Úterý 19. březen 2024 09:29
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook

Ťažba ropy v USA v minulom týždni rástla brutálnym tempom. Je najvyššia v histórii. Ropa klesá

07.02.2018 17:50  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešné čísla z amerického ropného trhu mimoriadne prekvapili. Čakalo sa, že ťažba ropy prekoná historické maximá, keďže bola len tesne pod nimi, avšak rast o 332 tis. barelov denne bol mimo všetkých očakávaní. Za celý minulý rok vzrástla ťažba o 1,01 mil. barelov denne, čiže za minulý týždeň vzrástla ťažba ropy o toľko, ako v priemere  za 4 mesiace minulého roka. Čo som sa pozrel na históriu za posledných 10 rokov, tak keď nepočítame výpadky kvôli počasiu, takýto rast nikdy ani zďaleka nenastal. Zrejme je to historicky najvyšší týždňový rast za normálnych podmienok.

Vývoj ťažby ropy v USA (v tis. bareloch za deň)

Pokiaľ toto číslo nebude revidované výrazne nadol. Tak je reálne, že prichádza k situácii, na ktorú upozorňujem už určitú dobu. A to, že pri vyššej cene ropy sa prudkým tempom naštartovala ťažba z bridlíc. Či sa tak deje, ukážu až ďalšie dáta, z jedného čísla ešte nie je možné vyvodzovať záver. Každopádne, pokiaľ je tomu tak, tak je súčasný rastový trend na rope v ohrození.

Rast ropy totiž stál na tej premise, že pri zmrazenej ťažbe OPECu, Ruska a niektorých ďalších producentov (ktorí tvoria spolu zhruba polovicu globálnej ťažby), nebude rast ponuky z USA a niektorých ďalších krajín stačiť pokryť rast globálneho dopytu. Ten totiž so zlepšovaním stavu ekonomiky zrýchľuje. Pokiaľ však americkí bridlicoví producenti zapli na vyššie obrátky, tak to už nemusí platiť.

Doteraz totiž rast ťažby ropy nestačil pokryť ani dopyt po rope z USA, kde zásoby ropy klesajú. Aktuálne klesajú medziročne o 17%, čo je mimoriadne silné číslo. Práve prudký medziročný pokles zásob, ktorý sa začal koncom minulého roka, je jedným z dôvodov, prečo bola ropa v rastovom trende.

Vývoj medziročnej zmeny zásob ropy v USA

V porovnaní so včerajšími zatváracími hodnotami stráca ropa Brent 1,7% a je reálne, že pokiaľ ostane jej ťažba v USA na vysokých úrovniach aj v nasledujúcich týždňoch, tak sa určitý čas nad úroveň 70 dolárov za barel nepozrie. Naopak, mohol by sa jej otvoriť priestor pre pokles.

Dnešný vývoj ropy Brent

Ako píšem vyššie, ešte bude potrebné počkať si minimálne na čísla z budúceho týždňa, ktoré môžu potvrdiť, alebo vyvrátiť ďalší boom ťažby z bridlíc.

Klíčová slova: USA | Ropa Brent | Ropa | Trend | Zásoby ropy | Brent | Ropy | Vývoj ropy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tatra je ve ztrátě. Prodala nejméně vozů za 5 let.
    Společnost Tatra se v loňském roce propadla do ztráty a prodala nejméně vozů za 5 let. Tatra tak zaznamenává strmý pád do červených čísel.
  • Tatra Trucks dosáhla loni tržeb 7,12 miliardy korun, plánovala nižší
    Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dosáhla loni tržeb 7,12 miliardy Kč, což bylo o deset procent více, než plánovala. Zákazníkům dodala 1326 vozů. Tatra Trucks to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Předloni měla automobilka tržby 5,31 miliardy korun a prodala 1278 automobilů. Letos Tatra plánuje další zvýšení výroby, s partnery také pracuje na vývoji nákladního automobilu s vodíkovými palivovými články.
  • Taylor: Sazby nejdříve příliš nízko, pak příliš vysoko; výsledkem jsou současné problémy
    Debata o tom, co vyvolalo finanční krizi a následnou recesi, bude trvat roky. Je...
  • Ťažba ropy prudko rastie. Predzásobujú sa producenti pred dohodou o jej zmrazení?
    Budúci týždeň (28.9) sa v Alžíre uskutoční neformálne stretnutie krajín OPECu, ktorého témou bude opäť zmrazenie produkcie. Tá v posledných mesiacoch prudko rastie – v auguste OPEC vyťažil 33,7 mil. barelov za deň, čo je nové historické maximum:
  • Ťažba ropy rastie. Priestor pre ďalší rast jej cien sa zužuje
    Včera bola spolu so zásobami ropy (ktoré boli nižšie než sa čakalo, čo pomohlo udržať na rope rastúci trend) zverejnená aj jej produkcia v USA. Tá vzrástla o 152 mil. barelov denne, čo predstavuje najvyšší rast od mája 2015 a druhý najvyšší za posledné dva roky:
  • Ťažba ropy v USA opätovne zrýchľuje
    Zásoby ropy v USA klesli v minulom týždni o 4,7 mil. barelov. Bolo to lepšie číslo, než očakávaných 3,6 mil., a tak ropa reagovala miernym rastom. Pozitívne je to, že zásoby ropy sa dostali na úroveň spred roka. Medziročný rast zásob je po prvý krát v tomto roku okolo nuly, čo je dobrá správa. Tým sa mierne znižujú obavy o rast prezásobenia na ropných trhoch. Prezásobenie však stále ostáva veľké, aktuálne zásoby ropy sú o viac ako tretinu vyššie v porovnaní s mediánom za posledných 10 rokov (graf od @JKempEnergy):
  • Ťažba ropy v USA prekonala historické maximá. Začali bridlicoví producenti reagovať na rast cien ropy?
    Včera boli zverejnené pravidelné týždňové dáta z amerického ropného trhu. Najviac zaujala ťažba, ktorá prekonala vrchol z roku 2015 a s 9,62 mil. barelov za deň dosiahla nové historické maximá.
  • Ťažba ropy v USA prudko klesla. Ropá má priestor pre rast
    Jedinou premennou, ktorá aktuálne ovplyvňuje rovnováhu na trhu s ropou je teda americká ťažba, ktorá je od októbra minulého roka v rastovom trende. S tým, ako sa v minulom roku ropa vrátila na vyššie úrovne sa americkým bridlicovým producentom oplatilo opäť začať ťažiť viac a od októbra až do predminulého týždňa vzrástla jej ťažba v USA o 886 mil. barelov denne. To vymazalo viac ako polovicu efektu zníženia ťažby zo strany OPECu na svetovú ponuku. Pokiaľ by rast ťažby z bridlíc v USA pokračoval aktuálnym tempom, tak by niekedy v budúcom roku opäť mohla na globálnom trhu s ropou nastať silná prevaha ponuky nad dopytom.
  • Ťažba ropy v USA prudko poskočila. Priestor pre rast jej ceny sa obmedzuje.
    Jeden z hlavných fundamentov na ropnou trhu – ťažba v USA, sa podľa včerajších čísel z amerického ropného trhu zmenil. Ťažba vzrástla o 0,4 mil. barelov za deň, čo je v čase kedy neboli hlásené žiadne výpadky úplne gigantické číslo, ktoré predstavuje 0,4% globálnej ponuky. Vyzerá to tak, že pri vyšších cenách ropy sa s určitým oneskorením prebudili americkí bridlicoví producenti a zvýšili svoju ťažbu. Pre ropu je to samozrejme zlá správa.
  • Ťažba ropy v USA rastie už tretí týždeň po sebe. Brent na dva a pol mesačných minimách
    Popri zásobách ropy (ktoré v uplynulom týždni nečakane vzrástli o 1,7 mil. barelov), bola dnes zverejnená aj pravidelná týždňová štatistika ťažby ropy v USA. A tá ukázala tretí týždňový rast v rade – o 21 tis. barelov denne na 8,515 mb/d.:
  • Ťažba z bridlíc prinesie stabilnejšie ceny ropy
    Ďalší z mojich článkov pre tlač, ktorý už má po publikácii (tentokrát v Green Business Review), tak ho dávam aj na xpuls (dáta nie sú úplne najaktuálnejšie, písal som to koncom februára).
  • Ťažké chmáry nad turbom eurozóny
    Včera sme na trhu videli pomerne rezký všeobecný pokles na trhu, avšak dôvody sa hľadali ťa...
  • 📊 TA (16.10.) - Rizika se nepromítají do posílení USD
    Rizika posledních dnů pomohla zejména drahým kovům a komoditám obecně. Další komentáře členů FOMC očekáváme i v nadcházejícím týdnu. Zajímavé však je, že futures kontrakty na americký dolar nebyly výrazně navýšeny, takže trhy by mohly v nadcházejících týdnech očekávat uklidnění situace. To by přineslo především investice do "risk on" trhů, jako jsou především růstové akcie a kryptoměny. Potenciální růst by mohly zaznamenat i hlavní měny jako EUR nebo GBP.
  • 📊 TA (21.8.) - Trhy čekají na impuls z ekonomického fóra
    Tento týden bude z fundamentálního hlediska zajímavější, zejména jeho závěr. Obchodníci se mohou těšit na každoroční ekonomické fórum v Jackson Hole. To by mohlo na trhy přinést novou dávku volatility, jejímž hlavním bodem bude jistě projev Jerome Powella v pátek odpoledne. Přejdeme-li k trhům, americký dolar nadále posiluje vůči ostatním měnám. Na trhu s futures se nálada obrací a obchodníci začínají zvyšovat sázky na EUR a GBP. Navzdory poklesu indexů existuje, a to poměrně výrazně, zájem o navýšení dlouhých pozic na těchto cenách. Naopak na komoditních trzích zájem v uplynulém týdnu poklesl.
  • 📊 TA (23.10.) - Technologické akcie nad propastí, USD bez reakce
    Negativní nálada se pomalu projevuje i na trzích, kde několik akciových indexů během minulého týdne prolomilo svá lokální minima. Jedním z důvodů je situace na americkém dluhopisovém trhu, který klesá a výnosy desetiletých státních dluhopisů se obchodují s kupónem téměř 5 %. To se však již neprojevuje na síle dolaru, který nezaznamenal výrazný nárůst a u ostatních hlavních měn dokonce registrujeme kladné zisky kontraktů. Indexy a jejich případný prudký pokles by mohly znamenat velmi zásadní nákupní zónu pro agresivní obchodníky do dalších měsíců.
  • 📊 TA (25.9.) – FED zmátl trhy a co se děje v pozadí s USD
    Ačkoli jsme se minulý týden nedozvěděli mnoho nového o směřování politiky amerického Fedu, trhy to přesto negativně otřáslo. Hlavním vítězem byl dolar, tento týden očekáváme další Powellův projev, který by mohl přinést nové informace pro obchodníky. Ve videu rozebereme nejzajímavější situace na komoditách a indexech.
  • TA3: Analytik L. Lipovský o tom, čo prinesie leto našim vodičom
    Analytik Lukáš Lipovský sa vyjadril pre televíziu TA3 k vývoju cien ropy a palív. Na video sa môžete pozrieť kliknutím na nižšie uvedený odkaz.
  • TA3: O prudkom poklese cien ropy
    Ropný trh sa otriasa v základoch. Cena čierneho zlata sa prepadla od októbra o 25%. Čo spôsobuje taký dramatický vývoj, to sme sa spýtali Kamila Borosa, analytika X-Trade Brokers.
  • 📊 TA (31.7.) - Centrální banky sentimentem nepohnuly
    Minulý týden, navzdory zasedání centrálních bank v EU a USA, s náladou na trhu výrazněji nepohnul. Přestože se dolar nachází v technické korekci, údaje z trhu futures naznačují možné pokračování oslabování americké měny. Mezi nejzajímavější trhy, které by mohly překvapit a nabídnout zajímavé příležitosti, určitě řadím Natgas, ropu WTI a při případné korekci i trh US500.
  • TA-35 Izraelský vlajkový index TASE
    Israel, resp. Blízký Východ , byl, je a může být velmi zajímavým resortem pro investice. Poněkud napjaté politické podmínky; nejasnosti stran legálnosti konstituce státu Izrael a legitimnosti požadavků Palestiny vytváří podmínky, které více politicky, než hospodářsky ovlivňují zdejší trhy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook