Čtvrtek 28. březen 2024 09:52
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Trhy se bojí, že Fed zpomalí. Ten ale nenaplňuje už ani jeden ze svých cílů

30.05.2013 07:58  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ben Bernanke minulý týden zřejmě záměrně zvýšil nejistotu na trzích s cílem omezit podstupování nadměrného investičního rizika. Přímé utažení monetární politiky Fedu je pravděpodobně stále vzdáleno několik let. Velká pozornost je ale věnována tomu, kdy poleví tempo kvantitativního uvolňování. Trhy se přitom zaměřují zejména na vývoj na trhu práce, ačkoliv svou roli budou hrát obě části dvojího mandátu Fedu. Bernanke poukázal na určité zlepšení zaměstnanosti, zmínil ale i to, že v ekonomice je stále mnoho nevyužitých zdrojů, což může poškodit i její potenciální růst. Nehovořil tedy jako někdo, kdy by chtěl v krátké době začít brzdit. 

Investoři by dnes mohli být překvapeni hlavně tím, že Fed opět pozorně sleduje vývoj inflace. Dluhopisový trh sice ukazuje, že se očekávaná inflace pohybuje kolem 2 %, Fed se ale vždy zabýval i tím, co by se dalo nazvat „počátečními deflačními tlaky“. Rizika, která by tyto tlaky přinesly, jsou totiž podle něj asymetrická. Pokud totiž ekonomika jednou spadne do deflace, je velmi těžké se z ní dostat. Bill Dudley z New York Fed se proto domnívá, že Fed musí postupovat dostatečně agresivně, jeho dřívější přístup ke QE ve stylu brzda – plyn byl podle něho chybný.

Jak reálné je nyní riziko přílišného poklesu inflace? Graf ukazuje vývoj jádrové inflace (modře), inflace celkové (červeně), inflace sledované podle metodologie Dallas Fed a inflační cíl Fedu ve výši 2 %.

inflafed

Ekonomové Fedu měli dlouho potíže s vysvětlením toho, proč inflace v prostředí velké produkční mezery zůstává relativně vysoko. Současný pokles je podle nich částečně vyvolán přechodnými faktory. Nikdo se nedomnívá, že pravděpodobnost deflace je vysoká. Hrdličky ale berou osmnáctiměsíční pokles PCE inflace vážně i přesto, že ještě nedošlo k posunu inflačních očekávání z 2 %. Jak řekl Dudley: „Deflační očekávání se mohou stát sebenaplňujícím se proroctvím.“ Je jasné, že se Fed při dalším postupu ohledně QE bude řídit daty. Ta ale budou vedle nezaměstnanosti zahrnovat i inflaci. Nyní je situace taková, že Fed nenaplňuje svůj mandát ani v jedné oblasti. To mu zkomplikuje a možná i oddálí rozhodování o tom, kdy ubrat plyn.

(Zdroj: Chris Cook, blog Gavyna Daviese)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy reagují na nové zprávy o ECB, eurodolar znovu roste, polepšila si také koruna
    Maloobchodní tržby v eurozóně vyšly podle očekávání a žádný rozruch na trzích nezpůsobily. To se ovšem n...
  • Trhy reagují negativně na vývoj v Itálii. Hrozí ekonomická krize
    „V případě, že politické strany v Itálii začnou realizovat své předvolební sliby, dojde ke zhoršení hospodářské situace ve třetí největší ekonomice eurozóny. Tato situace může vyvolat vážnou krizi v celé Evropské unii,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Trhy reagují pouze na zveřejnění statistický data.
    V pondělí, fondový trh USA uzavřel obchodní seanci s menším růstem hlavních indexů. Včera v USA nebyli publikovaný žád...
  • Trhy rostou, čínská data ale překvapila výrazným zhoršením
    Po zprávách z USA o tom, že americký prezident pozdrží platnost části nových cel až do poloviny prosince, jsme na trzích zaznamenali výrazné rally. To platilo hlavně o indexech v USA, kde NASDAQ vystoupal o 1,95 %, zatímco S&P500 rostl o 1,5 %. Asie už ale takovým růstem reagovat nedokázala, když čínské indexy rostou o přibližně 0,8 %. Výrazněji se dařilo snad jen japonskému indexu NIKKEI, který přidal více než procento. Slabší je pak situace na EM měnách, i když korekce zatím není nijak silná a téměř bez reakce na včerejší dění jsou americké výnosy, které si dál drží své velmi nízké úrovně. Připomeňme, že druhé kolo cel mělo být výrazně negativní pro americké spotřebitele, když mělo zahrnovat celou řadu elektronických produktů, jako mobilní telefony a osobní počítače. Trump se rozhodl pozdržet platnost cel až do doby po vánočních nákupech a vysílá tím signál, že si je vědom toho, že by další cla mohla ohrozit jeho šance na znovuzvolení do funkce.
  • Trhy rostou s tím, jak se zmírňují obavy bank
    Převzetí Credit Suisse švýcarskou UBS pomohlo akciovým trhům k úlevné rallye. Analytici Moody's Investors Services ve své zprávě napsali, že "navzdory případným výhodám pro franšízu Moody's také poznamenává, že transakce představuje pro UBSG významné finanční, kulturní a s franšízou související integrační problémy".
  • Trhy říkají, že úplná destrukce eurozóny nepřijde
    Investoři se možná domnívají, že ECB a vedení eurozóny nečiní moc pro to, aby za...
  • Trhy sa po uzavretí európskej seansy zotavujú
    Akciové a krypto trhy sa snažia zmierniť poklesy z prvej časti seansy a ukončenie obchodovania indexov zo starého kontinentu prinieslo odraz na amerických inštrumentoch. BTC je späť nad hladinou 32 000 $ a US100 sa šplhá nad hladinu 12 700 bodov. Náladu investorov dnes podporuje uvoľnenie sprísňovania monetárnej politiky v Číne a lepšie dáta spotrebiteľského sentimentu z USA. Trhy momentálne čakajú na stretnutie Powella a Bidena.
  • Trhy sa s Ballmerom rozlúčili dôstojne
    Záver minulotýždňového obchodovania sa niesol v znamení rastu. Prioritne sa pod postup podpísali akcie spo...
  • Trhy sázejí na Trumpa a akciová rally pokračuje. Dolar stále pod tlakem
    Donald Trump se údajně bude snažit dosáhnout dohody s Čínou během tohoto měsíce a už pověřil administrativu připravit příslušné návrhy. Americký prezident znovu zkouší oblíbenou metodu, kdy po tvrdých hrozbách dává protistraně prostor k ústupkům a dohodě. Dříve přitom udělal dohody i bez velkých ústupků, což šanci na úspěch zvyšuje. Trhy se k dohodě s Čínou hodně upnuly a dá se říci, že šlo o klíčový spouštěč obratu akcií vzhůru. Nadto čínský prezident Xi hovořil o další podpoře pro soukromé firmy.
  • Trhy sází, že Trump před volbami přijde s velkým „deal China“
    Před pár dny jsme viděli další zvyšování cel ze strany USA a o minutu později i z čínské strany. Přesto se dá říci, že akciový trh na tyto zprávy výrazněji nereagoval. Právě naopak, i s přihlédnutím k ostatním fundamentům trh pokračuje v růstu a například S & P 500 se obchoduje v blízkosti 2 960 USD, což není tak daleko od svého vrcholu z konce července (3 025 USD). Optimismus na trh dodala zpráva o obchodních vyjednavačích (Čína a USA), kteří se dohodli na další schůzi v říjnu. Další jednání by měli absolvovat ve Washingtonu.
  • Trhy se budou před zasedáním Fedu konsolidovat
    Světové akciové trhy zakončily týden po silném vlivu zpráv o ziscích podniků se smíšenou dynamikou. Z toho jasně vyplývá, že nedávné zvýšení úrokových sazeb vedlo ke zpomalení národních ekonomik a ve výsledku bylo příčinou opatrných kroků investorů ve věci nákupu akcií.
  • Trhy se dál pohybují do strany
    Prázdný makroekonomický kalendář udrží pozornost účastníků trhu na projevech členů Fedu, protože výsledek zasedání centrální banky z minulého týdne ponechal situaci ohledně reálných vyhlídek na zvýšení úrokových sazeb poměrně nejistou.
  • Trhy se dál soustředí hlavně na Trumpa, nízké objemy a pád rizikových přirážek akciím pomáhají růst
    Páteční seance zatím na finanční trhy příliš překvapivých fundamentů nepřinesla. Indexy tak plynule navazují na včerejší obchodování a pokračují v růstu, i když rostou na výrazně podprůměrných objemech které jsou jen v Evropě více než čtvrtinu pod dlouhodobým průměrem. V růstu jim přitom pomáhá hlavně postupné snižování rizikových přiráže, které se po nervózní polovině týdne začínají vracet znovu do normálu. Zisky jsou ale malé a v Evropě se pohybují kolem nižších desetin procenta.
  • Trhy se dnes mírně nadechly po včerejších otřesech
    Americké akciové burzy zahájily obchodování růstem. Průmyslový Dow Jones roste o 0,2 %, S&P 500 přidává 0,4 % a technologický Nasdaq si připisuje zisk ve výši 0,8 %. Nejlépe se daří sektoru utilit (+1,1 %), naopak nejhůře jsou na tom zpracovatelé komodit (-0,5 %).
  • Trhy se konsoliduji na dosažených úrovních.
    Ve čtvrtek, indexy USA uzavřeli obchodní seanci na pozitivní notě, a uzavřeli den s mírným nárůstem. V návaznosti na v...
  • Trhy se konsolidují, napětí kvůli viru však trvá a nejistota je velká
    Velká nejistota o dopadech koronaviru trvá, na tom se příliš nic nemění. Odhady materiálních škod či trvání celého problému se dívají spíše do minulosti na podobné případy a zůstávají v podstatě na úrovni spekulací. Pohled často míří na začátek milénia a nákazu SARS, jenže podmínky samozřejmě nejsou stejné. Čínská vláda sice může pevnou rukou opět provádět mimořádná opatření, ale prostor pro fiskální pomoc je přece jen menší, a navíc dopady na ekonomiku umocní rozpoutání nákazy během spotřebitelsky významného období.
  • Trhy se konsolidují. Na programu summit EU o brexitu a americká data
    Čtvrteční obchodování na hlavních trzích můžeme nejlépe nazvat konsolidací. Pohyby hlavních akciových indexů i dluhopisových výnosů jsou malé a smíšené - neshodují se na směru. Eurodolar dopoledne mírně roste na úrovně kolem 1,1090, zatímco britská libra naopak ztrácí.
  • Trhy se konsolidují, Německo absentuje. Riziko útoku na Evropu a data drží náladu dole
    Po slabých datech z americké ekonomiky začaly trhy výrazně víc sázet na silnější pomoc Fedu. Odsud zatím dostáváme jen opatrné signály, ale i tak by to podle nás s dalším uvolněním politiky mělo vyjít. Pro Charlese Evanse je velkou obavou inflační výhled. Sice hovoří o příznivém výhledu pro ekonomiku, ale také o velké nejistotě. Ta z větší části stojí i za slabým průmyslem. Do říjnového zasedání půjde Evans podle svých slov s otevřeným postojem.
  • Trhy se konsoliduji po zasedání Evropské Centrální Banky.
    V pátek, největší světové obchodní platformy uzavřeli obchodní seanci mírným růstem. Podle výsledku obchodní seanci in...
  • Trhy se konsoliduji po zasedání Evropské Centrální Banky.
    V pátek, největší světové obchodní platformy uzavřeli obchodní seanci mírným růstem. Podle výsledku obchodní seanci in...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader