Čtvrtek 28. březen 2024 21:02
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Majitel Slavie koupí podíl 14,6 % v ropné společnosti Rosněfť

07.11.2017 09:05  Autor: Globtrex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

CEFC se stane 3. největším akcionářem a dostane se k ruským zásobám zemního plynu. Na export plynu má ale monopol Gazprom.

Nákup tohoto podílu bude z velké části financován půjčkou od ruské státní banky VTB. Katarský investiční fond QIA a švýcarský trader Glencore získal 100 milionů eur z prodeje akcií. Pro CEFC jde o způsob, jak se pohodlně dostat k ruským zásobám zemního plynu. Nevyřešené potíže představuje monopol Gazprom na export plynu. Katarský investiční fond QIA a švýcarský trader Glencor prodají svůj podíl ve výši 14,6 % v ropné společnosti Rosněfť za částku 7,5 miliardy eur čínské společnosti CEFC. Šéf polostátní Rosněfti Igor Sečin se domnívá, že takto končí proces vytváření nové akcionářské struktury.

Dobrý obchod

Katařané a Švýcaři to vnímají jako dobrý obchod. Za 19,5 % akcií asi před rokem zaplatili 10,2 miliardy eur. Přibližně 200 milionů eur získali na dividendách, dalších 116 milionů bude tvořit zisk z prvního pololetí letošního roku. Část podílu si obě firmy budou držet dál a na prodeji vydělají 100 milionů eur. CEFC nyní vyjednává o půjčce od ruské státní banky VTB, kde si chtějí půjčit 5,1 až 6 miliard eur. Úvěr by měl být na rok s možností jednoletého prodloužení. Představitelé CEFC uvádějí, že mají slíbené peníze v Číně, ale Rusové vyžadují platbu hned, proto společnost nyní volí překlenovací úvěr od státní banky VTB.

Fotbalová Slavie

Čínská společnost vlastní mimo jiné fotbalovou Slavii a po koupi tak bude v pořadí 3. největší akcionář Rosněfti. Většinu 51 % akcií v ní drží ruský stát, následuje 19,75 % britský koncern BP, katarský fond QIA si do budoucna ponechá 4,7 % a jeho partner Glencor bude držet 0,5 % akcií.  Předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming chce vstupem do Rosněfti zabezpečit ambiciózní čínské společnosti přístup k nerostným surovinám, a to především k zemnímu plynu. Národní strategie do budoucna předpokládá přechod k výrobě elektřiny z plynu, a pro to je třeba dostat pod kontrolu zdroje.

Minoritní akcionář

Šéf společnosti Rosněfti Igor Sečin potvrdil, že se CEFC stane minoritním akcionářem na některých nových těžebních polích ležících ve východní Sibiři. Na vývoz plynu do zahraničí má ale v současné době monopol Gazprom a Rosněfti se poslední 2 roky nedaří dosáhnout jeho úplného zrušení. Ruská vláda se i nadále obává, že by toto ukončení monopolu přineslo konkurenci, a s tím by přišel i ruku v ruce pokles cen. Prohlášení Jie Ťien-minga si nyní pozorovatelé vyložili jako další vyvíjený tlak na tamní vládu, aby tento export do budoucna liberalizovala. Další postup a vývoj zatím není znám.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Mají čeští centrální bankéři v době koronaviru jinou možnost než úrokové sazby dramaticky snižovat? Levné peníze vedou k úpadku
    Tuzemští centrální bankéři jinou možnost neměli a v rámci daných podmínek učinili správně, že šli s úroky razantně dolů. Ony „dané podmínky“ jsou určeny zejména světově významnými centrálními bankami a také pomýlenými ekonomy, často ověnčenými mnoha tituly a cenami. Tito ekonomové schválně kladou až přílišný důraz na problémy strany poptávky. Je to pro ně z hlediska jejich vlastního živobytí pohodlnější.
  • Mají komodity stále právo být zastoupené v investičních portfoliích?
    Globální akcie od začátku roku stouply o 6,1 procenta. Oproti srovnatelnému období loňského roku to bylo až o 10,9 procenta, což je...
  • Majitelem Expobank CZ se stane konsorcium Signet Bank AS a amerických investorů
    Novým majitelem české Expobank CZ, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský finančník Igor Kim, se stane konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů. V tiskové zprávě o tom dnes informovala banka. Provedení transakce podléhá souhlasu České národní banky, která byla o dohodě již informována. Jakmile ČNB transakci odsouhlasí a dojde k jejímu naplnění, Expobank CZ přestane mít ruské akcionáře, uvedla banka.
  • Majitele ruského největšího operátora zajímá Telefónica, akcie +5 % (+komentář)
    Ruský miliardář Vladimir Evtushenkov hledá další prostor pro růst v telekomunikačním sektoru. Majitel největšího ruské...
  • Majitele značek luxusního zboží kupuje firma Tapestry
    Americká společnost Tapestry koupí za 8,5 miliardy dolarů (zhruba 187 miliard Kč) firmu Capri Holdings, která je majitelem značek luxusního zboží Michael Kors a dalších. Firmy to uvedly ve svém dnešním sdělení. Spojený podnik chce na globálním trhu lépe konkurovat větším evropským rivalům, uvedla agentura Reuters.
  • Majitel Facebooku propustí přes 11.000 lidí, asi 13 procent zaměstnanců
    Americká internetová společnosti Meta Platforms propustí více než 11.000 lidí, což je zhruba 13 procent její pracovní síly. Firma to uvedla v povinném oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). V letošním roce jde o jedno z nejmasovějších propouštění v technologickém sektoru.
  • Majitel firmy WeWork odložil plánovaný vstup na burzu
    Americká společnost We Company, která je majitelem firmy na sdílení kancelářských prostor WeWork, odložila plánované uvedení svých akcií na burzu. Za odkladem primární veřejné nabídky akcií (IPO), která se původně očekávala již tento měsíc, stál slabý zájem investorů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Majiteli značky IKEA klesl zisk, firma zvýší ceny
    Hrubý zisk společnosti Inter IKEA, která je majitelem švédské nábytkářské značky IKEA, se v uplynulém finančním roce snížil o 16 procent na 1,71 miliardy eur (asi 44 miliard Kč). Vyšší náklady na dopravu a suroviny totiž převážily nad růstem tržeb, uvedla dnes firma. Dodala, že kvůli přetrvávajícím problémům v dodavatelském řetězci přikročí ke zvýšení cen.
  • Majitel ostravských hutí je na pokraji krachu, britská vláda už má plán jeho nouzového znárodnění, uvádějí Financial Times. Pro Babišovu vládu jde o další bolehlav
    Britská vláda pracuje na plánu záchrany společnosti Liberty Steel, majitele ostravských hutí. Na pokraji zhroucení se totiž ocitá skupina GFG Alliance Brita indického původu Sandžíva Gupty. Do této skupiny, která zastřešuje jeho ocelářský, hliníkárenský a energetický byznys, spadá právě i Liberty Steel, a tedy rovněž ostravské hutě.
  • Majitel Sazky si zajistil desetiletou licenci na provoz britské národní loterie
    Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn Entertainment, který patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, si zajistil desetiletou licenci na provoz britské Národní loterie. Platit bude do roku 2034. Britská Komise pro hazardní hry dnes oznámila, že Allwyn je preferovaným uchazečem. Firma pak v tiskové zprávě uvedla, že začne okamžitě pracovat na transformaci britské Národní loterie.
  • Majitel televize Nova má úspěch na pražské burze
    Akcie společnosti Central Europe Media Enterprises za posledních 7 měsíců na pražské burze posílily téměř o 70 % a stávají se tak nejlepší investicí na tuzemském kapitálovém trhu. Daří se jim zejména ve výsledku. Společnost CME současně snižuje své zadlužení a tím klesá i riziko investice. Za růstem akcií stojí solidní hospodářské výsledky, ale i zpráva o prozkoumání strategických možností. Předpokládá se prodej některých aktiv firmy.
  • Majitel Unipetrolu se v prvním čtvrtletí propadl do ztráty
    Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen se v prvním čtvrtletí propadla do ztráty 2,24 miliardy zlotých (přes 13 miliard Kč) po zisku 849 milionů zlotých před rokem. Oznámila to dnes firma, která je majitelem českého Unipetrolu.
  • Má již koruna to nejlepší za sebou?
    Při porovnání dlouhodobého vývoje české koruny a amerického dolaru vidíme, že v posledních pěti letech si koruna na...
  • Major U.K. Právnická firma začne přijímat platby v $BTC, $ETH, $DOGE, $ADA, a jiných kryptoměnách
    Major U.K. advokátní kancelář Gunnercooke začala přijímat platby ve většině velkých kryptoměnách za právní a profesionální služby. Firma akceptuje přední kryptoměny jako Bitcoin ($BTC) a Ethereum ($ETH), ale také menší altcoiny jako Cardano ($ADA) a Dogecoin ($DOGE).
  • Májový krypto report
    Hlavná udalosť, ktorá sa v posledné dni skloňuje pri slove Bitcoin, je práve halving a jeho odhadovaná cena po tejto udalosti. Môžeme vidieť dva tábory ľudí: tí, ktorí predpokladajú výrazný rast ceny smerom nahor a tí, ktorí nepredpokladajú žiaden výrazný skok resp. sa viac prikláňajú k poklesu.
  • Majú US akcie duvod na pokles?
    Počas posledných mesiacov sme videli dva silné prúdy správ z americkej ekonomiky. Na jednej strane najväčšiu revíziu HDP za posledných takmer 40 rokov...
  • Makléř – česká verze Vlka z Wall Street míří na trh
    4. října vychází v nakladatelství Albatros Media kniha Makléř od Martina Kodýdka. Příběh obyčejného mladíka, který po vysoké škole nastoupí do největší pražské makléřské firmy zaujme především autenticitou. Jak by také ne, když autor pracoval v tomto sektoru patnáct let a burzovní prostředí dokonale zná.
  • Makléř – česká verze Vlka z Wall Street ode dneška v knihkupectvích!
    Dnes vychází v nakladatelství Albatros Media kniha Makléř od Martina Kodýdka. Příběh obyčejného mladíka, který po vysoké škole nastoupí do největší pražské makléřské firmy zaujme především autenticitou. Jak by také ne, když autor pracoval v tomto sektoru patnáct let a burzovní prostředí dokonale zná.
  • Makléři: Realitní trh čeká mírný pokles, poroste zájem o nájemní bydlení
    Na realitním trhu se v příštím roce očekává pokračující pokles nákupů bytů, prodej chat i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Stejně jako developeři si zástupci realitních firem oslovených ČTK myslí, že v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o nemovitosti by měl poté opět vzrůst, řekli.
  • Makro: ADB ponechala odhady růstu rozvojové Asie beze změny
    Asijská rozvojová banka (ADB) v aktualizované výroční publikaci Asian Development Outlook zachovala odhad růstu r...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Fintokei ProTrader