Úterý 19. březen 2024 11:35
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex ebook

Okénko finančního trhu 20.9.2018

20.09.2018 16:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Druhé čtvrtletí přineslo snížení schodku investiční pozice (která udává hodnotu finančních aktiv rezidentů vůči nerezidentům a hodnotu závazků rezidentů vůči nerezidentům) České republiky ve vztahu k zahraničí o 47,7 mld. Kč s finální hodnotou 1261,3 mld. Kč, což je 24,3 % HDP. Meziročně toto číslo představuje navýšení o 68 mld. Kč. Oproti stejnému období z minulého roku byl zaznamenán pokles zahraničního dluhu o 9,7 mld. Kč. Jeho stav byl 4387,6 mld. Kč, čili 84,7 % HDP. Narůst zahraničního dluhu České republiky o 72,3 mld. Kč byl primárně z důvodu navýšení zadlužení bankovního sektoru v důsledku čerpání krátkodobých zahraničních vkladů. Na druhou stranu navýšení stavu přijatých půjček a podnikových dluhopisů s dlouhodobou splatností v držbě nerezidentů přispělo k nárůstu stavu závazků ostatních sektorů.

Koruna dnes zaznamenává další mírné oslabení v návaznosti na vybírání zisků ze strany investorů. V současnosti se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,58. Současné oslabení se však týká i zbytku regionu. Americký dolar dnes zaznamenal propad oproti společné evropské měně a dosáhl na EUR/USD 1,176, což je nejnižší hodnota od poloviny června. Přispělo k tomu pokračování běsnění kolem obchodní války a oznámení Číny, že sníží dovozní cla pro většinu svých obchodních partnerů, a to již příští měsíc. K slabšímu dolaru dopomohly i zprávy o pravděpodobném neuzavření dohody související s NAFTA mezi USA a Kanadou tento týden.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 20.11.2018
    Vláda dnes schválila navýšení minimální mzdy o 1 150 korun na 13 350 s platností od začátku příštího roku. Jedná se tak o druhé největší navýšení v historii. Naše zářijová prognóza již počítala s navýšením minimální mzdy 1 200 korun, což se původně zdálo jako nejpravděpodobnější varianta. Společně s růstem platů ve státní správě by tak tyto dva faktory měly být hlavními tahouny růst mezd v příštím roce, obdobně jako v tomto. Proto očekáváme, že průměrné mzdy v celé ekonomice vzrostou v tomto roce o 8,4 % a v roce příštím o 7,8 %. Následně růst mezd zpomalí k pěti procentům. Tento rekordní růst se tak promítne i ve vyšším růstu cen zejména jádrové složky inflace, jejíž růst vidíme i v posledních měsících.
  • Okénko finančního trhu 20.12.2018
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Dle očekávání si tak ČNB dává pauzu před dalším zvyšováním sazeb, které dle našich odhadů přijde hned z kraje příštího roku. Koruna, která podle našeho názoru nebude posilovat tak rychle, jak prognóza ČNB předpokládá, otevře Bankovní radě ČNB prostor pro další růst sazeb. Nízká nezaměstnanost a vysoký růst mezd tlačící na inflaci, u které v prvním čtvrtletí očekáváme hodnoty u třech procent, jsou dalšími faktory mluvící ve prospěch zvyšování sazeb. Ten očekáváme v prvním čtvrtletí hned dvakrát, tedy v únoru a březnu, a to celkem na 2,25 %. Přihlásí se znovu, až s blížícím se zvyšováním evropských sazeb po létě 2019. V tom samém období očekáváme další, v roce 2019 již třetí, zvýšení tuzemských sazeb na konečných 2,5 %.
  • Okénko finančního trhu 20.2.2019
    V tuto chvíli se zdá, že ve hře jsou všechny možné i nemožné scénáře britského odchodu z Evropské unie. V britském parlamentu v současnosti není většina ve prospěch žádné cesty z EU, proto ani hlasování o současné, již jednou zamítnuté, dohodě nedává smysl. Jediné, co si většina poslanců nepřeje, je tvrdý brexit bez dohody. V současnosti se britská premiérka T. May opět snaží vyjednat úpravy v dohodě s EU, což však evropská strana odmítá. Tato patová situace nás tak vede ke zvýšení šance scénáře „hard“ brexitu na 30 %. Nepředpokládáme však, že by to měl být zamýšlený scénář britských politiku, ale spíše výsledek neshod uvnitř vládní strany a napříč politickým spektrem. Na druhou stranu tak dáváme 70% šanci relativně pokojnému odchodu Británie z EU.
  • Okénko finančního trhu 20.3.2019
    Dnes večer se dozvíme výsledek jednání nejvyšších představitelů americké centrální banky a současně bude i představena nová ekonomická projekce Fedu. Ačkoli ještě na podzim Fed předpokládal, že úrokové sazby v letošním roce budou dále růst, od přelomu roku došlo ke změně rétoriky a během posledních zasedání nechal Fed úrokové sazby beze změny. Důvodem pozastavení zvyšování sazeb byla vzrůstající rizika zpomalování globální ekonomiky i možnost eskalace celních válek, což by negativně ovlivnilo americkou ekonomiku. Výsledek dnešního zasedání by mohl i napovědět, zda americká centrální banka se zvyšováním úrokových sazeb v tomto cyklu již definitivně neskončila. Postupné zpomalování globální ekonomiky se projevuje stále zřetelněji, a to zejména v eurozóně, kde se letos očekává růst pouze slabě nad jedním procentem. Rovněž i poslední měsíční ukazatele z amerického trhu práce nevzbuzují příliš optimismu směrem do budoucna. Na druhé straně by podle našeho názoru neměl Fed na dnešním zasedání přistoupit k ukončení programu rozpouštění své nabobtnalé bilance. Jak vyplývá z komentářů některých členů měnového výboru, jako nejpravděpodobnější termín ukončení se jeví druhá polovina letošního roku.
  • Okénko finančního trhu 20.5.2019
    Týden odstartoval daty o českých cenách výrobců. Ty meziročně výrazně narostly, konkrétně o 4,3 %, což je nejvyšší hodnota od prosince 2011. Největší měrou se na tom podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 8,2 %, přitom ceny samotné elektřiny se zvýšily dokonce o 11,0 %. Do vyšších cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů se postupně promítají vyšší ceny ropy na globálních trzích. I ve zbytku letošního roku bude dynamika produkčních cen urychlována slabší úrovní kurzu koruny společně s vyššími cenami materiálových a energetických vstupů. V průměru by se tak měly ceny výrobců zvýšit o 3,1 %, což je o více než jeden procentní bod vyšší tempo oproti loňskému roku.
  • Okénko finančního trhu 20.6.2018
    Eskalace obchodních válek se posledních pár dní silně projevuje na finančních trzích. D. Trump oznámil další zavedení cel na čínské zboží v hodnotě 200 mld. dolarů a čínská protistrana se snaží reagovat obdobnými protiopatřeními ve snaze vymoci si silnější vyjednávací pozici. Přitom ještě nedávno jsme byli svědky setkání čínského vicepremiéra a amerického ministra financí jak společně prohlašovali, že k žádným obchodním válkám nedojde. Současné ticho ze strany amerického ministerstva financí však naznačuje, že jestřábi zahraničního obchodu v Bílém domě převzali kontrolu nad situací.
  • Okénko finančního trhu 20.6.2019
    Včerejší ostře sledované zasedání americké centrální banky Fed pootevřelo dveře k možnému brzkému uvolnění měnové politiky. Ačkoliv americká ekonomika nadále vykazuje dobré výsledky, její inflace poněkud zaostává za cílem, což by mohlo zavdat důvod ke snížení úrokových sazeb. Kromě toho se Fed musí vypořádat s kroky prezidenta USA D. Trumpa, který kromě vytrvalé kritiky centrální banky za její údajně příliš restriktivní přístup pokračuje v konfrontační obchodní politice na mezinárodním poli a to jak ve vztahu k Číně, tak i EU. Tyto rozepře jsou zdrojem významné nejistoty ohledně budoucího ekonomického vývoje, což Fed reflektoval deklarovanou připraveností v případě potřeby zasáhnout a snížit základní sazbu již na červencovém zasedání. Trhy na holubičí posun v rétorice Fedu reagovaly tlakem na dolar, který od té doby oslabuje a stihl za necelý den vůči euru odepsat asi 0,75 %.
  • Okénko finančního trhu 20.7.2018
    Německé ceny výrobců v červnu podle očekávání dosáhly růstu 3 procent meziročně. Na nárůstu se podílely především energie a paliva. Ceny energií zaznamenaly meziročně 6,2 procentní nárůst, paliva podražily o 13,6 procenta. Nejvíc zdražil topný olej, jeho běžná cena byla až o 37,4 procenta vyšší než loňský červen.
  • Okénko finančního trhu 20.8.2018
    Agentura Bloomberg zveřejnila průzkum vývoje ekonomiky eurozóny. Oproti předchozímu šetření by měl být ekonomický růst o 0,1 p.b. slabší během dotazovaného období 2018-2020. Pro tento rok tak oslovení analytici očekávají stále solidní růst 2,1 %. Pro rok 2020 už jen 1,6 %, což je velice optimistický odhad oproti týmu RBI, který počítá pouze s 1,3 %. Dále průzkum uvedl, že první zvýšení depositní sazby přijde ve třetím čtvrtletí příštího roku, přičemž k navýšení refinanční sazby dojde o čtvrtletí později. Ačkoliv spotřebitelská inflace vzrostla v létě nad 2,0 %, jedná se o dočasné zrychlení a udržitelného inflačního cíle ECB podle průzkumu dosáhne nejdříve v roce 2020.
  • Okénko finančního trhu 20.8.2019
    Německá centrální banka včera zveřejnila nový výhled. V něm předpokládá, že vlivem vnějších nepříznivých faktorů bude aktuálně pozorovaná nízká úroveň německých exportů pokračovat i v dalším období. Pokles zakázek zaznamenaný v automobilovém sektoru a ve výrobě dalšího průmyslového zboží ve druhém čtvrtletí, tak ovlivní i statistiky aktuálního kvartálu. S velkou pravděpodobností to bude znamenat další pokles HDP a německá ekonomika se tedy ocitne v technické recesi (dva po sobě následující mezičtvrtletní poklesy HDP). Předchozí odhad letošního růstu německé ekonomiky o 0,5 % z dílny Bundesbanky a Evropské komise bude přehodnocen dále směrem dolů na 0,2-0,3 %. Při materializaci některých, zatím jen uvažovaných, rizik však může dojít ještě k výraznějšímu prohloubení recese. Ministr financí Olaf Scholz v neděli uvedl, že vláda připravuje opatření na podporu ekonomiky veřejnými prostředky. Toto prohlášení pomohlo uklidnit rozkolísané finanční trhy. Výnosy vládních bondů v Německu a dalších zemích eurozóny se následkem toho lehce zvedly ze svých minim zaznamenaných v minulém týdnu. Během dneška však znovu klesaly vlivem politické nestability v Itálii.
  • Okénko finančního trhu 2.10.2018
    C. Borghi, předseda italského rozpočtového výboru, dnes prohlásil, že by problémy tamní fiskální politiky vyřešila vlastní měna. Jedná se o další výbušné prohlášení z řad italských politických špiček a eskalaci současné vyhrocené situace ohledně návrhu státního rozpočtu. Vládní koalice musí předložit finální návrh rozpočtu Evropské komisi do 15. října ke zhodnocení. V současnosti se nejčastěji mluví o deficitu rozpočtu ve výši 2,4 % HDP. V takovém případě by se jednalo o razantní zvýšení vládních výdajů, ale stále by se parametry rozpočtu nacházely v tolerančním pásmu pravidel EU. Na druhou stranu lídr vládního Hnutí pěti hvězd L. Di Maio prohlašuje, že se Itálie nebude ohlížet na tlak finančních trhů, a je připraven prosadit předvolební sliby do současného návrhu státního rozpočtu. Na bouřlivou situaci v italských vládních kruzích reagují trhy silným oslabením eura, které si vůči dolaru připsalo za poslední čtyři dny ztrátu necelých dvou procent a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,155. Růst rizikové prémie reflektují i výnosy italských státních dluhopisů. Desetiletý rozdíl oproti německým výnosům je nejvyšší od roku 2013, kdy končila evropská dluhová krize.
  • Okénko finančního trhu 21.11.2018
    Evropská komise navrhla zahájení sankčního řízení s Itálií. Důvodem je nedodržení unijních fiskálních podmínek při tvorbě rozpočtu. Ačkoliv Itálie byla do tohoto roku více než příkladným členem a deficit měla zpravidla jeden z nejnižších, pro následující tři roky se vymyká tomuto pravidlu. Italský návrh počítá s deficitem 2,4 % pro rok 2019 s mírným snížením pro roky následující. Výše deficitu je pod hranicí tří procent, což by běžně bylo v rámci pravidel. Avšak v případě Itálie, jejíž státní dluh činí zhruba 130 % HDP a jedná se tak o druhý nejvyšší dluh v unii, je podle Evropské komise deficit příliš vysoký. Itálie by se měla snažit svůj dluh mírnit, nikoliv zvyšovat. Jelikož se Itálie rozhodla nevyužít opravného termínu pro přepracování návrhu, je Evropská komise nucena přikročit k sankčnímu procesu, o čemž rozhodla dnes. Nyní běží dvoutýdenní lhůta, kdy se k zahájení sankčního řízení musí vyjádřit ostatní země eurozóny. Itálie pak získá dalších tři až šest měsíců čas na přepracování návrhu, k čemuž se prozatím staví negativně. V případě tohoto scénáře jí bude návrh rozpočtu předepsán komisí. Teprve pak může ze strany EU dojít k sankcím, což by byla bezprecedentní situace. Mezi ně patří zmrazení evropských fondů a finanční pokuty, které se můžou vyšplhat až do 0,5 % HDP. Očekáváme však, že vyostření sporu proběhnou již během tohoto roku.
  • Okénko finančního trhu 2.11.2018
    Nový návrh smlouvy o Brexitu počítá s kompromisem ohledně postavení Severního Irska. Podle tohoto návrhu by Severní Irsko zůstalo součástí celní unie se zbytkem Spojeného království, čímž by se předešlo vnitřním kontrolám zboží a zemědělských plodin mezi těmito dvěma územními celky. Zároveň by Spojené království zůstalo v užší celní spolupráci s EU. Znamenalo by to zachování pravidel původu zboží a společných cel na dovoz ze zemí mimo unii (a Spojené království). Tento návrh byl předložen Evropskou unií a Velká Británie se k němu vyjádří v průběhu příštího týdne. Bude-li Velká Británie nakloněna vyjednávání v duchu nového návrhu, bude to podnět pro EU ke svolání speciálního summitu k Brexitu, který by se měl konat v průběhu tohoto měsíce, jehož cílem by bylo přiblížení se společné dohodě a ve hře by stále mohl být původně plánovaný termín výstupu 29. 3. 2019. Avšak i když by se tímto dostalo Spojenému království garance, že nebude nuceno zavést kontroly zboží mezi Velkou Británií a Severním Irskem, stále by bylo vystaveno hrozbě celní unie s EU bez jasně stanoveného konce.
  • Okénko finančního trhu 21.1.2019
    V noci na dnešek byly zveřejněny ukazatele výkonnosti čínské ekonomiky. Podle očekávání došlo ve čtvrtém čtvrtletí k dalšímu mírnému zpomalení tempa růstu HDP na 6,4 %. Za celý loňský rok pak vzrostl domácí produkt o 6,6 %, což byl nejnižší růst HDP od počátku devadesátých let. Současně s údaji o ekonomické aktivitě však byla publikována i celá řada měsíčních ukazatelů, které naopak vzbuzují jistou míru optimismu. Prosincové maloobchodní tržby vzrostly o 8,2 %, což bylo o desetinky lépe, než trh očekával. Oproti předpokladům rostla rychleji i průmyslová výroba, která se zvýšila o 5,7 %. Méně optimismu už vzbuzují údaje o investicích. Jejich zlepšení nebylo tak viditelné, a to i přesto, že vláda zejména infrastrukturními investicemi podporovala jejich růst. Vzrůstající nejistoty ohledně zahraniční poptávky i nejistota, jak dopadnou probíhající obchodní rozhovory s USA, mohou ovlivnit dynamiku růstu v letošním roce. Na druhé straně se čínská vláda bude snažit nadále podporovat ekonomický růst. Rovněž v letošním roce bude pokračovat v investicích do infrastruktury, očekává se i snížení míry povinných rezerv ze strany centrální banky.
  • Okénko finančního trhu 21.12.2018
    Poslanecká sněmovna dnes projednává vládní daňový balíček. Ten vláda schválila již v průběhu června tohoto roku, avšak poslanecká sněmovna se k němu dostala až v jeho úplném závěru. Z toho důvodu bude třeba platnost některých změn odložit až o čtvrt roku a nevejdou tak v účinnost od začátku roku 2019, jak bylo původně zamýšleno. Největší změnu zaznamená zákon o dani z příjmu a týkat se bude především velkých korporací. Jeho hlavním účelem je zamezit či redukovat únik daní. Nově by tak zdanění podléhaly například majetky přesunuté do zahraničí bez změny vlastníka či ovládané zahraniční společností. Dále návrh zavádí omezení odečitatelnosti úroků od základu daně s limitem 80 mil. Kč nebo 30 % zisku před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) a v neposlední řadě pravidla proti zneužívání nesouladu daňových systémů. Vládní balíček však mění celkem deset daňových zákonů. Poté, co návrh projde sněmovnou, poputuje ke schválení do senátu.
  • Okénko finančního trhu 2.1.2019
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v prosinci klesl o 2,1 b. na 49,7 bodů. Sestupný trend indexu přetrvává i v závěru roku, kdy PMI dosáhl nejnižších hodnot od července 2016. Po třiceti měsících vypadl z pásma expanze a propadl se pod hranici 50 bodů. Za výrazným propadem indexu stojí oslabení výroby a propad objemů nových zakázek, kterého se výrobci dočkali již druhý měsíc v řadě, a byl nejrazantnější za posledních šest let. Výrobci i nadále zpomalení připisují problémům s homologací, které automobilový sektor trápí již od září. Dále výrazně poklesl také objem nových zakázek ze zahraniční a dočkal se tak největšího propadu za více než devět let. Pokles PMI předpovídá výrazné zpomalování růstu tuzemské ekonomiky, které však i nadále zůstává solidní. Index soustavně klesá také v Německu a v celé eurozóně. Pod hranici 50 bodů klesl v minulých měsících i polský index.
  • Okénko finančního trhu 21.2.2019
    Záznam z jednání Fedu potvrdil vyčkávací strategii centrální banky. Nicméně nenaznačuje konec cyklu zvyšování úrokových sazeb. Někteří členové však podle záznamu jsou ochotni hlasovat pro jejich navýšení pouze v případě překvapivě vyšší inflace. Tým RBI však očekává, že právě zrychlení inflace a další pokles míry nezaměstnanosti donutí americkou centrální banku zvýšit úrokové sazby ještě jednou v polovině tohoto roku. Hlavním tématem jednání však byla diskuze ohledně možného ukončení kvantitativního utahování. Téměř všichni členové se shodují na tom, že by k jeho ukončení mělo dojít ještě v tomto roce vzhledem k faktu, že rezervy amerických bank již dosáhly úrovně, která je jak regulátorem, tak samotnými bankami považována za přijatelnou. Zároveň také zmiňují, že právě nejistota ohledně termínu ukončení kvantitativního utahování byla jedním z hlavních důvodů zvýšené volatility trhů na konci loňského roku. V tuhle chvíli lze říct, že Fed zahájil vyčkávací taktiku a čeká na aktuální data z americké ekonomiky.
  • Okénko finančního trhu 21.3.2019
    Na včerejším měnověpolitickém zasedání se americká centrální banka dle očekávání rozhodla pro zachování sazeb na současné úrovni 2,50 %. Navíc se Fed rozhodl s nástupem května pro omezení redukce bilance. Celkové ukončení tohoto opatření by mělo nastat již koncem září a nikoliv až koncem tohoto roku, jak bylo původně očekáváno. Zároveň také posunuli očekávání dalšího zvýšení sazeb až za horizont letošního roku, přitom do nynějška trh počítal s nárůstem sazeb na úroveň tří procent. Toto rozhodnutí je založeno na základě skutečnosti, že se americké centrální bance dlouhodobě nedaří dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle. Dalším aspektem je podle předsedy Fedu J. Powella zpomalování americké ekonomiky, které je patrné od konce loňského roku. Tým RBI vzhledem k výraznému názorovému obratu již nepředpokládá další růst základních sazeb v USA. Naopak v roce 2020 prognózuje jejich snížení. Hlavním důvodem dalšího posunu Fedu holubičím směrem jsou dle vyjádření FOMC stále zřetelnější rizika oslabování globálního ekonomického růstu. I v důsledku toho americká centrální banka v nově zveřejněné prognóze snížila výhled inflace o jednu desetinu na 1,8% a růst ekonomiky z 2,3 % na 2,1 % v roce 2019 a o další desetinku v obou případech i pro rok 2020. Fed tedy bude dále vyčkávat a pouze změna cenového růstu nebo inflačních očekávání ho může rozhoupat k nějaké akci.
  • Okénko finančního trhu 21.5.2018
    „Obchodní válku odkládáme,“ řekl americký ministr financí S. Mnuchin po víkendovém obchodním jednání s Čínskou lidovou republikou. Ve společném prohlášení představitelů USA a Číny, Američané upouští od plánu na zavedení dovozních cel v hodnotě 150 miliard dolarů a Čína slibuje navýšit dovoz amerických energií a farmářských produktů. Pro mnohé americké firmy je ale výsledek prvního jednání zklamáním. Zdá se, že zatím hlavním cílem americké vlády je snížit nominální obchodní deficit Spojených států s Čínou. Hlubší příčiny spojené s mnohdy neférovými obchodními praktikami Čínské lidové republiky, jako například silné vývozní dotace pro klíčová odvětví a systematická krádež obchodních tajemství jdou prozatím stranou. S. Mnuchin slíbil, že tyto problémy budou adresovány v dalších jednáních, ale právě ta vágnost a rychlost víkendového komuniké je to, co znervózňuje americké firmy. Pro ty je výše amerického obchodního deficitu nedůležitá, ale naopak od vlády očekávají, že zabrání dalším krádežím intelektuálního vlastnictví. Každopádně další pokusy o jednání ze strany USA budou o poznání těžší, jelikož Čína bude i nadále tvrdě bránit právo vlastního průmyslu na rozvoj i pokud tím porušuje zavedená pravidla.
  • Okénko finančního trhu 21.5.2019
    Podle nového ekonomického výhledu organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika v tomto roce měla dosáhnout růstu 2,6 % a v příštím roce jen o desetinku pomalejšího. Přispět by měla především spotřeba domácností podporována nadále silným zvyšováním mezd. Dále pak zaznamená solidní čísla také vládní spotřeba a investice. Výkon ekonomiky bude brzděn především nedostatkem pracovní síly na trhu práce a slabší zahraniční poptávkou. Růst cen by podle očekávání OECD měl směřovat k dvouprocentnímu cíli ČNB. Vyšší než očekávaná inflace by však mohla podnítit další utahování měnové politiky. Oproti tomu my očekáváme, že inflace má svůj vrchol za sebou a bude nadále zpomalovat k dvouprocentnímu cíli. Růst mezd už by neměl být tak výrazný jako v loňském roce, přestože trh práce nadále zůstává velmi utažený.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new