Úterý 19. březen 2024 06:49
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

IPO Nio: čínský výrobce elektrovozů vstupuje na NYSE

17.08.2018 10:52  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zatímco společnost Tesla možná přejde do privátní sféry, čínský rival Nio se chystá na burze v New Yorku získat v rámci IPO 1,8 mld dolarů.

IPO Nio - IPO 2018

Co je Nio

Nio je čínská společnost, která navrhuje a vyvíjí inteligentní, vysoce výkonné elektrovozy. Byla založená roku 2014, původně jako NextCar. U jejího zrodu stál podnikatel Bin Li, který založil online platformu Bitauto.

Společnost věří, že automobilový průmysl je na vrcholu hluboké změny a že její „automobily budoucnosti“ kompletně promění způsob, jakým lidé tyto produkty používají. Firma se zaměřuje na využití a implementaci nejmodernějších high-end technologií tak, aby měl člověk co nejpozitivnější zkušenost, pokud jde o vlastnictví auta.

Nio je globálním start-upem, který operuje na třech kontinentech z Londýna, Mnichova, Shanghaie a San Jose. Je zaštiťována čínskými firmami jako je Baidu nebo Tencent a prozatím vyvinula několik typů vozidel.

Jedním z nich je sportovní elektrovůz EP9, který minulý rok překonal rychlostní rekord. Druhým je typ ES8, který je spíše typu sedan a je určený pro širokou veřejnost. Jeho cena se aktuálně pohybuje kolem 65 000 dolarů. Ačkoliv prodej tohoto modelu začal v červnu 2018, již je rezervováno více než 17 000 vozů. Zároveň vyvíjí nový typ samořídícího vozu EVE, který má spojovat eleganci, komfort a umělou inteligenci. Vyplývá to z dokumentů pro IPO, které firma předložila minulé pondělí.

Jak si Nio vede finančně

Společnost oznámila příjmy ve výši 6,9 milionů dolarů ke konci června s celkovou ztrátou 502 milionů dolarů za rok 2018. V loňském roce společnost Nio v roce 2017 ztratila 759 milionů dolarů, což nezahrnovalo žádné příjmy a téměř 400 milionů dolarů vynaložených na výzkum a vývoj.

Mezi hlavní investory aktuálně patří velké technologické IT společnosti jako je Biadu nebo Tencent, ale i výrobce osobních počítačů Lenovo nebo americká společnost Sequoian Capital, která se zaměřuje zajímavé start-upy.

Čtěte také

  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchodovat na burze NASDAQ
  • IPO Xiaomi: Dosáhne čínský Apple ocenění nad $100 miliard?
  • 11 společností, které se chystají na IPO v roce 2018

Konkurence pro Nio

Hlavním konkurentem je samozřejmě firma Tesla, jejíž CEO aktuálně řeší stažení akcií z trhu a zprivatizování firmy. Přestože Nio operuje ve stejném tržním segmentu jeho přístup se od amerického rivala liší.

Společnost provozuje jakési „klubové domy“, kde elektromobily prodává novým zákazníkům a těm starým nabízí prostor k setkávání a sdílení informací. Zároveň se Nio na rozdíl od Tesly cenově zaměřuje spíše na střední třídu.

Firma taky vyvinula vlastní způsob, jak zvládnout nabíjení baterií bez toho, aby byl uživatel tak závislý na specifické nabíjecí síti a většina čínských majitelů bude vozy nabíjet pohodlně doma. Elektromobily Nio samozřejmě podporují výměnu baterií a na vyhrazených stanicích je možné využít „roamingové“ dobíjení. Takové služby mají být součásti předplatitelných kupónů (podobně jako kredit u mobilního telefonu). Firma s tím počítá jako s dalším zdrojem svých příjmů.

Nio aktuálně cílí především na čínský trh, ale v dokumentech k IPO zmiňuje i plány pro růst na další světové trhy. Podobně jako celý čínský průmysl, prochází i Nio v mohutným rozvojem a musí zvládnout řadu úkolů a zkoušek.

Čína ale představuje největší automobilový trh na světě a ve snaze snížit znečištění a omezit spotřebu ropy jasně signalizuje posun k vozidlům poháněným elektro bateriemi. V tomto směru má tedy Nio poměrně dobré vyhlídky.

IPO Nio

Firma Nio plánuje v IPO získat 1,8 miliard dolarů a listována by měla na neyworské burze NYSE. Akcie se budou obchodovat pod tickerem NIO. Přesné datum zatím není známo.

Přípravu IPO je veden největšími bankovními domy a podílí se na něm Morgan Stanley, Goldman, JP Morgan Chase, Bank of America, Deutsche Bank, i Citigroup. Získané finance firma plánuje investovat do dalšího rozvoje a výroby nových modelů.

Prohlédněte si, jaké další IPO můžete očekávat v roce 2018.

Zaujala vás možnost investovat do IPO Nio?

S LYNX získáváte přístup také na obchodování IPO. Jakmile bude IPO Nio uvedeno, bude akcie možné ihned obchodovat. Sledujte web či Twitter společnosti LYNX pro aktuální informace.

Objevte více o investování s LYNX
akcie | investice do akcií | obchodování s akciemi | akcie online | LYNX Broker Czech Republic

The post IPO Nio: čínský výrobce elektrovozů vstupuje na NYSE appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • I po lepších datech z australského trhu práce se drží AUD/USD pod rezistencí 0,7750
    U měnového páru AUD/USD vidíme střednědobou rezistenci na úrovni 0,7750, kde se potkávají dvě trendové linie (modrá a zelená). Jde o poměrně významnou a silnou rezistenci, kterou AUD nezdolal ani dnes ráno po lepších výsledcích trhu práce, což podporuje očekávání, že RBA nebude muset tak brzy zvýšit úrokové sazby. Nicméně ani tyto zprávy nedodaly AUD dostatek sil k tomu, aby se dostal nad hodnotu 0,7750.
  • IPO Loma Negra Compania Industrial Argentina S.A.
    IPO Loma Negra Compania Industrial Argentina S.A. (LOMA) 31(10(2017 NYSE   Loma Negra Cia Industrial Argentina SA...
  • IPO Luckin Coffee – ztratí Starbucks své prvenství na čínském trhu?
    IPO Luckin Coffee proběhlo 17.5. Na jaké ceně se akcie Luckin Coffee začaly obchodovat? A jaký můžeme očekáva...
  • IPO Luckin Coffee – ztratí Starbucks své prvenství na čínském trhu?
    Společnost Luckin Coffe se připravuje na své IPO, které by mělo proběhnout v následujících měsících. Luckin Coffee již zveřejnila všechny podstatné informace o chystaném IPO. V následujícím článku se dozvíte vše potřebné, co potřebujete vědět o IPO Luckin Coffee.
  • IPO Lyft – akcie Lyft (LYFT) se obchodují na NASDAQ
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Od dnešního dne můžete obchodovat akcie Lyft. Firma v rámci IPO plánuje získat kolem 24 miliard USD. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Lyft tak tedy vyhrála závod s konkurentem o to, čí akcie se na burze začnou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Lyft – akcie Lyft (LYFT) se začínají obchodovat na NASDAQ
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Od dnešního dne můžete obchodovat akcie Lyft. Firma v rámci IPO plánuje získat kolem 24 miliard USD. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Lyft tak tedy vyhrála závod s konkurentem o to, čí akcie se na burze začnou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Lyft: konkurent Uberu cílí na $15 miliard
    Alternativní taxislužba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. IPO Lyft je naplánováno na počátku roku 2019 a firma v něm plánuje získat kolem 15 miliard dolarů. Ve stejný týden vyplnila dokumentaci i konkurenční firma Uber. Obě společnosti tak nyní soupeří o to, čí akcie se na burze budou obchodovat jako první.
  • IPO Lyft: Největší konkurent Uberu cílí na $15 miliard
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Podle posledních zpráv by IPO Lyft mělo proběhnout v první polovině dubna 2019. Firma v něm plánuje získat kolem $15 miliard. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Obě společnosti tak nyní soupeří o to, čí akcie se na burze budou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Lyft: Největší konkurent Uberu cílí na $20 miliard
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Podle posledních zpráv by IPO Lyft mělo proběhnout již v tomto týdnu. Firma v něm plánuje získat kolem $20 miliard. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Obě společnosti tak nyní soupeří o to, čí akcie se na burze budou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Nio: čínský výrobce elektrovozů vstupuje na NYSE
    Zatímco společnost Tesla možná přejde do privátní sféry, čínský rival Nio se chystá na burze v New Yorku získ...
  • IPO Palantir: dodavatel datové analýzy vlády Spojených států
    Týden poté, co Palantir v tichosti podal plány na navýšení kapitálu o 1 miliardu dolarů, veřejně oznámil, že se rozhodl odstartovat veřejné kotování u Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických (SEC).
  • IPO Pinterest – akcie Pinterest (PINS) se začínají obchodovat na NYSE
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o IPO. Společnost původně cílila na částku 12 miliard USD, tu nakonec překonala o 1,4 miliardy USD.
  • IPO Pinterest – dosáhne ocenění $12 miliard?
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o ...
  • IPO Pinterest se chystá na burzu. Dosáhne ocenění $12 miliard?
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o IPO. Společnost cílí na částku 12 miliard USD. Přesné datum ani burzu, na které by měl být Pinterest zapsán, zatím neznáme.
  • IPO Pinterest se chystá na burzu. Dosáhne ocenění $12 miliard?
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o ...
  • IPO PIRELLI
    Společnost Pirelli umístí 30 až 40 procent svých akcií v počáteční veřejné nabídce, od které se očekává, že bude uzavřena na počátku října (4. 10. 2017), tj. vydá až 350 milionů akcií v cenovém rozpětí 6,30 až 8,30 eur, což představuje hodnotu firmy mezi 6,3 až 8,3 miliardy eur.
  • IPO Pirelli – zhodnocení prvního týdne
    Společnost Pirelli a po několika letech, kdy odešla díky odkupu majoritního podílu jejich akcií z milánské burzy, se opět vrátila a počáteční cena při veřejném obchodování IPO byla 6,39 EUR za akcii.
  • IPO Porsche - Vše, co potřebujete vědět před uvedením na trh ⚡
    Porsche AG - slavný výrobce ikonického modelu 911 - vstupuje na burzu. Očekává se, že plánované IPO proběhne již 29. září. Co víme o IPO? Může to být atraktivní investice?
  • IPO Robinhood: Americký broker nabídne až 55 mil. akcií za cenu 38-42 USD.
    Americká brokerská společnost Robinhood se chystá vstoupit na burzu. Dle dostupných informací by k první veřejné nabídce akcií (IPO) mělo dojít ještě během tohoto měsíce. Robinhood akcie se budou obchodovat pod symbolem HOOD na burze Nasdaq. Cena bude stanovena v rozmezí 38 až 42 USD.
  • IPO ROKU Inc
    Firma ROKU Inc., která vyrábí různá multimediální zařízení a inteligentní televizory, před několika dny zveřejnila datum svého IPO; toto oznámení potvrdila komise pro cenné papíry a burza. ROKU chce získat 100 milionů dolarů ze svého IPO, které se bude obchodovat na Newyorské burze (NYSE) se symbolem “ROKU?.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader