Úterý 19. březen 2024 08:03
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní nadhoz finančních trhů 18.12.2018

18.12.2018 10:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,76

USD/CZK

22,68

EUR/USD

 

1,135

PLN/USD

3,776

Ropa Brent

USD/barel

58,46

Zlato

USD/unce

1247

Aktualizováno

8:43

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Britská premiérka T. Mayová včera oznámila, že parlamentní hlasování o Brexitu, které se původně mělo odehrát minulý týden, je naplánované na 14. leden 2019. Do té doby se bude i nadále snažit získat právní záruku dočasnosti „irské pojistky“. Prozatím se dočkala na jednání Evropské rady pouze formálního ujištění od všech evropských lídru, což považuje za nedostatečné.

Ceny průmyslových výrobců za měsíc listopad meziměsíčně klesly o 0,1 %. Jedná se o první pokles za posledních osm měsíců. Meziročně vzrostly o 3,9 % a udržely si tak tempo růstu z října. Dle očekávání za meziměsíčním poklesem stál pokles cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, z důvodu snížení cen ropy na globálních trzích.

Empire State index za měsíc prosinec překvapivě poklesl o 12,4 b. na hodnotu 10,9 bodů, což je nejnižší hodnota od května 2017. Překvapení je větší s ohledem na to, jak příznivě překvapil americký ISM index ve výrobě. Za poklesem indexu stojí především pokles objednávek a změna zásob.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se dozvíme německý předstihový ukazatel IFO za měsíc prosinec. Trh čekává, že i německý IFO si udrží sestupný trend, obdobně jako je možné pozorovat u ostatních zemí. Co se týká indexu očekávání, je odhad týmu RBI o něco optimističtější. Odhadujeme, že index nepatrně vzroste o 0,1 b. na 98,8 bodů.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

10:00

SRN

IFO index očekávání (prosinec, v b.)

98,8

98,3

98,7

 

 

 

 

10:00

SRN

IFO index podnikatelské důvěry (prosinec, v b.)

101,6

101,7

102,00

 

 

 

 

10:00

SRN

IFO index současných podmínek (prosinec, v b.)

104,6

104,9

105,4

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Fedex, Micron Technology

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: EUR Stavebnictví, USA Fed sazby
ČT: USA Philadelphia Fed Index, ČR ČNB sazby
PÁ: USA PCE Deflátor, Objednávky, EUR Spotřebitelská důvěra 

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.4.2019
    Včera zveřejněný index cen průmyslových výrobců vykázal nárůst o 3,8 %, přičemž k tomuto zvýšení přispěly hlavně ceny v odvětví elektřiny a plynu a páry. Ceny stoupaly i v odvětví koksu a rafinovaných produktů, které vzhůru tlačily ceny ropy na globálních trzích. Pro zbytek letošního roku očekáváme průměrný růst cen výrobců o 3,1 %, tedy o více než jeden procentní bod více než v loňském roce, a hlavní příčinou budou rostoucí ceny materiálových a energetických vstupů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.5.2018
    Polská centrální banka podle očekávání ponechala své úrokové sazby beze změny. Tým RBI neočekává zvyšování sazeb ani ve zbytku tohoto roku. Polská ekonomika vykazuje v posledních měsících velmi slušná data a i přes to, že míra inflace v posledním měsíci překročila očekávání trhu, bankovní rada svázala svou měnovou politiku s kroky ECB.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.5.2019
    Z Britského ostrova přišly po dlouhé době nové zprávy ohledně Brexitu. Konzervativní strana premiérky T. Mayové se včera shodla na následujícím postupu. V červnu poputuje znovu stávající návrh dohody o odchodu do parlamentu k hlasování. Následovat bude premiérčina rezignace nehledě na výsledek hlasování a konzervativní strana si zvolí nového lídra. Není úplně zřejmé, proč se britští zástupci nesnaží čas získaný navíc využít produktivněji.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.6.2019
    Americký prezident D. Trump se nechal slyšet, že rozhodně nemá naspěch s uzavřením nové obchodní dohody s Čínou. Pochvaluje si, že výnosy z cel jsou vysoké. Pokud by jeho čínský protějšek neměl zájem se s ním setkat na summitu G20 v Japonsku na konci června, neznamenalo by to, podle jeho slov, pro USA velké ztráty.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.7.2018
    Běžný účet v květnu spadl do deficitu 2,2 mld. Kč kvůli obnovenému odlivu dividend. Odliv důchodů z přímých investic v květnu činil 26,5 mld. Kč, z toho dividendy z přímých investic dosáhly17,2 mld. Kč Odliv dividend může být jedním z faktorů, který brzdí posilování koruny.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.7.2019
    ZEW index ekonomického sentimentu v Německu poklesl na -1,1 v hodnocení současné situace a na -24,5 pro výhled do budoucnosti. V obou případech se jedná o hodnoty blízké minimům za posledních několik let. Na vině jsou primárně globální obchodní spory, slábnoucí růst v Číně a problémy německého automobilového průmyslu. Za celou eurozónu ZEW index stagnuje na úrovni -20,3, což taktéž značí poměrně hluboký pesimismus. Pro ECB se jedná o další signál, že evropská ekonomika se stále nevzpamatovává a bankéři by se tak mohli přiklonit k diskutovanému měnovému uvolnění.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.8.2018
    Dnes nás čeká pouze americký Michigan index spotřebitelské důvěry za srpen. Trh čeká 98 b., což je prakticky stejná hodnota jako minulý měsíc. Optimismus spotřebitelů nemá mnoho důvodů opadnout. Prozatím ani obchodní napětí USA se zbytkem světa spotřebitele příliš nevzrušuje.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.9.2018
    Zářijová spotřebitelská důvěra v USA překvapila silným výsledkem 100,8 bodů, což je o 4,2 bodu více než čekal trh. Jedná se o druhou nejsilnější spotřebitelskou důvěru od roku 2004.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.10.2018
    Bruselský summit EU skončil bez dohody o Brexitu. Nejpravděpodobnější scénář se tak zdá odložení podepsání dohody o rok a další setrvání Británie v unii. Nejistý je i listopadový summit, který byl v minulosti považován jako poslední možný k dosažení dohody.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.1.2019
    Guvernér J. Rusnok v novém rozhovoru opravil své předchozí vyjádření. Podle jeho slov je ekonomika v dobrém stavu, ale zvyšování úrokových sazeb bude výrazně opatrnější. O. Dědek zmínil, že v případě tvrdého Brexitu by koruna mohla posílit, jakožto bezpečný přístav pro investory. K nim se přidal i A. Michl, který považuje zvyšování úrokových sazeb za nutné, ale musí probíhat opatrně a po malých krůčcích. Celkově tak čtyři ze sedmi členů bankovní rady přímo potvrdili záměr dále zvyšovat úrokové sazby. Únorové zasedání tak bude první příležitostí pro tento krok.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.12.2019
    Na finanční trhy se opět vrátily obavy o podobu odluky Spojeného království a Evropské unie. Mezi první legislativní úkony nové Johnsonovi vlády totiž podle slov staronového premiéra má být zákonné zapovězení jakéhokoliv prodloužení vyjednávání o novém obchodním uspořádání za termín 31. prosince 2020. Pokud bude schválen Johnsonův návrh, stane se konec roku 2020 nepřekročitelným termínem, za kterým by případně Velká Británie z EU odešla i bez nové dohody a vzájemný obchod by tak byl upraven pouze pravidly Světové obchodní organizace, čímž by se vztahy propadly o několik úrovní níže.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.8.2018
    Růst HDP za druhé čtvrtletí v eurozóně dosáhl 0,3 % č/č a 2,1 % r/r, mírně pod odhadem trhu. Spotřebitelská inflace v červenci zrychlila na 2,1 % r/r a jádrová na 1,1 % r/r. Tým RBI odhaduje, že se míra inflace dostane k cíli ECB až začátkem roku 2020.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.8.2019
    Americká centrální banka na včerejším zasedání podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,25 % (resp. 2 %). Podle následného prohlášení šéfa J. Powella se však jedná jen o úpravu měnové politiky v polovině cyklu, nikoliv začátek cyklu snižování sazeb. K tomuto rozhodnutí je přivedla obava o vývoj globální ekonomiky a nízká inflace v USA. Zároveň připustil možnost, že by úroky mohly dále klesat, avšak nejednalo by se o dlouhodobý cyklus snižování sazeb. Fed nyní hodlá pozorně sledovat data především z domácí ekonomiky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.2.2019
    Americký prezident D. Trump vyhlásil před začátkem víkendu stav národní nouze. Záměrem je získání financí pro stavbu zdi na Mexické hranici, které kongres odmítl poskytnout. Tímto krokem se mu podaří obejít kongres a získat finance jinou cestou. Zároveň prezident v pátek podepsal návrh vládního financování a nedojde tak k dalšímu vládnímu výpadku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.3.2019
    V. Benda, člen ČNB, si letos dokáže představit až tři zvýšení základní úrokové sazby, za předpokladu, že koruna zůstane poblíž své současné úrovně. Jako důvod, proč koruna neposiluje, uvádí nepříznivé naladění investorů k měnám rozvíjejících se ekonomik. Dle jeho slov by koruně pomohlo první zvýšení evropských úrokových sazeb, což by mělo za následek posílení nejen eura, ale i koruny samotné.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.4.2018
    Průmyslová produkce v USA v březnu meziměsíčně vzrostla o 0,5 %. Odhad trhu byl překonán o 0,2 p.b. Únorová statistika byla revidována o desetinu procentního bodu dolů na 1,0 %. Vyšší než očekávaný nárůst byl pravděpodobně spojen s výraznými výkyvy počasí na americkém Severozápadě, které vedly k vyšší spotřebě energií.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.4.2019
    Odložení brexitu vytvořilo podle člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba určitý prostor pro další zvýšení úrokových sazeb. K tomu by s největší pravděpodobností mělo dojít již v první polovině letošního roku. Rovněž slabší kurz koruny oproti prognóze ČNB dovoluje vyšší úroveň sazeb. Posun brexitu snížil rizika zahraničního vývoje a bankovní rada se může více soustředit na cenové tlaky z domácí ekonomiky. Ty jsou však podle jeho názoru již za vrcholem a postupně se zmírňují.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.5.2018
    Cena ropy Brent včera dosáhla 80 dolarů za barel. Silný růstový trend posledních dvou týdnů je odpovědí na oznámení USA o znovu uvalení sankcí vůči Iránu. Posledním impulzem byla středeční statistika zásob ropy v USA, podle které poklesly o 1,4 mil. barelů, o půl mil. více než čekal trh. Dnes ráno je Brent na 79,50 dolarech.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.6.2018
    Americký předstihový indikátor Empire ve výrobě v červnu překvapivě vzrostl o 5 b. na 25 b. a je nejvyšší od října minulého roku. Na firmách se tak zatím neprojevují obavy z možné obchodní války.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 18.6.2019
    V meziměsíčním srovnání vzrostly ceny průmyslových výrobců v květnu o 0,5 %, meziročně jejich dynamika poklesla na 3,8 %. K růstu nadále výrazně přispívaly ceny energií. Ceny výrobců v eurozóně rovněž ztrácí tempo, což se bude promítat i do cen v tuzemsku. Kromě toho cena ropy na globálních trzích klesla během května o cca 10 dolarů za barel, což uvidíme již v datech za červen.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI