Čtvrtek 28. březen 2024 12:46
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Trhy sú ohľadom vývoja sadzieb ECB najoptimistickejšie od roku 2015

06.03.2017 18:59  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V minulom týždni sa udiala na európskych swapových trhoch zaujímavá vec – trhy začali očakávať vyššie úročenie v horizonte dvoch rokov. Dvojročný medzibankový swap EONIA poskočil o 0,06 bázického bodu a aktuálne sa pohybuje okolo úrovne -0,28%, čo je najviac od konca roka 2015:

2017-03-06_eonia

V praxi to znamená, že trhové očakávania budúceho vývoja úrokových sadzieb v eurozóne v minulom týždni vzrástli. Ako dôvod sa ponúka to, že inflácia v eurozóne sa dostala nad dvojpercentný inflačný cieľ, nad čím niektorí členovia ECB vyjadrili znepokojenie. Na EURUSD to vidieť nebolo, pretože rástli aj očakávania zvyšovania sadzieb v USA.

Tento vývoj je v ostrom kontraste s vývojom dvojročných nemeckých dlhopisov, ktoré by teoreticky mali taktiež odrážať očakávania vývoja úrokových sadzieb. Lenže nemecké dlhopisy sú aj bezpečným aktívom, ktoré je v kurze v časoch neistoty. A tá pre európskych investorov v posledných mesiacoch výrazne poskočila. Začalo sa to britským referendom, navýšili ho americké voľby a aktuálne sú tieto rozdiely najvyššie (v prospech EONIE) v posledných rokoch kvôli obavám z francúzskych volieb.

Vývoj výnosov z dvojročných nemeckých dlhopisov a dvojročnej medzibankovej sadzby EONIA

2017-03-06_eonia ge 2Y

Trhy teda očakávajú v horizonte dvoch rokov úrokovú sadzbu okolo úrovne -0,28% (aktuálne je okolo -0,4%). To znamená, že pokiaľ pominú aktuálne politické riziká vyplývajúce predovšetkým z francúzskych volieb, tak by výnosy z dvojročných nemeckých dlhopisov mali vzrásť z aktuálnych cca. -0,8% až k tejto úrovni. A s nimi by malo ísť nahor aj euro.

Inak, nejedná sa len o úročenie o dva roky, ale v posledných mesiacoch sa posunula viac do prítomnosti celá výnosová krivka. Aktuálne trhy očakávajú návrat úrokových sadzieb na nulu začiatkom roka 2020, pričom ešte pred americkými voľbami to bolo o rok neskôr. (graf @enlundm):

eounia curve (enlund)

Vzhľadom na to, že jadrová inflácia v eurozóne v posledných mesiacoch nezmenila, to zaváňa až prílišným optimizmom. Tento optimizmus môže potvrdiť alebo skorigovať Draghi už vo štvrtok na tlačovej konferencii po zasadnutí ECB.

Klíčová slova: EONIA | Euro | Volby | Výnosy | Rizika | Graf | Swap | ECB | Výnosová křivka | EURUSD |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy si prochází technickou korekcí, DAX zpět pod 10 100 euro
    Evropské akciové indexy se dnes vrací do červených čísel a pokračují v korekci zisků, které nabraly začátkem tohoto tý...
  • Trhy si přejí republikánský Senát. Vydělat lze ale i na vítězství demokratů
    „Vítězství demokratů v senátních volbách ve Spojených státech by mohlo ohrozit velké technologické společnosti, které by mohly být nuceně rozděleny na menší části. Kvůli této nejistotě jsme včera byli svědky poklesů cen akcií společností Apple, Amazon, Microsoft, Facebook a Google,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Trhy si vybírají oddechový čas. Vedle dobrých firemních zpráv tu jsou nečekaně slabá data
    Hlavní finanční trhy si po vlně euforie vybírají oddechový čas a optimismus střídá opatrnost. Na jednu stranu dozvuky příznivého vývoje v obchodních sporech doplnila solidní čísla firem. Po zveřejnění výsledků od zhruba tří čtvrtin společností v S&P500 to vypadá, že sezóna asi dopadne jako obvykle, tedy že valná většina překoná odhady. Ty sice už dříve šly dolů, ale důležité je, že se v úhrnu nekoná negativní překvapení.
  • Trhy skončily minulý týden na vlně špatných zpráv
    Nasdaq minulý týden uzavřel již čtvrtý poklesový den v řadě. Největší poprask pátečního dne způsobil bezesporu streamovací gigant Netflix, který ve čtvrtek zakončil obchodní den se ztrátou 21,8 % na cenách, kde se naposledy obchodoval v květnu roku 2020. Propad Netflixu zasáhnul i ostatní společnosti, které mají co dočinění se streamingem. Disney poklesl o 6,9 %, ViacomCBS o 7,4 %, Roku o 9,2 % a zasáhnut byl dokonce i Amazon, pro který jsou výnosy ze streamovací služby pouze zrnkem v moři (-6 %).
  • Trhy sledujú 57. americké voľby
    Hoci dnes už máme za sebou dáta z celej eurozóny (PMI sektora služieb, index cien producentov), Nemecka (...
  • Trhy s napětím očekávají výsledky jednání USA-Kanada
    Americké akciové burzy otevřely převážně v červených číslech. Důvodem je nervozita na trzích způsobená očekáváním završení jednání mezi Spojenými státy a Kanadou ohledně nástupnické dohody k NAFTA. Druhým negativním faktorem jsou informace o tom, že prezident Donald Trump plánuje v průběhu příštího týdne uvalit dovozní cla na čínské zboží v hodnotě 200 mld. USD. Platnost cel by se dala očekávat v horizontu několika týdnů, tak jako tomu bylo u předchozích cel. Čína reagovala, že pokud k tomu dojde, je připravena uvalit dovozní cla na americké zboží v hodnotě 60 mld. USD. Indexy Dow Jones a S&P 500 klesají shodně o 0,1 %. Technologický Nasdaq roste o 0,2 %. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti (-0,8 %) a nejlépe naopak odvětví utilit (+0,4 %).
  • Trhy s ropou sú nervózne, včerajší pokles na americké dáta bol prehnanou reakciou
    Na trhoch s ropou aktuálne panuje prílišná opatrnosť a investori majú tendenciu preceňovať negatívne správy (a podceňovať pozitívne). Ukázali to aj včerajšie pravidelné týždňové dáta z USA, po ktorých cena ropy prudko klesla. A to z úrovne okolo 48,5 USD za barel k 46,5 USD za barel. Zo všetkých možných čísel si investori ako headline vybrali obvykle nezaujímavé zásoby benzínu, ktoré rástli o 2,1 mil. barelov, pričom sa čakal pokles o 0,9 mil. barelov. Samotné zásoby ropy podstrelili konsenzus len veľmi mierne, ich pokles o 1,7 mil. barelov bol o niečo nižší ako prognózovaných 2,3 mil.
  • Trhy stále lehce nervózní navzdory pozitivním komentářům z USA
    Finanční trhy dnes ráno zůstávají spíše opatrné, a to navzdory pozitivním komentářům, kterých jsme se dočkali od amerických a čínských představitelů. Americký ministr financí Steven Mnuchin v pondělí uvedl, že obě strany udělaly značný posun a že by čínští představitelé měli přiletět do Washingtonu už začátkem příštího měsíce. V rozhovoru pro Fox Business Network následně uvedl, že je hotová rámcová dohoda týkající se nutnosti vynucení dodržování předešlých a budoucích dohod. Pozitivní komentáře pak byly ještě umocněny vyjádřením amerického prezidenta, který uvedl, že USA začnou s Čínou jednat už příští týden. Investory však tyto komentáře k výraznějším nákupům rizikových aktiv nepřinutily. Americké indexy seanci zakončily beze změny a žádný větší růst dnes nepozorujeme ani během asijské seance.
  • Trhy stále pod vlivem amerických dat a ve střehu kvůli clům. Dolar lehce ustupuje
    Nový týden začíná stále trochu pod vlivem amerických dat z pátku. Údaje z trhu práce byly smíšené, respektive mírně negativní pro dolar, zatímco pro akcie šlo o dobré zprávy. Také dnes má dolar tendenci lehce ztrácet, ale akciím se dál daří. Eurodolar roste na 1,2330, evropské akciové indexy navazují na pozitivní vývoj v USA a Asii.
  • Trhy straší eskalace na Ukrajině, ČNB trochu pomohla koruně, americká data rizikem
    Válka na Ukrajině se bohužel nevydala cestou snižování intenzity a směřování k příměří. Navzdory některým nadějným indikacím naopak dochází k eskalaci, přičemž šok vyvolalo i ostřelování a obsazení jaderné elektrárny v Záporoží. Evropské akciové trhy jsou pod silným tlakem, dál se kupuje dolar, zisky registrují dluhopisy, vzhůru opět obrací zlato. Ropa či plyn se však pouze konsolidují.
  • Trhy sú po európskych PMI v službách bez zmeny
    Dnes ráno boli zverejnené indexy PMI v službách z európskych krajín. Väčšina zverejnených údajov bola revíziou predbežných správ, a preto sme nezaznamenali žiadnu výraznejšiu reakciu trhu. Čítania zo Španielska a Talianska nenaplnili očakávania, zatiaľ čo čítania z Nemecka a eurozóny boli zverejnené mierne nižšie. Celkovo možno konštatovať, že sektor služieb vo všetkých hlavných európskych ekonomikách okrem Francúzska stále expanduje. EUR/USD sa po zverejnení údajov posunul nižšie, ale pokles bol spôsobený predovšetkým posilnením USD, a nie oslabením eura. Nemecký DE30 sa naďalej obchoduje v oblasti 16,050 bodu, teda rovnako ako pred zverejnením PMI.
  • Trhy sú pokojné, čaká sa na americké HDP
    Na devízových trhoch ostáva pod menším tlakom euro. Dôvodom je včerajšie zasadnutie ECB, ktoré neprinieslo vôbec nič nové. Viacero obchodníkov totiž stále (z nejakého mne neznámeho dôvodu) očakáva, že ECB začne v budúcom roku dvíhať sadzby relatívne rýchlym tempom. Po včerajšom zasadnutí ECB sa táto možnosť ešte viac vzdialila. Pred zasadnutím ECB prideľovali trhy pravdepodobnosť zvýšeniu sadzieb do júna 2019 25%, dnes to je už len 14%. Práve pokles týchto očakávaní stojí za tlakom na euro. EURUSD sa blíži k úrovni 1,16.
  • Trhy sú pred FOMC minutes pod tlakom
    Po otvorení USA pred dôležitou menovou udalosťou na trhu prevláda negatívny sentiment. Fed zverejní FOMC minutes od októbrového zasadania o 19:00. Zápisnica pravdepodobne zopakuje podtón nedávneho vyhlásenia, že súčasný postoj menovej politiky je primeraný a nie je potrebné ďalšie uvoľňovanie. Okrem toho sa uskutoční verejné vypočúvanie prezidenta Trumpa. Akciové trhy preto môžu zostať pod tlakom.
  • Trhy sužuje nervozita z hrozící obchodní války
    Americkým trhům se ve čtvrtek příliš nedařilo. Index Dow Jones vzrostl o 0,4 %, S&P 500 ztratil 0,1 % a technologický Nasdaq si pohoršil dokonce o 0,7 %. Nejvíce táhly indexy dolů technologické firmy (-1,1 %), když většina nejvýznamnějších hráčů v oboru ztrácela. Facebook přišel o 1,7 % hodnoty a Google o 1,1 %. Naopak se vedlo energetickým společnostem (+1,6 %) a telekomunikačním firmám (+1,2 %). Celkově trhy trpí nervozitou vyvolanou hrozící obchodní válkou mezi USA a zbytkem světa. Stále se vyčkává, s jakými odvetnými opatřeními přijdou Kanada a EU. Trhy na to reagují nevalnými pohyby nahoru a dolů, kde chybí jasné momentum pohybu.
  • Trhy teď sází na masivní zásah centrálních bank, jinak hrozí kvůli koronaviru jejich kolaps
    Trhy se po katastrofálním minulém týdnu, nejhorším od roku 2008, „otřepaly“. Koronavirová panika polevuje. Ale jen díky sázce burz, že do hry vstoupí světově významné centrální banky a začnou poskytovat extra likviditu čili tisknout dodatečné miliardy dolarů, eur či jenů.
  • Trhy tento týden zaměří pozornost na slyšení Yellenové
    Páteční zpráva o zaměstnanosti nakonec přinesla ty správné údaje, které podpořily další zvyšování sazeb Fedu v letošním roce, pokud vše ostatní zůstane...
  • Trhy těsně před Fedem už nejsou tak optimistické, přesto zůstávají zranitelné. Akcie a výnosy klesají
    Necelé dvě hodiny před zprávami z Fedu se hlavních finančních trhů drží lehce negativní sentiment. Akcie v USA klesají zatím mírně na rozdíl od značného poklesu těch evropských. Stále sledujeme zvýšený zájem o bezpečné státní dluhopisy, zatímco ty rizikovější jsou pod lehkým tlakem. Euro začalo proti dolaru lehce sílit, ale posun na 1,1360 nesvědčí o podstatné změně na trhu.
  • Trhy těsně unikly pádu z útesu, a tak se dnes drží svého optimismu
    Tvrdý brexit v britském parlamentu podle očekávání neprošel. Hlasování bylo ale překvapivě těsné a od velkého šoku nás dělily 4 hlasy. Ty mohly rozhodnout o opuštění EU bez dohody a zároveň o propadu libry, výprodeji rizika a horečném přehodnocování výhledů. Naštěstí se tak nestalo, a tak se posouváme k dalšímu hlasování, tentokrát o odložení brexitu. A to je o poznání lákavější varianta, která dnes ráno vybízí libru k růstu a zlepšuje náladu i na eurodolaru či akciích.
  • 📊Trhy testujú rozhodujúce úrovne
    Sviatok práce sa oslavuje v rôzne dni na celom svete, ale v mnohých prípadoch pripadne na začiatok mája. V dôsledku toho sa trhy môžu správať nepokojne v časoch obmedzeného obchodného objemu. Pre začiatočníkov stojí za to venovať pozornosť dvojici EURUSD, ktorá sa odrazila od klesajúcej trendovej čiary a snaží sa zostať nad úrovňou 1,20:
  • Trhy trápí spíš Trump než Itálie. Eurodolar se drží
    Finanční trhy ráno částečně zasáhly výsledky italských parlamentních voleb. Efekt je znát na italských aktivech - tamní akcie i dluhopisy zamířily dolů. Evropa či svět ovšem obavy z možných podob nové italské vlády zaznamenaly pouze okrajově.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points