Čtvrtek 28. březen 2024 21:16
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook

Evropa propadla nejníže za poslední měsíc, DAX -1,1 %

12.03.2014 17:53  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Západoevropské akciové trhy uzavřely obchodování v červených číslech, když obavy investorů vzbuzuje nejasná situace mezi Ukrajinou a Ruskem. Nepotěšila ani jediná důležitější makrodata v podobě průmyslové výroby v eurozóně, která překvapivě poklesla o 0,2 %, i když byl očekáván její 0,5% růst. Celková aktivita dnes převyšovala poslední dny, když v případě indexu DAX byl počet zobchodovaných akcií 35 % nad průměrem za posledních 30 dnů.

S tlakem prodejních pokynů se potýkal především automobilový sektor, kde Peugeot oslabil o 2,7 % výrobci pneumatik Nokian a Continental o 2,6 % a například Rheinmetall o 2,5 %. Francouzské Valeo (akcie Valeo) ztratilo 2,1 % v reakci na zprávy, že Bpifrance prodává 1,98 mil. akcií za cenu 100 EUR za kus.

Společnost Alcatel-Lucent odepsala 3,5 % poté, co zástupci China Mobile uvedli, že neplánují koupi podílu ve francouzské firmě.

Do plusu se naopak dostali někteří těžaři, což je výsledek rostoucích komodit na londýnské burze. Společnost Fresnillo tak posílila o 2 %, Antofagasta o 1,6 % a například Polymetal o 1 %.

Německá energetika E.ON přidala 2,7 %, a to navzdory výraznému poklesu zisku, když pozitivně zapůsobilo potvrzení dividendové politiky s výplatním poměrem 50-60 %.

Celoevropský Euro Stoxx 50 propadl o 0,9 %, britský FTSE 100 o 0,8 %, francouzský CAC 40 o 1 % a německý DAX o 1,2 %.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Evropa pokračuje opatrně nahoru, pozornost míří na trh práce i ECB
    Po včerejším růstu dnes začaly evropské akciové indexy opatrněji. Své drobné zisky však dopoledne přece jen navýšily a DAX nebo CAC 40 si připisují 0,2 pct. AEX a FTSE 100 se nacházejí aspoň lehce nad nulou. Zatímco poslední data naznačila, že Fed nedostává nové důvody spěchat s útlumem QE, vypadá to, že mezi investory přece jen roste opatrnost před zítřejšími daty. Ta ukáží "oficiální" kondici trhu práce, od níž se pak bude odvíjet hodnocení oživení i přístup k budoucí měnové politice.
  • Evropa pokračuje radovat investoři pozitivní statistikou.
    V pondělí akciový trh USA uzavřel obchodní seanci mírním růstem hlavních indexů. Během obchodní seanci S&P500 povedlo ...
  • Evropa pokračuje v poklesu, RBS (-7 %) vykázala největší ztrátu od roku 2008
    Západoevropské akciové indexy se v úvodu seance pohybují v červených číslech a ztrácí tak již druhým dnem v řadě. Inve...
  • Evropa po negativním úvodu začala růst, eurodolar drží pozice
    Po americkém výplachu začala hodně dole také Evropa, ale rychle se otřepává a během dopoledne hlavní indexy dostoupaly do plusových hodnot. Stoxx Europe 600 aktuálně přidává 0,4 procenta. Rovněž futures na americké akcie už vymazaly slušnou část ztrát, které nabraly už v noci po otevření.
  • Evropa po ranním optimismu smazala zisky a zavřela v červeném, vybočují těžaři a automobilky
    Evropské akcie zakončily tento týden pod negativním sentimentem, když hlavní akciové indexy po ...
  • Evropa po rozpačitém úvodu zabrala, po vystoupení šéfky ECB ji táhnou banky
    Úterní obchodní seance na evropských trzích má za sebou rozpačitý úvod, ovšem v průběhu dne se německý index DAX dostal až k 1procentím ziskům. Tahouny tohoto indexu jsou bankovní domy v čele s Deutsche Bank, která posiluje o více něž 4 %. I další banka Commerzbank připisuje 3,71 %. Za takto výraznými zisky stojí možné zvyšování úrokových sazek v eurozóně. Francouzský index CAC 40 se v odpoledních hodinách rovněž odrazil z denních průměrů, a to po vystoupení prezidentky ECB Lagarde, BNP FP +1,71 %, GLE FP +1,12 %.
  • Evropa po šesti letech překonala Asii a je největším odběratelem ropy z USA
    Evropa po šesti letech překonala Asii a stala se největším odběratelem americké ropy. Od ledna do května letošního roku odebrala v průměru 213,1 milionu barelů ropy, zatímco Asie 191,1 milionu barelů. Vyplývá to z nejnovějších statistických údajů, na které upozornila agentura Bloomberg. Naposledy byl dovoz americké ropy do Asie nižší než do Evropy v roce 2016, kdy Spojené státy zrušily zákaz vývozu.
  • Evropa potřebuje naléhavě přijmout konkrétní opatření
    Evropská nemoc se pomalu ale jistě rozrůstá a její důsledky už pociťují nejen samotní
  • Evropa prahne po elektrifikačních technologiích. Siemens Energy hlásí nečekaně dobré výnosy
    V dnešních aktualitách z akciových trhů se soustředíme na neočekávaně vysoké výnosy Siemens Energy a objednávky, které dosáhly nového absolutního maxima. Může za to zejména výrazná poptávka v segmentu technologií elektrifikačních sítí. Probereme také, jak výnosy za 1. čtvrtletí zvýšily očekávání výnosů pro následujících 12 měsíců. Zdá se, že analytici v tomto okamžiku vůbec nezohledňují recesi. A konečně se podíváme blíž na nejdůležitější výnosy tohoto týdne.
  • Evropa prodlužuje zisky, tuzemské banky pod tlakem
    Evropské indexy prodlužují sérii zisků. Nejvýkonnějším evropským indexem byl italský FTSE MIB (ITA40), který si dnes připsal 1,57 % Německý blue chip benchmark DAX (DE30) uzavřel dnešní seanci na 12 209 bodech, což odpovídá 0,79% růstu. Index pražské burzy PX (CZKCASH) uzavřel seanci o 0,25 % níže na 1 120,57 bodech.
  • Evropa přebírá lehce pozitivní náladu a eurodolar se snaží posouvat výš
    Lehká nervozita z odsunutí plánované schůzky Trump - Xi ustoupila po zprávách z čínského tisku, že obě strany dělají podstatné pokroky a že se vicepremiér Liu He telefonicky spojil s ministrem financí Mnuchinem a obchodním zástupcem Lighthizerem. Krom toho podle očekávání britští poslanci souhlasili s odsunutím brexitu. K tomu má dojít, pokud napotřetí neprojde dvakrát drtivě odmítnutá dohoda premiérky Mayové, a pokud s tím samozřejmě budou souhlasit země EU. Velká šance na odsunutí problému tu však je a sentiment podporuje.
  • Evropa překonala negativní úvod, hlavním tématem zůstává Fed
    Po propadu na Wall Street i v Asii se na úvod týdne vydala dolů také Evropa. Zdejší akciové indexy však prvotní ztráty zdárně nahradily a míří do zeleného. DAX a AEX jsou jedni z nejlepších se ziskem přes půl procenta.
  • Evropa překvapila silnými výsledky PMI ve službách, trhy díky svátku v USA zatím v naprostém klidu
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá v naprostém klidu. Klid panuje jak kvůli absenci nových dat, tak především kvůli svátku v USA, díky kterému jsou zatím zobchodované objemy pod průměrem za posledních třicet obchodních seancí. Evropské indexy sice ve většině případů rostou, zisky jsou však velmi malé, stejně tak jako pásmo, v rámci něhož se většina indexů pohybuje. Denní pásmo na německém DAXu je přibližně 40 euro, což je pouhá třetina standardní obchodní seance.
  • Evropa přemýšlí jak se obejít bez ruského zemního plynu, zvažuje nákladné možnosti
    Země západní Evropy hledají důvody jak se bez ruského zemního plynu obejdou a zároveň se připravují na uzavření kohoutků z Kremlu, nebo že zpřísnění sankcí se dostane na energetické embargo.
  • Evropa přerušuje negativní sérii. Investoři hledají příležitost v akciích, eurodolar se zvedá
    Po včerejším propadu na Wall Street Asie ani Evropa další negativní kolečko neroztáčejí. Naopak zde vidíme mnohdy poměrně slušný růst, kterým se akcie snaží aspoň korigovat poslední nepříznivý vývoj. Společně s tím se investoři částečně stahují z bezpečných dluhopisů. K růstu se dnes ráno odhodlala rovněž ropa, jejíž včerejší propad byl výrazný. Oživuje také zájem o periferní evropské dluhopisy.
  • Evropa přešlapuje nerozhodně na místě, čínská data směr neukázala
    Výrobní inflace v Číně dosáhla v květnu vysokých 9 procent, přičemž se čekalo zrychlení z 6,8 jen na 8,5 pct. Spolu se svou produkcí tak bude Čína do světa v nejbližší době vyvážet také o něco vyšší cenové tlaky. Jak se to projeví v cenách spotřebitelských, závisí na řadě dalších faktorů. Konkrétně v Číně jsou spotřebitelské ceny meziročně jen o 1,3 pct výš a inflace tak za květen zaostala za odhady. Toto číslo bude mezi investory tlumit obavy z promítání cenových tlaků z nákladové strany. Na inflační data z USA si počkáme do zítřka.
  • Evropa přinesla špatné zprávy, euro zatím bez reakce
    Španělská ekonomika zažila v prvním čtvrtletí letošního roku již sedmý propad v řadě a hlouběji se tak ponořila do recese...
  • Evropa ráno rudne, hlavní indexy odepisují přes procento
    Evropské akcie začaly den pádem, který rychle vymazal včerejší růst a přinesl dodatečné ztráty. DAX , CAC 40 i FTSE 100 už ztrácejí přes procento, jižní křídlo ještě víc, naopak relativně lépe je na tom nizozemský AEX. Samozřejmě na trhy může působit opatrnost před americkými daty či obavy z budoucího ekonomického výkonu ve světle slabší hospodářskopolitické podpory a obnovených problémů s pandemií. Zásadní zpráva, která by sentiment zhoršovala, tu však není a je těžké určit, co nyní sentiment řídí nejvíc.
  • Evropa roste, ale pomaleji, Fed nic neprozradil; analýza AUD/CAD, S&P 500 a USD/CZK
    Představitelé americké centrální banky (Fed) předpokládají, že by bylo předčasné zvyšovat úrokové sazby v červnu, ačkoli většina z nich má za to, že ekonomika Spojených států je na cestě k zotavení z neveselého vstupu do letošního roku, naznačil ve středu večer zápis z dubnového měnového jednání. Většina členů bankovní rady se shodla na tom, že ekonomický růst se obrátí ke zdravějšímu tempu a trh práce bude sílit. Nicméně většina členů očekává, že data, jež banka bude mít k dispozici v červnu, nebudou dostatečná pro změnu monetární politiky a bankéři posouvají výhled na zvýšení úrokových sazeb na pozdější měsíce letošního roku.
  • Evropa roste, data nahrávají cyklické hře
    Po včerejším pozitivním dni na tom hlavní akciové trhy nejsou zle ani dnes dopoledne. Pátek přináší většině hlavních evropských indexů růst, který se postupně upevňuje a Stoxx Europe už přidává přes půl procenta. FTSE 100 zaostává, ale i ten se už dostal aspoň k nule.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Xtrade
LiteForex
FX Global
reklama
Purple trading AI