Pátek 19. duben 2024 13:03
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost
reklama
FTMO férovost

Inflační tlaky se blíží plíživými kroky

20.03.2018 11:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V dnešním globalizovaném světě může růst mezd v jedné části světa rychle ohrozit vyššími náklady podniky i jinde. Analytici Fidelity International si v nejnovějším výzkumu všímají tlaku na náklady a mzdy, který vzroste v následujících dvanácti měsících. Neočekávají však, že společnosti zareagují dramatickým růstem cen, částečně díky zdravým rezervám v maržích.

Většina společností vypadá, že se bude chovat zdrženlivě, když ale přijde na zvyšování cen, stále více společností bude zřejmě přesunovat rostoucí vstupní náklady na své klienty. To platí u většiny odvětví, zejména však v oblasti spotřebního zboží, energie a materiálů. Společnosti zabývající se zbytným spotřebním zbožím a průmyslové společnosti mají pravděpodobně méně rezerv.

Rostoucí inflace by s největší pravděpodobností donutila finanční a materiálové společnosti zvýšit marže. Hůře na tom podle analytiků Fidelity International budou průmyslové firmy. Vzhledem k jejich poměrně nedostatečné cenové síle by vyšší inflace pravděpodobně vedla ke kompresi marží. Nicméně deflační faktory jako zlepšení technologií, globalizace a outsourcing však stále silně působí a očekává se, že budou udržovat inflaci pod kontrolou.

V posledním roce zaznamenaly vyšší vstupní náklady firem téměř dvě třetiny analytiků Fidelity International. Očekávání zvýšení nákladů v průmyslu, energetice i u materiálů je klasickým ukazatelem, že globální ekonomika je v pozdní fázi ekonomického cyklu. Většina analytiků Fidelity International (72 procent) také očekává v příštích 12 měsících růst mezd v Číně, Evropě a USA. Téměř všichni však předpokládají, že růst bude mírný, s výjimkou regionu EMEA /Latinské Ameriky, kde třetina analytiků očekává značné zvýšení mezd. Daňové reformy amerického prezidenta Donalda Trumpa mohou zvyšovat inflační tlaky na mzdy, protože se očekává, že společnosti by mohly na své zaměstnance přenést některé z výhod z daňových úlev.

Analytici Fidelity International z Číny zdůrazňují, že rostoucí mzdové náklady napomáhají rychlé automatizaci a podporují technologické inovace napříč „starými" i „novými" hospodářskými sektory, neboť se společnosti obávají, že by jinak mohly ztratit globální konkurenční výhodu. Snaha o úspory v nákladech také znamená, že firmy stále hledají levnější výrobní příležitosti, a to naznačuje, že outsourcing bude pokračovat.

Navzdory rostoucím nákladům si většina analytiků Fidelity International myslí, že zvýšení cen v jimi sledovaných společnostech nepřesáhne inflaci. Šest z deseti analytiků napříč odvětvími předpokládá růst cen výstupů v souladu s růstem indexu spotřebitelských cen (CPI). Výjimkou jsou telekomunikace, kde většina očekává, že ceny budou růst o méně, než CPI.

Příklad z USA:

Mzdová inflace v USA vykazuje známky oživení. Potravinářská společnost Aryzta, která se pyšní svými pekařskými specialitami, nedávno vydala varování ohledně zisků. S tím, jak rostou distribuční a pracovní náklady, její podnikání v USA nedosahuje očekávaných výsledků. Aryzta je jednou z největších světových pekařských firem a vyrábí hamburgerové bulky pro McDonalds. „Pokud sami vytváříte ceny a pokud jsou vaše marže asi 30 procent, pak by malé snížení marží v řádu jednoho nebo dvou procent nemělo tolik vadit. Ale když vaše marže „plavou na vodě“, jako u mnoha společností v potravinářském průmyslu, dokonce i relativně malý nárůst nákladů může přinést riziko vašemu podnikání, což jsme viděli v případě Aryzty,“ vysvětluje ředitel výzkumu Fidelity International Christopher Moore. „Rychlé oživení v USA po ,malé industriální recesi' v letech 2014–2015, která zastihla některé firmy nepřipravené, způsobilo, že jsou zde problémy v odvětvích, která závisí na silniční přepravě. Aby zajistili jak nové řidiče, tak i samotná nákladní vozidla, potřebují čas. Ceny za přepravní služby a mzdy řidičů proto rostou, v mnoha případech až dvojciferným růstem. Je to skvělé pro tento průmysl, ale každý, kdo využívá služeb silniční přepravy, musí absorbovat další vstupní náklady,“ doplňuje Christopher Moore.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflační překvapení z Evropy a přestávka na akciích
    Dnešek přinesl akciím v Evropě i Americe přestávku v růstu, který výrazně převažoval v posledních dvou týdnech. Hlavní trhy se stahují níž, na našem kontinentě je to nejvíc DAX , v zámoří Nasdaq . Přibývají hlasy, že strmý růst není za současných podmínek udržitelný, zatím však na trzích nedochází k prudkému obratu.
  • Inflační rébus a jak ho vyřešit
    Inflace je opět horkým tématem. Od té doby, co zvýšení úrokových sazeb FEDu zastavilo v roce 1980 nekontrolovatelný růst cen, se inflace vyvíjela podle očekávání. I po finanční krizi byla utlumená, a to navzdory obavám ekonomů, že tehdejší experimentální programy kvantitativního uvolňování, které zaváděly vyspělé ekonomiky, budou vysoce inflační.
  • Inflační report Bank of England zklamal býky na libře - zde jsou fakta
    Aktuální kvartální inflační report Bank of England jen tak nezapadne. Přinesl nová fakta, která zhoršila vyhlídky brit...
  • Inflační spirála zvyšuje obrátky, takže Češi letos chudnou nejvýrazněji od vzniku České republiky roku 1993. To nejhorší přitom teprve přijde
    Dnešní čísla k inflaci dokládají, že se růst hladiny spotřebitelských cen stále nedaří ani přibrzdit. Již tak rychle roztočená inflační spirála ještě nabírá na obrátkách. Z rapidního zdražování už je problém nejen ekonomický, ale také sociální a politický. Přitom se závažnost tohoto problému ve všech daných aspektech stupňuje a to nejhorší je nadále před námi. Podzimní inflační náraz může být značně bolestivý z důvodu nevyzpytatelné situace na energetickém trhu EU a z důvodu případných dalších sankcí Západu vůči Rusku a jeho možné odvety.
  • Inflační šok pokračuje…a zdaleka nekončí
    Ani červen nepřinesl úlevu od inflačního šoku, který dále tvrdě dopadá na českou ekonomiku. Dle dnes zveřejněných údajů spotřebitelské ceny znovu rychle rostly – meziměsíčně o 1,6 %, což je mírné zvolnění oproti 1,8 % v květnu. V meziročním vyjádření pak inflace zrychlila z květnových 16 % na 17,2 %. Inflační vývoj tak skončil v souladu s naším očekáváním, mírně však překonal očekávání trhu (17,1 %).
  • Inflační tlak ve Francii polevuje, ECB slibuje rychlé vítězství
    Francois Villeroy de Galhau, současný člen Rady guvernérů Evropské centrální banky, vyjádřil překvapení nad silným nárůstem inflace v eurozóně a slíbil, že ceny se již blíží svému vrcholu.
  • Inflační tlak v USA polevuje a rizikový apetit se vrací
    Euro pravděpodobně poroste, protože chuť riskovat se bude zvyšovat, pokud inflační tlak v USA poleví. Nižší inflace také ovlivní Fed a oslabí jeho kontrolu nad zvyšováním sazeb. Nedávno ministryně financí USA Janet Yellenová vyjádřila optimismus ohledně zpomalení inflace, ale varovala, že nejistota přetrvává.
  • Inflační tlaky mají proč růst
    Jak ukazuje graf výkonnosti hlavních tříd aktiv od začátku roku, inflační tlaky mají nyní skutečně proč růst. Ceny komodit totiž od začátku roku velice prudce rostou. Globální komoditní index S&P GSCI aktuálně od začátku roku o 15 % výše. Z konkrétních komodit vyrostla především ropa, když cena jednoho barelu severomořského Brentu je od začátku roku o 22 % výše. Přitom výrazně posilují i ceny dalších komodit. Měď přidává 19 %, zemní plyn 13 % a hliník 11 %.
  • Inflační tlaky na straně výrobců dále ustupují
    V meziměsíčním srovnání ceny průmyslových výrobců v červnu poklesly o 0,3 %, což znamená, že trend klesajících cen pokračuje, ale tempo od dubna zpomaluje. Meziročně byl zaznamenán nárůst o 1,9 %. V zemědělském sektoru ceny meziměsíčně poklesly o 0,9 % a meziročně dokonce o 13,8 %. V květnu klesly ceny v tomto sektoru poprvé po dvou letech (o 10,2 %) a nyní došlo ještě k výraznějšímu poklesu. To ceny stavebních prací opět vzrostly jak meziměsíčně (o 0,1 %) tak meziročně (o 6,0 %), ale tempo rostoucích cen bylo nižší než v květnu. Ceny tržních služeb pro podniky v meziměsíčním srovnání poklesly o 0,1 % a v meziročním byly vyšší o 6,1 %.
  • Inflační tlaky odeznívají
    „Říjnový vývoj cen výrobců potvrzuje odeznívání inflačních tlaků v české ekonomice. Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily pouze o 0,2 %. Jejich meziroční růst již několik měsíců brzdí – v září meziročně stouply o 0,8 %. To je dobrá zpráva, pokud se díváme na další vývoj inflace. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že za zmírňováním výrobní inflace stojí i nepříliš pozitivní faktory – klesají objem nových zakázek, a tedy klesající poptávka, která tlačí na ceny výrobců. Český průmysl totiž již několik měsíců dusí upadající domácí i zahraniční poptávka a pokles objemu nových objednávek. V září hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,2 %,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Inflační tlaky v USA nepolevují
    Finanční trhy zažily včera velmi nepříjemný budíček. Před včerejším zveřejněním americké srpnové inflace v USA totiž převládalo všeobecné přesvědčení, že data jasně potvrdí, že inflační tlaky polevují. Stal se však přesný opak, neboť se ukázalo, že Fedem ostře sledovaná jádrová inflace v srpnu zřetelně akcelerovala (na 6,3 %).
  • Inflační výhled EU
    Inflace v eurozóně a růst mezd v roce 2018.   Vzestup ekonomiky eurozóny získal v roce 2017 hybnou sílu a v roce ...
  • Inflačný report BoE
    Výhľad 2-ročnej inflácie v UK je na úrovni 1,9% Y...
  • Inflačný report BoE
    Dlhová kríza v Európe sa môže preniesť aj do UK ekonomiky....
  • Inflačný report BoE
    "Vidíme signifikantnú fiškálnu konsolidačnú potrebu."...
  • Inflačný report BoE
    Je vysoká pravdepodobnosť dosiahnutia infl...
  • Inflačný report BoE
    Inflačné riziká v UK ekonomike budú kr&a...
  • Inflačný report BoE: Stagflácia
    Inflačný report BoE zverejnil veľmi zaujímavé pro...
  • Info nad zlato
    Najdôležitejšími udalosťami dnešných dní sú neschopný americký Senát, kde si demokrati a republikáni nev...
  • Informace o nákupu bitcoinů v Salvadoru nelze zveřejnit
    Jako rozvojová banka pro El Salvador vytvořila BANDESAL svěřenecký fond ve výši 150 milionů dolarů, který občanům a obchodníkům zaručí konvertibilitu na dolary.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO férovost