Pátek 29. březen 2024 11:05
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Technická analýza: Cena ropy ve znamení vyvážených sil

06.09.2018 12:56  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Přestože se aktuální cena ropy nachází na úrovni z minulého týdne, nouze o zajímavé události rozhodně nebyla. Ropní býci se nejprve zaradovali z čísel agentury EIA, která reportovala pokles zásob o 2,566 mil. barelů (trh očekával pokles o 0,686 mil. barelů). Dalším důvodem pro posílením ceny „texaského čaje“ byl hurikán blížící se na americké východní pobřeží, který měl za následek evakuaci několika ropných plošin v Mexickém zálivu.

Investory k nákupům dále motivovala zpráva ohledně třetího největšího producenta kartelu OPEC, kterému klesá vývoz ropy rychleji, než se očekávalo. Pro Írán se jedná o skutečně závažnou situaci, vzhledem k tomu, že k ní dochází ještě před druhou vlnou amerických sankcí, které mají vejít v platnost v listopadu.

Na druhé straně barikády, kterou zastupují ropní pesimisté, stojí krizové situace na rozvojových trzích jako je Argentina, Turecko a Venezuela. Aktuální dění nahrává posilování amerického dolaru, který tak oslabuje kupní sílu poptávkové strany. Pro pokles hovoří také eskalace americko-čínské obchodní války, když minulý týden USA oznámily možnost uvalení dalších cel ve výši 200 miliard USD na dovoz čínského zboží. Globální trhy jsou navíc stále dobře zásobené ropným kartelem OPEC, který v srpnu zvýšil těžbu o 220.000 barelů denně na 32,79 milionu, což je letošní maximum. Vyhlídky na rostoucí dodávky ze strany organizace OPEC a slabší poptávku ze strany Číny a rozvíjejících se trhů mají za následek momentální ochlazení ceny černého zlata.

0

WTI:

Cena ropy WTI se tlačí na spodní hranici růstového kanálu, a pomalu tak začíná vyhlížet jeho prolomení, které by mohlo znamenat atakování úrovně 67 USD/barel. Proti hovoří index relativní síly RSI, který se blíží hranici přeprodanosti, kde může nastat změna krátkodobého klesajícího trendu a návrat k hodnotám 70 - 71 USD/barel. Do cesty k případně i vyšším cenám se staví odpor rezistence v úzkém rozpětí 71 – 71,50 USD/barel.

0


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technická analýza BTC/USD na 9. února 2024
    Údaje odhalují silnou víru v potenciál bitcoinu překonat svůj historický vrchol, přičemž většina z nich očekává, že cena po halvingu přesáhne 69 000 USD. Tento sentiment se odráží napříč různými demografickými skupinami a zdůrazňuje všeobecnou důvěru v trvalou hodnotu bitcoinu.
  • Technická analýza BTC/USD na 9. 10. 2023
    Americká burza Kraken oznámila plánovanou transakci na převzetí nizozemské kryptoburzy Coin Meester B.V. (BCM), v rámci expanze na evropský trh.
  • Technická analýza BTC/USD na 9. 8. 2023
    Předseda americké Komise pro cenné papíry (SEC) Gary Gensler varuje před umělou inteligencí, která může mít podle jeho názoru negativní dopad na finanční trhy. Regulátor cenných papírů, který řídí, však již předložil konkrétní návrh na řešení některých problémů, které může AI působit.
  • Technická analýza BTC/USD – 15. 2. 2022
    Prohlášení vedoucího indického představitele naznačuje, že regulační nejistota ohledně stavu digitálních aktiv v zemi bude v blízké budoucnosti pokračovat.
  • Technická analýza - Bude euro i nadále přehlížet řeckou neschopnost splácet?
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje při denním pivotu 1,0855 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI nevykazuje jasný sm...
  • Technická analýza - Bude mít euro dostatek sil překonat EMA50?
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje nad denním pivotem 1,0779 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI atakuje pásmo přek...
  • Technická analýza - Budou investoři před zasedáním ECB opouštět pozice?
    EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje při úrovní denního pivotu 1,0612 EURUSD. Oscilátor relativní síly RSI nevykazuje ...
  • Technická analýza: BYD o elektrických autech moc nemluví, prostě je vyrábí
    Čínská automobilka BYD (HK: 1211) o elektromobilech ani nepíše, ani nemluví tak jako Tesla, BMW, Volkswagen a podobní....
  • Technická analýza cardana naznačuje slibnou býčí formaci
    Z technického hlediska zůstává cardano v medvědím trendu a vytváří nižší minima a nižší maxima. Trendu zatím dominují medvědi bez náznaku obratu. Býci zatím získali pouze mírnou býčí divergenci RSI, která je pouze varováním, nikoli signálem obratu trendu.
  • Technická analýza: Cena ropy dostala od IEA studenou sprchu
    Po dvoutýdenní rally dostala WTI studenou sprchu od mezinárodní energetické agentury IEA. Samotná předzvěst vysokých zásob ještě na začátku týdne nechávala trh v klidu. Zlom přišel až s prvním zveřejněním statistik, nejprve od amerického institutu API, který naznačil růst zásob ropných produktů. K.O. cenám zasadila mezinárodní agentura IEA. Vyšší než očekávaný růst zásob dokázal ropu poslat o 4 % níže. A tak se v tuto chvíli obrací prosebné pohledy opět k ropnému kartelu OPEC, kterému se v květnu blíží konec dohody o omezení těžby.
  • Technická analýza: Cena ropy WTI bude konsolidovat. Nemá sílu na velký růst
    Včerejší růst zásob ropy trh nechal více méně v klidu, když na druhé straně došlo k poklesu ropných produktů. Kromě toho ropě v tomto týdnu významně pomohl saúdský ministr Falíha, který potvrdil odhodlání země přispět k odbourávání zásob ropy. Počínání Saúdské Arábie není zcela nezištné. Jednak chce jít příkladem pro nadcházející období, ve kterém se v rámci kartelu OPEC bude jednat o prodloužení smlouvy o útlumu těžby a zadruhé se stále více mluví o případném prodeji části státní ropné společnosti ARAMCO, ze které vyšší ceny ropy budou dělat atraktivní zboží.
  • Technická analýza: Cena ropy zůstává stabilní. Přinese změnu zasedání OPECu?
    I přes růst zásob ropy, který včera zveřejnila americká vládní agentura EIA, cena černého zlata zůstává relativně stabilní. Na jednu stranu za to může fakt, že trh byl díky americké agentuře API nastaven na růst podstatně vyšší. Negativní zprávy jsou v poslední době upozaděny kvůli blížícímu se listopadovému zasedání ropného kartelu OPEC, na kterém se bude jednat o dalším prodloužení útlumu těžby. Dá se očekávat, že OPEC bude chtít dohodu prodloužit i v kontextu posledních zpráv od mezinárodní energetické agentury IEA, která stále vidí velký převis produkce nad spotřebou i v začátcích roku 2018. Navíc růst cen z poslední doby agentura IEA připisuje spíš jednorázovým výpadkům spojeným se zeměmi Irák, Venezuela, Nigérie, USA apod.
  • Technická analýza - Cena WTI díky slabému dolaru dál roste
    USOil: Cena ropy WTI dál rostla v souladu s poklesem stavu zásob komodity v USA. Dle American Petroleum Institute (API) byl pokles 12,1 mil. barelů za minulý týden, oficiální data od vládní Energy Information Administration (EIA) v očekávaném přírůstku 600 tis. barelů nás čekají dnes v 17:00 CET. Průzkum agentury Bloomberg očekává 905 tis.
  • Technická analýza: Centrální bankéři dostali korunu do ofenzivy
    Centrální bankéři se přeci jen dočkali a po letos již pátém navýšení úrokových sazeb se koruně vůči euru podařilo dostat do ofenzivy. Pravdou je, že svou zásluhu na tom má i Donald Trump a jeho prohlášení o vznikající dohodě mezi Čínou a USA. Prezidentovo oznámení má pozitivní dopad na mezinárodní obchod, a tím pádem i na evropské měny. Koruna jen za poslední dva dny zpevnila o necelých 20 haléřů a další růst zastavila až horní hranice supportního pásma 25,75 - 25,77 EURCZK. Pokud rychlejší 50hodinový klouzavý průměr zeshora protne ten 100hodinový, má koruna slušně zaděláno na otočení stávajícího trendu.
  • Technická analýza ceny akcie DIS 19. 9. 2023
    Cena akcií společnosti Disney je pod tlakem. Navzdory dvoutýdenní pauze v poklesu vykazuje cena známky odmítnutí na 85 USD. Cena se odrazila zpět k modré trendové linii rezistence, která bývala supportem. Ve stejné době byla cena odmítnuta na červené linii klesající rezistence. Cena akcií DIS je náchylná k dalšímu poklesu, pokud zůstane pod červenou trendovou linií. Býci potřebují získat zpět úroveň 85–86 USD, aby měli opět kontrolu nad krátkodobým trendem.
  • Technická analýza ceny akcií AAPL na 13. září 2023
    Cena akcií AAPL včera zavřela na 176 USD. Po představení nového iPhonu ji považujeme z technického hlediska stále za zranitelnou. Na 189 USD vytvořila nižší maximum, a dokud se bude obchodovat pod touto úrovní, očekáváme větší pullback. Na 171,80 USD nacházíme krátkodobý horizontální support z nedávných minim. Cena je náchylná k pullbacku k Fibonacciho retracementu 38 %, nebo dokonce ještě níž ke 162 USD. Celý prosincový pohyb nahoru pravděpodobně skončil a nastal čas na korekční pullback. Proto používáme k určení klíčových úrovní supportu nástroj Fibonacciho retracement. Býci musí respektovat support zelené trendové linie a prolomit nad červenou. Do té doby je cena náchylná k dalšímu poklesu.
  • Technická analýza ceny akcií AMD na 1. září 2023
    Cena akcií AMD se obchoduje kolem 108,70 USD, předtím respektovala support zelené vzestupné trendové linie. Býci AMD dál respektují support zelené vzestupné trendové linie. Cena se drží nad zelenou trendovou linií a úrovní Fibonacciho retracementu 61,8 %. Dokud se nad nimi bude držet, zůstanou očekávání býčí. Aby medvědi znovu ovládli trend, potřebujeme průraz ceny pod support 101–102 USD.
  • Technická analýza ceny akcií APPLE
    Cena akcií APPLE vytváří od února, kdy formovala střednědobé minimum kolem úrovně 143–144 USD, vyšší maxima a vyšší minima. Od té doby se obchoduje uvnitř vzestupného kanálu. Cena akcií AAPLE se v posledních třech obchodních seancích obchoduje v těsné blízkosti horního Bollingerova pásma. Pullback ze 183 USD na 177 USD je opodstatněný. Na ceně 177 USD najdeme jak střední Bollingerovo pásmo, tak spodní hranici kanálu. Krátkodobý trend zůstane býčí, dokud se cena udrží nad 177 USD. Průraz pod 177 USD otevře cestu k většímu pullbacku s první cílovou oblastí 169–169,50 USD.
  • Technická analýza ceny akcií DISNEY na 1. září 2023
    Minulý týden jsme obchodníky upozornili, že cena akcií DISNEY proráží pod týdenní support. Průraz pod týdenní neckline support kolem 85 USD poskytl medvědí signál a cenová akce z tohoto týdne ho potvrzuje. Nová týdenní minima pro cenu akcií DIS. Cena už třetí týden v řadě zůstává pod tlakem. Cena akcií DISNEY je citlivá na pohyb k 78 USD a pak k 68 USD. Býci potřebují přinejmenším znovu dobýt cenovou úroveň 89,30 USD.
  • Technická analýza ceny akcií GOOG na 5. června 2023
    Cena akcií GOOG zůstává v býčím trendu a vytváří vyšší maxima a vyšší minima. V předchozích příspěvcích jsme po dubnové a květnové analýze zevrubně probírali potenciální cíle růstu. Krátkodobá cenová akce naznačuje, že se vytváří další býčí formace a cena akcií GOOG by mohla pokračovat v růstu minimálně ke 132 USD. Cena akcií GOOG vytvořila po býčím kanálu pattern vzestupného trojúhelníku. Jedná se o pokračovací pattern, a když cena při denním uzavření překoná 127 USD, dostaneme nový býčí signál s cílem minimálně na 132 USD. Obchodníci by neměli zapomínat kontrolovat RSI kvůli případnému varování před medvědí divergencí. Support je na úrovni 123 USD. Býci nechtějí, aby cena prorazila pod tuto úroveň.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader