Úterý 19. březen 2024 11:32
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Termín ukončení kurzového závazku ČNB se přibližuje. Investoři to vědí a sázky na posílení koruny narůstají

14.02.2017 12:01  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Poslední dobou se stále více množí dotazy na spekulaci s korunou, takže k našemu videu z loňského roku nabízím ještě menší update, který je rozhodně zapotřebí. Za posledních pár měsíců totiž situace na koruně nabrala rychlý spád.

Z české měny se letos stává docela velké téma, a to nejen tady v Česku, ale i mezi zahraničními investory. Dokázal to především minulý měsíc a nevídaný nárůst devizových rezerv České národní banky, které během ledna vzrostly o více než 400 mld. na 2,6 bilionu korun. To znamená, že během prvního měsíce letošního roku ČNB intervenovala jen o trochu méně, než za celý rok 2016 a že se velikost českých devizových rezerv aktuálně šplhá někam k 55 % hrubého domácího produktu. Co se velikosti rezerv k HDP týká, více už mají pouze Švýcaři.

Untitled1

Proč rostly FX rezervy v minulém měsíci takto šíleným tempem? Odpověď není složitá. Trh se začíná připravovat na ukončení kurzového závazku ČNB a kolem koruny tak krouží stále více jestřábů, kteří se chtějí na případném zpevnění české měny svézt. Proč se ale takto silný spekulativní tlak objevil právě nyní? Opět nic složitého. Stačí se podívat na vývoj české inflace v posledních čtyřech měsících a máme okamžitě jasno. Únorová inflace se vyhoupla přes dvouprocentní inflační cíl ČNB, takže hlavní argument pro pokračování intervencí odezněl.

Untitled2
Inflace v ČR se poprvé od roku 2012 vrací nad 2% inflační cíl ČNB

Klíčová otázka dnes tedy nezní zda ČNB letos intervence ukončí, ale kdy přesně je ukončí. Nutno přitom říci, že se poslední dobou začal termín jejich ukončení mílovými kroky přibližovat. Ještě loni se například ČNB přikláněla k třetímu čtvrtletí letošního roku, kolem prosince se už ale výhled posunul do poloviny letošního roku a podle včerejšího vyjádření guvernéra Rusnoka už se dnes bavíme o tom, že ČNB intervence neskončí dříve než ve druhém čtvrtletí. Názor trhu na opuštění závazku se tak v posledních měsících dramaticky změnil a růst českých devizových rezerv tuto změnu jednoznačně reflektoval. Budeme-li tedy ČNB důvěřovat, mělo by nás na koruně čekat ještě celkem klidných šest týdnů a nejbližší možný termín opuštění kurzového závazku je – paradoxně – na apríla.

Jakým způsobem by mohla koruna na opuštění závazku reagovat? Vzhledem k tomu že se dlouhodobě nedokáže vzdálit od hranice 27 EURCZK se zdá být její okamžité posílení nevyhnutelné. Co ale bude následovat potom je otázka za milion. Na trhu je totiž momentálně spousta spekulativního kapitálu, který sleduje jen jeden cíl – svézt se na růstu koruny, vydělat pár procent a jít rychle o dům dál. Spekulace na rychlé posílení koruny je totiž něco úplně jiného než spekulace na její dlouhodobé posilování a zatímco v prvním případě je šance velmi zajímavá, v druhém si již trh tak jistý být nemůže, protože do hry vstupuje celá řada dalších a obtížně předvídatelných proměnných. Nelze proto podle nás vyloučit že jakkoli agresivní prvotní pohyb může být, jeho značná část může být vzápětí zlikvidována.

Něco podobného jsme koneckonců viděli i v roce 2015, kdy závazek opouštěla centrální banka Švýcarska (SNB). Frank tehdy zpevnil o 22 %, aby následně velkou část svého prvotního pohybu odevzdal. Na franku přitom tehdy s opuštěním závazku nikdo nepočítal a rozhodnutí SNB přišlo jako blesk z čistého nebe. I když podobně agresivní pohyb (co se procentuální změnu kurzy týká) ani zdaleka nečekáme, jeho charakter by se situaci na franku podobat mohl. Jestli bude finální protipohyb třetinový, poloviční, nebo větší lze ale odhadnout jen obtížně. Na opuštění kurzového závazku se ale trh dlouhodobě připravuje, takže by na tuto alternativu obchodníci rozhodně měli být připraveni, protože všichni investoři v dlouhodobých pozicích rozhodně zůstat nechtějí.

Untitled
Posílení CHF v reakci na ukončení kurzového závazku SNB

A co nejčernější varianta pro býky na koruně? Může se stát, že koruna neposílí vůbec a začne dokonce slábnout? Ani tuto variantu vyloučit nelze, i když je její pravděpodobnost nízká. Není však nulová, na což dle mého názoru řada spekulantů až příliš snadno zapomíná. Trh by ale musel svůj výhled na opuštění kurzového závazku výrazně změnit, což by se mohlo stát například v případě, kdy by se situace na finančních trzích v nadcházejících týdnech/měsících začala výrazně zhoršovat. Ať už z ekonomických, nebo (pravděpodobněji) z politických důvodů. Připomeňme přitom, že nás v březnu čekají volby v Nizozemsku a v dubnu pak potenciálně velmi důležité volby ve Francii, takže určitý prostor k nepříjemným překvapením rozhodně existuje.

Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Tento týden začíná přelomový sjezd čínských komunistů. Splaskne tamní bublina?
    V mediálním stínu války na Ukrajině a evropské energetické krize se skrývá přízrak, jenž může dále přitížit i české ekonomice. Hrozba „tvrdého přistání“ čínského hospodářství. Podle nejnovějších prognóz totiž letos nelze vyloučit, že vykáže růst pod tříprocentní úrovní. To by sice stále bylo znatelně více, než o kolik vzroste česká ekonomika, nicméně plán pekingského politbyra byl pro letošek docela jiný: 5,5procentní růst.
  • Tento týden zasedá ČNB, dopad na korunu ovšem zasedání mít nebude
    Česká měna v průběhu uplynulého týdne nezaznamenala žádnou změnu, když týden zahájila na úrovni 27,44, což jsou i současné úrovně....
  • Tento týždeň priniesol ďalšie silné dáta z amerického trhu práce. Rast miezd by mal ešte viac zrýchliť.
    Minulý piatok bol zverejnený rast miezd v USA, ktorý vzrástol na najvyššiu úroveň od roku 2008 2,9%. Medzičasom dorazi...
  • Teorie černé labutě – Co je to černá labuť a proč by se jí měli investoři obávat?
    Teorie černé labutě nám říká, že se někdy mohou odehrát události, které byly do té doby považovány za nemožné. Jedná se o fenomén, který se čas od času na burze objeví a investory zpravidla velmi překvapí. Co přesně představuje pojem černá labuť a jak na ni reagovat.
  • Teorie o Snapchatu, která trápí investory
    S akciemi dole o neuvěřitelných 39% původní veřejné nabídky v březnu padla celková hodnota majetku Evana Spegela a Roberta Murphyho o nějakých 4.3 miliard dolarů, podle dat z Bloombergu. Zakladatelé Snap mají každý majetek v hodnotě 3.3 miliardy dolarů.
  • Teplá zima nahrála dalšímu poklesu nezaměstnanosti
    Podíl nezaměstnaných v únoru mírně klesla na 3,0 % z předchozí úrovně 3,1 %. Odhady analytiků se nacházely v úzkém pásmu 3,0 % - 3,1 %. O významném překvapení tedy nelze mluvit. To, že trh práce zůstává velmi napjatý není žádnou novinkou. Nadprůměrně teplá zima navíc umožňuje nepřerušit některé práce zejména ve stavebnictví.
  • Teplá zima ohřívá i trh práce
    Česká míra nezaměstnanosti v únoru meziměsíčně poklesla o 0,1 procentního bodu na hodnotu 3,0 %. Jedná se o výsledek v souladu s naším očekáváním a mírně pod odhadem trhu. Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání tak oproti lednu poklesl o 2 811 na aktuálních 207 298. Oproti stejnému měsíci loňského roku jich pak ubylo dokonce 11 871. Nezaměstnanost je tak v České republice nadále z historického pohledu extrémně nízká, když na jedno pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Únorový mírný pokles míry nezaměstnanosti je v tuzemských podmínkách běžným jevem, který souvisí s postupným oteplováním počasí, které tak umožňuje náběh aktivity některých povolání. Letošní rok pak tomuto vývoji nahrával mimořádně vysokými teplotami.
  • Teploty stoupají, sazby zůstávají stejné
    Bankovní rada se na dnešním zasedání bez překvapení rozhodla pro zachování úrokových sazeb beze změny. Repo sazba tak zůstává beze změny na 2,0 %. Situace v globální ekonomice je velmi nejistá. Americká centrální banka se podle všeho již chystá dokonce otočit kormidlem a sazby pravděpodobně začne snižovat. To se podle nás v Česku zatím nechystá. Domácí ekonomice se daří dobře a inflace se drží blízko horní hranice tolerančního pásma centrální banky. Kurz koruny sice v poslední době posílil, ale nejedná se o zisky, které by ČNB měly trápit. Naopak ještě zaostávají za prognózou centrální banky. Nebýt nejistot z venku české sazby by pravděpodobně již byly výše. Očekáváme, že dnešní tisková konference se bude nést spíše v holubičím duchu, kdy se bude zdůrazňovat křehká situace globální ekonomiky. Koruna by ještě dnes mohla umazat část svých zisků.
  • Teplo v Česku zdražuje až o 150 %. Domácnosti tak po zdražení plynu a elektřiny zažívají další cenový šok
    Lidé v mnoha koutech Česka čelí v těchto dnech další nepříjemnosti – rostoucím cenám tepla. Není výjimkou, že měsíční záloha platby za teplo vzrostla domácnosti na maloměstě třeba ze 4 tisíc nad 10 tisíc korun měsíčně. V některých oblastech ČR narůstají ceny tepla pro domácnosti i o více než 150 procent.
  • Termín pro odevzdání přehledů se blíží. Na co nezapomenout?
    Termín pro odevzdání přehledů pro zdravotní pojišťovnu a místně příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení je obecně jeden měsíc po termínu pro odevzdání daňového přiznání. OSVČ, které podaly daňové přiznání v papírové formě tedy musí letos přehledy podat do 3. května. Většina OSVČ má však letos skrz elektronické podání termín až 2. června. OSVČ využívající služeb daňového poradce pak mají nejzazší termín pro přehledy 3. srpna. Po odevzdání přehledů začíná běžet 8 denní lhůta pro zaplacení nedoplatků a OSVČ nesmí rovněž zapomenout na úpravu záloh platných pro rok 2023.
  • Termopyly sa opakujú
    Začiatok obchodovania na forexe sa tento týždeň nesie v znamení...
  • Terra bullish trend pokračuje
    Terra LUNA pokračuje ve svém býčím trendu od místa, kde skončil ve středu, až o téměř 7% obchoduje za 59,39 dolarů ve čtvrtek ráno, Asijský čas.
  • Terra Classic Cena stále stoupá – LUNC je vyšší až o 80 %
    Zdá se, že Terra Classic (LUNC) se vrací po svém zjevném zhroucení na začátku května 2022. Jeden z nejpůsobivějších návratů roku se rýsuje kolem tokenu. LUNC se zvýšil o 37 000 % od doby, kdy dosáhl svého dna po kolapsu Terra.
  • Terra Classic (LUNC): predikce ceny do konce roku 2022
    Krypto průmysl se stále potýká s následky skandálu FTX, jehož důsledky způsobily výprodej většiny kryptoměn, a to i včetně Terra Classic (LUNC), přeznačené verze Terra (LUNA).
  • Terra Classic přechází do býčího módu: Udrží si své zisky?
    LUNC přijala návrh na nový způsob aktualizace, který bude spuštěn, až celkový počet bloků dosáhne 14 514 000. Kupující reagují na nabídku pozitivně, což vede k růstu její ceny.
  • Terra Classic vzrostla o 30 % za den!
    Terra Classic (LUNC), původní řetězec zhrouceného ekosystému Terra (LUNA), zažil výrazný nárůst hodnoty, který nabízí záblesk naděje uprostřed týdnů medvědí nálady. Zisky totiž přicházejí s tím, jak komunita LUNC realizuje různé iniciativy, jejichž cílem je dodat síti užitečnost.
  • Terra LUNA Classic [LUNC] cenová predikce 2025-2030
    Nejnovější propad na kryptotrhu, který urychlil pád banky Silvergate, těžce doléhá na Lunu Classic (LUNC), kryptoměnu, která pohání původní, ale z velké části zaniklý blockchainový ekosystém Terra.
  • Terra (LUNA) dosáhla nového historického maxima uprostřed nákupní horečky BTC
    Cena kryptoměny Terra (LUNA) dnes dosáhla historického maxima, hodnoty 105.91 dolarů. Kryptoměna za poslední den vzrostla o více než 10 % a udržuje se na osmém místě z hlediska tržní kapitalizace, kde se umístila hned za Cardano.
  • Terra (LUNA) posunula Polkadot mimo Top 10, BTC si udržuje 47 tisíc dolarů
    Terra (LUNA) pokračuje ve svém působivém výkonu s 14% nárůstem. Tím LUNA vytlačila DOT z TOP 10 kryptoměn. Po dalším propadu pod 46 000 dolarů se BTC odrazil a aktuálně se nachází nad hodnotou 47 000 dolarů. Altcoiny jsou také mírně v plusu, přičemž Terra (LUNA) po výrazném dvouciferném nárůstu překonala ostatní.
  • Terra Luna předstihuje Solanu a Cardano po zisku 30%
    Jak je vidět na CoinMarketCap, Terra (LUNA) zůstává interpretem mezi deseti největšími kryptoměnami, které za posledních 48 hodin získaly více než 30%. Terra byla svědkem významného cenového zisku poté, co 7. března nalezla podporu ve výši 75,60 dolarů. LUNA se pak 9. března vyšplhala na maxima 98,80 dolarů, když se připravovala na druhý den po sobě v zeleném.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024