Čtvrtek 28. březen 2024 12:48
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Po téměř čtyřech letech končí kvantitativní uvolňování

13.12.2018 11:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Uvolněná měnová politika Evropské centrální banky umožňuje relativně levné financování vládních dluhů. V případě zpřísňování měnové politiky hrozí prudký růst nákladů na obsluhu dluhů, což může vyvolat dluhovou krizi v jižním křídle eurozóny,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Kvantitativní uvolňování pomohlo zmírnit následky světové hospodářské krize v eurozóně. Rovněž vedlo k růstu cen finančních aktiv. Některá finanční aktiva však dnes mohou být uměle nadhodnocená, což se může projevit ve vyšší proměnlivosti cen na trzích,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Evropská centrální banka by dnes měla ukončit kvantitativní uvolňování, které mělo přispět k obnově ekonomiky po světové hospodářské krizi. Kvantitativní uvolňování je režim měnové politiky, kdy centrální banka nakupuje finanční aktiva. Tím se v ekonomice navyšuje nabídka peněz, což tlačí na růst inflace. Nákup finančních aktiv zvyšuje poptávku, což se odráží v rostoucí ceně finančních aktiv a poklesu jejich výnosnosti.

Konec kvantitativního uvolňování přichází po téměř čtyřech letech v politicky napjaté situaci. V Itálii a nově i ve Francii vznikají vážné problémy při sestavování veřejných rozpočtů. Obě země se zřejmě vydají cestou stimulace hospodářství skrze rozpočtové deficity. Taková hospodářská politika však v konečném důsledku povede k růstu zadlužení, což po ukončení kvantitativního uvolňování může zvýšit náklady na splácení dluhů.

Za čtyři roky kvantitativního uvolňování byla nakoupena finanční aktiva za 2,6 bilionu eur, což podpořilo růst cen na burzách. Nenakupovaly se však pouze evropská aktiva. Z ekonomických modelů je patrné, že podstatná část finančních toků směřovala k nákupům amerických akcií. Konec kvantitativního uvolňování by mohl mít negativní vliv na ceny akcií. Vzhledem k tomu, že se však neočekává zpřísňování měnové politiky v eurozóně skrze růst úrokových sazeb dříve než ve druhé polovině příštího roku, existuje časový prostor pro adaptaci na nové podmínky.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pošta chce uzavřením poboček a propuštěním tisíců lidí ušetřit miliardy
    Česká pošta očekává, že díky uzavření 300 poboček z 3200 ušetří na nákladech na provoz a mzdy jednotky miliard korun. Součástí zavírání poboček má být odchod několika tisíc zaměstnanců k letošnímu 1. červenci. ČTK to řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes ujistil vládu, že v obcích, kde je pouze jedna pobočka pošty, se tyto pobočky rušit nebudou. Česká pošta loni vykázala ztrátu kolem 1,5 miliardy korun. Podle Rakušana musí zahájit transformaci, jinak na konci roku skončí v insolvenci.
  • Pošta na pokraji krachu
    Česká pošta se dostala do potíží. V současné době hrozí, že nebude mít během pár měsíců na běžný provoz. Řešením má být získaný kontokorent od státu. Ministerstvo financí v současné době jedná s Českou poštou o pomoci.
  • Poštovní spořitelna přichází s Poštovními fondy
    Po úspěchu Poštovní půjčky a účtu představuje Poštovní spořitelna nově i Poštovní fondy, které klientům nabízejí zajímavou alternativu, jak zhodnotit své úspory. Od ledna si mohou návštěvníci Finančních center a vybraných přepážek České pošty zvolit rovnou ze dvou fondů, do kterých lze vkládat již od 500 korun měsíčně. Poštovní spořitelna chce s pomocí fondů ukázat široké veřejnosti, že investovat může opravdu každý. Poštovní fondy proto přináší ideální poměr bezpečí finančních prostředků v kombinaci s atraktivním zhodnocením.
  • Poté, co kolumbijská centrální banka využila Ripple k pilotnímu projektu CBDC, se XRP těší mimořádně příznivému využití
    Kolumbijská centrální banka, Banco de la República, nedávno spojila své síly se společností Ripple, která se zabývá blockchainovou technologií, a společností Peersyst, která se zabývá vývojem softwaru, aby společně pilotovali projekt zkoumající využití blockchainové technologie na XRP Ledger. Cílem iniciativy, na kterou dohlíží kolumbijské ministerstvo informačních a komunikačních technologií (MinTIC), je využít nedávno spuštěnou platformu digitální měny centrální banky (CBDC) společnosti Ripple.
  • Poté co Musk oznámil, že své kryptoměny bude držet, Dogecoin stoupl
    Dogecoin (DOGE) v pondělí během asijských obchodních hodin krátce poskočil až o 10% poté, co generální ředitel Tesly Elon Musk v tweetu uvedl, že neprodává své držené kryptoměny, mezi něž patří i DOGE.
  • Poté co OPEC+ zvýšil produkci se ropa stabilizuje
    Poté co se OPEC+ dohodli na zvýšení produkce ropy na příští měsíc, v USA poukázala zpráva z průmyslu na další pokles zásob ropy.
  • Poté, co údaje o australské obchodní bilanci překonaly předpovědi, v Asii dále roste ochota k riziku
    Poté, co během evropské seance došlo k výraznému obratu v chuti k riziku...
  • Poté, co údaje o inflaci překonaly očekávání, zůstává pár EUR/USD pod tlakem.
    Pár EUR/USD se obchoduje přibližně na úrovni 0,9650. V posledních dnech se obchodoval u úrovně Fibonacciho retracementu 61,8 %. Mnohokrát jsme zmínili, že Fibonacciho úroveň 61,8 % je bod, kde se trend obvykle obrací. Dosavadní pokusy býků o obrat ale byly slabé a narazily na rezistenci na úrovni 0,9760. Pár EUR/USD se dnes přiblížil k maximům včerejší seance, ale byl odmítnut. Byly zveřejněny údaje o CPI a cena se prudce obrátila dolů. Ve včerejší analýze jsme uvedli, že dokud cena bude pod maximy z 11. října, zůstaneme v medvědím trendu. Cena dosáhla našeho dalšího cíle na úrovni Fibonacciho retracementu 78,6 %. Náš názor se nezměnil. Dokud cena bude pod úrovní 0,9775, zůstaneme v medvědím trendu.
  • Poté co USA vystupňovala Rusku sankce, ropa stoupá
    Když americký prezident Joe Biden prohlásil, že do USA bude ruská ropa zakázána dovážet, stoupla cena za barel na 126 dolarů, tím snahy o oslabení ekonomiky země vystoupaly.
  • Poteče ruská ropa zase do Česka? Rozhodne Brusel… pokud tedy nejde o další hrátky Kremlu
    Do České republiky neproudí ruská ropa. Ukrajina zastavila její dodávky jižní větví ropovodu Družba. Ruská strana, konkrétně provozovatel ropovodní sítě Transněfť, tvrdí, že jí západní sankce znemožňují provést platbu za přepravu přes ukrajinské území. Je ale také možné, že Kreml rozjíždí další hru a své dodávky omezuje uměle, jako tak podle mnohých činí v případě plynu a potrubí Nord Stream 1.
  • Potenciál býčího růstu páru ETH/USD | 6. září 2022
    V grafu 4H máme díky průrazu klesající trendové linie a pohybu nad indikátorem Ichimoku býčí trend – cena bude stoupat od 1. supportu na úrovni 1 648,93, kde je pullback support, k 1. rezistenci na úrovni 1 720,85, kde je swing high rezistence, Fibonacciho projekce 78,6 % a Fibonacciho retracement 50 %. Případně by cena mohla prorazit 1. support a klesnout ke 2. supportu na úrovni 1 618,11, kde se nachází pullback support.
  • Potenciál býčího růstu páru USD/CAD | 6. září 2022
    V grafu 4H s cenou uvnitř vzestupného kanálu a nad cloudem Ichimoku máme býčí trend – cena může stoupat od 1. supportu na úrovni 1,31069, kde je Fibonacciho retracement 38,2 %, k 1. rezistenci na úrovni 1,31668, kde je swingové maximum. Popřípadě může klesnout ke 2. supportu na úrovni 1,30545, kde je Fibonacciho retracement 50 % a předchozí swingové maximum.
  • Potenciál eura, dolaru a libry v roce 2022
    Nastal poslední týden roku a svět se připravuje na rok nový. Objemy obchodů jsou nízké, neplánují se žádné důležité události a makroekonomická vydání, takže euro nemá důvod opouštět stávající rozmezí, jak již bylo mnohokrát řečeno. Na druhou stranu může přispět i k silnému pohybu jakýmkoliv směrem.
  • Potenciál medvědí dynamiky páru ETH/USD | 14. září 2022
    Zdá, že cena se v grafu 4H mírně stahuje, tudíž jsme momentálně v medvědím trendu. Vypadá to, že cena se pohybuje k prvnímu supportu na úrovni 1 510,29, kde se nachází úroveň projekce 100 %. Pokud bude medvědí momentum pokračovat, mělo by cenu dovést k druhému supportu na úrovni 1 424,86, kde se nachází dosavadní swingové minimum. Případně by se cena mohla odrazit zpět a otestovat první rezistenci na úrovni 1 676,15, kde se nachází úroveň retracementu 38,2% na úrovni projekce 61,8 %.
  • Potenciál medvědího obratu u páru EUR/USD! | 14. dubna 2022
    Cena je v časovém rámci H4 poblíž klíčové pivotní úrovně. Vidíme možný medvědí obrat z naší 1. rezistence 1,09381, která odpovídá 38,2% Fibonacciho retracementu a 61,8% Fibonacciho projekci, k našemu 1. supportu 1,08070, který odpovídá 161,8% Fibonacciho extenzi. Náš medvědí trend je potrvzen obchodováním ceny pod indikátorem Ichimoku cloud. Respektive pokud cena prorazí úroveň klíčové rezistence, mohla by dál růst až k 2. rezistenci na úrovni 1,10215, která odpovídá 50% Fibonacciho retracementu a 78,6% Fibonacciho projekci.
  • Potenciál medvědího poklesu páru NZD/USD | 14. září 2022
    V grafu 4H máme při pohybu ceny v klesajícím kanálu a pod cloudem ichimoku medvědí trend, tudíž cena může klesat od 1. supportu na úrovni 0,59960, který odpovídá swingovému minimu a Fibonacciho projekci 61,8 %, k 2. supportu na úrovni 0,59062, kde je Fibonacciho projekce 100 %. Případně může cena stoupat k 1. rezistenci na úrovni 0,61564, která odpovídá overlap rezistenci, Fibonacciho retracementu 61,8 % a Fibonacciho retracementu 38,2 %.
  • Potenciál medvědího poklesu páru NZD/USD | 15. září 2022
    V grafu 4H s cenou v klesajícím kanálu a pod cloudem Ichimoku máme medvědí trend, takže cena může klesnout z 1. rezistence na úrovni 0,60373, která odpovídá pullback rezistenci a Fibonacciho retracementu 38,2 %, k 1. supportu na úrovni 0,59624, kde je Fibonacciho projekce 78,6 % a Fibonacciho extenze 127,2 %. Případně může cena vzrůst k 2. rezistenci na úrovni 0,60771, která odpovídá overlap rezistenci a Fibonacciho retracementu 61,8 %.
  • Potenciální medvědí pokles páru BTC/USD | 22. prosince 2022
    Při pohledu na graf H4 vidím celkově medvědí trend páru BTC/USD, protože aktuální cena je pod cloudem Ichimoku a ukazuje tak na medvědí trh. Očekávám, že cena bude možná pokračovat k 1. supportu na úrovni 1 5632,00, kde je předchozí swingové minimum. Podle alternativního scénáře by cena mohla zamířit nahoru k 1. rezistenci na úrovni 1 7297,00, kde je Fibonacciho linie 23,6 %.
  • Potenciální nákup akcií Starbucks Corporation (SBUX) (spotřebitelský sektor/restaurace)
    Akcie Starbucks již byly pod tlakem pandemického faktoru COVID-19, vnitřních finančních důvodů a poté pod tlakem politického rozhodnutí opustit Rusko vedlo ke ztrátě části zisku a nedůvěře několika investorů. Ale ty nejdůležitější problémy, byť ne kritické, jsou přítomnost záporného vlastního kapitálu, vysoká úroveň dluhu a neatraktivní hodnoty poměru cena/zisk (P/E) 19,58x oproti hodnotě 17,1x v odvětví a 15,1 x na trhu, stejně jako poměr ceny a zisku (PEG), který je 1,4x. Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu ve výši 16,024 miliardy USD je 8,761 miliardy USD, ale zároveň je dluh společnosti dobře pokryt provozním cash flow ve výši 33,1 % a je kompenzován 11,5násobným pokrytím EBIT. Vysoká výše dluhu vznikla na pozadí zpětného odkupu akcií společností. Kvůli kapitálové disparitě je obtížné odhadnout návratnost vlastního kapitálu (ROE) Starbucks. Obecně nebyly za poslední 3 měsíce zjištěny žádné znepokojivé události a ani nebyly pozorovány důvěrné prodeje akcií.
  • Potenciální rally dolaru před koncem týdne
    Dolar dál jede na vlně růstu. Na dolarovém indexu překonal úroveň 113,00. Růst tak pozorujeme už pátou seanci v řadě. Bude mít ale dolar dost důvodů nejen k udržení výšky, ale i k průrazu nových maxim, jak předpovídají analytici?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova