Čtvrtek 28. březen 2024 13:49
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Společnost EP Global Commerce vstupuje do společnosti Metro AG

17.09.2018 08:27  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Společnost EPGC Křetínského a Tkáče vstupuje do společnosti Metro AG vlastnící velkoobchodů Makro. Získá 7,3 % akcií a opci na dalších 15,2 %.

Společnost EP Global Commerce, kterou znáte pod zkratkou EPGC, kterou vlastní miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, vstupuje do německé obchodní společnosti s názvem Metro AG, která v ČR vlastní velkoobchody Makro. Společnost EPGC podle uzavřené dohody získá 7,3 % kmenových akcií a opci na dalších 15,2 % v Metro AG. Za společnost EPGC to veřejnosti oznámil Daniel Častvaj. Ve společnosti EP Global Commerce vlastní Křetínský 53 % a Tkáč 47 %. Křetínský je generálním ředitelem společnosti Energetický a průmyslový holding – EPH. Tkáč patří k zakladatelům a spoluvlastníkům investiční skupiny J&T působící v Česku a na Slovensku.

Společnost EP Global Commerce

Na druhé straně kontraktu je společnost Haniel Finance Deutschland, jenž je 100 % dceřiná společnost společnosti Franz Haniel & Cie,a současně je největším akcionářem v Metru. Převáděný podíl a opce představují veškeré kmenové akcie, které nyní společnost Haniel v Metru vlastní. Smluvní strany po dohodě nezveřejní kupní cenu. Dohoda podléhá schválení dozorčí rady společnosti Haniel & Cie a souhlasu antimonopolních úřadů.

Společnost Metro

Metro se značkou Metro Cash & Carry má ve 25 zemích přes 760 obchodů, zaměstnává přes 100 000 lidí a obsluhuje ročně 21 milionů zákazníků. Pod značkou Real provozuje v Německu 280 prodejen a pracuje pro ni přes 34 000 lidí. V loni byla čtvrtou největší maloobchodní společností v Evropě a její divize spotřební elektroniky Ceconomy byla evropskou jedničkou. Ve fiskálním prvním čtvrtletí do konce prosince jí stoupl čistý zisk meziročně o 88 % na 232 milionů eur, v přepočtu 6 miliard korun. Tržby zvýšila o 0,2 % na 10,1 miliardy eur. V ČR je 13 velkoobchodních center.

Akcie Metro AG

Hodnota akcií Metro AG na burze je 4,14 miliardy eur, což je asi 107 miliard korun. Hodnota celé společnosti odvozená od akcií je dvojnásobná. Záměrem společnosti je opční lhůtu využít k potvrzení přesvědčení, že jako akcionáři budou schopni pozitivně přispět k celkovému rozvoji společnosti Metro AG. Dá se předvídat, že společnost EPGC opci využije. Není vyloučena ani akvizice akcií společnosti Metro AG od dalších akcionářů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Společnost ČEZ začíná s prodejem aktiv v Bulharsku a jedná se společností India Power
    Společnost ČEZ zahajuje jednání o prodeji bulharských aktiv se společností India Power. Hodnota obchodní transakce se společností Inercom je odhadnuta na 320 milionů eur, v přepočtu asi na 8,3 miliardy korun. Smlouva se společností Inercom zůstává v platnosti, i když Inercom dosud nesplnil odkládací podmínky pro koupi bulharských aktiv.
  • Společnost Deliveroo nezvládla vstup na burzu. Akcie spadly o 30 procent
    „Doručovacím společnostem v koronavirové době rychle narůstaly tržby, ale stále mají problémy s vytvořením zisků. Bude proto zajímavé sledovat, jak si poradí s otvíráním ekonomiky až skončí pandemie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Společnost Delta Air Lines klesá navzdory dobrým čtvrtletním výsledkům
    Akcie Delta Air Lines (DAL.US) v pátek poklesly o více než 4,0 % poté, co letecká společnost zachovala svůj celoroční finanční výhled navzdory optimistickému čtvrtletnímu zisku, který byl podpořen silnou poptávkou po cestování.
  • Společnost Delta Airlines vykázala rekordní čtvrtletní tržby!
    Akcie Delta Air Lines posilují v předobchodní fázi o 3,55 % poté, co společnost oznámila své finanční výsledky za 2. čtvrtletí roku 2023 a odhalila nejvyšší čtvrtletní tržby a ziskovost v historii společnosti. Silný provozní cash flow v červnovém čtvrtletí umožnil urychlené snížení dluhu. Společnost očekává v příštím čtvrtletí rekordní tržby, provozní marži ve výši středních desítek a zisk na akcii (EPS) v rozmezí 2,20 až 2,50 USD. Celoroční výhled zisku na akcii byl zvýšen na 6-7 USD, přičemž orientační volný peněžní tok ve výši 3 miliard USD zůstává stejný.
  • Společnost Disney do čtvrtka propustí tisíce lidí
    Společnost Walt Disney Co (DIS.US) v únoru oznámila řadu organizačních změn a plánů na snížení nákladů. Společnost Disney uvedla, že do konce letošního roku propustí 7 000 zaměstnanců. První kolo propouštění proběhlo již na konci 27. března 2023. A dnes společnost Disney oznámila druhé kolo propouštění. Ke snižování počtu pracovních míst dojde napříč obchodními segmenty a pobočkami společnosti. Propouštění se týká všech divizí společnosti Disney po celé zemi, včetně centrály v Burbanku a Connecticutu, kde sídlí její sportovní stanice ESPN. Hodinových zaměstnanců v zábavních parcích společnosti Disney se propouštění nedotkne.
  • Společnost Disney překonala očekávání kvůli ztrátám předplatitelů streamingu, které nejsou tak velké
    Hlavními body zprávy o výsledcích společnosti Disney za 1. fiskální čtvrtletí byly nižší ztráty předplatitelů a lepší výsledky v horní i dolní linii.
  • Společnost Disney v premarketu po návratu Boba Igera prudce roste
    Akcie společnosti Disney (DIS.US) před otevřením burzy vyskočily o téměř 9 % poté, co bylo o víkendu oznámeno, že bývalý předseda představenstva a generální ředitel Bob Iger se vrací do funkce generálního ředitele a Bob Chapek okamžitě odstoupí. Změna ve vedení společnosti následuje po propadu ceny akcií společnosti Disney a neuspokojivých čtvrtletních výsledcích.  Iger působil jako generální ředitel společnosti od března 2005 do února 2020 a jako výkonný předseda od února 2020 do prosince 2021. Iger podepsal se společností Disney dvouletou smlouvu, podle níž měl stanovit strategická rozhodnutí pro firmu a pomoci najít jejího nástupce
  • Společnost DocuSign roste díky dobrým čtvrtletním výsledkům
    Akcie společnosti DocuSign (DOCU.US) v pátek vzrostly o více než 16 % poté, co softwarová společnost zaznamenala dobré čtvrtletní výsledky. 
  • Společnost Eagle Bulk Shipping s dobrými výsledky za 2. čtvrtletí. Dojde k oživení sazeb za přepravu?
    Jedna z velkých společností v sektoru nákladní dopravy suchých surovin (včetně oceli, uhlí a pšenice) Eagle Bulk Shipping (EGLE.US) vykázala finanční výsledky nad odhady a překvapivě vykázala stále relativně vysoké tržby a zisk na akcii navzdory zpomalení v sektoru nákladní dopravy a podprůměrným sazbám. Společnost se specializuje na provoz středně velkých plavidel.
  • Společnost EOG Resources je připravena zvýšit těžbu ropy
    Společnost EOG Resources, jeden z největších provozovatelů břidlicových ložisek v USA, jasně uvedla, že je připravena zvýšit těžbu ropy, pokud po ní bude poptávka.
  • Společnost EXCHANGE s.r.o získala povolení k činnosti platební instituce
    Dne 13. dubna získala jako jeden z prvních bývalých devizových obchodníků Povolení ČNB k činnosti platební instituce, bez kterého není možné od 1. května 2011 nabízet služby bezhotovostního obchodování s cizí měnou. Splněním náročných podmínek transformace na platební instituci společnost nejenže potvrdila důvěru vloženou klienty v kvalitní a ověřené služby devizového obchodování, ale také upevnila své postavení významného poskytovatele bezhotovostních obchodů s cizí měnou.
  • Společnost EXCHANGE s.r.o získala povolení k činnosti platební instituce
    Jako platební instituce vyhověla společnost EXCHANGE s.r.o. všem náročným požadavkům daných zákonem o platebním styku a může tak bez přerušení navázat na svou dosavadní činnost devizového obchodníka. Tisíce spokojených zákazníků tak mohou využívat platební služby s vědomím, že je s jejich prostředky dobře a zodpovědně nakládáno.
  • Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, problémy podle kritiků zůstanou
    Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, oznámil dnes na konferenci šéf podniku Mark Zuckerberg. Nové jméno, jež bude zastřešovat služby jako Facebook či Instagram, odkazuje na takzvané metaverzum, tedy internetový svět, který společnost buduje. Firma změní i logo, kterým napříště bude modrý symbol nekonečna. Výběr řeckého slova "meta", které může znamenat například "mimo", nebo "za", má podle Zuckerberga demonstrovat, že "je vždy možné vybudovat něco dalšího". Kritici společnosti mají za to, se jedná o zastírací manévr, který firmu problémů nezbaví.
  • Společnost Fidelity International posiluje své závazky v boji proti postupnému mizení přírody a vydává plán ochrany přírody
    Podle světového ekonomického fóra je ubývání přírody jedním z nejzávažnějších rizik, kterým bude lidstvo v příštím desetiletí čelit, a je považováno za významné systematické riziko. Řešení tohoto problému je proto v rámci strategie udržitelnosti jednou z hlavních priorit společnosti Fidelity International („Fidelity“). V souladu s ambicemi v oblasti udržitelnosti společnost Fidelity učinila další krok ve svém závazku řešit ubývání přírody, když zveřejnila svůj plán ochrany přírody v dokumentu Nature Roadmap.
  • Společnost Fidelity International se zavazuje snížit do roku 2030 emise svého investičního portfolia na polovinu
    Společnost Fidelity International (Fidelity), globální správce aktiv s celkovým objemem klientských prostředků ve výši 787,1 miliardy dolarů, oznámila zlepšení přístupu k investování do ochrany klimatu. Přizpůsobuje přitom svou dlouhodobou aktivní strategii správy aktiv cíli čisté uhlíkové neutrality.
  • Společnost Fillamentum chce jít na trh START pražské burzy
    Společnost Fillamentum, český výrobce strun pro 3D tisk z polymerních materiálů, oznámila záměr nabídnout své akcie prostřednictvím veřejné primární nabídky akcií (IPO) na trhu START Burzy cenných papírů Praha. Původně start-upový projekt nyní exportuje výrobky do celého světa a pro financování dalšího rozvoje míří na kapitálový trh, sdělila firma ČTK.
  • Společnost Fintokei ovládla japonský trh, teď míří do Česka
    Česká společnost Fintokei, která v Japonsku transformovala vzdělávání v oblasti tradingu a přístupu k obchodování se seriózním kapitálem, oznámila expanzi na evropský trh se zaměřením na Českou republiku, odkud pochází. Nový produkt SwiftTrader nabídne možnost okamžitě obchodovat až s milionem korun.
  • Společnost Fixed.zone úspěšně vstupuje na pražskou burzu
    Společnost Fixed.zone, a.s. dnes úspěšně zakončila veřejnou nabídku svých akcií (IPO). Zájem ze strany investorů byl obrovský a emise byla přeupsána 2,8krát. Fixed.zone se upsala za nejvyšší cenu v rámci stanoveného pásma rozpětí. Obchodování s akciemi společnosti bude zahájeno 8. listopadu za upisovací cenu 222 Kč.
  • Společnost Freedom Finance Europe obdržela od S&P úvěrový rating B pro stabilní ekonomický výhled
    Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Global Ratings (S&P) přidělila společnosti Freedom Finance Europe Ltd dlouhodobý úvěrový rating „B“ se stabilním výhledem. Důvodem byla role společnosti Freedom Finance Europe coby strategického a předního ziskového centra společnosti Freedom Holding Corp ve fiskálním roce 2021, končícím 31. března 2021.
  • Společnost Generac ukončila špatnou sérii a po výsledcích za 3. čtvrtletí vzrostla o 15 %
    Akcie výrobce průmyslových, přenosných a domácích generátorů elektrické energie Generac Holdings (GNRC.US) jsou dnes nejsilnějším růstem v rámci celého indexu S&P 500. Po výsledcích za 3. čtvrtletí se akciím podařilo přerušit katastrofální sérii poklesů, během níž prakticky vymazaly tři roky rychlého růstu akcií. Společnost zachovala celoroční výhled, přičemž zisk na akcii i tržby překonaly odhady analytiků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster