Úterý 19. březen 2024 07:16
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Okénko finančního trhu 24.8.2018

24.08.2018 17:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle srpnového konjunkturálního průzkumu ČSÚ poklesla spotřebitelská důvěra o 1,5 na 7,8 b. a je tak nejnižší v tomto roce. Domácnosti se obávají růstu cen a zhoršení ekonomické situace. Paradoxně ale poklesl úmysl spořit. Důvěra podnikatelů však naopak vzrostla, zejména ve stavebnictví. Celkový index důvěry tak meziměsíčně mírně vzrostl a je tak poblíž maximům posledních let.

Podle druhého odhadu německá ekonomika v druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 2 % a mezičtvrtletně o 0,5 %. Jedná se tak o výrazné zrychlení oproti prvnímu čtvrtletí, které bylo zkresleno negativním počasím. Nicméně i to se dočkalo mírné revize směrem nahoru. Trhy zklamal slabší růst domácí spotřeby nebo investiční výdaje. Negativně také překvapil rychlejší růst importu, který výrazně překonal export. Aktuální vývoj je tak potvrzením, že německá ekonomika je stále v solidní kondici. Nicméně v dalších čtvrtletích však očekáváme zpomalování německé ekonomiky. Tým RBI pro tento rok počítá s průměrným růstem 2,2 % a v roce následujícím 1,6 %.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v červenci negativně překvapily trh, když meziměsíčně poklesly o 1,7 %. Trh očekával výrazně nižší pokles. Tak, jak tým RBI předpokládal, výrazný meziměsíční rozdíl v objednávkách letadel společnosti Boeing způsobil výraznější pokles, než trh očekával. Po očištění o segment dopravy se tak statistika dostává do mírně kladných čísel.

Koruna týden zakončuje na mírně slabších hodnotách, než kde v pondělí začala. Nicméně od začátku turecké krize před dvěma týdny se až na pár neúspěšných pokusů posílit obchoduje stabilně nad EUR/CZK 25,70. Na druhou stranu si polepšilo euro vůči dolaru a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,159.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Okénko finančního trhu 23.8.2019
    Italský premiér G. Conte v úterý podal demisi a následující dny rozhodnou, zda v Itálii dojde k předčasným volbám či nikoliv. Prezident S. Mattarella dal Hnutí pěti hvězd a Sociální demokratům čas do úterý, aby našli společnou řeč a utvořili novou vládu. Ta by ovšem neměla většinu v senátu a měla by proto potíže se prosadit. Problémy by nastaly hned na podzim, kdy musí Itálie předložit návrh rozpočtu Evropské komisi, která po Itálii chce, aby podnikla kroky na snížení dluhu. Pokud se strany nedohodnou ve stanoveném termínu, vyhlásí prezident předčasné volby. Ty by s ohledem na současné preference zřejmě vyhrála strana Liga, která doposud s Hnutím pěti hvězd tvořila vládu. Lídr Ligy M. Salvini prosazuje výrazný nárůst výdajů na podporu tamní ekonomiky. Dá se tedy očekávat, že pokud skutečně dojde k předčasným volbám, které by poslaly Santiniho do premiérského křesla, bude Itálie vést velmi vyhrocené jednání o rozpočtu s Evropskou komisí.
  • Okénko finančního trhu 24.10.2018
    Indikátor ekonomického sentimentu v říjnu mírně vzrostl na hodnotu 15,4 bodu. Důvěra podnikatelů si udržela zářijovou hodnotu 16,8 bodu, nedosahuje však hodnot z loňského roku. Spotřebitelská důvěra se oproti září zvýšila na 9,5 bodu. Navrací se tak k vyšším hodnotám z první poloviny roku. Pro podnikatele je i nadále největší překážkou nedostatek zaměstnanců a to jak v průmyslu, tak ve stavebnictví. V následujících šesti měsících podnikatelé očekávají zhoršení celkové ekonomické situace. Naopak spotřebitelé očekávají v následujícím roce její celkové zlepšení. Úmysl spořit či obavy z vyšších cen zůstávají neměnné.
  • Okénko finančního trhu 24.1.2019
    Rada ECB na dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla o zachování základní sazby na současné úrovni 0,0 %. Rada guvernérů zopakovala záměr držet sazby na této úrovni minimálně do léta 2019. Zároveň připouští možnost, že sazby zůstanou na současné úrovni i déle, bude-li to nezbytně nutné pro udržení inflace eurozóny blízko pod dvěma procenty. ECB bude i nadále reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů, které nakoupila v rámci programu kvantitativního uvolňování. M. Draghi, prezident Evropské centrální banky, dále uvedl, že přestože inflace již několik měsíců klesá, čemuž nepomáhá ani snižování cen energií na globálních trzích. Přesto očekává, že inflaci k růstu pomůže solidní tempo růstu mezd. Riziko pro ekonomiku eurozóny se zvýšilo. Jako největší riziko uvádí současnou situaci okolo Brexitu a další geopolitické faktory. Rada tyto rizikové faktory zváží v květnové nové prognóze. Zároveň je rada zůstává přesvědčena, že riziko recese je velmi nízké.
  • Okénko finančního trhu 2.4.2019
    Třetí odhad tuzemského hrubého domácího produktu ukázal, že česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku rostla meziročním tempem 2,6 %. Za celý rok 2018 jsme tak zaznamenali stále silný růst na úrovni 2,9 %. ČSÚ tak napodruhé snížila svůj odhad růstu ekonomiky za poslední část roku 2018. Jedná se tak o značné zpomalení oproti roku 2017, kdy se česká ekonomika těšila růstu 4,5 %. V té samé části roku klesla ziskovost firem a to jak v porovnání s předchozím čtvrtletím, tak v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Naopak příjem domácností stoupl, což je dáno svižným růstem mezd, přestože právě růst mezd v závěru loňského roku mírně zpomalil. Právě tlak na mzdový růst způsobený nedostatkem pracovní síly na trhu práce snižuje ziskovost firem a tento trend si ekonomika ponese i do tohoto roku. Naopak zahraniční obchod příjemně překvapil, když tuzemský export zaznamenal nejvyšší hodnotu v historii. Vzhledem ke zpomalení ekonomik hlavních obchodních partnerů se takto vysokých hodnot zřejmě znovu jen tak nedočkáme. Pro tento rok očekáváme růst tuzemské ekonomiky značně pomalejším tempem 2,4 %, v roce 2020 očekáváme další mírné zpomalení na hodnotu 2,2 %.
  • Okénko finančního trhu 24.4.2019
    Guvernér ČNB Jiří Rusnok se vyjádřil k možnému zvýšení základní úrokové sazby v tomto roce. V souladu s jeho předchozími vyjádřeními zhodnotil současnou pozici centrální banky jako na hraně mezi jedním mírným zvýšením o čtvrt procentního bodu a zachováním sazby stávající. Proti zvyšování hovoří nejistota ohledně zahraničního vývoje, avšak kupříkladu hrozba tvrdého brexitu byla alespoň pro následujících několik měsíců zažehnána. Naopak ve prospěch svědčí přetrvávající inflační tlaky způsobené především kvapným růstem mezd, což březnovou inflaci vyhnalo až na tři procenta, tedy na hranici tolerančního pásma ČNB.
  • Okénko finančního trhu 24.5.2018
    Spotřebitelská důvěra v květnu narostla na 11,3 bodů a dosáhla nového historického rekordu. Bezprecedentně nízká nezaměstnanost, svižný růst mezd a prozatím tlumený růst cen pohání optimismus českých domácností i ve výhledu pro příštích dvanáct měsíců. Snížily se zejména obavy spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti. Vypadá to tak, že si Češi na rekordně nízkou míru nezaměstnanosti (3,2 % MPSV) už zvykli a stává se pro ně novým normálem. A podle našich odhadů nezaměstnanost přes léto ještě trochu poklesne. Špatná zpráva je to ale pro firmy. Pro ty je nedostatek volných zaměstnanců na trhu hlavní bariérou k dalšímu růstu. Květnová důvěra podnikatelů poklesla o 1,6 b. na 15,6. Největší pokles důvěry v ekonomiku došlo v odvětví obchodu a průmyslu. Zejména průmyslníci mají nižší očekávání co do ekonomického vývoje a počítají i s nižším tempem růstu výrobní činnosti v příštích měsících. Souhrnný indikátor důvěry, který zahrnuje podnikatele i spotřebitele, se snížil na 14,7 bodů.
  • Okénko finančního trhu 24.5.2019
    Britská premiérka Theresa Mayová oznámila svou rezignaci. Termínem jejího odstoupení z funkce bude 7. červen a britští konzervativci tak mají dostatek času, aby ze svých řad vygenerovali jejího nástupce. Jako důvod pro své rozhodnutí Mayová označila neúspěšnou snahu o vyjednání podmínek brexitu, které by byly akceptovatelné pro britský parlament. Otázku odchodu Británie z EU, ke kterému mělo původně dojít již 29. března, tak bude muset dořešit nový předseda vlády. Lze očekávat, že kandidátů na tento post se přihlásí dostatek, největší šance jsou ovšem zatím přisuzovány bývalému ministru zahraničních věcí Borisi Johnsonovi.
  • Okénko finančního trhu 24.6.2019
    Tuzemský indikátor ekonomického sentimentu v červnu poklesl na hodnotu 95,2 bodů, přičemž se zhoršil především indikátor důvěry podnikatelů, spotřebitelům se nálada oproti minulému měsíci nezměnila. V průmyslu se snížilo hodnocení celkové poptávky a to především té zahraniční. Zpomalení velkých světových ekonomik má tak neblahý dopad na tuzemské výrobce. Zároveň průmyslníci zhoršili výhled, předpokládají zpomalení výrobní činnosti i omezení zaměstnanosti. Naopak ve službách si zatím starosti se zhoršující se ekonomickou situací nedělají. V prostředí téměř plné zaměstnanosti a rychle rostoucích mezd se službám i nadále daří a ohledně budoucnosti mají podnikatelé nadále vysoká očekávání. Spotřebitelé se navíc neobávají zhoršení jejich vlastní finanční situace a oproti minulému měsíci mají menší tendence spořit.
  • Okénko finančního trhu 24.7.2018
    Příští čtvrtek 2. srpna nás čeká měnověpolitické jednání ČNB a s ním i nová prognóza centrální banky. Jestřábi a holubice z Příkopů se tak probouzejí, aby trhu vykomunikovaly jejich předběžné pohledy na současný stav. Viceguvernér M. Hampl v rozhovoru sdělil, že červnové zvýšení sazeb bylo správným krokem a další zvýšení budou diskutována na každém zasedání. Podle jeho názoru klíčová úroková sazba (2týdenní repo) by se měla v blízké době zdvojnásobit na 2 %. Vnímá také dvě oblasti, kde se ekonomika silně přehřívá. První je trh práce a druhou je trh s nemovitostmi. Podle Hampla by spotřebitelská inflace byla nad třemi procenty, kdyby ceny nemovitostí byly lépe zachyceny ve spotřebitelském koši. Vyjádřil se také k úrokovému diferenciálu, jehož účinnost byla oslabena velkým nárůstem likvidity a regulatorními opatřeními. Proto koruna v posledních několika měsících se pohybuje na slabších hodnotách, než indikuje model ČNB.
  • Okénko finančního trhu 24.7.2019
    Podle konjukturálního průzkum Českého statistického úřadu zůstala důvěra v českou ekonomiku v červenci prakticky neměnná, když dosáhla 95,1 bodu, tedy jen o 0,1 bodu nižší než v předchozím měsíci. Kladně se na tomto výsledku přičinili spotřebitelé, jejichž důvěra vzrostla o 1,3 bodu na hodnotu 106,4. Oproti červnu se zlepšilo hlavně jejich hodnocení výhledu ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců. Naproti tomu důvěra mezi podnikateli poklesla o 0,3 bodu a dosáhla tak úrovně 92,8. Optimismus se zvýšil mezi obchodníky a naopak mírně se snížil ve stavebnictví.
  • Okénko finančního trhu 24.9.2018
    Spotřebitelská důvěra v září podle konjunkturálního průzkumu zaznamenala růst o 1,5 b., čímž dosáhla na 8,5 bodů. Obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace se téměř nezměnily. Obdobné hodnocení platí i pro obavy z vlastní finanční situace spotřebitelů, které také nezaznamenaly výraznou změnu. Navzdory tomuto vývoji, spotřebitelé vykazují větší úmysl spořit. Napomáhá tomu i fakt, že očekávají vyšší nárůst cen.
  • Okénko finančního trhu 25.10.2018
    Dnešní jednání Evropské centrální banky podle očekávání nepřineslo nic nového. Bankovní rada i nadále očekává, že kvantitativní uvolňování bude ukončeno v prosinci tohoto roku. Centrální banka zároveň nepochybuje o naplnění současné prognózy inflace, která bude poháněna hlavně domácími tlaky.
  • Okénko finančního trhu 25.1.2019
    Německé ifo v lednu pokleslo více, než trh očekával. Nejvýrazněji poklesla složka budoucích očekávání a to rovnou o necelé tři body na 94,2 b. Zároveň však vývoj tohoto ukazatele nenaznačuje propad ekonomiky, ale pouze zpomalení současného růstu. Posledně byly obdobné hodnoty k vidění v roce 2016. Dnešní výsledek však zapadá do kontextu zpráv z posledních týdnů. Bankovní rada ECB včera na svém jednání přehodnotila rizika pro ekonomiku eurozóny směrem dolů kvůli geopolitickým faktorům. Lednový ZEW index současné situace pokračoval v prudkém poklesu a je nejnižší od začátku roku 2015. A k tomu se přidává včerejší PMI ve výrobě, které poprvé od roku 2015 kleslo pod úroveň 50 b., což indikuje konec expanze. V případě Německé ekonomiky se nejvíce v průzkumu PMI objevují zprávy o prudkém poklesu zakázek zejména z Číny. To lze spojit s pokračujícím zpomalováním tamní ekonomiky a současnými obchodními válkami z USA, které si začínají vybírat svojí daň. K tomu se přidávají lokální problémy v automobilovém průmyslu, protesty ve Francii, které brzdí tamní ekonomiku, a nekonečná nejistota ohledně Brexitu.
  • Okénko finančního trhu 2.5.2019
    Bankovní rada ČNB dnes v souladu s většinovým názorem trhu zvýšila svou základní úrokovou sazbu na 2 %. Zároveň byla zvýšena i lombardní sazba z 2,75 % na 3 % a diskontní sazba z 0,75 % na 1 %. Koruna, která v očekávání zvýšení úrokových sazeb včera posílila skrz 25,60 za euro, na rozhodnutí bankovní rady reagovala vlažně. Podle našeho názoru a v souladu s naší prognózou postupného ochlazování ekonomiky a zpomalování inflace dnešní rozhodnutí Rady završilo aktuální cyklus zvyšování sazeb v Česku. ČNB se už může pomalu připravovat na „otočení kormidla“ směrem dolů, k nižším sazbám. Další krok ČNB bude dle naší prognózy v 1Q 2020 směřovat dolů, zpět blíže k úrokovým sazbám v eurozóně, kterým jsme, díky prudkému zrychlení domácí ekonomiky, přehřátému trhu práce a vyšší inflaci, utekli.
  • Okénko finančního trhu 25.2.2019
    Ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,0 %, v meziročním srovnání pak jejich dynamika zrychlila na 2,9 %. Největší měrou se na vyšším růstu podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 7,2 %, přitom ceny samotné elektřiny dokonce o 9,3 %. Svižný růst si udržely i ceny v odvětví kovů a kovodělných výrobků a ceny v oblasti těžby a dobývání. Svou dynamiku zvýšily i ceny potravinářských výrobků a tabáku. Naopak pokračoval pokles cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů a chemických látek. Ceny průmyslových výrobců v listopadu dosáhly svého vrcholu, když rostly nejrychleji od ledna 2012. V prosinci pak výrazně zpomalily, vlivem poklesu cen ropy na globálních trzích. Aktuální zrychlení odráží zejména vyšší ceny materiálů a energií. I v letošním roce bude ve směru rychlejšího růstu cen působit slabší úroveň kurzu koruny společně s přetrvávajícími vyššími cenami materiálových a energetických vstupů. V průměru by se tak měly ceny výrobců zvýšit zhruba stejně jako v loňském roce, tedy o 2,0 %.
  • Okénko finančního trhu 25.3.2019
    Podle dnes zveřejněného konjunkturálního průzkumu za měsíc březen se celková důvěra v ekonomiku snížila. Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu poklesl oproti únoru o 1,2 bodu. Přitom indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o 1,0 bodu, výraznější pokles o 1,8 bodu pak zaznamenala spotřebitelská důvěra. Vlivem očekávání ze zpomalování hospodářského růstu se zvyšují obavy spotřebitelů z nárůstu nezaměstnanosti a zhoršení jejich finanční situace. I přes březnový pokles se spotřebitelský indikátor stále drží na poměrně vysokých úrovních, což by spolu s rychlým růstem mezd mělo přispívat k pokračování dynamického růstu spotřeby domácností. Mezi podnikateli došlo k dalšímu poklesu indikátoru v průmyslu. Snížily se zejména očekávání ohledně budoucích výrobních činností. Průmyslové podniky zejména ve strojírenství již v současné době pociťují ochabující poptávku u našich hlavních obchodních partnerů. Naproti tomu si dále polepšil ukazatel ve stavebnictví, kdy podniky očekávají v nejbližším období pokračující nárůst výrobních činností.
  • Okénko finančního trhu 25.4.2019
    Je týden před zasedáním ČNB a začíná tedy mediální karanténa. Do dnešního dne využili jen čtyři členové bankovní rady možnosti vyjádřit své aktuální postoje ohledně dalšího měnověpolitického rozhodnutí. Jako první se slova ujal T. Holub, dřívější hlavní ekonom ČNB a nejnovější člen rady. Podle něj tuzemská ekonomika otvírá prostor pro jedno zvýšení sazeb v první polovině roku. Zároveň uvedl, že odsunutí brexitu na konec října dává radě větší jistotu ohledně zahraničního vývoje. Guvernér J. Rusnok nasadil opatrnější rétoriku. Podle něj jsme na tenké hraně mezi jedním a žádným zvýšením sazeb. Přestože inflační tlaky zůstávají stále znatelné a mluví ve prospěch dalšího zvýšení sazeb, vnímá guvernér na druhé straně zpomalování blízkých ekonomik, jako je Německo či celá eurozóna. Radní V. Benda však naopak inflaci nechce podcenit. Podle něj setrvalý růst mezd bude i nadále tlačit ceny nahoru i přesto, že tuzemská ekonomika začne vykazovat známky zpomalení. Klíčové prohlášení přišlo od viceguvernéra M. Mory, jednoho z nejvíce holubičích členů, který vyjádřil svou podporu zvýšení sazeb, pokud pro to bude hovořit nová prognóza ČNB, která bude zveřejněná na květnovém zasedání příští týden. Přesto projevil obavy ze zahraničního vývoje, který by podle něj na Českou republiku mohl dopadnout rychleji a tvrději, než model ČNB předpokládá.
  • Okénko finančního trhu 25.5.2018
    Zatímco Evropu trápí politické riziko, výnosy amerických státních dluhopisů nalezly svůj krátkodobý strop a v současnosti zažívají strmý pokles. Jen desetileté výnosy se ještě před týdnem šplhaly k 3,15 % a dnes se pohybují o více než 20 b.b. níže, což odpovídá hodnotám ze začátku května. Po úspěšném měsíci na akciových trzích a přetrvávající nervozitě z pokročilé fáze hospodářského cyklu se tak projevuje vybírání zisků a rebalancování portfolií směrem k dluhopisům. Ve světle posledních geopolitických událostí (Írán, Itálie, Španělsko, Argentina, Turecko) americká ekonomika opět vypadá jako lákavé útočiště na globálních trzích. Úrokový diferenciál opět zapracoval v americký prospěch a i solidní poptávka po státních dluhopisech indikuje pozitivní sentiment. Květnový výkon akciového indexu S&P 500 se blíží ke třem procentům a má tak ambici stát se nejlepším květnem od roku 2009.
  • Okénko finančního trhu 25.6.2018
    Červnová spotřebitelská důvěra v ČR klesla z rekordně vysoké hodnoty o 0,8 b. na 10,5 b. Nepatrný pokles plyne z obav ze zvýšení nezaměstnanosti, což je v současné situaci nereálné. Meziročně je důvěra o 6,7 b. vyšší. Podnikatelská důvěra naopak vzrostla o 1,4 b. na 17,0 b. tažená zejména průmyslem, jelikož firmy čekají pro následující čtvrtletí zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. I přes pokles spotřebitelské důvěry kompozitní index vzrostl.
  • Okénko finančního trhu 25.6.2019
    Zítra se koná měnověpolitické zasedání České národní banky, od kterého se nicméně nečeká změna úrokových sazeb ani jedním směrem. Ekonomické indikátory i vyjádření členů rady naznačují, že navzdory svižné inflaci se ČNB nebude chtít pouštět do zvyšování sazeb vzhledem ke globálním nejistotám a očekávanému zpomalení tuzemské ekonomiky. Trhy tak bude zajímat spíše celkové hodnocení situace z pohledu centrálních bankéřů, které by mohlo napovědět, zda v blízké době nezvažují obrat v trendu směrem ke snižování úroků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank