Pátek 29. březen 2024 07:45
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám

06.11.2012 15:42  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

Finanční a komoditní trhy se budou v následujících týdnech vyrovnávat s celou řadou rizikových událostí, což by mohlo udávat tón, ve kterém se obchodování ponese po zbytek roku 2012. Vzhledem k tomu, že se mnoho obchodníků i investičních fondů po letošním roce, který byl pro dosahování dobrých výsledků velmi obtížným, připravuje ukončit své letošní obchodování dříve, budou zmiňované události sledovány s velkou pozorností.

V právě uplynulém týdnu se vyskytly dvě rizikové události – především to byl hurikán Sandy, který vtrhnul na východní pobřeží Spojených států a zanechal za sebou ničivou stopu. Bezprostřední dopad na komoditní trhy se projevil především na cenách benzínu, které vzrostly poté, co se pozornost trhů zaměřila na již tak nízké zásoby benzínu v okolí New Yorku. Toto posilování ale dlouhého trvání nemělo, protože poptávka po pohonných hmotách poklesla a rafinérie vyvázly relativně nedotčeny a jsou připraveny zahájit znovu výrobu.

Po druhé z událostí, kterou bylo zveřejnění zprávy o počtu pracovních míst za měsíc říjen, uzavřel týden v USA v pozitivnějším duchu. Počet pracovních míst vytvořených v říjnu překonal původní očekávání a přispěl k posilování akcií i amerického dolaru, přičemž zlato naopak ztrácelo. Nyní komoditní trhy obracejí pozornost k americkým prezidentským volbám, které proběhnou 6. listopadu a jejichž výsledek je stále obtížné předpovědět. Obamovi by v souboji s protikandidátem Romneym mohl hrát do karet úspěch, s jakým zvládl krizovou situaci související s hurikánem Sandy, a dále také příznivé zprávy o vývoji americké zaměstnanosti, ale po volbách se pozornost trhů okamžitě zaměří na obavy související s americkým fiskálním útesem, který je hrozivý a k němuž americká ekonomika dopluje v lednu. Pokud nebude nalezeno nějaké řešení, mohla by se o něj rozbít podstatná část růstu americké ekonomiky, a Spojené státy i zbytek světa by tak byly vystaveny nebezpečí zpomalení.

V souvislosti se zmíněnými událostmi se v minulém týdnu komoditním trhům dařilo smíšeně a komoditní index DJ UBS již druhý týden za sebou ztrácel, takže během roku 2012 celkově stagnuje. Je tomu tak i přesto, že trhy by měl částečně uklidňovat nově se objevující optimismus, že Čína a USA, tedy dvě největší světové ekonomiky, podle nejnovějších ekonomických údajů vykazují známky zotavení. Nejistota ohledně výsledku amerických prezidentských voleb, výměna vedení v Číně a znovu se vracející obavy ohledně záchrany Řecka ve spojení s příznivými zprávami o vývoji americké zaměstnanosti poslaly euro směrem dolů a prozatím převážily nad veškerými pozitivními daty o makroekonomickém vývoji.

2012 sector performance Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám

Hedgeové fondy zůstávají pro zbytek roku v defenzívě

Jak jsme uváděli výše, výsledky jednotlivých komoditních sektorů byly doposud poměrně nerovnoměrné, takže proplout letošním rokem bylo pro investory velmi obtížné. Hedgeové fondy obecně letos prožívají „annus horribilis“ a vzhledem ke kvapem se blížícímu prosinci možná mnohé z nich budou mít tendenci vystupovat defenzivně a uchránit si potenciální zisky, namísto toho, aby se ve zbývajících týdnech tohoto roku, v nichž se bude ještě aktivně obchodovat, pokoušely o štěstí. Očekáváme, že pokud se neobjeví jednoznačné investiční příležitosti – ať už v souvislosti se změnou v makroekonomických datech nebo s nějakou geopolitickou událostí – budou mít ve zbytku roku průmyslové kovy i energie potíže s udržením dobrých výsledků, protože především v ropě existuje zvýšený objem čistých dlouhých pozic.

Dokud bude pokračovat nechuť k riziku, mohlo by také ještě o něco málo oslabit obilí, které v tomto roce podávalo hvězdné výkony; faktem ale zůstává, že nízká úroveň světových zásob klíčových produktů, jako jsou sójové boby nebo kukuřice, by měla být během zimních měsíců v kombinaci s výpadky dodávek z nejdůležitějších zemí vyvážejících pšenici zárukou vyšších cen.

saxo one week performance Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám

Zlato nadále koriguje

Drahé kovy stále hledají hladinu supportu. Lepší ekonomické vyhlídky americké a čínské ekonomiky totiž poplašily spekulanty a spustily dlouze přenošený příval likvidací dlouhých pozic. Zpráva o vývoji americké zaměstnanosti překonávající původní očekávání spustila další vlnu výprodeje, takže zlato počátkem týdne překonalo rezistenci na úrovni 1 730 a spadlo na 7týdenní minimum pod hladinou 1 700 USD. I když se vyhlídky americké ekonomiky stále zlepšují, rychlost vytváření nových pracovních míst nebude v této fázi pravděpodobně dostatečná, aby vyvolala obrat v přístupu amerického Fedu založeném na poskytování nekonečných stimulačních opatření.

Technické úrovně, které je třeba sledovat, zůstávají stejné, s kriticky důležitou podporou v rozmezí 1 660 až 1 665 USD, neboť v této oblasti se setkávají dva důležité technické ukazatele. Rezistence se nachází na úrovni 1 730 a to je úroveň, nad kterou se musíme dostat, než budeme moci říci, že tento poslední výprodej je jen pouhou korekcí v rámci pokračujícího býčího trendu.

spotove zlato Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám

Spotové zlato, USD za unci. – Zdroj: Saxo Bank

Surová ropa typu Brent je níže, ale žádná sláva

V září jsme nesměle naznačili, že pro surovou ropu typu Brent zde existuje možnost, že by se po zbytek roku 2012 usadila v rozmezí 105 až 110. Doposud se zdá, že se tento scénář může naplnit, neboť slabé fundamentální ukazatele v kombinaci s obdobím sezónně nižší poptávky pomohou vykompenzovat geopolitické obavy, ke kterým nikdy není příliš daleko, a mohou udržet trh v úzkých pásmech. Kromě toho přední manažeři investičních fondů trvale více uzavírali dlouhé pozice, takže jsme v posledních několika týdnech byli svědky poklesu cen, neboť oslabení ceny má tendenci vyvolávat další uzavírání dlouhých pozic. Oslabení, které jsme zaznamenali ke konci týdne, mělo primárně příčinu v důsledcích hurikánu Sandy, kdy destrukce poptávky po benzinu kvůli jeho nedostupnosti ještě více zvedla již zvýšené úrovně zásob ropy.

Rezistence se vytvořila na úrovni 110,50 USD za barel, zatímco podporu tvořenou minimy, na která se cena ropy dostala v průběhu posledních dvou pokusů posunout se dolů, najdeme směrem k již zmíněné úrovni 105 s potenciálním přestřelením směrem dolů k 103,20, což je 50procentní korekce posilování, jehož svědky jsme byli od června do září.

surova ropa brent Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám

Surová ropa typu Brent, první měsíc, USD/barel – Zdroj: Saxo Bank

Dopad hurikánu Sandy na rafinérie

Následky hurikánu Sandy se nejvíce točily kolem benzínu, protože uzavření většiny rafinérských kapacit v postižené oblasti vyvolalo vzestup cen kvůli obavám o další snížení již tak nízkých zásob benzínu a nafty na severovýchodu USA. Kombinace jen malého poškození rafinérií, ale také vážných problémů při jejich opětovném uvádění do provozu kvůli výpadkům elektřiny, způsobila, že množství benzínu dostupného spotřebitelům bylo omezené, což snížilo poptávku i cenu. Potrubím vedoucím z pobřeží Mexického zálivu do newyorského přístavu, které od 29. října nebylo kvůli problémům způsobeným hurikánem využíváno, měly opět začít proudit dodávky, což dále sníží obavy o dostupnost zásob v oblasti, kam dodává společnost RBOB Gasoline.

