Úterý 19. březen 2024 11:53
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Jak uspět na trzích? Sledujte své obchody!

06.03.2019 17:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pro začínající investory obecně platí rada, ať neobchodují intradenně a dají přednost swingovému stylu obchodování, kdy jednu pozici držíte v řádu dnů až týdnů.

Proč? Značná část traderů, kteří nemají dostatek zkušeností a začnou „zostra“ aktivním tradingem, nemají příliš důvodů k radosti ze zisků ve svém tradingu.

Jedním z nejvíce podceňovaných aspektů tradingu je jeho dopad na psychiku investora, což zejména u nováčků pohybujících se na kapitálových trzích může mít fatální následky.

Jak tedy předejdete těmto nástrahám, díky kterým můžete přijít o svůj kapitál?

V tomto článku s vámi proberu na první pohled možná trochu banální ale o to podstatnější téma a sice jak důležité je mít neustále přehled o svých pozicích a sledovat veškeré své transakce. Vedení obchodního deníku.

Kdo nezná svou historii, je odsouzen k opakování 

Obtížnost tradingu po mentální stránce lze při troše představivosti přirovnat k vrcholovému sportu. Stejně jako pro špičkového sportovce je pro úspěšného investora absolutně klíčová vysoká míra disciplíny.

Nedisciplinovaní obchodníci zpravidla bez rozmyslu přepínají z jedné strategie na druhou, otevírají stále nové pozice mimo svůj obchodní plán a zahlcují své grafy stále více indikátory ve víře, že jednou skutečně najdou tu dokonalou strategii. Doufají, že jejich equity křivka poroste do závratných hodnot. Proto pouze menší část intradenních obchodníků dokáže konzistentně vydělávat.

Mít dobrý přehled o svých obchodech je pro úspěšného investora naprosto esenciální. Musíte si neustále pokládat otázky a odpovědi následně hledat v historii svých obchodů. Na jakém trhu a u jakého aktiva jsem dosáhl nejlepších výsledků? Jak reaguji na různé tržní podmínky? Jak to, že tento obchod byl nakonec ztrátový a jiný ziskový?

Uveďme si příklad: Na určitém trhu došlo k signifikantnímu nárůstu volatility, přičemž během posledních několika let byl tento trh velmi stabilní. Je potřeba se okamžitě systematicky, s rozmyslem a v mezích své obchodní strategie adaptovat na danou situaci na trhu. Není můj stop-loss v důsledku zvýšení volatility zbytečně blízko k ceně? Pokud stop-loss posunu dále, nebude už otevřená pozice příliš velká, aby případný ztrátový obchod zruinoval můj účet? Ignorováním těchto otázek se může stát, že první, co uvidíte, až znovu otevřete platformu, bude margin call. Au!


Ztrátovým obchodům ve výše zmíněné situaci můžete předejít, pokud víte, jak jste se zachovali v minulosti. Ze své obchodní historie například zjistíte, že na takto volatilním trhu se vám osvědčilo otevírat menší pozice, přičemž jste nastavili stop-loss a profit target dále od aktuální ceny.

Přece jen, své auto také řídíte jiným způsobem na dálnici než v pěší zóně, přestože princip zůstává stejný.

Disciplína – prevence psychických selhání Učte se ze svých ztrát   

Každý intradenní obchodní to ví. Každý slyšel tu otřepanou frázi z úst nejúspěšnějších světových obchodníků, že disciplína je základem úspěchu na kapitálových trzích.

Teoreticky je to prosté – budu se držet svého obchodního plánu, ať se děje, co se děje a pozice budu otevírat pouze, pokud situace na trhu bude odpovídat mnou předem stanoveným podmínkám. Jak ale všichni víme, mezi teorií a praxí bývá často obrovský rozdíl.  Dostanete se do špatného období a zažijete sérii ztrátových obchodů.

Přichází frustrace a strach. Tyto dvě emoce jsou velmi špatným vůdcem v tradingu a mnoho začínajících investorů kvůli nim přišlo o svůj kapitál. K tomu zpravidla dochází, pokud investor není dostatečně disciplinovaný a začne obchodovat mimo svoji obchodní strategii. Dojde ke ztrátě sebekontroly a výsledkem je chaotické otevírání pozic bez jakýchkoliv pravidel. Daný investor tak činí i přes to, že mu ten kantorský hlas v hlavě říká, že tahle cesta skončí vymazáním jeho účtu.

Odkud tedy pramení tyto selhání psychiky? Proč je člověk schopný vědomě dokola opakovat stejnou chybu?

Jednou z hlavních příčin je jednoznačně neschopnost přijmout ztrátu je nedílnou součást tradingu. Zejména toto je důvod, proč je důležité disciplinovaně dodržovat obchodní plán.

Vždy se sám sebe ptejte: Chci tento obchod otevřít na základě svých emocí nebo ho skutečně otevírám na základě obchodní strategie? Pokud si všimnete, že jednáte na základe chamtivosti nebo frustrace, nejlépe uděláte, když zavřete platformu a vratíte se zítra s čistou hlavou.

Jakkoliv jednoduše se toto může jevit, jedná se o jeden z nejobtížnějších aspektů krátkodobého tradingu. Obchodníci často inklinují ke špatným návykům, které mají tendenci opakovat.

Učte se ze svých ztrát

Je důležité své obchody pravidelně sledovat a analyzovat. Nejdůležitějším krokem k úspěšnému intradennímu tradingu je naučit se studovat z minulosti.

Přijměte ztrátové obchody jako něco, co k tradingu neodmyslitelně patří a učte se z nich. Už jsem někdy tuto chybu udělal? Proč jsem kdysi realizoval ztrátu? Slovy amerického filosofa a spisovatele George Santayny, která nakonec platí nejen v tradingu: „Ti, kdo si nepamatují svoji minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat.“

Naše zlé návyky obecně pocházejí z psychologických vzorců. Abychom tyto návyky dokázali odstranit, je nejprve podstatné pochopit dané vzorce, a právě sledování naší obchodní historie a našeho chování v určitých situacích nám pomůže je definovat.

Můžeme je rozdělit na 3 typy:

  • Behaviorální vzorce: tendence jednat stejným způsobem v určitých situacích
  • Emocionální vzorce: tendence nechat se ovládat stejnými emocemi v určitých situacích
  • Kognitivní vzorce: tendence uvažovat obdobně v určitých situacích

Pokud nedokážeme rozpoznat některé negativní vzorce, které jako obchodník máme, můžeme skončit se špatným poradcem. Tyto tendence mohou zajistit, že budeme obchodovat iracionálně v rozporu s naší obchodní strategií a uděláme neuvážená rozhodnutí, což vyústí ve ztrátový obchod.

Zejména v těchto situacích bychom se měli podívat do naší obchodní historie prostřednictvím „obchodnímu deníku“. Jak jsem v minulosti reagoval na tuto situaci a co tentokrát můžu udělat lépe? Opakované pokládání této otázky nám pomáhá rozvíjet se jako intradenní obchodník a nakonec uspět.

Koneckonců – špatný obchod je pouze ten, ze kterého jste si skutečně nic neodnesl – ať už peníze, či zkušenosti.

Jak vypadá obchodní deník? 

Níže vidíte standardní obchodní den intradenního investora převedený na grafy. Soubor se skládá z několika částí.

Nejprve vyplníte své transakce s odpovídajícími údaji. Podstatné je zapsat si, co vás vedlo k realizaci daného obchodu. To vás donutí přemýšlet o této transakci a pokud byla provedena na základě frustrace, strachu, či chamtivosti můžete se podobnému obchodu v budoucnosti vyhnout. Všechny transakce jsou propojeny s řídícím panelem, které pomáhají při analýze vlastní strategie.

Z jediného pohledu na svůj obchodní den můžete vyčíst, ve kterých trzích jste nejúspěšnější a jaký time frame vám nejvíce vyhovuje. Pokud budete tyto údaje pravidelně sledovat, vaše šance na ziskový trading se výrazně zvýší.


Často určitě dostáváte tipy na přednášky, či knihy, ze kterých chcete od různých úspěšných traderů získat cenné rady pro váš trading. Dovolil bych si závěrem také jednu knihu doporučit – váš vlastní obchodní deník. Každý zapsaný obchod v této knize je kapitola, ze které získáte ty nejcennější zkušenost, a která vás posune blíže k tomu stát se ziskovým investorem.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak tiering pomáhá bankám eurozóny?
    Banky eurozóny lze bez nadsázky označit za jednu z kolaterálních obětí politiky ultra-nízkých sazeb. Záporné úroky promluvily do poklesu ziskových marží a způsobily značný propad valuací finančních domů v EMU. Peněžní ústavy obsažené v indexu Stoxx Europe 600 se obchodují v průměru na 70 % své účetní hodnoty. Bankovní index testoval letos v srpnu téměř osmiletá minima. Od léta se však situace stabilizovala a index posílil o více než 17 %. Co za obratem stálo?
  • Jak to bude s českým lithiem? Nové baterie v ČR a Jan Procházka.
    Zatím jde o malou továrnu v pražských Letňanech. Výroba se ale již slavnostně rozběhla. Revoluční 3D baterie firmy HE3DA do aut zaštítil český vědec Jan Procházka. Projekt Jana Procházky je ostře sledovaný a slavnostní spuštění výroby v Letňanech je takovým pomyslným vyvrcholením několikaletého výzkumného projektu. Jde ale i nový začátek. Provoz na výrobu baterií ve společnosti HE3DA by mohl být pro český průmysl a celou Českou republiku zásadním posunem, který by mohl být také dalším důvodem, proč by společnost Tesla mohla v budoucnu postavit svou evropskou továrnu právě u nás.
  • Jak to bude s DAXem 10.9 ?
    DAX Německý akciový index DAX by po prodělané korekci mohl opět najít cestu k růstu. Jak je z grafu patrno máme zde ně...
  • Jak to vlastně je s nerovností příjmů ve Spojených státech?
    Peter Garnry, hlavní akciový analytik Saxo Bank. Přestože reálné mzdy rostou ve Spojených státech jen velmi poma...
  • Jak to vypadá s analýzou amerického dolaru?
    Po dlouhém posilování začal americký dolar na podzim minulého roku strmě stoupat. Od března minulého roku zvyšuje americká centrální banka úrokové sazby. Ze skoro nulové hodnoty se dostala úroková sazba až na 4,75 %. Tak rychlý cyklus růstu úrokových sazeb si USA nepamatuje.
  • Jak to vypadá s inflací?
    Zpráva také uvedla, že index spotřebitelských cen v září klesl o 0,1 % na 8,2 % meziročně z 8,3 % v předchozím měsíci. Největší pozornost však přitahoval hlavní index CPI. Jádrový index spotřebitelských cen se zvýšil z 6,3 % v srpnu na 6,6 % v září.
  • Jak to vypadá s ropou do budoucna ?
    Centrální banky chtějí snížit inflaci zvýšením sazeb. Ropa má silný vliv na inflaci – hlavní bojové pole Fedu. Hlavně v USA budou za chvíli volby. Vláda, která je v USA teď, nemá žádné dobré pozitivní výsledky. Jeden z důvodu, proč nevolit demokraty, je drahý benzín na čerpacích stanicích.
  • Jak trh reaguje na předpokládané „prvenství“ Pfizeru
    Po oznámení společnosti Pfizer z pátku, že podala žádost FDA (U.S. Food and Drug Administration) na schválení vakcíny proti COVID-19, a že by tudíž mohl být přípravek distribuován již kolem poloviny prosince[1], akcie zareagovaly růstem ceny o 7,9 %, kdy denní maximum dosáhlo 41,8 USD.
  • Jak učinit bydlené v ČR cenově dostupnější
    Řešením číslo jedna je pochopitelně mnohem rychlejší a rozsáhlejší nová výstavba, tedy zejména vhodný nový stavební zákon.
  • Jak USA vyzrály na riziko narušených dodávek ropy
    Americká vládní agentura EIA (Energy Information Administration) vydala novou zprávu, ve které poukazuje na...
  • Jak uzdravit veřejné finance v Česku?
    Mezinárodní instituce varují: bez ozdravení veřejných financí budeme mít do tří let nejhlubší deficit veřejných financí v EU
  • Jak vážný je řecký problém s neplacením daní?
    Včera si mě pozvali do ČT na téma nových problémů, které se objevily kolem implementace řeckých úsporných opatření a j...
  • Jak v čase inflace investovat do zlata… Dejte do něj menší procenta
    S investováním do zlata opatrně. Za posledních deset let žlutý kov zhodnotil v polovině letošního ledna v dolaru, v němž se ve světě obchoduje, o 12,7 procenta, ročně průměrně o 1,2 procenta. Po přepočtu do korun se dočkal zhodnocení o sedmnáct procent, ročně průměrně o 1,6 procenta. Při průměrné roční inflaci v letech 2012 až 2021 čítající v Česku 2,1 procenta to značí, že zlato nepředstavovalo ani příslovečnou ochranu před inflací, za niž je často vydáváno.
  • Jak včerejší volby změnily Ameriku?
    Republikáni upevnili svou pozici v Senátu a Demokraté se zmocnili Sněmovny reprezentantů. Co to ale znamená pro trhy? Hlavní ekonom Saxo Bank Steen Jakobsen předkládá svůj pohled na výsledky amerických voleb do Kongresu.
  • Jak velký jestřáb zůstal Powell po datech? Trhy před vystoupením převážně negativní
    Včerejší komentáře z Fedu (Bostic, Dalyová) se držely linie z posledního zasedání. Bankéři dál mluví o nutnosti stlačit inflaci a nejsou ohledně jejího poklesu tak optimističtí jako finanční trhy. Na jednu stranu nechávají pro nejbližší zasedání otevřenou možnost zvýšení sazeb o 50 i 25 bodů a mluví o důležité roli dat, na stranu druhou ovšem zůstávají pevní v tom, že se sazby mají dostat nad 5 procent a vytrvat tam do příštího roku.
  • Jak velkým nebezpečím je dnešní report z trhu práce?
    Závěr týdne dodá nová data, na která se investoři soustřeďují už minimálně několik dní. Půjde o zaměstnanost, nezaměstnanost a mzdy v USA. Akcie se před jejich zveřejněním začaly zvedat, dluhopisové výnosy se zklidnily po svém nárůstu, dolar lehce koriguje poslední zisky a paritě se blíží tentokrát zdola.
  • Jak velký pohyb čekat na libře když Mayová ve volbách neuspěje?
    Britské parlamentní volby se konají už příští týden a protože konzervativcům podle všeho začínají klesat volební preference, uděláme si menší update ohledně toho, jak jsou momentálně naceněná rizika na GBPUSD a s jakými pohyby případně počítat. Pomůže nám k tomu ukazatel implikované volatility an GBPUSD opcích, který je docela dobrým indikátorem toho, s jak výraznými riziky můžeme při podobných jednorázových a dlouhodobě očekávaných fundamentech počítat.
  • Jak velký vliv má politika na akciový trh? 
    Politika a finance jsou bezpochyby velmi úzce propojené pojmy, které se navzájem velmi ovlivňují. Významné politické události mohou během krátké doby vyvolat rozruch ve společnosti, který se následně reflektuje určitým způsobem do finančních trhů. Přesto z dlouhodobého hlediska má většina politických vlivů dopad pouze na dotčenou ekonomiku, které se bezprostředně týkaly.
  • Jak ven z energetické apokalypsy?
    Ceny na energetických burzách nadále atakují astronomické úrovně. Zatímco evropský plyn včera pokořil 300 EUR/MWh, elektřina se obchoduje nad hranicí 600 EUR/MWh. Jen pro porovnání a dokreslení toho, jak vážná je aktuální situace – průměrná cena plynu byla v minulé dekádě pod 20 EUR/MWh, v případě elektřiny okolo 40 EUR/MWh. Pokud by se měl energetický šok plně propsat do koncových cen pro odběratele, do existenčních problémů by se dostaly nejen domácnosti, ale také podstatná část energeticky náročného průmyslu.
  • Jak vidí australskou ekonomiku centrální banka?
    Australská centrální banka (RBA) dnes v brzkých ranních hodinách zveřejnila svůj zápis z posledního jednání banko...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024