako "holubičí", protože budou stále znamenat další utahování měnové politiky. Zároveň ale nezapomínáme, že důležitá je interpretace dané události trhem, ne událost samotná. Je třeba také připomenout program QT, v jehož rámci se každý měsíc stahuje z ekonomiky přibližně 100 mld. dolarů. Tento program je protějškem programu QE, v jehož rámci byly do americké ekonomiky mnoho let pumpovány peníze "odnikud". Jestliže tedy dříve bitcoin stoupal díky růstu peněžní zásoby, může teď v důsledku jejího snižování dál klesat.
  • Nassim Taleb, filozof nebo investiční guru?
    Nassim Taleb vybočuje z roviny doposud představených investičních guru. Můžeme jej vůbec označit jako investičního guru? Zatímco u ostatních guru se zabýváme jejich výsledky a kritérii výběru investic, u Nassima Taleba se těmito tématy zaobírat nebudeme. Taleb sice je vysloužilý derivátový trader, avšak v povědomí veřejnosti vstoupil jako autor knihy „The Black Swan, the Impact of the Highly Improbable“ v překladu „Černá labuť, následky vysoce nepravděpodobných událostí“. V knize se Taleb zabývá problematikou chování lidí v extrémních situacích. Taleba je možno nazývat spíše filozofem než investičním guru.
  • Nastala hodina H. Dnes se rozhodne o dalším osudu zlata – bude zveřejněna zpráva o inflaci v USA
    V očekávání zveřejnění indexu spotřebitelských cen v USA zlato na základě výsledků čtyř po sobě jdoucích seancí zdražilo. Existuje naděje, že jeho rally bude po zveřejnění údajů o inflaci pokračovat?
  • Nastal správný čas k investování do zlata
    Cena zlata za poslední měsíc klesla z 1281 USD za 1 trojskou unci na 1223 USD. Hlavním důvodem je růst amerického dolaru. Federální rezervní banka zvýšila úrokovou sazbu, aby zabránila přehřátí americké ekonomiky, a proto investoři preferují americký dolar před zlatem. Cena zlata tak začala klesat. Z hlediska dlouhodobého investování do zlata může jít o zajímavou příležitost k nákupu a důvod k vyčkávání s prodejem. Pravidelného spoření do zlata se pak výkyvy kurzu netýkají vůbec. Sleduje totiž dlouhodobý růstový cíl.
  • Nastal zvrat: Joe Biden nominoval Jeroma Powella na druhé funkční období
    Americké akciové indexy zakončily pondělí poklesem. O takovém poklesu však nelze říci, že by byl začátkem korekce. Prostě obyčejný den, během kterého akciové indexy nerostly jako obvykle, ale klesaly. Proto v tuto chvíli ještě nelze konstatovat, že růstový trend pro americký akciový trh skončil. V pondělí došlo k několika důležitým a zajímavým událostem. Stalo se však něco, co trhy nemohly ignorovat.
  • Na stáncích je k dostání dubnové číslo Investičního magazínu!
    Na stáncích je od 23. dubna k dostání dubnové číslo Investičního magazínu, které obsahuje speciál obchodování...
  • Nastane letos vhodná doba pro nákup nemovitosti? Klesající ceny jsou příležitost
    Ceny většiny typů nemovitostí po dlouhé době klesají. Na vině jsou mimo jiné drahé hypotéky. Lidé tak s nákupem nezřídka vyčkávají na příznivější dobu. Pomyslné okno, kdy bude možné pořídit bydlení se slevou, se ale možná brzy zavře. Podle odborníků by mohly hypotéky ve druhé půli roku zlevnit, což nastartuje poptávku i růst cen.
  • Nastane v auguste silná rally na USD?
    Americký dolár prepadol od začiatku roka o cca 10% a tento prudký prepad pripomína rok 1985. Jedná sa teda o najslabšiu výkonnosť zelenej bankovky za takmer 40 rokov a pokiaľ by dolár pokračoval v trende z roku 1985, mohli by sme vidieť prepad ešte o viac než 10%.
  • Na stát letos budeme pracovat méně než loni. Na stát Češi rekordně pracovali během pandemie
    Letos budou Češi na stát pracovat kratší dobu než loni. Podle Liberálního institutu odevzdáme státu vše, co si prací vyděláme od 1. ledna do 17. června. Dle společnosti Deloitte, která používá jinou metodiku výpočtu, odevzdáme státu vše, co vyděláme za období od 1. ledna do 18. června.
  • Nastává éra dluhopisů?
    Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici. Nicméně dlouhou dobu byly stěží ziskové, a tak byly v portfoliích investorů podvažovány ve prospěch jiných, především akciových investic. Nyní se ale karta obrací, stojí za to věnovat těmto cenným papírům pozornost.
  • Nastává zlom v propadu českého průmyslu?
    „Vývoj průmyslové produkce v prosinci potvrdil, že loňský rok byl pro český průmysl více než špatný. Průmyslová výroba v posledním měsíci roku 2023 meziročně klesla o 0,7 %. Ze špatných výsledků velké části průmyslových odvětví se vymyká zejména výroba automobilů s růstem o 11,8 %, což ostatně platilo pro větší část druhého pololetí. S dlouhodobými problémy se naopak potýká především české strojírenství. Z dřívějšího premianta průmyslové výroby se stalo odvětvím, které ji spíše táhne dolů. I vinou problémů strojírenství skončil celý loňský rok pro český průmysl nelichotivě; průmyslová produkce byla v roce 2023 meziročně nižší o 0,4 %,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Na stavebnictví se zpožděním dopadá koronavirová krize
    Stavební výroba v červenci meziročně poklesla o 10,4 %. Klesala jak produkce v pozemním stavitelství (-10,7 %), tak i v inženýrském (-9,9 %). Nedařilo se ani bytové výstavbě, kdy počet zahájených bytů poklesl meziročně o 11,3 %, dokončeno jich bylo o 9,3 % méně. Stavebních povolení bylo vydáno o 1,9 % méně, orientační hodnota těchto povolení však vzrostla o 20,7 %. Zatímco průmysl má své dno již za sebou, české stavebnictví ho se zpožděním dobíhá. Vzhledem k tomu, že hodně firem své investice pozastavilo, bude se sektor z koronavirové krize vzpamatovávat dlouho.
  • Nastavování Stop Lossů je problém? Přijďte na dnešní webinář
    Pokud si nejste jisti, jak nastavit Stop Loss u vašich obchodů, přijďte dnes od 18:00 na webinář Martina Tomana a Vladimíra Holovky, kteří toto téma podrobně rozeberou. Ukážou Vám 5 způsobů, jak Stop Loss nastavují oni. Webinář je určen klientům s reálným účtem. Ten si můžete založit zdarma zde:https://www.xtb.com/cz/realny-ucet. Na webinář se přihlašte zde:https://goo.gl/G8rvUV
  • Nástroje z Wall Street pro každého - startup CLEO.one pomáhá traderům automatizovat obchodování na burze
    Automatizovaný nákup a prodej akcií či měn, neboli algoritmické obchodování, bylo donedávna výsadou největších globálních firem, změnit to chce Kevin Grulich a jeho mezinárodní tým startupu CLEO.one. Po úvodní investici 6 milionů korun a dvou letech vývoje spouští nástroj, díky kterému může začínající i profesionální trader lehce, bez nutnosti programovat, nastavit pravidla a okamžitě vyhodnotit svou obchodní strategii.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Purple trading AI