Čtvrtek 28. březen 2024 12:56
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Americká data pomohla eurodolaru vzhůru, koruně se korigovat ztráty nedaří

16.05.2013 17:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koruna v průběhu dnešního obchodování zůstala na úrovni 26,00 za euro. Během dne se snažila korigovat včerejší ztráty a kurz klesal mírně pod zmíněnou hranici, nakonec se ale na ni vrací. Podobná situace je dnes také na okolních měnách v regionu, které se jen nevýrazně odchylovaly od včerejšího hodnot.

Z české ekonomiky jsme se dnes dozvěděli nové údaje o cenách výrobců, které za duben klesly výrazněji, než se čekalo, po trh ale nebyly inspirací. Forint se nenechal ovlivnit slovy guvernéra Matolcsyho o podpoře růstu. Polská čistá inflace za duben byla nad konsensem stejně jako včera celková inflace, se zlotým však nijak znatelně nehýbala. To platí také pro výzvu MMF, aby Polsko pokračovalo bez odkládání s uvolňováním měnové politiky. Fond to uvedl spolu s odhadem zpomalení polské ekonomiky letos na 1,2 procenta. 

 
Euru se dnes vůči dolaru dařilo. Pomohlo zřejmě to, že z eurozóny nebyla na programu další zásadní data. Revize inflace za duben jen potvrdila předběžná čísla a žádné překvapení tedy nepřinesla. Špatné zprávy ale dál chodily z druhé strany Atlantiku. Data z realitního trhu byla smíšená, ale počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti byl vyšší, než se čekalo, a další zklamání přišlo z průmyslu. Index aktivity sestavovaný filadelfským Fedem klesl pod nulu ještě výrazněji než včera newyorský index a posílil tak negativní vyhlídky pro květnový výkon sektoru. Inflace byla v dubnu navíc mírně nižší, než se čekalo.

Eurodolar odpoledne roste a nyní se pohybuje na 1,2920. Oslabovat začal dolar také proti japonskému jenu. Stejně jako včera ale špatná data nejsou příliš vidět na akciích. Evropské indexy jsou sice v záporu, ale nijak výrazně a od úvodu jejich ztráty nenarostly. Také americké akcie klesají pouze mírně.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká data byla lepší, než se čekalo, akcie ale zahajují 2Q poklesem
    Evropské trhy dnes klesaly pod tíhou další vlny obav z dopadů koronaviru. V čele ztrát stály banky poté, co banky ve Velké Británii oznámily, že po tlaku ze strany Bank of England letos zruší výplaty dividend. Německo mezitím uvažuje o prodloužení karanténních opatření až do konce Velikonoc.
  • Americká data na konci týdne přináší dolaru značné ztráty
    Dolaru se tento týden dařilo postupně posilovat. Jeho pohyb byl relativně pomalý vzhledem k novým informacím, zřejmě i...
  • Americká data nenadchla ani nezklamala, evropské akcie v červených číslech
    Evropské akciové indexy se vrací do červených čísel. Z korekce na evropských akciích tentokrát podezříváme především blížící se víkend, s ním spojené italské referendum a snahu některých obchodníků o hedžování, nebo rovnou uzavírání, rizikových pozic. Odpovídal by tomu i charakter dnešního obchodování, které probíhá jinak ve velkém klidu a na nízkých objemech, když většinu ztrát nabraly indexy okamžitě po otevření evropských burz.
  • Americká data nepřekvapila. DAX na silném supportu, zatímco CAD doplácí na výplach na ropě
    Páteční seance zatím pokračuje na akciovém trhu v podobném duchu jako předchozí dny. Platí to hlavně o Evropě, kde akciové indexy znovu ztrácí přibližně procento, díky čemuž svou pětidenní ztrátu navyšují ve většině případů na více než čtyři procenta. Amerika je a tom o něco lépe a tamní indexy si své pozice drží. I ty ale na týdenní bázi ztrácejí, i když pouze jedno až dvě procenta. Německý DAX se tak po odražení od horní hrany konsolidačního pásma rychle vrací k jeho spodní straně na úrovni říjnového minima, které by pro něj nyní mohlo představovat zajímavý support.
  • Americká data nepřekvapila, evropské akcie mezitím s přehledem likvidují včerejší ztráty
    Po včerejší korekci dnes akciové trhy získávají pevnější půdu pod nohama. Evropské burzy včerejší ztráty nejen že likvidují, ale dokonce své pozice proti středečnímu close ještě o něco vylepšují, když rostou ve většině případů o jedno až dvě procenta. Většinu zisků si přitom připsaly během dopolední seance a v průběhu odpoledne si své pozice už pouze udržují.
  • Americká data NFP dnes zklamala, dolar mírně oslabuje
    Růst počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor ve Spojených státech v září nečekaně zpomalil třetí měsíc v řadě. Počet pracovních míst mimo zemědělský sektor minulý měsíc stoupl o 156 000 po vzestupně revidovaném nárůstu o 167 000 za srpen. Ekonomové očekávali, že američtí zaměstnavatelé v září vytvořili až 175 000 nových míst.
  • Americká data opět rozhýbala trhy
    Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA nečekaně stoupl na 360 000. Původní odhad ekonomů počítal s 342 0...
  • Americká data PMI srazila dolar k zemi; analýza ZLATA
    Aktivita v americkém sektoru služeb v lednu zpomalila na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Index nákupních manažerů vydáván Institutem pro...
  • Americká data podporují silnější dolar
    Díky blížícím se velikonočním svátkům bylo obchodování na trhu eura s dolarem v průběhu minulého týdne spíše poklidné...
  • Americká data pomohla dolaru k růstu, evropské akcie v zelených číslech
    Obchodování na finančních trzích se i koncem týdne zatím nese ve velmi poklidném režimu. Akciové indexy v Evropě si sv...
  • Americká data pozitivně naladila trhy a pomohla dolaru
    Dnešní obchodování na hlavních trzích zejména odpoledne charakterizuje pozitivní nákupní nálada, která zvedá jak ceny ...
  • Americká data přinesla smíšenou náladu
    Obchodování na trhu eura s dolarem bylo včera velmi klidné, když se měnový pár pohyboval v úzkém pásmu mírně...
  • Americká data s trhy tentokrát nezatřásla. Koruna zmírnila své ztráty
    Hlavním bodem programu byla v závěru týdne americká data z trhu práce. Ta dopadla smíšeně a nedala důvod k podobnému tržnímu otřesu, jaký jsme viděli před měsícem. Zatímco mzdy za odhady zaostaly, růst zaměstnanosti konsensy výrazně předčil.
  • Americká data trhům náladu příliš nepokazila, eurodolar za dnešek klesá
    Koruna za dnešní den registruje opět pouze nevýraznou změnu kurzu. Z prostoru mírně pod 26,00 se postupně posu...
  • Americká data ukázala na výraznější zpomalení a horší spotřebu. Doléhá na trhy a posílá CZK na lednová minima
    Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí letošního roku pomaleji, než se pův...
  • Americká data začínají nenápadně překvapovat. Surprise index je po prudkém růstu nejvýše od letošního srpna
    Jeden rychlý postřeh k americkým datům. V nadcházejících dvou týdnech nás čeká řada fundamentů z USA a poté zasedání americké centrální banky. Z ocenění futures na úrokové sazby je zjevné, že je růst amerických sazeb již téměř stoprocentně započten v ceně dolaru. Další utahování měnové politiky nad rámec prosincového růstu sazeb trhy přitom zatím příliš nezajímá, protože je do něj podle většinového názoru ještě daleko. Reakce na nově příchozí data z USA je proto v poslední době velmi vlažná, což by se ale možná do dalších týdnů mohlo začít měnit. Listopad se totiž zatím trochu nenápadně nese v duchu velmi častých pozitivních překvapení, což koneckonců potvrdila i včerejší nečekaná revize amerického HDP, která zvýšila původní odhad za 3Q z 2,9 % na 3,2 %. Citelné zlepšení fundamentu lze velmi dobře vypozorovat hlavně na našem oblíbeném indikátoru z dílny Bloombergu, který mapuje jak výrazně data z USA překonávají většinový konsenzus. Takzvaný surprise index začal v minulých týdnech opět stoupat a aktuálně se přibližuje k velmi slušným úrovním z letošního srpna.
  • Americká data zklamala, Coeure se dopadu negativních sazeb neobává
    V pondělí byl v Evropě svátek, takže se obchodníci soustředili hlavně na dění v USA. První zajímavý report přišel v podobě chicagského Fed indexu za březen, který se dostal na -0,15b., zatímco trh počítal s výsledkem -0,1b. Přesto se jednalo o mírné zlepšení, když index rostl z únorových -0,29b. Vedle tohoto reportu jsme se pak dočkali výsledků z amerického trhu s bydlením, kde byly zveřejněny počty prodaných domů. Ty dosahovaly v březnu 5,21 mil. a podstřelily tak konsenzus 5,23 mil. Předchozí výsledek byl mírně revidován z 5,51 mil. na 5,48 mil. Březnový report lze považovat za zklamání, a to hlavně v souvislosti s výrazným snížením úroků na hypotéky, které u 30 letých fixací klesly z 5,1 % na 4,4 %. Navzdory zklamání byla ale reakce na většině trhů minimálí.
  • Americká data z trhu práce, analýza EUR/USD
    Počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP report) dosáhl v srpnu na hodnotu 169 000, což...
  • Americká data z trhu práce jen mírně horší, fundament na USD to nijak neovlivní
    NFP jsou za námi a v podstatě nad nimi můžeme mávnout rukou. Data jsou sice o něco horší, ale po dvou extrémně silných měsících má americký trh práce rozhodně nárok na slabší chvilku. Srpnová data jsou standardním výsledkem, který zapadá do celkového obrazu americké ekonomiky a jehož dopad na zářijové zasedání Fedu bude jen velmi omezený. Dolar sice mrně oslabil, jeho fundament ale zůstává silný a nepřekvapilo by nás, kdyby si z dnešních výsledků dolaroví býci vůbec nic nedělali a během americké seance začali znovu navyšovat pozice. A...
  • Americká data z trhu práce potápí dolar a šance na červnový růst sazeb, zlato zpět na 1 240 USD.
    Květnové výsledky z amerického trhu práce jsou venku a jedná se o velké překvapení, které výrazně mění pravidla hry na některých trzích. Americká ekonomika vytvořila v minulém měsíci pouze 38 tis. nových pracovních míst, což byl nejhorší výsledek od roku 2010 a výsledek hluboko pod většinovým konsenzem (160 tis.). Za poslední tři měsíce americká ekonomika vytvářela meziměsíčně pouze 115 tis. nových míst, což je málo, ať už nová data zkoumáme z jakékoli strany. Dolarové býky sice může těšit nečekaný pád nezaměstnanosti z 5 % na 4,7 %, nižší nezaměstnanost má ale do značné míry na svědomí další snížení míry participace na pracovním trhu, která klesala o dvě desetiny procenta na 62,6 %. Pád nezaměstnanosti je tak spíše statistický než čistě ekonomický jev.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader