Pátek 29. březen 2024 00:45
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ekonómovia sú stratení

18.10.2016 16:06  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ľudia veria, že ekonómovia sú experti na ekonomiku. Nie sú. Sú len štatistici. Guvernérka Fedu Yellenová vo svojom piatkovom vystúpení túto tézu viacmennej potvrdila. Fed, a nielen on, potrebuje návrat k triezvemu rozumu.

Keď zlyhajú ekonómovia

Jeden z dôvodov zmätenia Fedu je správanie sa ľudí v čase šokov. Centrálna banka zníži úrokové sadzby a čaká, že ľudia si budú viac požičiavať a viac míňať, čo naštartuje ekonomiku. Avšak už v roku 2012 začali krajiny ako Dánsko, Švajčiarsko či Švédsko ukazovať, že to tak nie je. So zavedením záporných sadzieb začali ľudia viac sporiť.

A minulý týždeň to ukázali aj dáta v eurozóne. Po viac ako dvoch rokoch záporných úrokových sadzieb sa miera úspor európskeho obyvateľstva zvýšila. V druhom kvartáli 2016 vzrástla na najvyššiu úroveň za posledných 5 rokov. Nie je to náhoda.

16:6:33 18.10.2016

Naopak, je to prosté – čím je horší ekonomický výhľad, tým menej budú ľudia míňať. To však nesedí s ekonometrickým modelom Fedu. Preto Yellenová začala špekulovať o vytvorení nového subjektu – priemerného spotrebiteľa s nízkym príjmom, ktorý reaguje na šoky opačne ako by mal.

A práve toto uvažovanie je stelesnením chybného myslenia ekonóma. Miesto toho, aby si pripustil, že ekonomiku nie je možné vtesnať do ekonomického modelu, bude svoj model „zlepšovať“. „Neviditeľná ruka trhu“ Adama Smitha nebola iba ekonomická teória, ale obraz skutočného fungovania ekonomiky.

Keď zlyhá korelácia

A tak sa ekonóm (štatistik) dopustil najväčšej chyby štatistu – zamenil si koreláciu s kauzalitou. Na základe ekonomickej korelácie si vytvoril model, ktorý jeho koreláciu potvrdzoval, a spravil z nej kauzalitu. To, že určitý čas fungoval nejakým spôsobom ale neznamená, že tak bude fungovať aj naďalej.

Keď model prestal fungovať, začal si ho upravovať, aby sedel realite. Možno podobne ako zástancovia geocentrického modelu vesmíru, kde Zem bola umiestnená v strede vesmíru. Aby to sedelo s niektorými pozorovaniami, bolo nutné zaviesť nielen epicykly, ale aj epicykly na epicykloch.

Keď zlyhá centrálna banka

Ubehlo deväť rokov od krízy a riešenie v nedohľadne. Nie je to dostatočný dôvod pripustiť si, že model nefunguje?  Čo ak snaha upravovať ho a prichádzať stále s extrémnejšími riešeniami si vyžiada ešte väčšiu daň?

Niečo podobné tvrdí aj bývalý guvernér Bundesbanky Axel Weber: „Myslím, že centrálne banky by mali byť veľmi opatrné, aby nepokračovali v produkovaní trhových nerovnováh. Uvedomujú si ich ako vedľajší produkt, avšak pocit, že ich vplyv prevýši potenciálne riziká, začína byť chybný“.

A tak sa zdá, že smutnou realitou súčasnosti je, že každý má plán, avšak nikto nerozumie, čo sa v skutočnosti deje.

Aj o tom je náš vzdelávací cyklus „Porozumejte finančnému trhu“. Viac o strate kontroly centrálnych bankárov na dnešnom webinári.

Zdroj: Alhambra Partners, Zero Hedge

Klíčová slova: Rizika | Fed | Banky | Ekonom | Partners | Banka | Guvernér | Švédsko | Dánsko | Zero Hedge | Hedge |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonom Jan Čermák: Fed chce vidět nezaměstnanost na před-COVIDové úrovni
    Americká centrální banka pokračuje v jasné signalizaci, jež říká: abychom dosáhli svých cílů, nebojíme se sešlápnout měnové pedály až na samou podlahu. To v praxi znamená, že Fed nehodlá zvednout úrokové sazby z nuly až do doby, než míra nezaměstnanosti klesne zpět ke 4 % a inflace bude v průměru lehce nad 2 %. Kromě toho ovšem Fed slibuje, že bude ekonomiku podporovat masivními nákupy dluhopisů do své bilance a to současným ďábelským tempem přibližně 120 miliard amerických dolarů měsíčně.
  • Ekonom Marek: Sazby by letos v ČR měly zamířit rychle dolů, pod čtyři procenta
    Úrokové sazby by v letošním roce v ČR měly zamířit rychle dolů, podle modelového příkladu by se měly dostat pod čtyři procenta, případně blízko ke třem procentům. Na dnešní odborné debatě pořádané v rámci projektu Česká elita - nejhodnotnější české firmy to řekl hlavní ekonom Deloitte a poradce prezidenta David Marek.
  • Ekonomové letos očekávají rekordní akciové trhy
    Podle analytiků a ekonomů se letos bude opakovat úspěšný loňský rok na trhu s primárními úpisy akcií – IPO. Celkem 1 765 společností prodalo akcie za 200 miliard dolarů. Firmám po celém světě na burze přeje příznivý ekonomický vývoj a přebytek peněz u investorů. Jednou z největších letošních veřejných nabídek bude asi prodej akcií saúdskoarabské ropné společnosti Aramco, pokud jej někdo netrumfne.
  • Ekonomové: Máme před sebou koktejl pro silný růst zlata
    Zlato dosáhlo na konci loňského roku nejvyšší ceny v historii, když se na burze prodávalo za 2 135 dolarů za troyskou unci. Poté mírně kleslo na dnešních 2 006 dolarů. Podle ekonomů ale tento rok směřuje k novým rekordům.
  • Ekonomové navrhli, jak zajistit Francouzům Vánoce v rodině
    Aby Francouzi mohli trávit Vánoce se svými širšími rodinami a nepřispět tím k nebezpečnému růstu nákazy koronavirem, měla by být v zemi vyhlášena uzávěra po celou adventní dobu. V článku otištěném v listu Le Monde to napsali dva z loňských laureátů Nobelovy ceny za ekonomii Esther Duflová a Abhijit Banerjee.
  • Ekonomové očekávají v roce 2023 minimálně další dvě zvýšení sazeb Fedu
    V únoru byly zveřejněny hodnoty dvou vysoce významných ekonomických ukazatelů pro USA. Skládají se ze dvou složek: inflace a stavu trhu práce (nonfarm payrolls). V lednu se mzdy zvýšily o 534 tisíc a inflace klesla o 0,1 %. Co tato data naznačují a co můžeme očekávat, že Fed udělá na svých nadcházejících zasedáních?
  • Ekonomové SG očekávají v USA 280 tis. nových pracovních míst
    Během čtvrtečního obchodování si dolar vůči euru mírně polepšil z úrovní mírně pod 1,3400 EUR/USD na dnešních ranních...
  • Ekonomové upozorňují, že cena zlata by mohla klesnout až na 1 700 USD
    Ekonomové investory varují, že jelikož americký dolar dál vykazuje silné zisky, mohla by cena zlata spadnout na minima z minulého měsíce přibližně na úrovni 1 700 USD.
  • Ekonomové věří do příštího roku libře a kandskému a americkému dolaru
    Včera jsem se na tomto místě věnoval malé rekapitulaci toho podstatného na devizovém trhu a výhledu na příští rok. Zám...
  • Ekonomové věří, že FOMC ukončil zpřísňování
    Pozvolna a nenápadně jsme vstoupili do druhé poloviny roku 2023. Všechny tři centrální banky dál zvyšují sazby, všechny tři jsou u konce cyklu zpřísňování. Trh to chápe, ale pořád je velký rozdíl mezi jedním zvýšením sazeb navíc nebo třemi dalšími zvýšeními – což je v případě Bank of England klidně možné. Poslední dobou vyvstává mnoho otázek v souvislosti s úrokovou sazbou Federálního rezervního systému. Připomeňme, že od jara 2023 kolují zvěsti, že proces utahování měnové politiky už buď skončil, nebo se ke konci blíží. Každé další zasedání a každá další várka ekonomických zpráv ale ukazuje, že FOMC může ve zvyšování sazeb pokračovat. A pokaždé z jiných důvodů.
  • Ekonómovia ZEW
    "Vládna kríza v Taliansku a Grécku zvýšila neistotu"..."Riziká rastú a môžu poškodiť rast nemeckej ekonomiky"..."Očakávame aspoň jeden kvartál v 2012 negatívny, najskôr to bude 1Q 2012"..."Ekonomická situácia je Nemecku stále relatívne dobrá"..."Dúfame, že sentiment našiel dno. Avšak bude záležať o finančných trhov"
  • Ekonom Petr Dufek: Po krátké přestávce lze čekat další růst sazeb ČNB
    ČNB na svém listopadovém zasedání opět zvýšila své úrokové sazby. Počtvrté v řadě, celkově popáté letos a posedmé od konce kurzového režimu. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostává na 1,75 %, diskontní sazba na 0,75 a lombardní sazba na 2,75 %.
  • Ekosystém Cardano by měl díky poslednímu zapojení Djed prosperovat
    Společnost Djed Alliance představila důležitý krok v oblasti kryptoměn a informovala o zavedení stablecoinového protokolu Djed na platformě Milkomeda-C1.
  • Ekosystém Solany na vzestupu - meme mince založené na SOL zažívají nový býčí běh
    Solana v posledním roce dokázala připsat obrovské zhodnocení - za poslední rok cca 400 %. V současné době stojí 1 SOL cca 104 $ a nic nenaznačuje, že by se růst měl v následujících měsících zastavit. Tržní kapitalizace této kryptoměny tak v současné době dosahuje cca 46 miliard dolarů, čímž se solana řadí do top 5 největších kryptoměn, co se této statistiky týče.
  • EK: Pochybení S&P s ratingem Francie je vážné a bude se vyšetřovat. Brusel chystá regulaci agentur
    Snížení úvěrového hodnocení Francie, které omylem oznámila ratingová agentura St...
  • EK přezkoumá plán Googlu převzít firmu Fitbit
    Evropská komise (EK) začala podrobně zkoumat plán amerického technologického gigantu Googlu koupit za 2,1 miliardy dolarů (47 miliard Kč) výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit. Obává se, že dohoda by mohla upevnit pozici Googlu na trhu internetové reklamy, protože Google získá množství dat, která může využít pro personalizovanou reklamu. Komise to uvedla v tiskové zprávě.
  • EK připravila návrh na zvýšení cel na ruské a běloruské obiloviny
    Evropská komise připravila návrh na zvýšení cel na ruské a běloruské obiloviny, olejnatá semena a další odvozené zemědělské produkty, uvedla dnes šéfka EK Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci po skončení prvního dne summitu EU v Bruselu. Navrhovaná opatření zveřejní unijní exekutiva podle informací ČTK během pátku.
  • EK schválila Křetínského firmě CMI převzetí francouzského vydavatelství Editis
    Evropská komise (EK) schválila smlouvu o převzetí francouzského vydavatelství Editis firmou Czech Media Invest (CMI) českého miliardáře Daniela Křetínského. Komise o tom dnes informovala na svých internetových stránkách. Editis je po Hachette Livre druhé největší vydavatelství ve Francii.
  • EK schválila Německu 550 milionů eur na pomoc Deutsche Bahn kvůli koronaviru
    Evropská komise (EK) povolila Německu vyplatit 550 milionů eur (téměř 14 miliard Kč) na pomoc železničnímu dopravci Deutsche Bahn (DB), který se jako mnoho dalších firem potýká s dopady pandemie způsobené šířením koronaviru. Podle dnešního sdělení komise je pomoc v souladu s pravidly Evropské unie o státní podpoře.
  • EK vyměřila za kartel pokutu 875 milionů eur 4 německým automobilkám
    Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy Kč). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla dnes komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
CapXmaster srovnani