Pátek 29. březen 2024 00:50
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Investoři očekávají pozdější a pomalejší růst úrokových sazeb v USA než FED, dolar sílí na všech frontech, analýza AUD/CAD a britské libry

09.09.2014 10:15  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký dolar včera posílil vůči koši měn o 0,3 procenta na 14 měsíční maxima neboli na hodnotu, kde byl naposledy viděn v červenci 2013. Na 14 měsíčních maximech se USD rovněž včera obchodoval vůči euru (1,2867). Vůči japonskému jenu vystoupal dolar na 6letá maxima, když pokořil hladinu 106 (USD/JPY). Sanfranciská pobočka americké centrální banky (Fed) včera vydala zprávu, že investoři očekávají a tedy i kalkulují do cen aktiv pomalejší růst úrokových sazeb než samotná banka. Většinový konsenzus Wall Streetu nyní počítá s prvním zvýšením sazeb ve třetím čtvrtletí 2015, přičemž na konci příštího roku vidí základní úrokovou sazbu na hodnotě 0,75 procenta a na konci roku 2016 na úrovni 2,13 procenta. Naopak samotný Fed počítá s dosažením 1 procentní úrokové sazby na konci příštího roku a úrokové sazby ve výši 2,5 procenta na konci roku 2016. Janet Yellen tak stojí před velkou výzvou. Změnit očekávání trhu totiž znamená přecenění aktiv trhem, tedy volatilitu a nestabilitu. Možnost rychlejšího a dřívějšího zvýšení úrokových sazeb, než je tržní konsenzus, dodal včera novou sílu americkému dolaru.

Britská libra je již druhý týden pod tlakem kvůli zvyšujícím se šancím získání nezávislosti Skotska v referendu, které se koná příští týden. Poté co v neděli Sunday Times přišel s výsledky, které ukázaly podporu samostatnosti Skotska ve výši 51 procent, včera další průzkum (TNS) odhalil rostoucí preference voličů za samostatnost. Za oddělení Skotska od Británie by hlasovalo 38 procent dotázaných, přičemž naposledy v tomto průzkumu podpořilo samotnost Skotska jenom 32 procent. Proti by hlasovalo 39 dotázaných, což je 6procentní pokles ve srovnání s předchozími výsledky. Britská libra tak podle všeho nyní nebude reagovat na makroekonomická data, ale primárně na informace ohledně možnosti výsledků referenda o samostatnosti Skotska (18. září 2014).

Silnému americkému dolaru (USD) neodolal ani australský (AUD) a novozélandský dolar (NZD), které v noci oslabily. Australský dolar utrpěl ztráty i díky nižší podnikatelské důvěře. Ta v srpnu klesla z červencových 4 a půl letých maxim 10 bodů na 8 bodů kvůli nižším prodejům a ziskům firem. Novozélandský dolar (NZD) se v noci propadnul vůči USD na 6 a půl měsíční minima (0,8257). Zítra v noci zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ), která má zveřejnit aktuální ekonomický výhled. Někteří se bojí, že banka sníží výhled hospodářského růstu, čímž oddálí nutnost dalšího zvýšení úrokových sazeb. Takovýto scénář by mohl poslat NZD až k hodnotě 0,82 vůči USD.

Evropská unie se včera domluvila na nových sankcích vůči Rusku. Opatření ale po několik příštích dní nevstoupí v platnost a unie počká, jestli na Ukrajině vydrží příměří mezi vládou a proruskými separatisty.

Silný dolar nepomáhá komoditám. Zlato včera oslabilo na 3měsíční minima (1254,66). Nyní před ním stojí rezistence na úrovni 1 250 USD, jejíž prolomení podle všeho posune cenu zlata dále dolů. Evropská ropa Brent se včera podívala pod hodnotu 100 USD za barel, nicméně pod ní nedokázala uzavřít. Cena Brentu 100 USD za barel je klíčová pro země OPEC a je pravděpodobné, že v případě poklesu ceny níže, země OPEC sníží produkci, aby podpořily cenu černého zlata. Na klesající cenu ropy včera doplatil kanadský dolar (CAD).

Makrokalendář pro dnešní den


Měnový pár AUD/CAD se již delší dobu pohybuje na denním grafu do strany v obdélníku. Nicméně na obou oscilátorech (Stochastik i MACD) se tvoří medvědí divergence, která by mohla pár oslabit.

Britská libra včera otevřela na všech párech negativním Gapem. Na některých z nich má našlápnuto k jejich vyplnění. Jde například o GBP/JPY, GBP/NZD, GBP/AUD, GBP/CHF a GBP/CAD. Nicméně vzhledem k aktuálnímu dění ve Skotsku preferujeme na libře spíše krátké pozice, které lze hledat právě po vyplnění výše uvedených gapů.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Investoři můžou se těšit na data z trhu práce USA.
      V pondělí, akciový trh Amerických Státu uzavřel obchodní seanci s nevýznamným růstem hlavních indexů, s výjimkou index...
    • Investoři nadále zvyšují své riziko
      Minulý týden na trzích přetrvával optimismus, což přimělo investory, aby nadále nakupovaly rizikové aktiva a americký dolar se tak znehodnocoval. Zatímco si účastníci trhu zachovali apetit po vysokém riziku, ekonomická data a počty nově infikovaných současný trend nepodpořili.
    • Investoři nakupují riziko, díky čemuž posiluje EUR/USD
      Americké akciové indexy otevírají v pondělí v zelených číslech a následují tak vývoj na globálních finančních trzích, kde rostly ceny ropy a čínské akcie kvůli spekulacím, že Čína přijde s novým stimulačním programem na podporu ekonomiky po sérii slabších makroekonomických dat. Čínský akciový index dnes vyskočil na sedmiměsíční maximum.
    • Investoři nastoupili do japonských akcií. Vybírají tituly, které vytěží z obnovy země, omezují finance
      Dosud rekordní objem japonských akcií nakoupili v uplynulém týdnu zahraniční investoři, sázející na přehnanou ...
    • Investoři nastoupili do japonských akcií. Vybírají tituly, které vytěží z obnovy země, omezují finance
      Dosud rekordní objem japonských akcií nakoupili v uplynulém týdnu zahraniční investoři, sázející na přehnanou ...
    • Investoři na Wall Street pokračovali ve výběru zisků
      Americké akciové trhy i ve středu pokračovaly v poklesu, když investoři vstoupili do nového roku s opatrností a vybírají nedávné zisky. Index Nasdaq 100 během posledních dvou měsíců minulého roku přidal 15 %, a to už je pro mnoho investorů dostatečně velkou motivací k výběru zisků. Podobně jako předešlý den se zisky včera vybíraly především u velkých technologických firem, což se projevilo na již čtvrtém poklesu indexu Nasdaq 100 v řadě. Takto výraznou dvoudenní ztrátu jsme u tohoto indexu nezaznamenaly od konce října. Více než 2 % odepsaly například akcie AMD nebo Tesla.
    • Investoři na Wall Street vybírali zisky
      Obchodování na amerických akciových trzích včera měla ovlivnit především inflační čísla za březen. Prvotní reakce sice byla pozitivní, ale optimismus rychle vyprchal, když investoři nakonec zvolili raději cestu výběru zisků. Výběr zisků byl patrný především v technologickém sektoru, který v minulých týdnech zaznamenal strmý růst. Technologicky laděný index Nasdaq 100 tak vedl pokles s 0,9% ztrátou. Tento index si ale pořád drží velice solidní zisky, když od začátku roku zpevnil o více než 17 %. V rámci výběru zisků tak byli nejvíce zasaženi lídři této rally v čele s akciemi Nvidia a AMD.
    • Investoři nespěchají s rozhodnutím.
      Včera obchodní seance na hlavních evropských akciových trzích proběhla docela v klidu, v centru pozorovaní účastníků t...
    • Investoři nevěří v růst sazeb Fed
      Trhy v minulém týdnu pokračovaly v silné volatilitě, která by se mohla počátkem týdne snížit vzhledem k očekávání čtvr...
    • Investoři oceňují čínské rozvolnění, Evropa prodlužuje vítěznou sérii
      Evropské akcie a dokonce i futures na indexy v zámoří se během dnes pohybovaly v kladných hodnotách. Investoři kladně hodnotili rozhodnutí Číny, která zmírnila některá Covid opatření. Evropa navázala na páteční dobrou náladu ve Spojených státech.
    • Investoři očekávají zvýšení sazeb Fedu o 75 bazických bodů
      Akcie klesly, když obchodníci vzhledem k hrozící recesi zhodnotili perspektivu korporátních zisků a politiku Federálního rezervního systému.
    • Investoři od roku 2018 hromadí bitcoiny, Ethereum i Solanu
      Síť Ethereum i nadále zaznamenává největší počet měsíčních aktivních přispěvatelů, k červenci jich bylo kolem 2 000. Podle nejnovější zprávy se i přes turbulence na krypto trhu počet aktivních přispěvatelů napříč Bitcoinem, Ethereem a hlavními projekty Solany od ledna 2018 zvýšil v průměru o 71,6 % ročně.
    • Investoři opouštějí Čínu
      Investoři po celý rok utahovali kohoutky a Číně výrazně ubyl příliv zahraničních investic. Situaci napomohl zpoma...
    • Investoři opouštějí riziková aktiva a utíkají do bezpečných přístavů, zasedání FOMC, pozor na noční data z trhu práce Austrálie; analýza GBP/AUD, AUD/CHF a EUR/CHF
      Euro se včera v noci propadlo na více než 2letá minima vůči USD, když atakovalo hodnotu 1,2500, která však zafung...
    • Investoři po celém světě drží podle BlackRock hotovost v objemu 50 bilionů dolarů. Máme se z toho radovat?
      Jedna zajímavost z minulého týdne, ke které jsem se ale dostal až teď. Když v minulém týdnu zveřejnila své hospodářské výsledky americká investiční skupina BlackRock, zmínil se její šéf během earnings callu o tom, že podle odhadů společnosti dnes investoři drží v hotovosti přibližně 50 bilionů dolarů. Bloomberg o tom napsal minulý týden článek, který je pro zájemce pod tímto odkazem a připojil i grafiku, která tuto obří sumu dává do trochu více uchopitelných rozměrů.
    • Investoři podnikají právní kroky proti lidem, co stojí za Solanou
      Loni se jednou z kryptoměnových superhvězd stalaSolana (SOL), podle CoinGecko v roce 2021 stoupla o více než 11 000 %. Od té chvíle se ovšem setkala s řadou problémů – spolu s většinou ostatních kryptoměn – momentálně se pohybuje níže o zhruba 85 % ze svého historického maxima. Většina investorů do kryptoměn se potýká s výrazně znehodnoceným portfoliem a část z nich má pocit, že je to omyl.
    • Investoři pokračují sledovat prohlášení oficiálních představitelů FRS.
      Úterní obchodní seance na americkém trhu byla uzavřena s menším poklesem. Tento týden proběhne docela tiše s ohledem n...
    • Investoři před výsledky vybírali zisky z Nvidie
      Hlavní událostí tohoto týdne budou výsledky hospodaření společnosti Nvidia. Za poslední dva na je ale cítit výběr zisků na této akcii, která se propadla z maxim 746,11 USD až na včerejších konečných 674,72 USD a odepsala 2,9 %. Kyberbezpečnostní společnost Palo Alto změnila svou obchodní strategii, kdy rozšířila nabídka produktů, které poskytuje zdarma. Zároveň s touto transformací ovšem musela snížit výhled na své hospodaření v letošním roce, což se nelíbilo investorům a její akcie tak propadly o 28,4 %. Velký propad, konkrétně 23,7 %, zaznamenala taktéž společnost Teladoc, která se specializuje na řešení medicínských problémů po telefonu případně virtuálním hovoru. Za propad mohl v tomto případě snížený výhled ziskovosti.
    • Investoři přesunuli pozornost k ECB
      FOMC podle očekávání spustila proces s cílem snížit velikost bilance ve výši 4,5 miliard USD. Ačkoli proces normalizace začne v říjnu, což lze považovat za poněkud uspěchané, tempo dezinvestování bude velmi pomalé a bylo již dostatečně naznačeno. Vzhledem k reakci trhů čekal greenback i americké státní dluhopisy rychlý zvrat čtvrtečních zisků, a zdá se, že investorům se nechce uvěřit, že Fed bude zvyšovat sazby podle plánu.
    • Investoři přešli od akcií k energiím a drahým kovům
      Rostoucí globální ekonomická nejistota a eskalace války na Ukrajině nadále vyvolávají na finančních trzích poptávku po bezpečných aktivech, která vyhnala cenu zlata na nová intradenní a týdenní maxima.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    Forex brokeři
    FBS
    OctaFX
    Patria Finance
    reklama
    CapXmaster srovnani