Úterý 19. březen 2024 09:28
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Powell vypočul trhy a dal holubičí komentár. Akcie prudko rastú.

04.01.2019 17:19  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po silných číslach z trhu práce je druhým vrcholom dňa diskusný panel šéfa FEDu Powella s jeho predošlými dvoma riaditeľmi Yellenovou a Bernankem. Powell zatiaľ povedal nasledovné:

  • FED je pripravený zvoľniť a počkať si, či sa naplnia trhové očakávania výraznejšieho ekonomického spomalenia, ktoré stoja za prepadom akcií či výnosov z dlhopisov
  • Ekonomika sa totiž podľa neho zatiaľ vyvíja pozitívne, väčšina čísel naznačuje stále solídny rast, ktorý by mal podľa predstihových indikátorov pokračovať minimálne v prvých mesiacoch tohto roka (čo je pravda)

Hoci explicitne neodznelo, že FED prestane zvyšovať úrokové sadzby, dá sa to interpretovať tak, že pokiaľ sa trhy neupokoja, tak ich zvyšovať nebude.

Pre akcie to bola už tretia dnešná vzpruha po nočných správach o nových rokovaniach medzi USA a Čínou, ktoré sa uskutočnia budúci týždeň, a extrémne silných číslach z trhu práce. Hlavné americké indexy dnes rastú minimálne o 2,5 %. V Európe je to podobné.

Dnešný vývoj futures na index S&P 500

Pre dolár je zase holubičí signál od FEDu zlou správou. EURUSD vymazal všetky zisky, ktoré nadobudol po silných číslach z trhu práce. Na druhej strane by však mohol byť negatívny efekt v prípade, že by sa FEDu podarilo trhy upokojiť, čiastočne vykompenzovaný rastom výnosov z dlhopisov, ktorý by prípadné upokojenie trhov mohlo priniesť. Napríklad aktuálne rastú výnosy z 10-ročných dlhopisov o 10 bázických bodov, čo predstavuje najrýchlejší rast od začiatku októbra. Keď sa pozrieme ešte viac do minulosti, tak pred októbrom naposledy rástli výnosy za jeden deň dvojciferným číslom v januári 2017!

Dnešný vývoj EURUSD


Záver z dnešného zaujímavého dňa je taký, že po mimoriadne silných číslach z trhu práce sa medzera medzi stavom ekonomiky a náladou na trhoch ešte viac prehĺbila. FED však podľa slov Powella bude o niečo viac počúvať trhy a počká si, že ako sa to celé vyvinie. Pokiaľ sa budúci týždeň opäť nerozhádajú USA s Čínou kvôli obchodným vzťahom, tak by to mohol byť solídny základ pre korekciu časti posledných strát na akciách.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Powell to odehrál dobře, na trzích však i dnes vidíme zklamání
    Včerejší jednání Fedu vedlo k propadu akciových i dluhopisových trhů, přičemž pomohlo k novým ziskům dolaru. Byla centrální banka tolik jestřábí, nebo si tržní hráči dělali nepodložené naděje na příznivý výsledek? Podle nás spíše to druhé a máme zato, že Jerome Powell komunikaci po tomto zasedání aspoň z pohledu měnové politiky odehrál velmi dobře.
  • Powell: US ekonomice se neobvykle daří - tržní analýza 4.10.2018
    A to na základě dat ze sektoru služeb a trhu práce. Powell očekává, že tento trend bude pokračovat. DJIA se včera dostal na historická maxima, nyní po ránu růst koriguje. Výnosy 10 letých státních dluhopisů vyskočily na nejvyšší úrovně od roku 2011 nad 3,18 %. Powell také připomněl, že FED chce zvyšovat úrokové sazby, a to možná až nad neutrální pásmo 2,5 % - 3 %. Další data z trhu práce očekáváme zítra ve 14:30 v rámci NFP reportu, který zahýbe s volatilitou, a pokud budou data pozitivní, může to podpořit zvednutí úrokové sazby ještě letos.
  • Powell uvedl, že by Fed mohl přistoupit k agresivnějšímu procesu zvyšování sazeb
    Předseda Fedu Jerome Powell v pondělí uvedl, že centrální banka by mohla přejít k aktivnějšímu procesu zvyšování úrokových sazeb, což by způsobilo pokles amerických akciových indexů, růst výnosů státních dluhopisů a růst dolaru. Uvedl, že by mohli okamžitě stanovit zvýšení o 0,50 %, protože úroveň inflace je již nepřijatelná. "Podnikneme nezbytné kroky, abychom zajistili návrat k cenové stabilitě," vysvětlil Powell.
  • Powellův projev- hlavní poznatky z otázek a odpovědí
    Právě začal projev předsedy FEDu Jeroma Powella před Kongresem. Zpočátku se indexy pohybovaly níže a dolar po poznámkách ohledně dalšího zvyšování sazeb posílil. Níže uvádíme několik klíčových poznatků z části s otázkami a odpověďmi:
  • Powellův projev: opatrnost nade vše
    V poklidu a s mírnými pohyby jsme se přiblížili k jedné z klíčových událostí ledna. Skončí dvoudenní zasedání Federálního rezervního systému, od kterého se očekává alespoň trochu světla do sazeb pro první pololetí. Připomeňme, že účastníci trhu dál vášnivě debatují o tom, kdy dojde k prvnímu snížení sazeb v USA a kolik celkem jich letos bude. Jak jsem uváděl v posledních článcích, názory stále oscilují od března do června a od 4 do 7 etap uvolňování. A dokonce i významní hráči jako Goldman Sachs nebo Morgan Stanley mají protichůdné názory. Každý má svůj pohled, ale jen jeden bude správný. A ani sám předseda Fedu Jerome Powell neví, který.
  • Powellův projev: pozice dolaru se nezlepšila
    Skončilo první zasedání FOMC v roce 2024 a pravděpodobně neskončilo tak, jak bychom si přáli. Na začátku svého přehledu bych rád zdůraznil několik tezí z projevu předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, které si zaslouží zvláštní pozornost. Zde jsou:
  • Powellův projev v Jackson Hole může zvýšit poptávku po dolaru (očekávejte pokračující pokles EUR/USD a nárůst NZD/USD)
    Akciová rally skončila, což ukázal prudký pokles poptávky po akciích, růst dolaru a pokles cen komoditních aktiv. Dříve rostly, protože spotřebitelská inflace v USA a eurozóně klesla, a Čínská lidová banka se rozhodla snížit depozitní sazbu ve snaze stimulovat domácí poptávku. Dalším důvodem bylo očekávání, že Fed v září pozastaví zvyšování sazeb a následně je do konce letošního roku zvýší o 0,75 %.
  • Powell uznává, že stimulů bylo hodně a sazby měly stoupnout dřív
    Ačkoli včerejší růst akcií dnes nepokračuje, nedá se říci, že by se sentiment podstatným způsobem obracel. Trhům chybějí zásadní zprávy a ty dílčí nedokázaly náladu zasáhnout. Evropské indexy tak registrují pouze drobné ztráty a americké futures klesají do půl procenta. Eurodolar dnes sestupuje k 1,0500 a dluhopisové výnosy míří lehce dolů. Nové informace nehodnotíme příliš pozitivně, ale týkají se hlavně politiky Fedu, a tam je už hodně v očekáváních a cenách. Reakce je o to mírnější.
  • Powell věří ekonomice a chce zůstat trpělivý. Trhy reagují vlažně
    Jerome Powell ve svém dnešním vystoupení v americkém Senátu příliš nevybočil z dosavadní rétoriky. Jeho slova můžeme hodnotit jako lehce pozitivní pro dolar i akcie, ale velkou reakci na trzích nesledujeme. Americká měna vůči euru zmenšila intradenní ztráty a vrací se k 1,1350. Akciím v Evropě se podařilo většinou vymanit z červeného a vykazují nevýrazný růst, americké trhy balancují pouze kolem nuly. Co se týče dluhopisů, tam naopak došlo k nárůstu výnosů, které však zůstávají lehce pod včerejší úrovní.
  • Powell v lednu vyzradil falešnému Zelenskému, že sazby budou dále růst
    Agentura Bloomberg uvedla, že v lednu měl proběhnout rozhovor mezi šéfem Fedu a vtipálky vydávajícími se za ukrajinského prezidenta Zelenského. Měli diskutovat o ekonomickém výhledu, ruské centrální bance a americké podpoře Ukrajině. Federální rezervní systém uvedl, že nebyly poskytnuty žádné důvěrné informace. Stejní vtipálci prý nedávno mluvili se šéfkou EK Ursulou von der Leyenovou.
  • Powell vypovídá před Senátem a zmiňuje možný krach bank 📃
    Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell vypovídá před bankovním výborem Senátu v návaznosti na své nedávné vystoupení před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů. Během tohoto zasedání Powell zdůraznil, že výbor Federálního rezervního systému není nadále přesvědčen o jistotě dosažení svého 2% inflačního cíle. Uvedl, že centrální banka se zdrží snižování úrokových sazeb, dokud nebude mít jistotu, že tohoto cíle dosáhne. Předpokládá však, že ke snížení sazeb dojde ještě v letošním roce.
  • Powell vyzval politiky, aby nezasahovali do Fedu
    Předseda Fedu Jerome Powell požádal politiky, aby nezasahovali do práce centrální banky, a zdůraznil, že by měla být b...
  • Powell zatím nepřekvapil, akcie se snaží setřást ztráty a eurodolar je na svém
    Včerejší vystoupení amerického prezidenta náladu na trzích nevylepšilo, ale ani ji nezkazilo. Dnešní makrodata měla podle očekávání malý vliv na obchodování, přestože z eurozóny jsme se dočkali pozitivního překvapení, když její průmysl vykázal zmírnění poklesu. Odpolední inflace z USA vyšla zhruba podle očekávání, a tak se pozornost přesunula k projevu šéfa Fedu.
  • Powell z Fedu: Sazby pravděpodobně budou vyšší, než se očekávalo
    Americký dolar vůči svým konkurentům posílil na základě jestřábího projevu Jeroma Powella před senátním bankovním výborem. Powell uvedl, že Federální rezervní systém je připraven jít na vyšší úroveň po delší dobu, neboť řada zpráv o ekonomických údajích ukazuje na napjatý trh práce v kombinaci s vysokými údaji o inflaci.
  • Powell zopakoval, že sazby Fedu zůstanou pravděpodobně na současných úrovních
    Guvernér americké centrální banky Jerome Powell včera vystoupil se svým projevem na Rhode Islandu. Powell se pozitivně vyjádřil o americké ekonomice, která dle něj prochází solidním růstem a chválil současné nastavení měnové politiky. Také řekl, že je možné ji dále upravit tak, aby z ní měli Američané větší prospěch. Ve svém projevu se guvernér dotkl také současného nastavení úrokových sazeb. V podstatě však pouze zopakoval již informace známé z posledního zasedání FOMC - je pravděpodobné, že sazby zůstanou beze změny s tím, že Fed by reagoval na jakékoliv změny výhledu, na základě kterých by bylo třeba měnovou politiku upravit. Projev bohužel nenásledovaly dotazy publika, které se tak nemohlo informovat o poslední schůzce guvernéra s americkým prezidentem Trumpem. Nicméně i přes absenci nových informací reagoval americký dolar na projev pozitivně.
  • Po zamítnutí devizových intervencí koruna posílila
    Včerejší obchodování s korunou bylo zajímavější než v předchozích dnech. To bylo ovlivněno zasedáním bankovní...
  • Po zasedání ECB, před NFP; analýza EUR/USD, CAD/JPY, AUD/NZD
    Evropská centrální banka (ECB) ponechala včera monetární politiku beze změny, když základní úroková sazba zůstala...
  • Po zasedání ECB, před NFP, přehled událostí
    Hlavními událostmi dnešního dne mají být zprávy z trhu práce z USA. Očekává se, že Spojené státy vytvořily...
  • Po zasedání OPEC míří ropa vzhůru
    Minulý týden proběhlo v Alžírsku neformální zasedání členů OPEC, na kterém představitelé zemí jednali ohledně dohody o snížení produkce ropy. Vzhledem k pozitivnímu závěru z jednání připsala ropa ve středu více než 5% zisk. Po zbytek týdne se pak pohyb značně zpomalil, přesto ale trh dokázal překonat maxima ze začátku září a vytvořit tak nový měsíční vrchol. Listopadový futures na WTI uzavřel týden na ceně $48,24 za barel, což představovalo zhruba 6% nárůst oproti hodnotám, na kterých se obchodoval před oznámením dohody.
  • Pozastavení dovozu ukrajinského obilí do Polska bude tlačit cenu obilí, pečiva ba i masa nahoru také v Česku
    Páteční rozhodnutí polské vlády pozastavit dovoz ukrajinského obilí do Polska bude tlačit cenu obilí, případně i mouky a pečiva, nahoru také v Česku. Tuzemští zemědělci se totiž nyní potýkají s citelně klesajícími výkupními cenami obilí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024