Čtvrtek 28. březen 2024 18:18
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Další dobrá zpráva pro AUD? Cena australského uhlí se za poslední dva měsíce zdvojnásobila

15.09.2016 11:34  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera jsem psal o dopadu čínské uvolněné měnové politiky na Čínu a potažmo Austrálii s Novým Zélandem. Dnes bych ke včerejšímu článku ještě jednu věc rád doplnil. Narazil jsem totiž na graf, který mi tak trochu vyrazil dech. Jedná se o cenu vysoce kvalitního koksovatelného uhlí v Austrálii, která se samozřejmě soustředí primárně na čínský trh. Vypadá to, že budeme asi brzy potřebovat větší graf?

untitled1

Koksovatelné uhlí se používá především k výrobě oceli, jehož je Čína největším producentem. Jeho cena v Austrálii vylétla během posledních pár měsíců na dvojnásobek, díky čemuž se v Austrálii začíná pozvolna obnovovat produkce i v dolech, které musely být díky nízké ceně uhlí v minulosti uzavřeny. Výrazného růstu se přitom dočkala také cena standardizovaných kontraktů na koksovatelné uhlí v USA, která v poslední době vystoupala o více než 40 %.

untitled

Těžko říct na jak pevných základech tento růst stojí a jaký dopad bude mít případné zpomalení čínské ekonomiky poté, co poleví stimulace ze strany vlády a čínské centrální banky. Náš výhled pro AUD a NZD ale v kratším horizontu zůstává kvůli situaci v Číně i nadále pozitivní a pokud se stabilizuje situace také na akciových trzích, považujeme obě měny za měny s možná největším růstovým potenciálem.

Komentář je zpracován pro potřeby klientů X-Trade Brokers (XTB) a je zpřístupněn klientům za cílem získání základních informací o investičním prostředí. Všechny informace obsažené v dokumentu jsou názory analytiků společnosti XTB a nepředstavují v žádném případě investiční doporučení. Společnost negarantuje, že zveřejněné informace jsou postačující a plně reprezentují faktickou situaci na trhu. XTB nenese zodpovědnost za výsledky rozhodnutí, které vznikly důsledkem čerpání informací z výše zmíněné publikace, ve shodě s interními regulacemi společnosti XTB. Zodpovědnost za investiční rozhodnutí realizované na základě jednotlivých příspěvků a vzniklé takovým rozhodnutím, nese pouze investor.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Další Babišův bolehlav: majitel ostravských hutí je na pokraji krachu, v Británii se mluví o nouzovém znárodnění
    Britská vláda by podle dnešních slov Eda Millibanda, exministra a někdejšího šéfa labouristické strany, měla zvážit nouzové znárodnění společnosti Liberty Steel. Do ní patří i ostravské hutě, tedy někdejší Nova huť (Klementa Gotwalda), později ArcelorMittal Ostrava. Majitel společnosti Liberty Steel, Brit indického původu Sandžív Gupta, bojuje o finanční přežití.
  • Ďalší balík ekonomickej podpory v Nemecku
    Silne rastúce ceny energií spôsobujú, že nemecká vláda rozhoduje o ďalších balíkoch podpory. Podľa hovorcu vlády by nový balík mohol presiahnuť 65 miliárd eur a mal by sa pripojiť k dvom predchádzajúcim balíkom. Pripomeňme, že predchádzajúce balíčky obsahovali okrem iného zníženie daní z pohonných hmôt a zavedenie lacných lístkov na verejnú dopravu.
  • Další boom výstavby nákupních parků v České republice
    Nejvíce se cílí na menší města ve Středočeském kraji. Často v jde o města s méně než 5 000 obyvatel. Rozloha obchodních prostor se proto zmenšuje. Opět se po vzoru západní Evropy v obchodních centrech budou objevovat restaurace a prodejny s módními značkami. Největší dokončený nákupním park loňského roku byl projekt OC Rotunda v Havířově s rozlohou 6300 m2.
  • Další brutální pohyby na trzích tentokrát s Amazonem, a to nás ještě čekají důležitá data...
    Včerejšímu obchodování na Wall Street udávaly tón hlavně špatné výsledky Mety doplněné o jestřábí posun v postoji BoE a ECB. Další výsledky firem jako Amazon nebo Snap byly očekávané s obavami a tyto firmy končily výrazně v červeném. Jenže hned po zveřejnění čísel je opět vše jinak: Obě firmy si připisují obrovský růst a zvláště Amazon dnes bude jednoznačným tahounem. Historicky největší odliv peněz z akcií Meta se tak může změnit v největší příliv do akcí Amazon.
  • Další centrální banky uvažují, jak využít technologii kryptoměn
    Centrální banky Velké Británie a Austrálie uvažují o tom, jak využít technologie blockchainu pro zkvalitnění svých služeb. Na stole jsou virtuální tokeny vázané na státní měnu.
  • Další členové FOMC vidí šanci na ukončení cyklu zvyšování sazeb! 📌
    Prezident atlantského Fedu Raphael Bostic se domnívá, že vzhledem k příznakům zpomalení ekonomiky není bezprostředně nutné dále zvyšovat úrokové sazby, a domnívá se, že současné sazby mohou dosáhnout 2% inflačního cíle Fedu. Na druhé straně guvernér Fedu Christopher Waller navrhuje, že centrální banka může sledovat vývoj sazeb, přičemž si všímá síly ekonomiky a očekává návrat inflace na cílovou úroveň. Oba vyjadřují důvěru v současný postoj Fedu, i když s mírně odlišným důrazem na okamžité kroky.
  • Další den v červeném. Hlavní problém - pesimismus, který už živí sám sebe
    Nové evropské obchodování je tu, ale zlepšení se nekoná. Sledujeme další propad evropských akcií, který navazuje na Asii a byl už v úvodu o dost horší než ten včerejší. Peníze se po pauze v obchodování začaly stěhovat opět do amerických dluhopisů, přičemž sklon výnosové křivky dnes lehce roste. Rovněž německé či další jádrové dluhopisy registrují zvýšený investiční zájem. Zlato ovšem stojí stranou při minimální změně ceny. Periferní dluhopisy se rovněž drží zhruba na včerejších hodnotách. Větší averze k riziku přihrává body japonskému jenu, zatímco eurodolar či libra proti dolaru mají tendenci mírně klesat.
  • Další dobrá data z Austrálie, AUD zahájil seanci výrazným růstem
    Asijská seance dnes ráno přinesla další dobré makro z Austrálie. Ta zveřejnila výsledky z trhu práce, které výrazně předčily většinový konsenzus. Australská ekonomika totiž v minulém měsíci vytvořila 39.9 tis. nových pracovních míst, což bylo výrazně nad většinovým konsenzem, který počítal pouze s 14,5 tis. Míra nezaměstnanosti pak klesla o desetinu procenta na 5,2 %, zatímco trh očekával výsledek beze změny na 5,3 %.
  • Další dobrá data z Británie. Libra zatím ale pouze koriguje část včerejšího pohybu
    Tento týden je hodně o Británii a dnešek zatím není výjimkou. Libra hledá po včerejším prudkém růstu novou rovnováhu a do toho dnes byly zveřejněny z Británie další zajímavá data. Tentokrát z trhu práce, odkud přišly výsledky zaměstnanosti a růstu mezd. Příjemně překvapily hlavně mzdy, které zrychlily meziročně z 2,6 % na 2,8 %, což docela hezky navazuje na včera zveřejněné výsledky inflace, která překvapila nečekaně silným růstem na 1,6 %. Příjemně ale překvapily také počty žadatelů o podporu, které se v prosinci propadly o 10 tis. osob, zatímco konsenzus počítal s růstem o 5 tis. Připočteme-li k dnešním číslům i stále velmi nízkou nezaměstnanost, která zůstává na 4,8 %, dostáváme z Británii sérii dalších velmi povzbudivých výsledků, které by mohly v delším horizontu důvěru v Britskou měnu konečně zvýšit.
  • Další dobrá data z britského trhu práce, libra přesto dál slábne
    Po včerejších výsledcích britské inflace dnes Británie zveřejnila další důležitá data a reakce na libře je docela zajímavá. Počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý měsíc klesly o skokových 42 tis., což byl výrazně lepší výsledek, než s čím počítal většinový konsenzus, který žádnou změnu neočekával. Jednalo se zároveň o nejlepší údaj od konce roku 2013. Lednová čísla navíc přinesla i revizi prosincových výsledků, podle kterých se koncem minulého roku počty žadatelů o podporu snižovaly o 20 tis. proti původním odhadům 10 tis. Míra nezaměstnanosti se sice v minulé měsíci nehnula z místa, i tak ale zůstává na velmi slušných 4,8 %, což byl výsledek ve shodě s většinovým konsenzem. Na první pohled tedy skvělá čísla. Libra ale přesto reaguje oslabením?
  • Další dobrá zpráva pro libru: Inflační očekávání v Británii znovu rostou
    Pokud jste long na libře a netrpělivě čekáte na další info, které by pomohlo libře k likvidaci alespoň části ztrát, které nabrala po britském referendu, máme pro vás dobrou zprávu. Inflační očekávání se v Británii během tohoto měsíce vrátila do normálu. Oblíbený nástroj centrálních bankéřů pro měření inflačních očekávání (5y5y swap) se v případě britské libry vrací na úroveň z letošního června v okolí 3,15 %. Ještě začátkem měsíce přitom klesl na téměř 2,9 %.
  • Další dobré zprávy z evropské ekonomiky, euro nyní balancuje na dosah důležité resistence
    Vypadá to, že příliv dobrých zpráv z eurozóny zatím nepolevuje. Markit dnes zveřejnil výsledky PMI pro Německo, Francii a celou eurozónu a ani v jednom případě nová čísla nezklamala. Spíše naopak. PMI pro tradičně silný francouzský sektor služeb se vyhoupl nad hranici 60b., zatímco trh počítal s výsledkem okolo 57b. Ještě lépe je na tom ale výrobní sektor v Německu, u kterého listopadový PMI vystoupal dokonce z už tak velmi vysokých 60,6b. na 62,5b. Díky velmi dobré kondici dvou největších ekonomik eurozóny se tak kompozitní index pro celou eurozónu vyhoupl na 57,5b., což je nejlepší výsledek za posledních 75 měsíců. Vysoká hodnota kompozitního PMI naznačuje, že by HDP eurozóny mohlo v posledním letošním čtvrtletí možná ještě zrychlit na 0,7 %. q/q.
  • Ďalší dôvod prečo ceny ropy dlhodobo nízko nevydržia – exportérom sa míňajú devízové rezervy
    V posledných dňoch sa v médiách objavovali správy o tom, že Saudská Arábia rozpredáva svoje devízové rezervy, aby si p...
  • Další earnings sezóna je tu!
    V předchozím týdnu došlo k dalšímu posilování amerických akciových indexů a k vytvoření nového uzavíracího minima na f...
  • Ďalšie dáta z USA spomalili, spotrebitelia prestávajú očakávať ďalší rast akcií
    Utorkové americké makro čísla nepriniesli žiadne potešenie – spotrebiteľská dôvera poklesla v septembri a rovnako sa vyvíjali aj predaje nových domov, ktoré zaznamenali osem mesačné minimum. Najväčším dôvodom na pokles týchto indikátorov boli pravdepodobne hurikány Harvey a Irma, ktoré spustošili východné pobrežie USA. Americká ekonomika ale zostáva v dobrom tempe, čo potvrdil aj index cien domov, ktorý za júl silnejšie vzrástol.
  • Ďalšie dva ukazovatele z USA predznačujú zrýchlenie inflácie. Jedno zvýšenie sadzieb v tomto roku je reálne
    Pred dvoma týždňami som v poste FED zmietol infláciu zo stola. Vyzerá to však, že bude rásť. Takisto aj výnosy na US d...
  • Ďalšie jubileum gréckych dlhopisov
    Rozdiel medzi výnosom 10- ročnými gréckych a nemeckých dosahuje 500 bodov (5%). Pre euro to zn...
  • Ďalšie LTRO nie je oficálne v pláne
    Núdzový režim americkej vlády pokračoval aj včera. Demokrati a republikáni sa totiž stále nedohodli na spoločnom návrhu rozpočtu...
  • Ďalšie obchodné obmedzenia týkajúce sa akcií GameStop
    Obrovská volatilita niekoľkých spoločností, ktoré boli „shortované“ veľkými hedžovými fondmi, prinútila aplikácie na obchodovanie s akciami konať. Včera spoločnosť TR Ameritrade a dnes Robin Hood zaviedli obmedzenia obchodovania s akciami ako GameStop alebo AMC, čo naznačuje, že investori v súčasnosti nemôžu tieto akcie kupovať, ale iba predávať tie, ktoré vlastnia. Akcie spoločnosti Gamestop sa v predobchodnej fáze obchodovali pod tlakom. Momentálne sa akcie obchodujú okolo hladiny 290 dolárov za akciu (20% pod včerajšou zatváracou cenou).
  • Ďalšie pokusy o oživenie trhu s ropou – Saudská Arábia zvyšuje exportné ceny
    Dnešné obchodovanie je pre ropu celkom pozitívne. Máme veľkú býčiu cenovú medzeru a cena WTI sa blíži k úrovni 68,00 USD. Z pohľadu býkov musia ceny zostať nad vzostupnou trendovou čiarou a 78,6 % Fibonacciho retracementom poslednej vzostupnej vlny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI