Úterý 19. březen 2024 11:20
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Trumpovo vítězství poslalo do červených čísel dočasně také zrniny a olejniny

09.11.2016 13:47  Autor: PrimStock  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny zemědělských komodit se v průběhu středečního obchodování připojily k poklesům finančních trhů s tím, jak překvapivé vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách přimělo řadu obchodníků poohlédnout se bezpečnějších investičních aktivech typu bondů a drahých kovů. Přesto ceny zrnin a olejnin neprovází ani zdaleka tak silné poklesy, jak tomu bylo na začátku obchodování u akciových titulů a měnových párů.

Ačkoliv politický program Donalda Trumpa nedosahoval v předvolebním klání velikostí rozměrů demokratické kandidátky Hillary Clintonové, značná část investorů může se znepokojením vnímat trumpovu protekcionistickou rétoriku jako možné nebezpečí „ohrožení“ zahraničního obchodu a politicko-obchodních vztahů USA s okolním světem.

Ztráty zemědělských komodit byly nicméně částečně omezeny oslabujícím dolarem, kterýžto stav zvyšuje konkurenceschopnost amerických zásob na mezinárodním trhu a zvyšuje atraktivitu americké kukuřice, pšenice i sóji v očích zámořských odběratelů. Navíc, očekávání silného exportu z USA by dle analytiků v průběhu dnešního odpoledne měla potvrdit pravidelná měsíční zpráva amerického ministerstva zemědělství (USDA) tzv. Wasde., který by zrninám a olejninám měl v nejbližší době pomoci vymanit se z vlivu dnešního volebního výsledku a vrátit je do vleku dlouhodobých fundamentů.  

Tabulka data zdroj: Barchart

Wasde report by na jedné straně měl potvrdit vysoké výnosy, co se kukuřice a sóji týká, současně by však měl potvrdit také silnou exportní aktivitu obou zmíněných komodit, u sóji pak především silnou poptávku ze strany největšího světového spotřebitele, Číny. Nejaktivnější lednový futures kontrakt na sóju na burze CBOT ztrácí v dopoledním obchodování 8,25 centů na 1.003 centů za bušl. Prosincový futures na pšenici na stejné burze oslabuje o 5 centů na 410,25 centů za bušl a prosincová kukuřice ztrácí 3,75 centů na 350,50 centů za bušl.

Robert Černík analytik  

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trumpova dnešní nová cla dále Američany ochudí. Čínu mohou od jednání o smíru v celní válce odradit hongkongské bouře
    Dnešním dnem zavádí americká administrativa další sadu cel na čínské zboží. Tentokrát bude dodatečně zatížen čínský dovoz do USA v ročním objemu 110 miliard dolarů. Nová celní sazba na toto zboží činí patnáct procent. Oproti předešlým celním navýšením Trumpovy administrativy se toto liší v tom, že významně zatěžuje běžné spotřební zboží typu obuvi, oděvů nebo některých oblíbených technologických hraček jako Apple Watch.
  • Trumpová dohoda s Čínou zatiaľ nič zásadné nerieši
    Minulý týždeň vo štvrtok a v piatok rokovali americký prezident Donald Trump s čínskym prezidentom Xi Jinpingom ohľadom dosiahnutia obchodnej dohody. Prezident Trump sa v piatok na sociálnej sieti vyjadril, že medzi oboma mocnosťami došlo k tzv. „prvej fáze obchodnej dohody“, ktorá by mala byť podpísaná na novembrovom samite v Čile. Aj keď prezident Trump v minulosti kritizoval čiastočnú možnosť dohody a vlastne povedal, že buď sa dosiahne finálna dohoda, alebo žiadna dohoda, blížiace sa prezidentské voľby na neho vyvíjajú tlak, čo môže byť jeden z dôvodov, prečo svoj postoj náhle zmenil a vydal sa cestou čiastočnej dohody.
  • Trumpova hrozba opuštěním WTO dementována. Akcie rostou, euro drží zisky
    Závěr týdne pozitivně ovlivnil summit EU, který neskončil žádnou katastrofou a členským zemím se nakonec podařilo najít jednotný postoj k imigraci. Hrozba obnovování vnitřních hranic tak pominula. Zároveň pomohl vstřícný čínský krok - ohlášení menších restrikcí pro vstup zahraničního kapitálu do čínských firem.
  • Trumpova intervence na ropě, zisky pro dolar a slabý závěr týdne pro korunu
    Pátek přinesl slušné výsledky firem z amerického průmyslového sektoru a po přestávce další Trumpovu slovní intervenci. Honeywell nebo GE se předvedly zisky překonávajícími odhady, ale sektoru pomáhají výš minimálně. Americké akciové indexy naopak klesají a dolů se odpoledne vydala také Evropa, které se ráno celkem dařilo.
  • Trumpova krize a odraz ropy
    Nenechte se mýlit, Trumpova administrativa je v krizi. Usvědčení dvou Trumpových poslanců a obvinění z finančních nesrovnalostí při kampani jsou skutečné problémy, které mohou vyústit v uvěznění. Z těchto důvodů vidíme další potenciál pro EUR/USD, protože ekonomické výsledky EU zůstávají spolehlivé. Během léta se ropa pohybovala jako na horské dráze, odehrávala se tam řada změn. Patří mezi ně například nadcházející americké sankce proti Íránu, které vstoupí v platnost v příštích měsících, obchodní válka mezi USA a Čínou a vnitřní válka OPECu mezi Íránem a Saudskou Arábií. Prozatím celková nejistota posunula ceny ropa spíš výš, ale vydrží to? Červencové výsledky japonské inflace nebyly klíčovými hnacími silami JPY, ale naopak, pár USD/JPY se s blížícím summitem v Jackson Hole příliš nemění.
  • Trumpova slova naděje o ukončení obchodní války trhům pomohla
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování růstem. Index Dow Jones roste o 0,7 %, S&P 500 posiluje o 0,5 % a technologický Nasdaq přidává 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vede technologickým firmám (+1,1 %) a telekomunikačním společnostem (+0,7 %). Za růstem akciových trhů stojí aktuální dění kolem obchodní války. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že obchodní válka může skončit velmi rychle a dohoda mezi oběma zeměmi může zahrnovat i řešení situace okolo technologické společnosti Huawei.
  • Trumpova sociální síť vzbudila velký zájem investorů
    „Donald Trump po zrušení neúspěšného blogu From the Desk of Donald J. Trump, spustí svou sociální síť. Ta zatím funguje jen ve zkušební verzi, přesto její akcie od října stouply o 360 procent,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Trumpove daňové prázdniny môžu podporiť dolár a akcie
    Procesov, ktoré sa po Trumpovom víťazstve vzhľadom na očakávaný rozsah zmien v americkej legislatíve dali na finančných trhoch do pohybu, je mnoho a stále nie je ľahké sa v nich vyznať. Zaujímavo vyzerá teória, o ktorej hovoria niektorí analytici z Wall Street, že rast akcií a dolára môže súvisieť s daňovou amnestiou pre spoločnosti, ktoré držia z daňových dôvodov svoje zisky v zahraničí. Tie sa totiž zdaňujú až v momente, keď sa vrátia do USA. Trump vo svojom programe hovoril o „daňových prázdninách“ pri návrate týchto peňazí do USA, v rámci ktorých by ich spoločnosti mali zdaňovať desiatimi percentami.
  • Trumpove ekonomické experimenty prepíšu učebnice
    Zo zoznamu opatrení, ktoré chystá budúci prezident Trump počas prvých 100 dní svojho prezidentovania, to zatiaľ vyzerá, že hodlá realizovať svoje sľuby v ekonomickej oblasti. Väčšina z nich sú na západný svet pomerne radikálne, a nepamätám sa, že by boli v poslednej dobe niekde implementované v tak širokom rozsahu. Vznikne nám teda viacero prirodzených experimentov, ktoré dajú odpoveď na otázky, pri ktorých ekonómovia väčšinou vychádzali len z teórií, zjednodušených modelov, či dávnych historických príkladov. Je toho viac, asi najpodstatnejšie sú však z môjho pohľadu tri otázky:
  • Trumpove infraštruktúrne investície sa odkladajú. Odniesla si to meď a výrobné firmy. Blíži sa obrat na akciách?
    Trumpova akciová rally, kvôli ktorej sú dnes americké akcie na historických maximách s najvyšším pomerom ceny k očakávaným ziskom od roku 2004, stojí na troch pilieroch – 1) zníženie daní zvýši zisky; 2) investície do infraštruktúry zvýšia zisky; 3) deregulácia zvýši zisky.
  • Trumpovo zpomalení obchodu podporuje zlato, ropa dosáhla nového rekordu
    Hedgeové fondy si po posledních rekordních úrovních udržují v komoditách téměř nezměněnou úroveň. S výjimkou ICE Brent a topných olejů – údaje zveřejněné v pondělí ve 12,00 GMT – se hrubé dlouhé pozice 23 sledovaných futures snížily o 1 % na 1,84 milionu lotů futures a opcí.
  • Trumpov útok na Sýriu: Buy the dip?
    V noci prišla z USA prekvapivá správa – Trumpov sa rozhodol bombardovať Sýriu. A nie Islamský Štát, ale Assadov režim. Doteraz sa hovorilo skôr o tom, že Trump bude spolu s Ruskom a možno aj Assadom spolupracovať v boji proti ISIS. Všetko sa napokon zbehlo úplne inak, Trump bojuje v Sýrii proti spojencovi Ruska, čo logicky vyvolalo obavy o eskaláciu geopolitického napätia. A to sa prejavilo aj na trhoch.
  • Trumpovy daně z oceli a hliníku vyvolávají rozhořčení po celém světě
    Čína, Jižní Korea a zejména Kanada jsou znepokojeny některými prohlášeními Donalda Trumpa. Bezodkladné sliby amerického prezidenta o nových daních z oceli a hliníku vyvolaly vlnu tvrdých reakcí od amerických obchodních partnerů, až se zdá, že Trump má prst na tlačítku zahajujícím obchodní válku.
  • Trumpovy daňové škrty zaplatí firmy, investoři a boháči
    Prezident Spojených států, Joe Biden se snaží splnit jeden ze svých předvolebních slibů a tím je zvýšení daní, které poznamená především velké korporace a bohatší obyvatelstvo. Prezident chce nabyté finance investovat do nejštědřejšího sociálního programu v hodnotě 3,5 bilionu dolarů, v přepočtu přibližně 76 bilionů korun. I přesto, že jednání ješzě pár týdnů potrvají, nová daňová politika se rýsuje už teď.
  • Trumpovy hrozby a stagnující Itálie. Akcie i dluhopisy se prodávají, eurodolar pouze stagnuje
    Donald Trump věří ve skvělou dohodu s Čínou, ale pokud nepřijde, má připravená cla na téměř veškerý čínský dovoz. Zpráva, která by někdy před měsícem či dvěma vedla možná k drobnému zaváhání, tentokrát poslala americké akcie strmě dolů. Plán uvalit cla i na zbytek čínského dovozu není nic nového, ale efekt jeho zopakování jen dokazuje, jak nervózní trhy momentálně jsou.
  • Trumpovy hrozby Číně sráží trhy do ztrát
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování se ztrátami. Index S&P 500 a Dow Jones shodně oslabují o 0,5 % a technologický Nasdaq klesá o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede technologickým firmám (-1,1 %). Trhy tímto reagují na eskalaci obchodní války s Čínou, když včera americký prezident Donald Trump oznámil plán na uvalení 10% cel na čínské dovozy v hodnotě 300 mld. USD s platností od 1. září. Mezitím se zástupci Číny nechali slyšet, že pokud k tomuto kroku dojde, budou nuceni udělat protiopatření.
  • Trumpovy plány ženou měď k největším ziskům za poslední roky
    Designovaný americký prezident Donald Trump slíbil, že omladí stárnoucí americká letiště, opraví vozovky a mosty a investoři sázejí na to, že bude pokračovat hodně, hodně mědi. Cena červeného kovu se na londýnské burze kovů (LME) dnes zvýšila až o více než 5 procent a za celý týden přidává zatím zhruba 13 procent. Vzhůru ale nemíří sama, rostou i ceny železné rudy, olova, zinku, hliníku – a akcie firem, které je produkují.
  • Trumpovy politické potíže tíží USD
    Po několika týdnech zaostávání se americký dolar v posledních několika dnech stává stále houževnatější, protože investoři s blížícím se zářijovým zasedáním FOMC začnou uvolňovat krátké pozice na americkém dolaru. Koncem minulého týdne však došlo k velkému výprodeji dolaru spolu s akciemi, jelikož investoři opustili riziková aktiva a kvůli nedostatečným ekonomickým údajům nepočítají se zářijovým zvýšením sazeb Fedu.. Na opačné straně Atlantiku nebyl EUR/CHF schopen udržet zisky, protože účastníci trhu očekávají, že ECB bude postupovat ke zužování velmi pomalu a předpokládají i možné zpoždění.
  • Trumpovy sankce šíří zmatek
    Geopolitické napětí se v poslední době výrazně zvýšilo díky Trumpově administrativě, která se postarala o výrazný rozruch. Po zahájení obchodní války proti většině obchodních partnerů a vypovězení íránské jaderné dohody otevřely USA své izraelské velvyslanectví v Jeruzalémě.
  • Trumpovy turecké sankce poškozují české oceláře, ohrožují banky typu UniCredit
    Americký prezident Donald Trump se zapřisáhl, že Turecko za jeho syrskou vojenskou operaci a zintenzivňující boj proti tamním Kurdům stihnou obří sankce. Ty jsou však ve skutečnosti zatím mírnější, než jaké žádají jak demokratičtí, tak i republikánští kongresmani. Trumpova administrativa vychází z toho, že mnohdy postačí pouhá hrozba sankcí, aby jejího adresáta odradila od dobyvačného či jinak ohrožujícího jednání. Navíc Trumpův ministr zahraničí Mike Pompeo cestuje do Turecka, aby situaci zklidnil, takže vyhrocené sankce by v tuto chvíli mohly být kontraproduktivní.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024