Čtvrtek 28. březen 2024 16:42
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní komentář: Dolar znovu silnější, dnes výsledky z amerického trhu práce

03.08.2018 07:38  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera akciové indexy začaly znovu ztrácet, ale během americké obchodní seance se situace postupně zklidnila. Trhy jsou nervózní hlavně z politických rizik a klíčovým rizikem zůstává i nadále případné další kolo obchodní války, kterou by mohly už tento měsíc eskalovat Spojené státy uvalením dalších celních opatření. Navzdory těmto rizikům ale úroveň rizikových přirážek zůstává zatím pod kontrolou a výrazněji neroste, což indexům pomáhá držet si své zvýšené ocenění. Na FX včera zaujala hlavně situace na libře, která nedokázala nic vytěžit z jestřábího zasedání Bank of England a na páru s dolarem začala znovu ztrácet. Dnes jsme zvědaví hlavně na data z USA, v čele s tradičně důležitými statistikami z pracovního trhu.

Dnešní fundamenty:

  • 09:15 Španělský PMI pro sektor služeb (malý dopad)
  • 09:45 Italský PMI pro sektor služeb (malý dopad)
  • 10:30 Britský PMI pro sektor služeb (střední dopad)
  • 14:30 Kanadská obchodní bilance (malý dopad)
  • 14:30 Americké statistiky z pracovního trhu (střední dopad)
  • 16:00 Americký ISM pro sektor služeb (střední dopad)
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Dolar umazal ztráty z minulého týdne, pomohly rostoucí výnosy
    Včerejší seance na akciové trhy žádné větší změny nepřinesla. Díky růstu amerických výnosů jsme se však dočkali zpevnění na americkém dolaru, který tak definitivně zlikvidoval ztráty, které nabral po zasedání Fedu z minulé středy. Silnější dolar a vyšší výnosy se pak negativně projevily hlavně na ocenění drahých kovů, které se dostaly pod značný prodejní tlak.
  • Ranní komentář: Dolaru se zatím daří, v novém týdnu čekáme hlavně na zasedání centrálních bank včetně Fedu
    Máme za sebou trochu nervózní týden, díky němuž se americké indexy dostaly znovu pod prodejní tlak. Ztráty však byly relativně mírné a na svědomí je měly hlavně politická témata. Ta budou na trzích rezonovat také v tomto týdnu, i když se tentokrát dočkáme i několika velmi zajímavých tradičních fundamentů z ekonomického kalendáře. Důležité přitom bude hlavně zasedání centrálních bank, když se bude o sazbách rozhodovat v USA, Británii a na Novém Zélandu. Dnešek je ale bez důležitých fundamentů a tak by měl nový týden začít spíše opatrně.
  • Ranní komentář: Dolar už proti euru kompletně vymazal ztráty z minulého týdne, dnes evropské CPI
    Včera akciové indexy zakončily seanci v zelených čísel napříč všemi regiony, když reagovaly pozitivně hlavně na zprávy z Číny, která prozatím nehodlá reagovat na poslední americká cla a hodlá se zaměřit na další jednání s USA. Pozitivní sentiment pak následně dostal pod tlak bezpečné přístavy (drahé kovy, JPY, bondy), i když v jejich případě byla korekce relativně mírná. Na FX se pak dařilo hlavně USD na páru s EUR, kterému pomohly výsledky HDP, zatímco euro zůstalo pod tlakem díky očekávanému uvolnění měnové politiky ze strany ECB. Nic na jeho oslabování přitom nezměnily ani komentáře Klaase Knota (Nizozemská CB), který se přidal k šéfovi Bundesbanky Weidmannovi a varoval před zbytečně agresivním uvolňováním měnové politiky.
  • Ranní komentář: Dolar včerejší zisky zatím drží, dnes zasedá Bank of England
    Americká centrální banka včera podle očekávání snížila sazby o 25 bazických bodů, zatímco mírně překvapila snížením sazeb na přebytečné rezervy, které klesly o 30 bazických bodů. Trh ale mnohem více zajímal výhled pro sazby do budoucna, který byl poněkud jestřábí, když ve svém Dot Chartu Fed naznačil, že zatím s jejich dalším snižováním většina členů FOMC nepočítá. Sedm členů FOMC ale nižší sazby během letošního roku očekává, takže o tom, zda skutečně klesnou nebo ne budou rozhodovat nadcházející týdny, které přinesou nové makro a také informace o tom, jak se dál vyvíjí situace okolo americko-čínské obchodní války.
  • Ranní komentář: Dolar vůči euru nejsilnější od července 2020, krypto pod tlakem
    Začátek týdne na akciové trhy žádné větší změny nepřinesl a indexy si své pozice podržely. Zajímavá situace ale panovala na FX, kde americký dolar dokázal výrazně zpevnit na páru s eurem a dostal se až na nejsilnější úrovně od července minulého roku. Dolaru pomohl růst dluhopisových výnosů, který se u desetiletých splatností vrací na 1.6 % Vidina přísnější měnové politiky v USA a stabilně uvolněné měnové politiky v eurozóně je zdá se hlavním motorem aktuálního vývoje na EURUSD.
  • Ranní komentář: Dolar vůči euru zatím stále tahá za kratší konec, dnes výsledky NFP
    Včerejší seance přinesla další velmi dobré výsledky z amerického výrobního sektoru, který si v březnu po útlumu ze zač...
  • Ranní komentář: Dolar výrazně oslabuje, trh IPO stále chladný
    Konec týdne byl zakončen mírně pozitivně. Všechny hlavní americké indexy vzrostly o několik desetin procenta, ale nepřišla žádná významná zpráva, která by podpořila býky nebo medvědy. O víkendu se v Indii sešli představitelé zemí G-20, aby diskutovali o mezinárodní politice a směřování světové ekonomiky. Trh IPO je stále chladný, což je patrné zejména u společnosti Instacart, která revidovala své ocenění na přibližně 10 miliard USD, což je méně než 40 miliard USD před dvěma lety. Dolar dnes po rekordním týdnu začíná korigovat.
  • Ranní komentář: Dolar zatím drží pozice na většině měnových párů, dnes kanadský CPI
    Včerejší seance na finanční trhy přinesla zklidnění, a to hlavně kvůli zprávám o tom, že se Čína chystá ještě do konce měsíce zahájit jednání se Spojenými státy, které by (trh alespoň doufá) mohlo vést k normalizaci vzájemných obchodních vztahů a zmírnění obav z obchodní války. Akciové indexy tak dokázaly růst, i když hranice mezi klidem a opětovnými výprodeji zůstává, kvůli řadě politických rizik, i nadále velmi tenká. Dnes čekáme z makra na trzích hlavně na výsledky kanadské inflace, avšak celkový tón bude na finančních trzích dál udávat téma americko-čínských vztahů a situace na turecké liře, jejíž další výprodej může akciové indexy v Evropě i v USA dostat opět do červených čísel.
  • Ranní komentář: Dolar zatím stabilní v okolí 1,23 EURUSD, dnes projev Jerome Powella
    Včerejší seance přinesla další pád volatiltiy a snížení rizikových přirážek, které se podepsalo na růstu cen akcií v Evropě a hlavně v USA. Fundamentů včera bylo zveřejněno jen minimum a za pozornost snad stál jen projev Maria Draghiho v Evropském parlamentu, který naznačil, že růst inflace může být, díky přebytečným volným kapacitám v Evropě, o něco pomalejší, než se banka původně domnívala. Dopad na EUR byl ale malý a evropská měna na páru s dolarem zůstává stabilní. Dnes do dění na trzích (a hlavně na USD) zasáhne nový šéf Fedu Powell, který promluví před americkými zákonodárci.
  • Ranní komentář: Dolar zlikvidoval ztráty z konce minulého týdne, dnes americké HDP
    Včerejší seance přinesla na akciové trhy další korekci, která byla tentokrát silnější v Evropě než v USA. Nálada na trzích je tedy stále negativní, přičemž důvody nervozity jsou stále stejné. Strach z obchodní války a jejího dopadu na světovou ekonomiku je dominantním tématem celého týdne a nic na tom pravděpodobně nezmění ani dnešní seance. Ta přinese kvůli svátku ve Francii a Německu spíše nižší objemy a minimum důležitých dat z Evropy. Co se amerického makra týká, za pozornost budou stát hlavně výsledky HDP, i když ani ty pravděpodobně výraznější změnu názoru na aktuální ekonomickou situaci nepřinesou.
  • Ranní komentář: Dolar znovu silnější na většině měnových párů, akcie zatím stabilní
    Závěr minulého týdne přinesl několik slabších PMI z Evropy a velmi dobrá čísla z USA, kde byly zveřejněny výsledky prodejů domů, které potvrdily silnou kondici amerického trhu s bydlením. Dolar tak koncem týdne dokázal zpevňovat vůči euru a dalším měnám a své pozice si drží také v průběhu dnešní seance. Co se dění na akciovém trhu týká, máme za sebou klidný týden, během kterého obchodování probíhalo na nízkých objemech, což pomohlo většině indexů konsolidovat své dosavadní pozice. Stabilní zůstává také cena drahých kovů, zatímco ropa je mírně pod tlakem. Dění na ropě dnes mohou ovlivňovat zprávy z jihovýchodního pobřeží Spojených států, na které udeřily zároveň dvě silné bouře, které vedou k omezování tamní ropné produkce.
  • Ranní komentář: Dolar znovu silnější na většině měnových párů, dnes výsledky amerického HDP
    Včerejší zasedání ECB sice nepřineslo žádné pro euro negativní informace, když se banka rozhodla pokračovat v dříve nastaveném směru, euro se ale v odpoledních hodinách i tak dostalo pod prodejní tlak a propadlo se pod 1,14 EURUSD. Nebylo ale rozhodně samo a značné ztráty na páru s dolarem utrpěly i další měny. Na akciových trzích jsme byli tentokrát svědky stabilizace, která ale podle všeho nebude mít dlouhého trvání. Dnes ráno totiž futures na americké indexy začínají znovu klesat. Nervozita z trhů tak rozhodně nemizí a na zvýšenou volatilitu a růst averze k riziku by si obchodníci měli dát pozor také během páteční seance.
  • Ranní komentář: Dolar znovu silnější na většině měnových párů, dnes výsledky PMI
    Akciové indexy včera rostly a částečně korigovaly ztráty za začátku tohoto týdne. Z fundamentů zaujaly hlavně komentáře šéfa americké centrální banky, který se vyslovil pro další podporu ze strany amerického kongresu, když uvedl, že má americká ekonomika před sebou stále ještě dlouhou cestu, co se zotavení z pandemie týká. Za pozornost ale včera stál také projev člena FOMC Evanse, podle kterého nová politika Fedu neznamená, že Fed nemůže zvýšit sazby ještě před tím, než inflace dosáhne v průměru 2 %. To částečně pomohlo americkému dolaru, který včera pokračoval v růstu na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Dolar znovu silnější na většině párů, dnes britský maloobchod
    Včerejší seance další snížení rizikových přirážek nepřinesla, ale ty naštěstí pro obchodníky na akciovém trhu tentokrát ani nerostly. Akcie si tak své pozice spíše držely a obchodníci vyčkávali na nové impulsy, kterých se zatím nedostává. Ze zajímavých fundamentů včera zaujal hlavně zápis ze zasedání Fedu, ze kterého vyplynulo, že členové FOMC debatovali možnost budoucího zvýšení sazeb až do jejich restriktivního teritoria, což dostalo 10 leté výnosy zpět na 3,2 %. Dnes pozor jen na britské maloobchodní tržby a na summit v Bruselu, kde se druhým dnem řeší vystoupení Británie z EU.
  • Ranní komentář: Dolar znovu slabší na většině měnových párů, brent zpět nad 40 USD
    Pozitivní sentiment na finančních trzích zatím nepolevuje. I včera si akcie v Evropě i v USA připsaly solidní zisky, když opět těžily hlavně z optimismu ohledně postupného otevírání světové ekonomiky. Sentimentu nijak neuškodily stále intenzivnější demonstrace v USA, ani skutečnost, že už šestým dnem v řadě rostl počet celosvětově nakažených osob koronavirem o více než 100 tis.
  • Ranní komentář: Dolar zpět pod 1,13 EURUSD, dnes americké maloobchodní prodeje
    Akciové indexy se včera opět dokázaly dostat do zelených čísel a mírně růst, když díky nízké úrovni rizikových přirážek bez větších problémů navázaly na zisky, které si připsaly během úterní obchodní seance. K pozitivnímu sentimentu dál pomáhá hlavně téma americko-čínských obchodních vztahů a ochota obou stran dál jednat o dosažení obchodní dohody. Tu včera signalizoval například americký prezident, který připustil, že by deadline pro uzavření dohody mohl být prodloužen o další dva měsíce. Z makra jsme se včera dočkali hlavně výsledků CPI z Británie a z USA, jejichž dopad na FX byl ale omezený. Dolar včera dokázal bez větších problémů zlikvidovat své úterní ztráty a na páru s eurem se vrací na důležitý support pod 1,13 EURUSD.
  • Ranní komentář: Dolar zpevnil pod 1,13 EURUSD, dnes projev šéfa Fedu Powella
    Úterní obchodování na finanční trhy volatilitu nepřineslo a akcie i většina měn si tak svou cenu dokázala podržet. Mírného růstu se dočkal na FX opět hlavně americký dolar, který se na páru s eurem dostal zpět pod hranici 1 dolaru a 13 centů. Pod tlakem naopak zůstává JPY, který doplácí na postupné snižování averze k riziku a pozvolný růst světových akcií. Dnešek přinese zajímavé makro hlavně z USA, ale trh bude zvědav hlavně na večerní projev šéfa Fedu Powella a na to, co řekne k aktuální ekonomické situaci a k výhledu pro růst sazeb v USA.
  • Ranní komentář: Dolar ztrácí na většině měnových párů. Výnosy zatím stabilní kolem 1.6 %
    Akciové indexy včera mírně korigovaly své dřívější zisky, i když ztráty tentokrát nebyly nijak velké. Americký S&P 500 odepsal 0.53 %, zatímco Nasdaq klesl o 0.98 %. Stabilní je pak situace na trhu s dluhopisy, kde americké desetileté výnosy zůstávají na úrovni 1.60 %. O to zajímavější je pak situace na FX, kde bez zjevného fundamentu začal výrazně ztrácet americký dolar. Ten se vůči euru dostal až na úroveň 1.20 EURUSD, zatímco na páru s librou klesl až na 1.40 GBPUSD. Korekcí si pak prochází také krypto, které včera odpoledne začalo opět oslabovat.
  • Ranní komentář: Dow Jones poprvé nad 30 tis. USD, risk-on sentiment drží pod tlakem drahé kovy
    Pozitivní sentiment na trzích nepolevuje. Akcie včera opět rostly v Evropě i v USA, přičemž byl růst zároveň doprovázen vysokou aktivitou a výrazně nadprůměrnými objemy. Sentimentu pomáhá i nadále hlavně kombinace extrémně uvolněné měnové politiky a vidina vakcíny, která by mohla příští rok výrazně pomoci s řešením koronavirové pandemie.
  • Ranní komentář: Draghi stlačil výnosy na ještě nižší úrovně, Trump a Xi se potkají v Japonsku
    Včera jsme se dočkali důležitého projevu Maria Draghiho, který naznačil, že se ECB otevře prostor k dalšímu uvolnění měnové politiky v případě, že inflace začne klesat a ekonomika bude zpomalovat. To výrazně pomohlo nejen evropským dluhopisům, ale i akciím, zatímco se pod tlak dostala evropská měna. Celkový optimismus na trzích pak ještě přiživil americký prezident, který oznámil, že se po produktivním telefonátu s čínským prezidentem dohodl na tom, že se oba potkají na summitu G20 v Japonsku a že jednání mezi oběma zeměmi začnou znovu. Trhy tak za sebou mají velmi úspěšnou seanci a bude zajímavé sledovat, jak se do aktuálního optimismu promítne dnešní, potenciálně velmi důležité, zasedání americké centrální banky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova