Úterý 19. březen 2024 04:09
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Mayová nič závratné nepredstavila. Libra zatiaľ reaguje pozitívne.

21.01.2019 18:46  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Témou dňa finančných trhoch je predstavenie plánu B pre BrExit po minulotýždňovom kategorickom zamietnutí Mayovej plánu na dohodu s EÚ. Schôdza stále trvá, takže celý plán zatiaľ zrejmý nie je (pokiaľ teda vôbec nejaký existuje), z Mayovej doterajších slov a podľa medializovaných zdrojov odvolávajúcich sa na jej poradcov to aktuálne vyzerá nasledovne:

  • Zatiaľ sa neuvažuje o predĺžení prechodného obdobia. Teda britská vláda by chcela mať dohodu do 2 mesiacov (čo vyzerá byť málo reálne)
  • Zrejme dôjde k pokusu o odstránenie írskej poistky zo zmluvy (t.j. že by Británia musela ostať v colnej únii s EÚ kým sa nevyrieši otázka írskej hranice).
  • Druhé referendum nepripadá do úvahy.
  • Britský parlament dostane väčšie slovo pri formulovaní dohody (napr. čo sa týka írskej poistky).

Z prvotných informácií to vyzerá, že Mayová sa bude snažiť dostať poslancov na svoju stranu skrz zmeny v írskej poistke. Zrejme hrá na to, že EÚ sa zľakne tvrdého BrExitu a že niektoré členské krajiny prestanú stáť za Írskom a pôjdu po vlastných záujmoch. To naznačuje aj odmietanie akejkoľvek inej alternatívy (odkladu BrExitu, druhého referenda). Mayová teda podľa všetkého plánuje hrať s EÚ poker, hoci má horšie karty. Libra v reakcii na tieto informácie posilnila (zrejme to bude očakávaním posunutia BrExitu, keďže nič závratné nepredstavila). Ani zďaleka to však nevypovedá nič o jej možnom budúcom vývoji. Ten bude záležať od toho, ako sa bude vyvíjať pravdepodobnosť tvrdého BrExitu, čo je teraz nemožné predpovedať.

Vývoj GBPUSD


Mimo BrExitu dnes rezonovali na trhoch predovšetkým dáta z Číny, ktorá zverejnila rast HDP za štvrtý kvartál 2018, ktorý ukázal ďalšie spomalenie zo 6,5% na 6,4%. Toto spomalenie sa čakalo (hoci čínskym číslam verí málokto), navyše priemyselná výroba mierne prekvapila zrýchlením rastu z 5,4% na 5,7%. Na trhoch však rezonovalo skôr spomalenie a pod tlak sa dostali aktíva naviazané na Čínu. Na devízových trhoch sa tak nedarí AUD a NZD.

Pod menším tlakom sú aj akcie v Európe, prispelo k tomu aj zníženie odhadu globálneho rastu zo strany MMF, za ktorou stálo predovšetkým zhoršenie vyhliadok pre Európske krajiny. V USA sú dnes trhy zatvorené.

Dnešný vývoj hlavných akciových indexov

Nová prognóza rastu MMF


Libra ostane volatilná aj naďalej. Dnes ešte bude reagovať na ďalšie detaily ohľadom plánu B (je možné že naša interpretácia doterajších správ nie je správa). Zajtra ňou mimo BrExitu budú hýbať aj dáta z trhu práce (10:30). Zajtra vo večerných hodinách (22:45) očakávame aj vyššie pohyby na NZD, a to po zverejnení kvartálnej inflácie (dopad by mohol byť veľký, keďže inflácia ako kľúčový ukazovateľ pre politiku centrálnej banky sa na Novom Zélande zverejňuje len raz za kvartál). Z dát z druhého sledu sa bude sledovať aj ZEW index nemeckej ekonomickej dôvery (11:00), ten však má na trhy dopad len zriedka.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Mauzóleum problémov
    Záver minulého týždňa sa niesol v miernom optimizme po prvom rokovaní amerického prezidenta Obamu so zást...
  • Má vláda zvyšovat plošný rodičovský příspěvek, nebo jen přileje oleje do inflačního kotle? Co místo toho navýšit zacílený přídavek na dítě?
    Na počátku roku 2020, kdy se rodičovský příspěvek zvedal naposledy, se za 300 tisíc korun, což je jeho nynější celková nominální částka na jedno dítě, dalo koupit to, nač teď člověk potřebuje zhruba 380 tisíc korun. Z důvodu tohoto inflačního znehodnocení kupní síly rodičovského příspěvku by bylo namístě jej zvýšit. Určitým kompromisem může být vzestup na 350 tisíc od příštího roku. Takový nárůst by i tak citelně zaostával za inflací nasčítanou od výchozího roku 2020.
  • Má vůbec smysl, aby ECB dále snižovala sazby?
    Eurozóna čelí recesi, růst jednotkových nákladů práce je utlumen, ceny komodit ...
  • Maxar posiluje vesmírné kapacity 📡 Nová dohoda s NOAA
    Společnost Maxar Technologies (MAXR.US), poskytovatel komplexních vesmírných řešení a služeb dálkového průzkumu Země, získala od amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru povolení poskytovat služby mimozemského snímkování vládním a komerčním zákazníkům. Společnost zahájí nasazení svých takzvaných NEI schopností v roce 2023. Spolu s akciemi Maxar Technologies před otevřením trhu posílily také akcie společností Planet Labs (PL.US) a BlackSky Technologies (BKSY.US) s podobnými schopnostmi:
  • Maxima indexu S&P 500: naděje v nadcházející zasedání Fedu a zisky tech firem
    Americké akciové indexy vykázaly v pondělí růst. Investoři se připravovali na náročný týden, kdy očekávali velké množství finančních zpráv společností s velkou tržní kapitalizací, nové ekonomické údaje a zasedání Fedu věnované měnové politice. Všechny tři hlavní americké akciové indexy vykázaly růst, přičemž nejvíc vzrostl hi-tech index Nasdaq (.IXIC). Index S&P 500 (.SPX) dosáhl nové rekordní zavírací úrovně. Po 3,3% růstu hlavního indexu v prvním měsíci roku 2024 revidoval BlackRock své hodnocení amerických akcií směrem nahoru.
  • Mayová bude nucena požádat o delší odložení brexitu
    Britská dolní sněmovna včera večer hlasovala ve prospěch toho, aby Theresa Mayová požádala na summitu EU o delší odložení brexitu ve snaze vyvarovat se odchodu z EU bez dohody. I tak bylo ale hlasování mimořádně těsné, když se ve prospěch vyslovilo jen 313 poslanců, zatímco proti hlasovalo 312. Návrh nyní čeká na schválení ve Sněmovně lordů. V případě, že EU Británii odložení zaručí, jednalo by se o odložení minimálně o několik měsíců, což by nutilo Británii účastnit se voleb do evropského parlamentu, které se budou konat v květnu. To samozřejmě celý další proces vystoupení Británie z EU ještě více zkomplikuje. Co se dění na britské měněn týká, žádných dramatických pohybů jsme se zatím nedočkali a libra se drží v okolí 1,30 a 1,33 GBPUSD.
  • Mayová by podle nového průzkumu YouGov nemusela ve volbách získat většinu
    Ráno byl zveřejněn další předvolební průzkum, který vylekal librové býky. Zveřejnila je YouGov, která se v průzkumu, který trval týden, dotazovala více než 50 tis. Britů na to, koho budou za týden ve volbách volit. Průzkum vyšel ráno v The Times of London a vypadá takto:
  • Mayová dnes jde na porážku, mají jasno burzy. Trhy budou napjatě sledovat, jak propastná porážka bude a jak rychle Mayová přijde s plánem B
    Britská premiérka Theresa Mayová dnes večer britského času s velkou pravděpodobností nezíská souhlas parlamentu pro svůj plán vystoupení Británie z Evropské unie. Co se bude dít dále a jak zareagují burzy?
  • Mayová dostala úder pod pás, no moc si obhájila. Hrozba tvrdého brexitu však tlačí britské akcie nadol
    V posledných dňoch sa stala reálnou situácia, ktorej sa snažila britská premiérka Theresa Mayová zabrániť. No neúspešne. Napriek zrušeniu predvianočného hlasovania parlamentu a návštevách európskych lídrov s cieľom podporiť odsúhlasenie návrhu o rozvode Európskej únie (EÚ) s Veľkou Britániou v „kompromisnej“ podobe sa jej nepodarilo nakloniť si väčšinu členov britského parlamentu. Ten tvoril poslednú prekážku k úspešnému dosiahnutiu dohody. Utorkové večerné hlasovanie skončilo s počtom 432 poslancov, ktorí sa postavili proti návrhu súčasnej dohody a v prospech hlasovalo „iba“ 202 poslancov.
  • Mayová katastrofálně prohrála. Dohoda o brexitu je teď v podstatě mrtvá
    Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla v úterý večer historickou porážku – nejvýraznější porážku vládního kabinetu za poslední století. Plán vystoupení Británie z Evropské unie, který hájila, je tím v podstatě mrtvý. Neúspěch Mayové se čekal, bookmakeři sázkových kanceláří mu přičítali pravděpodobnost zhruba 97 procent a připraveny na něj byly do značné míry i trhy. Omračující je ovšem porážka i tak, a to kvůli počtu poslanců, kteří hlasovali proti. Jejich počet převyšuje o 230 počet těch, kteří hlasovali pro návrh. Takové číslo je na horní hranici těch odhadů, které byly z hlediska Mayové vůbec nejpesimističtější. Zároveň tak výrazná porážka nedává příliš šancí, že by mohl být na půdorysu stávající dohody učiněn ještě nějaký kompromis mezi Bruselem a Londýnem.
  • Mayová odjíždí z Bruselu s prázdnou
    Britská premiérka Theresa Mayová včera navštívila dvoudenní summit EU v Bruselu ve víře pokusit se znovu vyjednat brexitovou dohodu. Do Londýna se však bude vracet s prázdnýma rukama a v britském parlamentu lze tak očekávat další velmi vášnivou debatu. Jediným hmatatelným východiskem čtvrtečního jednání je zdůraznění lídrů EU, že tzv. irská pojistka, která je hlavním zádrhelem v Británii, by byla v případě aktivace jen dočasným řešením. O dohodě o brexitu už znovu vyjednávat není možné.
  • Mayová odložila hlasování o Brexitu - tržní analýza 11.12.2018
    Tereza Mayová včera odložila hlasování o Brexitu v britském parlamentu. Jednoduchou matematikou můžeme zjistit, že by 320 potřebných hlasů nezískala. Uvnitř své strany má kolem 315 členů, avšak jedna třetina by hlasovala proti dohodě. To by znamenalo, že by se hlasy musely sehnat jinde, a to by bylo dost těžké. Mayová tak odložila svůj rozsudek na neznámo kdy. Hlasování v Parlamentu může proběhnout až po Novém roce, vláda se nyní připravuje i na vystoupení Británie bez dohody. Mayová chce nyní jet zpět do Bruselu a vyjednávat především o irských hranicích, avšak evropští politici z tohoto přístupu nejsou moc nadšení a nejsou otevřeni debatě pouze na toto téma.
  • Mayová odstúpi po schválení dohody o Brexite
    Britská permiérka Theresa Mayová sa vyjadrila, že po schválení dohody o Brexite odstúpi zo svojej funkcie.
  • Mayová opäť pohrozila tvrdým BrExitom. Pozrite si aktuálne prognózy jeho dopadu.
    Keďže Britská premiérka Mayová v piatok opäť vyrukovala s hrozbou tvrdého BrExitu, keď jej EÚ neustúpi (a poslala libru prudko nadol), tak sa pozrime na to, čo by takýto scenár znamenal podľa posledných prognóz.
  • Mayová padá, libra stoupá. Trhy si pohrávají a nadějí na ještě měkčí brexit nebo druhé referendum
    Mayová padá, libra stoupá. Poté, co britský parlament včera večer převzal kontrolu nad procesem brexitu, britská měna nejprve oslabila, ale poté poměrně rapidním zpevněním více než umazala svoji předchozí ztrátu. Devizoví obchodníci vstřebávají stále velmi nepřehlednou situaci kolem vystoupení Británie z Evropské unie. Nejnověji jim ale vychází, že pravděpodobnost tvrdého brexitu, kterého se děsí nejvíce, po včerejšku opět o něco klesla. Proto dnes po sedmé ranní středoevropského času britská měna dokonce posilovala. Také růst indexu V2X, který měří kolísavost trhů v eurozóně, aktuálně ustal. To svědčí o tom, že evropské trhy se přece jenom poněkud uklidnily. Napětí částečně opadlo. Byť za to může i vývoj v jiných částech světa, je zjevné, že převzetí kontroly nad brexitem ze strany britského parlamentu vnímá trh s určitou nadějí.
  • ​Mayová pomalu ztrácí důvěru – tržní analýza 19.11.2018
    42 členů parlamentu v dopisech dle deníku Sun potvrzují, že nepodporují svého leadera Mayovou. Podle pravidel je zapotřebí 48 dopisů nedůvěry, aby byl zahájen souboj o nové vedení. Předsedkyně vlády poté potřebuje více než 50 % hlasů, aby ve funkci zůstala. Mayová dodala, že zatím tato podmínka 48 hlasů nedůvěry nebyla splněna a odjíždí do Bruselu za Jeanem Claudem Junkcerem. Pokud by se nyní mělo měnit vedení a Mayová by měla odstoupit, prodloužilo by to brexit. Mayová také řekla, že druhé referendum není v plánu. Důležité datum je 25.11., kdy se koná mimořádný summit ohledně Brexitu.
  • Mayová pracuje na nové dohodě, RBA ponechala sazby na 1,5 % - tržní analýza 2.10.2018
    RBA – Australská centrální banka ponechala úrokové sazby na 1,5 % Expanze ekonomiky pokračuje a míra nezaměstnanosti...
  • ​Mayová si upevnila pozici leadera – tržní analýza 13.12.2018
    Tereza Mayová získala včera v hlasování o nedůvěře ve svůj prospěch 200 hlasů z 317 možných. Ustála tak tlak, který na ní byl vyvinut po tom, co bylo shromážděno potřebných 48 hlasů z řad její strany. Upevnila si tak pozici leadera, jelikož další hlasování o nedůvěře nemůže být vyvoláno dalších 12 měsíců. Dnes se Mayová vydala opět do Bruselu, kde bude projednávat především otázku irských hranic. Evropští zastupitelé nejsou moc nadšeni a otevřeni diskusi pouze k tomuto bodu, jak již v minulosti pronesly. Brexit se tak značně komplikuje a je to vidět i na britské libře, která si prožívá turbulentní období.
  • Mayová v úzkých, libra se přesto drží
    Postavení britské premiérky Theresy Mayové při vyjednávání podmínek brexitu je skutečně nezáviděníhodné. Odmítá se vzdát své pozice při jednání s Evropskou unií (EU), stále více ztrácí pevnou půdu pod nohama. Její záměr sjednotit konzervativce v otázce brexitu na sjezdu strany v Birminghamu zatím zůstává bez pozitivní odezvy. Názory jsou i nadále rozděleny a Mayová čelí tvrdému odporu svého plánu vystoupení z EU.
  • Mayová získala podporu ministrů – tržní analýza 15.11.2018
    Mayová včera od 15:00 do 20:00 diskutovala s ministry o dohodě s EU ohledně Brexitu, ministři jí podpořily a nyní je přístupná veřejnosti na stránkách EU. Avšak těžké doby ještě přijdou – Mayová musí prodat dohodu pralamentu, což bude větší oříšek než s ministry. Parlament jej musí schválit a rozhodně to nebude jednoduché. Evropský vyjednavač Brexitu Barnier řekl, že dohoda je férová a vyrovnaná a jedná se o velice důležitý okamžik pro UK a EU. Dohoda ujišťuje, že zde nebudou tvrdé hranice mezi UK a Severním Irskem. Donald Tusk oznámil, že summit ohledně Brexitu se uskuteční v neděli 25. listopadu v 9:30, kde se přistoupí k podpisům smlouvy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Purple trading AI