Úterý 19. březen 2024 12:40
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Indexy poslední den v roce mírně rostou, libra na dosah 1,28 GBPUSD

31.12.2018 15:09  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Poslední den v roce je zatím na finančních trzích bez velkých překvapení a po divokém minulém týdnu na burzách zavládl klid. Některé jsou před oslavami nového roku uzavřeny (Německo, Itálie..), na jiných se obchoduje, ale objemy jsou hluboko pod tím, co je na burzách běžné. V Evropě dnes většina indexů na slabých objemech mírně roste, a to pouze s výjimkou Británie, kde drží FTSE100 pod tlakem zpevňující libra.

Britská měna dnes roste na většině měnových párů a na páru s dolarem krátce vystoupala až na 1,28 GBPUSD. Nových fundamentů jsme se z Británie ale příliš nedočkali a ty které přišly paradoxně libře příliš nenahrávají. Na mysli máme vyjádření amerického velvyslance v Británii, který znovu zopakoval, že obchodní dohoda mezi Británií a USA nebude při schválení současné podoby brexitu možná.


Na ostatních měnových párech ale panuje klid a nic na tom pravděpodobně nezmění ani americká seance. I ta by se přitom měla nést v opatrně optimistickém duchu, což signalizují hlavně futures na americké indexy, které se pohybují téměř procento nad pátečním close. Pomáhají hlavně zprávy o víkendovém telefonátu mezi americkým a čínským prezidentem, které podle Donalda Trumpa probíhaly velmi slibně.

Zítra je většina trhů uzavřena a i ve středu a ve čtvrtek je ekonomický kalendář na data chudý. Standardní objemy se na trhy proto pravděpodobně vrátí až v pátek, kdy nás čekají výsledky z amerického a kanadského trhu práce, nebo evropská inflace.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 📉 Indexy padají kvůli strachu z taperingu
    Včera zveřejněný zápis z posledního zasedání FOMC odhalil, že většina centrálních bankéřů chce začít utahovat měnovou politiku už v tomto roce. Trhy toto vnímají jako jestřábí posun. Do konce roku už zbývají jen 4 měsíce a oznámení o začátku taperingu by mohlo přijít už na zářijovém zasedání. Tyto novinky vystrašily trhy. S&P 500 futures (US500) propadly a dosáhly na čtyřtýdenní minima. DAX (DE30) klesá okolo 2 % a obchoduje se v blízkosti 15 650 bodů. Evropské indexy si procházejí nejhorším výprodejem za poslední měsíc.
  • 🔻 Indexy padají, Trump má koronavirus
    Indexy začaly nový měsíc na pozitivní vlně, a to hlavně v USA, odkud přicházela v posledních týdnech dobrá makrodata. Trhům pomáhají také jednání o novém ekonomickém stimulu. Nicméně zpráva o pozitivním testování amerického prezidenta Trumpa a jeho manželky na COVID-19 zneklidnila trhy. Jedná se o špatnou zprávu z několika důvodů. Ukazuje se, že pandemie je reálným rizikem s potenciálně výraznými dopady. Koronavirus může výrazně snížit šanci na znovuzvolení Trumpa americkým prezidentem (a trhy se bojí, že Biden vyhraje). Navíc nový ekonomický stimul není stále vyřešen a se stále větší pravděpodobností to vypadá, že do voleb se už nic vyjednat nestihne.
  • Indexy, peso se propadají kvůli novým Trumpovým clům
    Donald Trump oznámil v noci nečekaně nová cla na zboží z Mexika kvůli nelegální migraci. Tento krok zastihl obchodníky nepřipravené a způsobil výprodej na akciových trzích. Propadlo se také mexické peso nebo kanadský dolar. Po poledni se mexické peso MXN obchodovalo až se ztrátou přesahující 3 % na páru s americkým dolarem.
  • Indexy PMI pre Nemecko a Francúzsko sú vyššie napriek slabej výrobe
    Pár EUR/USD po zverejnení údajov PMI z hlavných ekonomík EÚ prehĺbil pokles. Kombinovaný údaj pre eurozónu bude zverejnený o 11:00.
  • Indexy PMI ukazují na pokles ekonomické aktivity v eurozóně
    Růst německého soukromého sektoru v září nečekaně zpomalil na 16měsíční minimum, tížen téměř stagnující aktivitou ve službách, ukázal páteční průzkum mezi nákupními manažery (PMI index). Aktivita ve službách se propadla na 50,6 bodu, nejnižší hodnota za více než tři roky. Složený index nákupních manažerů (PMI), založený na průzkumu ve firmách, v průmyslu i ve službách, jež představují více než dvě třetiny německé ekonomiky, podle společnosti Markit v září klesl na 52,7 bodu z konečných 53,3 bodu za srpen. Analytici naopak očekávali mírné zlepšení na 53,4 bodu. Ukazatel se nicméně udržel nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Největší ekonomika eurozóny tak podle posledních makroekonomických dat ztrácí ve třetím čtvrtletí na tempu.
  • Indexy PMI ukazují na zpomalení růstu ekonomiky eurozóny, analýza DAXu
    Dnešní finální březnová data indexů nákupních manažerů (PMI) ze sektorů výroby a služeb ukázala podle společnosti...
  • Indexy PMI z Číny a Británie klesají, Evropa si polepšuje, RBA ponechala sazby beze změny analýza EUR/USD, AUD/USD, GBP/USD
    Německá míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na nejnižší úroveň od roku 1990 na 6,3 procenta. Analytici očekávali stagnaci ukazatele...
  • Indexy pokračují na vlně optimismu, agentura Fitch snížila rating Hong Kongu
    Asijské indexy dnes ráno rostou napříč regionem v reakci na silný konec americké seance, kde NASDAQ rostl o 1,75 %, Dow Jones přidal 1,4 % a S&P500 1,3 %. Největší zisky si dnes během asijské seance připisují burzy v Japonsku a v Austrálii, které přidávají okolo půl procentního bodu. Příznivému sentimentu včera pomohly také nově příchozí data z USA, kde po výsledcích ADP reportu z trhu práce pozitivně překvapily také americké výsledky ISM pro sektor služeb. Samotný ISM ale i tak vyvolává několik otázek, když byl do značné míry tažen růstem zásob, který do dalších měsíců může začít mírně omezovat produkci a nové objednávky. Moudřejší budeme ale až jakmile začnou z USA přicházet další nová makrodata. Nijak příznivě pak nevypadá ani pokles sub-indexu pro nové exportní objednávky, který se propadl z 53,5b. na 50,5b. Dnešní výsledky NFP reportu budou rozhodně důležité, i když by nijak výrazně neměly změnit názor trhu na další snížení amerických úrokových sazeb.
  • Indexy pokračují v umazávání ztrát
    Největší zotavení včera předvedly akcie technologického sektoru, když k největším hvězdám patřily společnosti jako Microsoft či Meta Platforms, MSFT US +1,64 %, FB US +2,44 %. Společnost Alibaba informovala o změně programu zpětného odkupu akcií, když Alibaba tento buyback plánuje navýšit z 15 miliard dolarů na 25 miliard dolarů s platností do třetího měsíce roku 2024, BABA US +11 %, BIDU US +5,39 %, PDD US +18,85 %. Tesla +7,91 %.
  • Indexy po poledni mažou zisky
    Evropské akciové indexy a futures na americké indexy během uplynulé hodiny část dnešních zisků smazaly. Dříve byly zisky zdůvodňovány nižšími než očekávanými hodnotami indexu spotřebitelských cen za prosinec z německých spolkových zemí, které však byly způsobeny především jednorázovými faktory souvisejícími s platbami za plyn. Zveřejnění údaje za celé Německo proběhne dnes ve 14:00 a vzhledem k překvapením v zemských čteních může vykázat překvapení směrem dolů. Takový výsledek by mohl být pro indexy pozitivní, protože by ECB poskytl větší prostor pro flexibilitu, pokud jde o zpřísnění politiky. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že státní čtení nevykázala podobné zpomalení jádrové inflace, neboť ta buď mírně poklesla, nebo zůstala beze změny.
  • ⏫ Indexy pred volebnou nocou prudko rastú
    Akcie sa minulý týždeň prepadli v súvislosti so zavádzaním blokovacích opatrení v Európe, tento týždeň sa však rovnako prudko vracajú späť a jasne ignorujú volebné riziká v USA. Aj keď za touto eufóriou nie je jasný dôvod, možno si všimnúť, že zóna kľúčovej podpory, na ktorú sme minulý týždeň poukázali fungovala, pričom cena sa môže dostať k úrovni 12 300 bodov.
  • Indexy prudce rostou díky zvěstem o efektivní léčbě koronaviru
    Akciové indexy dnes pokračují v prudkém růstu, který vede technologický sektor a stavebnictví. Na trzích klesá riziková averze díky zprávám o efektivní léčbě koronaviru. DE30 dnes přidává dalších 0,5 % a pomalu se blíží úrovni 13400 bodů. Akciový index US100 testuje hladinu 9400 bodů.
  • 📆 Indexy před zveřejněním CPI z USA rostou
    Report CPI za duben z USA je na programu ve 14:30. Je zároveň hlavní makroekonomickou událostí tohoto týdne. Trh čeká pokles růstu cen v USA z březnových 8,5 % na 8,1 % za duben. Jádrový index CPI by měl korigovat z 6,5 % na 6,0 % y/y. Hlavní inflační šok spojený s ruskou agresí na Ukrajině už by mohl být za námi, nicméně inflace by měla klesat v následujících měsících pouze velmi pomalu. Pokud se však začnou inflační tlaky skutečně snižovat, tlak na Fed k rychlému utahování měnové politiky by mohl povolit. V případě tohoto scénáře by na tom měly vydělat akcie, naopak růst dolaru by měl oslabit.
  • 📈 Indexy před zveřejněním NFP rostou.
    Futures na americké indexy se před zveřejněním NFP ve 14:30 obchodují v zisku. Fed ve svém půlročním reportu varoval před zvýšenými cenami aktiv a s tím spojenými riziky. Nicméně trhy na to příliš nehledí.
  • Indexy přidávají další procento, dolar si své dřívější ztráty zatím drží
    Také úterní seance se na finančních trzích zatím nese ve spíše klidném a lehce pozitivním duchu. Po včerejším růstu amerických indexů dnes přidávají více než procento také indexy v Evropě, a to bez ohledu na překvapivě slabá evropská data v čele s nevýraznými výsledky z Německa. Německu sice hrozí technická recese, ta by však znamenala také zvýšenou možnost oddálení růstu evropských sazeb, což pro finanční trhy není zase až tak nutně negativní zpráva. Obzvláště pak v případě jen mírné a krátké recese.
  • Indexy se pomalu vracejí do zelených čísel, většina před svátky měn vyčkává
    Koncem týdne se nálada na finančních trzích zdá se začíná pozvolna uklidňovat. Dnešní seance již na většině burz probíhá na podprůměrných objemech a indexy začínají znovu růst, když například německý DAX přidává okolo jednoho procenta. Fundamentů je stále málo, a tak se tématem číslo jedna dál stává situace v některých technologických firmách. Po výplachu na akciích společnosti Tesla se dnes do hledáčku obchodníků dostává například Amazon, který dostal pod tlak americký prezident Trump, který jej v jednom ze svých tweetů obvinil z neplacení daní a z toho, že společnost svými aktivitami likviduje menší prodejce. Pád akcií Amazonu ale technologický sektor zatím nechává klidným, takže si své pozice drží jak futures na S&P500, tak futures na technologický index NASDAQ.
  • ❗ Indexy se před NFP obchodují beze změny
    Klíčovou makro událostí dne je zveřejnění zprávy o zaměstnanosti v USA za leden 2023. Zpráva bude zveřejněna ve 13:30 h GMT a očekává se, že vykáže růst počtu pracovních míst mimo zemědělství o 185 tis. Pokud se tato očekávání potvrdí, jednalo by se o první údaj NFP pod 200 tis. po dvou letech! Odhady ADP zveřejněné na začátku tohoto týdne vyvolaly určité obavy, neboť poukázaly na to, že v lednu v americké ekonomice přibylo pouze 106 tis. pracovních míst. Nicméně ADP je v poslední době spíše špatným prediktorem NFP. Mírnější čtení by mohlo zvýšit holubičí sázky Fedu a mohlo by podpořit riziková aktiva, jako jsou akcie, a zároveň vyvinout tlak na USD. Sledovány budou také údaje o růstu mezd - rychlejší než očekávané prohlášení by Wall Street uvítala.
  • Indexy se vezou na mírné vlně optimismu, smíšená data z Asie
    Včerejší seance nakonec na trzích skončila velmi pozitivně, když se dařilo všem indexům v USA, které rostly o více než procento. Pozitivní sentiment pak panoval také v průběhu asijské seance, když korejský KOSPI rostl o 1,8 %, zatímco další asijské indexy přidávaly rovněž okolo 1 %. Výjimkou byl pouze Šanghajský Composite, který rostl o 0,3 %. Odkud vlna optimismu přišla? Tentokrát náladě na trzích pomohla Čína a komentáře mluvčího ministerstva obchodu, který uvedl, že země nemá zájem na zavádění dalších cel a raději se chce zaměřit na jejich odstranění. Několik hodin poté pak americký prezident uvedl, že USA a Čína budou dál jednat, i když zatím neřekl kdy. Připomeňme také, že včerejší americké HDP poškodily výsledky investic a zahraničního obchodu, což může tlak na Trumpa, aby se s Čínou dohodl, mírně zvyšovat.
  • Indexy se vracejí do zelených čísel, USD mezitím mírně posiluje
    Po včerejším zklidnění napětí na trzích, kdy se US indexy nakonec dokázaly dostat do zelených čísel, se dnes žádné překvapení nekoná. O poznání lepší nálada tedy panuje také na burzách v Evropě, které zahájily čtvrteční seanci výrazným pozitivním gapem a své pozice si zatím bez problémů udržují. Německý DAX díky tomu přidává více než dvě procenta a podobně na tom jsou také ostatní evropské burzy.
  • Indexy spadly po Trumpově proslovu ke svým stoupencům
    Donald Trump ve středu ráno promluvil ke svým stoupencům, kde se vyjádřil k průběhu voleb. Řekl, že to vypadá, že jasně vyhrál v Georgii, Severní Karolíně a Pensylvánii. Ani jeden z těchto států zatím výsledky neohlásil - stále probíhá dopočítávání. Trhy však na tato slova reagovaly negativně. Trump opět řekl, že hlasování poštou je loupeží na americkém lidu a že se s jeho kampaní obrátí na Nejvyšší soud. Investoři se bojí, že Trump neuzná výsledky voleb a trhy začaly propadat. Index S&P 500 se obchoduje přibližně 30 bodů pod včerejším závěrem a DAX otevřel o téměř 200 bodů níže.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova