Čtvrtek 28. březen 2024 13:57
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Daňová vojna

18.03.2013 13:12  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Boj proti finančnej kríze, ktorú sme si sami spôsobili naberá na obrátkach a naberá charakter vojny. Aby ekonomiky naštartovali rast čo možno najľahším spôsobom, vedú menové vojny so svojimi susedmi. Teda snažia sa oslabiť svoju menu a „vyexportovať“ sa z ekonomického marazmu. Pre svoju pohodlnosť (sociálny štát), akceptáciu korupcie (plytvanie vo verejnom sektore) a absolútnou neochotou vzdať sa svojho životného neudržateľného štandardu (kupujeme si nepotrebne a predražené statky na úver) sme sa dopracovali k dlhovej kríze.  Áno, štát nás všetkých zachránil pred dôsledkami krízy. Lenže teraz to treba aj zaplatiť. A keďže štát sme my, tak to aj my zaplatíme. Vyššími daňami samozrejme.

Lenže ľudia neradi platia dane, tobôž nie vyššie. A preto v ére čoraz vyšších daní začali nadobúdať na atraktívnosti tzv. daňové raje. Ide o oblasti, kde sú daňové sadzby podstatne nižšie ako v iných ekonomikách, hlavne preto, ide o relatívne o maličké ekonomiky s minimálnymi nákladmi na prevádzku. A preto sem prúdi kapitál, keďže čoraz viac spoločností si tu zakladá materské spoločnosti, ktoré formálne prijímajú ich zisky a zároveň z nich tu platia dane. A keďže miestne autority majú laxný prístup ku kontrole transakcií, zároveň sa tu dajú preprať čierne peniaze. Cyprus bol jedným z takýchto daňových rajov a mal jednu zaujímavú doložku, je členom EÚ a eurozóny. A práve to je dôvodom, prečo sem začali prúdiť veľké objemy vkladov. HDP krajiny je približne €18 mld. , zato objem vkladov tu dosahuje €68 mld. To je 3.7 násobok HDP. Len zahraničné vklady presahujú objem celého HDP, sú väčšinou z Ruska. Celkovo je 40% vkladov zahraničných. Objem bankového sektora je viac ako 7 násobok HDP. Viac mal už len Island v najlepších časoch.

Veľký bankový sektor chcel robiť veľký biznis a preto poskytoval úvery. Keďže najväčším obchodným partnerom Cypru je Grécko, veľa úverov išlo tam. Konkrétne ekvivalent 160% HDP Cypru. Nuž a už aj vrabce si čvirikajú, kam speje grécka ekonomika. 20% pokles za posledné roky bol nepríjemný, avšak haircuty na grécke dlhopisy bol asi poslednou ranou. Cyperské banky začali mať veľký problém a zrazu nebolo toho, kto by ich zachránil. Samozrejme, záujem by tu bol. Rusi už ponúkli €3.5 mld., Cyprus potrebuje €17 mld. EÚ je ochotná pomôcť, ale samozrejme, že to nebude zadarmo. Odhliadnuc od toho, že tu ležia peniaze ktovie odkiaľ je Cyprus magnetom pre kapitál aj pre svoje daňové sadzby. Firmy tu platia 10%, prepravné spoločnosti pod vlajkou Cypru neplatia nič, ani z dividend. Daň z príjmu FO sa môže vyšplhať až do 35%, avšak do 19500 Eur ročne neplatíte nič, do 28 000 Eur ročne sa platí 20%. Takže kto zarába 2300 Eur mesačne, platí 20% zo sumy 700 eur. A teraz pre porovnanie nemecké dane. Daň pre firmy je v pásme 20 – 30%, daň z dividend 26%, daň z príjmu FO je v pásme 14 – 45%, do 8 130 eur ročne neplatíte nič. V takomto svetle sa lepšie chápu pohnútky z Nemecka, ktoré ak malo zachraňovať Cyprus, žiadalo jednorázové zdanenie vkladov vo výške 40%.

Dohodol sa kompromis a to na úrovni 6.75% na vklady do 100 tis. EUR, 9.9% na vklady nad 100 tis. EUR. Ťažko povedať, koho táto správa vydesila viac, či ruských miliardárov, alebo miestnych obyvateľov. Okamžite sa vrhli na banky, avšak k svojim peniazom sa nedostali. Teraz bude rozhodovať cyperský parlament, či pomoc schváli, alebo nie. Ak áno, hrozí run na banky aj v iných (hlavne periférnych krajinách), pretože ľudia sa budú báť o svoje peniaze v bankách (cez víkend sa dozviete, že zaplatíte „daň za stabilitu“ v objeme 6 – 7% z vašich vkladov a k peniazom sa nedostanete, pretože sú bankové prázdniny). Ak neschvália, hrozí pád bánk. Vláda sa snaží odškodniť domácich vkladateľov cennými papiermi s právami na príjmy z cyperského zemného plynu (ktoré by mohli prísť v budúcnosti). Rusko sa už ponúklo, že všetko zariadi a zachráni, ak dostane práva na toto ložisko zemného plynu.

Vidíme len malé ihrisko jednej veľkej finančnej vojny. Ak si doplníme do rovnice zo začiatku analýzy (dôvody vzniku krízy) ďalší vývoj, tak vidíme nasledovné. Vďaka finančnému sektoru a jeho podpore zo strany vlády sa deje obrovský presun majetku. Finančný sektor je často veľmi rizikový, čo v dobrých časoch prináša zaujímavé zisky. Tieto peniaze sa rozdeľujú medzi zamestnancov a akcionárov. Menšia časť ide samozrejme štátu vo forme daní. V zlých časoch prichádzajú veľké straty. Tu by tiež mali nastúpiť zamestnanci a akcionári, avšak často sa deje veľký opak. Zachraňuje štát za verejné prostriedky a len menšiu časť berú akcionári či zamestnanci. Takže platíme nie len za bujnejúci a plytvajúci verejný sektor, ale aj za diery vo finančnom sektore. To sme vedeli aj doteraz. Avšak pribúdajú náznaky toho, akým spôsobom ideme platiť. Už to nie je nejaký dlh, ktorý v budúcnosti zaplatia ďalšie generácie (generácie pred nami očakávali, že to zaplatíme my). Už je to „daň za stabilitu“, ktorú vám cez víkend stiahnu z účtu. Keď nezaplatíte, idete do väzenia.

Brusel, ale aj lokálne vlády sú si vedomé, že plateniu vysokých daní sa dá vyhnúť a preto je ich prioritou plátať diery v daňových zákonoch a chcú bojovať proti daňovým rajom. Daň za stabilitu na Cypre je len ďalším výstrelom bruselskej daňovej aurory, cieľom je harmonizácia (rozumej dorovnanie a zvýšenie) daní po celej eurozóne. Aj transakčná daň bola takýmto výstrelom. A tlak na harmonizáciu daňových sadzieb, či tlak na zvyšovanie daní v Írsku ďalšími. Brusel a vlády si naozaj myslia, že zvýšia svoj vplyv, keď zvýšia dane a z prijatých peňazí budú všetko regulovať a stimulovať. Ešte stále im nedošlo, že ak chcú stabilizovať (a možno aj zvýšiť) daňové príjmy, tak musia daňové sadzby znižovať, aby sa nikomu reálne neoplatilo dane obchádzať. História ukazuje, že takto sa to dá a funguje to. Keď platí veľa ľudí nízke sadzby, je to lepšia situácia, ako sú sadzby vysoké a ľudia sa venujú optimalizácii a zakladaniu off-shore spoločností. Keď vláda berie ekonomickým subjektom väčšinu plodov ich práce, ktoré premrhá a rozdá svojim, klesá motivácia vôbec niečo v ekonomike robiť. A preto je aktuálna daňová vojna veľmi kontraproduktívna a môže mať veľmi neblahé následky. Dokonca porovnateľné s reálnou vojnou. Bohužiaľ, dnes už nepotrebujeme tanky na to, aby sme si zničili ekonomiku. Dúfajme, že politici sa z doterajších výsledkov „boja proti kríze“ poučia a nebudú opakovať tie isté chyby. Krízu ešte stále môžeme využiť na to, aby sme sa posunuli dopredu.

Cyprus teda stojí na prahu veľkého rozhodnutia. Dnes pravdepodobne nebude a odsúva sa. Pôvodne malo byť v nedeľu, potom dnes. Dnes sa hovorí o zajtrajšku, dokonca o piatku. Banky sú zatiaľ zatvorené. Na trh by malo lepšie vplývať odsúhlasenie takejto záchrany, pre Cyprus by bolo asi lepšie vydať sa islandskou cestou (odmietnuť záväzky bánk), alebo dohodnúť také riešenie, v ktorom sa bude podieľať na stratách aj finančný sektor – teda akcionári bánk. Uvidíme, akú odvahu ukážu politici.

Graf nižšie zobrazuje trhovú reakciu na nočné otvorenie trhov po zverejnení ponuky Cypru. Modrým je zlato, oranžovým je euro, čiernym akcie, šedým ropa. Nepotrebuje komentár.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Damanaki (EU)
    "Gréci sa musia jasne vyjadriť či chc&uacute...
  • Damoklov meč v podobe európskeho dlhopisového trhu
    Riziko pre EURo stále pulzuje na schopnosti krajín zastabilizovať svoje rizikové verej...
  • Dane a spotrebiteľská dôvera rastú
    Politické špičky by už pravdepodobne chceli mať dáta z ekonomiky za 4Q2012 za sebou. Z krajín G7 všetky ...
  • Daně podle Jana Barty a Pirátů
    V posledních dnech dominují stránkám novin daně, resp. zmatek kolem schválení rozsáhlých daňových změn koncem listopadu. Zrušení superhrubé mzdy, zvýšení slevy na poplatníka apod. jsou dobře známé návrhy zasekávající dodatečnou stotřicetimiliardovou sekeru do našeho rozpočtu. V celém chaosu trochu zanikl nápad pirátských poslanců Ferjenčíka a Lipavského danit přijetí příjmu z prodeje cenných papírů přesahující 20 mil. korun. Ještě že aspoň Senát na svém posledním zasedání schválil pozměňovací návrh, jímž mj. tuto novou úpravu zdanění navrhuje odsranit.
  • Daně z prudce rostoucích cen benzínu 15/06/2022
    Benzín: Ceny benzínu celosvětově prudce rostou kvůli nahromaděné poptávce po cestování a omezením při rafinaci. To komplikuje život spotřebitelům, centrálním bankéřům i politikům. Je to daň ze spotřeby, odvádí výdaje z jiných oblastí a zvyšuje inflaci. Ceny benzínu předstihly růst ropy vzhledem k nedostatku rafinérských kapacit a kontrole vývozu ze strany Číny. Tato situace se může zhoršit vzhledem k předpovědím nadprůměrné hurikánové sezóny v USA a polovině rafinérské kapacity USA na pobřeží Mexického zálivu. Vítězi, alespoň prozatím, jsou rafinerie ropy od Marathonu (MPC) po Valero (VLO).
  • Daniel Gladiš (Vltava Fund) o blížící se recesi, shortování Tesly a populárních IPO WeWork a Uber
    Nejistota na trzích stále převládá, konec obchodní války v nedohlednu a blížící se recese. Jak nad touto situací přemýšlí profesionální investoři a ředitelé nejznámějších hedgových fondů? Co by nyní doporučili běžnému investorovi, do čeho by se nepouštěli a jaké jsou dle nich zajímavé příležitosti na trzích?
  • Daniel Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu
    Podnikatel Daniel Křetínský, který 9. července oslaví pětačtyřicetiny, patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu a také k nejbohatším lidem světa. Ovládá řadu průmyslových, obchodních i finančních firem v Česku i zahraničí. Časopis Forbes ho v české mutaci s odhadovaným majetkem 66 miliard korun řadí na páté místo mezi nejbohatšími Čechy roku 2019, ve světě mu Forbes mezi nejbohatšími lidmi přisuzuje 725. místo s majetkem odhadovaným na 3,4 miliardy dolarů (přes 81 miliard korun).
  • Daňová motivace ke „zdravějšímu kouření“
    "Ceny zahřívaných cigaret, ač jsou daňově zvýhodněné, jsou v průměru vyšší než ceny klasických cigaret. Daňové zvýhodnění tedy v praxi nevede ke kýženému efektu motivovat kuřáky k přechodu na méně škodlivé výrobky prostřednictvím nižších cen. Za jejich atraktivitou zjevně stojí zcela jiné faktory. Je tak na místě začít toto daňové zvýhodnění postupně odstraňovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Daňová reforma po Trumpovsky
    V sobotu to bude 100 dní, od kedy Trump nastúpil do svojho úradu. V predvolebnej kampani sa zastrájal, že hneď v prvý deň označí Čínu za menového manipulátora. Nestalo sa, dôvod je zjavný – posledné tri roky Čína intervenuje, aby zabránila oslabovaniu, nie posilňovaniu svojej meny.
  • Daňová reforma před definitivním schválením dolar nepodpořila, koruna před ČNB v klidu
    Posun ve schvalování americké daňové reformy nechával dnes dolar zpočátku v klidu, postupem ale začal ztrácet k hlavním měnám z výjimkou jenu. Panuje přesvědčení, že výhody daňového balíku jsou už do cen započítány a dolar moc prostoru pro růst nemá.
  • Daňové novinky pro rok 2024
    Při platbě daní sáhnou v příštím roce všichni daňoví poplatníci hlouběji do kapsy, zaměstnanci budou nově platit nemocenské pojištění, zvyšuje se povinné pojistné pro OSVČ, ruší se některé daňové slevy nebo se zvyšuje daň z nemovitých věcí. Podívejme se na hlavní daňové novinky.
  • Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?
    Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč. Zvyšuje se rovněž limit pro zaměstnance s jinými zdanitelnými příjmy z 6 000 na 20 000 Kč. Zvýšilo se rovněž školkovné o 1 100 Kč a limit pro daňový základ, od kterého již příjmy podléhají vyšší sazbě daně.
  • Daňové zvýhodnění státních dluhopisů zatím vyšší poptávku nepřineslo
    Ministerstvo financí v dnešní aukci státních dluhopisů získalo 12,2 mld. Kč, zatímco investoři poptávali více než dvojnásobek této částky. Podle očekávání největší zájem byl o dluhopis se splatností tři roky, který je co do délky vzácností v nabídce Ministerstva financí. Zároveň tento dluhopis byl první, na který se vztahují nová daňová pravidla platná od začátku letošního roku. Z tohoto hlediska je výhodnější ve srovnání s dříve emitovanými dluhopisy. Nová legislativa však jasně neurčuje, na které subjekty se daňové osvobození vztahuje, což může být i důvod, že dopad na cenu dnes emitovaného dluhopisu byl minimální. Tříletý výnos se tak bezpečně udržel pod hranicí 1 %, zatímco delší splatnosti 10 a 15 let se dnes prodaly s výnosem 1,47 % a 1,64 %.
  • Daňovník Dávid a bankár Goliáš
    Závery z prvého dňa summitu priniesli pre trh, ktorý veľa n...
  • Daňový balíček usnadní návrat do normálu. Výraznější veřejné zadlužování je vždy varovné
    Veřejná debata, jež se velmi živě rozproudila po sněmovním schválení daňového balíčku, je začasté především smutnou přehlídkou široce rozšířené nevíry ve schopnost jednotlivého občana vzít svůj osud pevněji do rukou. A díky snížení daní ze mzdy rozhodovat po svém o větším objemu peněz. Zřejmě jde ještě od důsledek socialistického kolektivismu, jehož pozůstatky ulpěly hluboce v duši a mysli mnohých z nás.
  • Daňový balíček znamená, že schodek příští rok bude až 410 miliard korun. Balíček, k němuž cestu otevírá „tištění miliard“ v podání Evropské centrální banky, se uhradí z peněz z fondu obnovy EU
    Sněmovní přijetí daňového balíčku je pro českou ekonomiku příznivou zprávou. Nejen proto, že v hospodářsky náročném čase dojde k proticyklickému, tedy ekonomicky žádoucímu snížení daňové zátěže obyvatelstva, ale i proto, že z důvodu navýšení daňové slevy na poplatníka se příznivý efekt balíčku výrazněji dotkne také skupin zaměstnanců s nižšími příjmy. Do značné míry tak odpadá zásadní argument proti změně základu zdanění práce ze superhrubé na hrubou mzdu. Tímto argumentem bylo právě to, že tuto změnu – neboli „zrušení superhrubé mzdy“ – tolik nepocítí zaměstnanci s nízkými příjmy, kteří logicky platí nižší daň než zaměstnanci s vyššími příjmy.
  • "Daňový ráj" Boj o kyperské klienty
    Dolar včera a brzy dneska ráno ztrácel na síle, když institut pro řízení dodávek, ISM, oznámil, že její index pro náro...
  • Dánsko chce mít do roku 2030 vnitrostátní leteckou dopravu bez emisí
    Dánsko chce mít do roku 2030 vnitrostátní leteckou dopravu bez emisí, oznámila v novoročním projevu premiérka Mette Frederiksenová. Připustila ale zároveň, že řešení k dosažení tohoto cíle její vláda teprve musí připravit. Dánsko má v úmyslu do roku 2030 snížit celkový objem uhlíkových emisí o 70 procent ve srovnání s rokem 1990, uvedla BBC.
  • Dánsko povolilo obnovení prací na plynovodu Nord Stream 2
    Dánsko dnes vydalo povolení, aby projekt plynovodu Nord Stream 2 mohl dokončit poslední úsek potrubí v dánských vodách. Kodaň tak odstranila hlavní překážku k dokončení projektu, který už byl několikrát zpožděn a kterým se má přepravovat ruský zemní plyn do Evropy. Informovala o tom agentura Reuters. Proti projektu se staví Spojené státy, ale také Ukrajina a Polsko, dosavadní tranzitní země pro ruský plyn. Nový plynovod tyto země obejde.
  • Dánsko v roce 2050 přestane těžit ropu v Severním moři
    Dánsko nebude rozšiřovat těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři a nejpozději v roce 2050 zastaví získávání těchto surovin úplně. Příslušný zákon schválil ve čtvrtek večer místní parlament, informovala dnes agentura DPA.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new