Nechuť k riziku způsobuje pokles cen obilí i přes příznivé fundamentální údaje

Trhy s obilím se i nadále drží nad silnou hladinou supportu, a to i přes negativní sentiment, který ovládl ostatní komoditní sektory, například u energie a kovy. Dokud bude tato averze k riziku přetrvávat, mohli bychom být svědky dalšího oslabování cen obilí; faktem ale zůstává, že nízká úroveň světových zásob klíčových produktů, jako jsou sójové boby nebo kukuřice, by měla být během zimních měsíců v kombinaci s výpadky dodávek z nejdůležitějších zemí vyvážejících pšenici zárukou vyšších cen. Stav půdy po obdobích sucha v Rusku, na Ukrajině a v USA určí výhled trhu pro produkci v nadcházející sezóně. V současné době jsou forwardové ceny nižší u kukuřice i sóji, u pšenice ale zůstávají vysoké.

A tak zatímco spekulanti v jiných komoditách v souvislosti se snižující se ochotou riskovat pilně redukují své dlouhé pozice, základní téma, které v posledních několika měsících přispívalo k posilování obilí, i nadále omezuje ztráty, neboť očekáváme, že vysoké ceny s námi zůstanou přinejmenším ještě několik měsíců, dokud se nedostaneme do nové sezóny.

grain spekulatitivni pozice Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám

Příspěvek Po odeznění hurikánu Sandy obracejí komoditní trhy pozornost k americkým volbám pochází z Saxo Bank 24/7

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pondělní seance probíhá relativně v klidu, euro i akcie vystrkují růžky
    První obchodní den nového týdne zatím probíhá klidněji, než možná mnozí očekávali po nočním výplachu na liře a ranní nejistotě na rizikových aktivech. DAX se po ranním gapu uklidnil a má spíše lehkou tendenci posilovat. Americké indexy už dokonce otevřely do čených čísel. Minulý týden byl pro americké akcie první ztrátový po pěti růstových týdnech.
  • Pondělní výprodej na Wall Street
    Úvod týdne na Wall Street se nesl ve značně negativním duchu. Všechny hlavní akciové indexy od počátku včerejšího dne postupně ztrácely, nejvíce pak technologický Nasdaq (-2,1 %). Jediným rostoucím sektorem byl ten energetický díky dalšímu růstu cen ropy a elektrické energie (Exxon Mobil +1,3 %, Halliburton +3,3 %, Occidental +2,1 %). Naopak nejvíce pod tlakem byly technologie (Apple -2,5 %, Alphabet -2 %, Microsoft -2,1 %, Amazon -2,9 %, Facebook -4,9 %, Nvidia -4,9 %).
  • Pondělní zpřísnění proti koronaviru omezí kulturu, sport i školy
    Od pondělí by se v Česku měla na dva týdny dále zpřísnit opatření, kterými chce vláda zbrzdit šíření koronaviru. Zavřené budou památky, divadla a kina, zákaz bude platit pro koncerty a výstavy a také pro sportování. Omezené budou návštěvy v nemocnicích a na úřadech. Na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku. Zástupci vlády varovali, že pokud omezení nepomůžou, mohou se zostřit. Vzhledem k tomu, že za pátek přibylo rekordních 8618 případů nemoci, mohou se opatření měnit už na začátku příštího týdne. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil ani lockdown, tedy uzavření země jako v jarní vlně epidemie.
  • Po negativním úvodu zlepšení. Obavy z uzávěr tlumí dobrá data
    Během letošního roku jsme si zvykli na to, že dluhopisový trh umí určovat směr toho akciového, přičemž korelace na cenách je pozitivní. Včera to ale vypadalo spíše na klasický risk-off, tedy prodeje (rizikových) akcií či komodit a přesun do (bezpečnějších) dluhopisů a dolaru.
  • Po negativním začátku přišlo posílení - koruna na 25,50
    Začátek tohoto týdne na hlavních světových trzích negativně ovlivnily zprávy o vyjednávání o americkém rozpočtu. Namís...
  • Po negativní sérii si trhy vybírají oddechový čas, akcie a dluhopisy opatrně rostou
    Série propadů na akciích a dluhopisech se dnes dopoledne přerušuje. Klíčové evropské indexy rostou kolem půl procenta, přičemž už trochu slevily z denních maxim. Přes procento v plusu jsou však stále americké futures. Zároveň klesají výnosy dluhopisů, především v zámoří. Libra si na páru s dolarem připisuje přes procento a koriguje tak mohutný propad z předchozích dní. Podobně se části ztrát zbavují i britské dluhopisy. Eurodolar pouze drží pozice.
  • Po nejlepším týdnu za poslední rok dolar v pondělí opět klesal
    Minulý týden americký dolar zaznamenal nejlepší týden za posledních patnáct měsíců, když výrazně posílil vůči euru. V ...
  • Po nižším maximu je ve hře medvědí vzor stříbra
    Stříbro se před otevřením amerického trhu obchoduje přibližně na ceně 23,50–23,40 USD. Z technického hlediska zůstává trend ve střednědobém horizontu býčí, protože cena od září vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Nedávno jsme hovořili o určitých varovných medvědích signálech na stříbře, protože cena prorazila pod vzestupnou trendovou linii a RSI nám poskytl signály medvědí divergence. Nižší maximum v grafu stříbra je známkou slabosti. Pokud po něm bude následovat nové nižší minimum pod úrovní 23,06 USD, bude tím potvrzen medvědí trend a naším prvním cílem bude cílová úroveň extenze 100 % na ceně 22,63 USD. Poblíž této úrovně nalezneme i Fibonacciho retracement 23,6 % celého růstu. Pokud bude tato zóna supportu proražena, měli bychom očekávat pohyb stříbra ještě níž k ceně 21,80–21,70 USD, kde najdeme Fibonacciho retracement 38 % a cíl Fibonacciho extenze 161,8 %. Tento scénář bude platný, dokud cena bude pod úrovní 24,06 USD.
  • Po nových automobilech neštěkne ani pes
    „Lidé mají negativní očekávání ohledně budoucnosti. Proto odkládají dražší nákupy a omezují spotřebu. Jednou z největších obětí tohoto chování je automobilový průmysl, který za duben hlásí nejvýraznější propad poptávky v historii měření,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ponuka etherea na burzách klesá na 11,8 %
    Podľa aktuálnych údajov IntoTheBlock zaznamenalo ethereum počas posledných 7 dní odliv z búrzv, keďže držitelia sa rozhodli svoje pozície radšej držať, než ich predávať, čo môže byť pre trh silný pozitívny signál.
  • Po odstoupení USA od dohody s Íránem stoupaly akcie i ropa
    Po tom, co Donald Trump včera ohlásil, že USA odstoupí od jaderné dohody s Íránem, rostly během dnešního obchodování e...
  • Po opatrném úvodu akcie navyšují zisky, optimismu pomohla i data
    Odpolední data z USA byla příjemným překvapením - index ISM z výrobního sektoru se zlepšil tak, že se po pěti měsících vrátil nad 50, tedy do pásma ukazujícího růst. Spolu s tím jsme mohli sledovat zvýraznění růstu akciových trhů, další vzestup výnosů a posílení dolaru.
  • Po optimismu přichází konsolidace. Trhy dnes čekají data z USA a vystoupení šéfa Fedu, které se jim nemusí líbit
    Německo dodalo další slabá čísla z průmyslu. Po průmyslových objednávkách vykázala za červenec propad také výroba. Klíčové odvětví tak znovu odkazuje na možnost, že německá ekonomika už zamířila do recese. Data mohou přispívat k dnešnímu ochlazení nálady na hlavních trzích. Přisuzujeme jim však pouze malý vliv. Trhy se i bez nich potřebují konsolidovat po vlně optimismu, která včera smetla dluhopisy a akcie poslala nahoru.
  • Po Orrovom prejave sa na Novom Zélande znížili očakávania pre ďalšie zníženia úrokových sadzieb
    Deň po zasadaní rezervnej banky Nového Zélandu, ktorá ponechala sadzby nezmenené, predniesol guvernér Adrian Orr dosť drsný prejav, ktorým podporil kivi. Po prvé, Orr zdôraznil, že centrálna banka bola spokojná s výsledkom posledného zníženia sadzieb o 50 bázických bodov v auguste. Všimol si, že od tej doby sa úrokové sadzby plošne znižovali, keďže retailové banky poskytovali podnikom a spotrebiteľom nižšie úrokové sadzby. Zároveň klesol aj výmenný kurz a ekonomika pracovala na sa zotavovala vplyvom nižšieho výmenného kurzu. Podľa neho úrokové sadzby zostanú dlhodobo nízke a krajina by mala využiť toto priaznivé prostredie. Orr nakoniec navrhol, že krajina je v dobrej pozícii, aby využila príležitosti a zvládla výzvy spojené s globálnym prostredím s nízkymi úrokovými mierami. Nový Zéland mal na konci roku 2018 dokonale vyrovnaný rozpočet, čo krajine umožnilo prevziať nový dlh. V reakcii na jeho pripomienky, trhová pravdepodobnosť ďalšieho menového uvoľňovania v nasledujúcom roku ustúpila a následne došlo k posilneniu NZD.
  • Po oslabení ropy se pozornost upírá k nadcházející schůzce kartelu OPEC
    Nečekané zpomalení americké inflace počátkem týdne znovu zvýšilo sázky na to, že Fed přestane zvyšovat sazby, a tak světové akciové trhy pookřály a vzrostla všeobecná chuť k riziku, ale ani to ceny ropy nezachránilo a začal nový výprodej. Podle odhadů agentury IEA i kartelu OPEC sice současné poptávkové vyhlídky vypadají dobře, ale fondy sledují momentum a dál prodávají, takže v nejbližší době nelze vyloučit riziko dalšího oslabení. Možná by ale měli obchodníci zvážit i riziko další akce zemí OPEC i producentů mimo kartel, kteří budou chtít po schůzce 26. listopadu zvýšit ceny.
  • Po osmi nárůstech za sebou dnes pražská burza klesla o 0,24 procenta
    Po osmi nárůstech za sebou dnes pražská burza klesla. Index PX se snížil o 0,24 procenta na 1381,88 bodu. Téměř dvě procenta ztratily akcie Komerční banky, která dnes zveřejnila výsledky za letošní tři čtvrtletí. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna dnes pokračovala v posilování k euru i dolaru.
  • Po oznámení finanční pomoci Irsku akcie porostou
    Evropské akciové indexy otevřou v pondělí výše. Důvodem jsou zisky indexu S&P 500 v závěru pátečního ...
  • Po oznámení výsledků Q4 získávají karty Visa a Mastercard trakci
    Obří debetní a kreditní karty Visa a Mastercard včera oznámily své výsledky za Q4, které překonaly očekávání trhu. Společnost Visa zaznamenala nárůst zisku na akcii i jejích příjmů a dosáhla zisku na akcii a výnosu o 1,42 USD na 5,69 miliardy USD, ve srovnání s 1,28 USD na akcii a výnosy o 5,53 miliardy USD, jak očekávali analytici.
  • Po Palladiu míří vzhůru i lithium
    Lithium-iontové baterie jsou pro svět elektromobilů a moderní energetiky momentálně nepostradatelné. Atraktivita tohoto kovu roste a pozornost investorů se čím dál tím více soustřeďuje tímto směrem, podobně jako je to v případě palladia. Jenže zásoby lithia jsou omezené a poptávka roste. Kromě baterií do elektrických aut, se kov navíc využívá i do smartphonů, tabletů, či spotřební elektroniky.
  • Po pandemii Čechy zachvátí nevídaná nákupní mánie, utratí až 200 miliard korun, odhaduje centrální banka. Hrozí tedy také silná inflace
    Češi už rok, od propuknutí pandemie a uzavření ekonomiky, hromadí na svých účtech velké peníze. Střední třída v ČR má podle odhadu České národní banky nyní v úsporách o zhruba o 120 miliard korun více, než by měla za situace bez covidové pandemie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader