Čtvrtek 25. duben 2024 09:04
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster
reklama
FTMO král

Americké reality: Banky mění strategii, domy už neudají ani za náklady. Obama podpoří i spekulanty

06.03.2012 15:46  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký realitní trh se posunul do nové dimenze. Banky už nejsou schopny zabavené domy prodávat ani za uspokojení svých nákladů na padlé hypotéky, dlužníky proto nechávají žít a snaží se domluvit na nějaké podobě úlev a splátek s vědomím, že potenciálně jejich nemovitost alespoň někdo udržuje. Administrativa prezidenta Baracka Obamy ve volebním roce chystá podstatné rozšíření podpory těm, kdo nejsou schopni hypotéky splácet. Poprvé v historii půjde za omezení na „first time buyers“ a pomocnou ruku nabídne i těm, kdo si dům kupují poněkolikáté či si jich pořídili několik. Dosud přitom podpora této skupině byla tabu, protože zasahuje spekulativní transakce s domy, které pomohly rozdmýchat realitní bublinu v USA.

Na americký nemovitostní trh se dostavilo to, před čím v médiích například analytička Meredith Whitney a v odborných kruzích řada dalších ekonomů varuje již řadu měsíců. Do konce ledna 2012 do bankovního majetku propadlo z neplacených hypoték již 644.458 domů, dalších 710.725 jich je v některém ze stádií procesu zabavení pro neschopnost splácet, uvádějí data RealtyTrack. Přetlak na trh dovedl banky do situace, že při započtení daní a udržovacích nákladů nejsou schopny přeprodejem nemovitosti ani uspokojit všechny své vynaložené náklady.

„Za normální okolností jsou banky schopny krýt náklady údržby a související daňové zatížení z prodeje nemovitosti. Nyní je na trhu ale řada faktorů, počínaje propadem hodnoty nemovitostí přes tlak na straně nabídky, způsobující, že banky tyto náklady prodejem nepokryjí, pokud jej vůbec jsou schopny dosáhnout,“ uvádí za RealtyTrack, agenturu specializující se na výzkum trhu realit a data z něj, Daren Blomquist.

Když před více než pěti lety praskla nemovitostní bublina v USA, miliony Američanů byly nuceny opustit své domy během krátkého období několika měsíců. To v návalu emocí a beznaděje končilo mimo jiné vandalstvím na opouštěných nemovitostech a nenávistnými vztahy mezi dlužníkem a bankou. Podle dat RealtyTrack mezi lety 2007 a 2011 se proces zabavování nemovitosti protáhl na trojnásobek, nejvýrazněji ve státech nejzasaženějších prasknutím realitní bubliny, jako jsou Florida, Kalifornie či Illinois. Zde má dlužník až dva roky prostor v domě zůstávat, aniž by za něj platil. V New Yorku se například proces zabavení nemovitosti natáhl z průměrných 263 dní v roce 2007 na 1019 dní v roce 2011. Na těchto trzích také až 45 % poptávky tvořila poptávka investiční, tedy ze strany spekulantů a majitelů následně pronajímaných domů.

Výjimkou již nejsou případy, že banka má snahu ponechat v domech například ty z domácností, které alespoň platí náklady za energie a údržbu domu a například se opakovaně snaží zapojit do programu modifikace hypotéky se státní podporou. Banky tak uspoří alespoň náklady na údržbu nemovitosti, která při obydlenosti také méně ztrácí na hodnotě. „Naší filozofií je učinit vše proto, abychom ponechali lidi v jejich domovech,“ říká Philippa Brown za American Home Mortgage Servicing. „Snažíme se dosáhnout dohody, která umožní lidem zůstat doma,“ říká také za realitní divizi Wells Fargo Vickee Adams.

Snaha má vedle ekonomické i sociální dimenzi, rozhodující mimo jiné o hodnotě celé lokality, mimo jiné v dané oblasti udržet stabilní komunitu. Obává se ale, že snaha přichází příliš pozdě, když v řadě lokalit musela ze svých domů odejít velká část rezidentů, přirozených sousedů. Na banky tlačí také soudy, například v New Yorku či na Floridě, hodnotící, zda vyčerpaly opravdu všechny možnosti dohody s dlužníkem.

Část bank na jedné straně drží strategii, proč ulevovat dlužníkům, buď odložením splatnosti hypotéky, nebo tolerováním dočasného nesplácení, rostoucí procento ale dle RealtyTrack přistupuje na pochopení v případě, kdy dlužník při vysoké a dlouhodobé nezaměstnanosti volí vedle nákupu potravin alespoň zaplacení faktury za opravu střechy, když už nemá na splátku hypotéky. „Před třemi či čtyřmi lety jsem říkala klientům: ?Máte tři až čtyři měsíce na to, abyste se sebrali nebo si vyřešili novou budoucnost. Teď říkám, zůstaňte v klidu, nic se nemusí dít několik let,? „ říká americká profesorka práva a aktivní právnička v oblasti realit Judith Fox.

Podporu neudržitelnému vývoji na americkém realitním trhu ve volebním roce chystá také administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy. Podporu v podobě modifikace hypoték rozšíří i na ty dlužící investory, kteří investovali do více domů či opakovaně a nespadají tak do dosud primárně podporované kategorie „prvokupců“. Majitelé domů se zřejmě od května budou moci zapojit do programu HAMP (Home Affordable Modification Program), ve kterém stát bankám dotuje hypotéku a umožňuje ulevit od jistiny, výše úroku i umožnit případní prodloužení splatnosti hypotéky. Pomoci má právě tam, kde v daném domě zůstane stabilní obyvatel/nájemník. Cílem je opět „nechat lidi ve svém bydlení, pokud chtějí“ – mimo jiné s motivací, aby vyhnání z domu neznamenalo také růst nezaměstnanosti. Modifikace programu přichází poté, co jej zatím využil asi milion dlužníků při cíli vlády zapojit 3 až 4 miliony majitelů domů. „Neobsazené domy jsou problém a to bez ohledu na to, jak se to stalo,“ uvádí za americké MF Timothy Massad.

Trh nemovitostí, stále s propadem průměrné hodnoty domu o 34 % proti vrcholu v červenci roku 2006, je terčem snah o oživení americkou vládou a šéf Fedu Bernanke opakovaně hovoří o „frustrujícím způsobem pomalém tempu zotavování trhu“. Míra vlastnictví domu z 69,2 % v červnu roku 2004 (maximum) poklesla na 66 % po 4Q11. Podle Národní asociace zaměstnanců v realitách a RealtyTrack byla čtvrtina lednových nákupů amerických nemovitostí spekulativní povahy, 21 % investic šla do již opuštěných domů, což dále srazilo jejich kupní cenu. Právě tomu se dle Massada bude snažit americká administrativa bránit. Do nové podoby programu HAMP by se dle odhadů mohlo ihned zapojit 700 tisíc majitelů domů.

Podle odhadů výzkumné agentury Center for Responsible Lending v roce 2012 postihne proces zabavení nemovitosti celkem 91,5 milionu domů. Prázdné domy totiž srážejí také hodnotu okolním nemovitostí, dle odhadů CRL letos na průměru o 20.300 USD.

„Ač spekulanté nejsou prioritní příjmovou skupinou pro dolary daňových poplatníků, asistence vícenásobným majitelům domů je efektivnější cestou, než restriktivní programy,“ uvedl ve své zprávě Fed. Programy podpory realitního trhu vládou přišly poté, co v roce 2008 administrativa ještě prezidenta Bushe podpořila a v několika případech zachránila banky na Wall Street skrze program TARP.


 
(Zdroj: NYT, CNBC, Bloomberg, RealtyTrack)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké nové objednávky zklamaly, USD ztrácí na většině měnových párů
    Po včerejším mírném pádu si dnes evropské indexy svou cenu ve většině případů drží, nebo své pondělní ztráty mírně kor...
  • Americké obchodování přináší zlepšení. Inflace i technika trhy zatím podržely
    Situace na finančních trzích je odpoledne lepší, k čemuž přispěla i nová data. Americké obchodování na akciových trzích ale začalo smíšeně a těžko zatím vyhlásit konec současné korekce. Evropské akcie trochu ubraly ze svých denních ztrát. Výnosy amerických dluhopisů mezitím lehce stoupají a dolar se snaží setřásat své mírné ztráty.
  • Americké obchodování smíšené, Asie oslabuje
    Indexy v zámoří uzavřely včerejší obchodování smíšeně. Průmyslový Dow Jones (-0,36 %, 27 934,02 b.) mírně ztratil, zatímco technologický NASDAQ (+0,24 %, 8 570,66 b.) svou hodnotu lehce zvýšil. Široký S&P 500 (-0,06 %, 3 120,18 b.) skončil prakticky beze změny. Ropa (WTI -3,23 %, 55,21 USD) včera padala druhý den v řadě a stáhla sebou energetický sektor, který měl nejhorší výkon. Kvůli špatným výsledkům a horším projekcím se na chvostu umístily prodejci Kohl’s (-19,49 %, 47,02 USD) a Macy’s (-10,9 %, 15,04 USD). To může svědčit o zpomalující maloobchodní poptávce.
  • Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby překvapily, bulletin SNB a analýza USD/CHF
    Italské maloobchodní tržby v lednu stagnovaly, ve srovnání s prosincem zůstaly nezměněny. V prosinci přitom do&sc...
  • Americké PPI pod očekáváním
    V meziměsíčním vyjádření jsou jádrová inflace PPI a celkové údaje také pod očekáváním trhu. Základní hodnota klesla na -0,1 % oproti očekávání 0,3 %. Hlavní hodnota klesla na -0,5 % m/m oproti očekávání 0 % m/m růstu.
  • Americké PPI stagnuje, odpolední pohled na EUR/USD
    Americký index cen výrobců (PPI) zůstal v červenci beze změny v porovnání s červnem (0,0 procent). PPI tak potvrd...
  • Americké prezidentské volby – klimatická krize jedním z hlavních témat
    V amerických prezidentských volbách se stala poprvé v historii významným tématem klimatická změna – spolu s ekonomikou, rasovým napětím a policejní brutalitou. Do povědomí veřejnosti se dostala zejména proto, že se důsledky člověkem způsobené klimatické změny projevují v poslední době stále častěji. Jen v měsíci srpnu zaznamenaly Spojené státy průměrnou teplotu vyšší, než je 100letý průměr. Letos v září zdevastovaly rozsáhlé požáry na západě Spojených států nespočet domů a celé akry lesů. Události spojené s klimatickou změnou jsou čím dál častější a ničivější.
  • Americké prezidentské volby skončily, výsledek zatím nejistý, zlato vyčkává
    Událost, na kterou se upírají zraky celého světa, se blíží ke svému závěru. Americké prezidentské volby jsou bezesporu nejočekávanější, nejsledovanější a nejnapínavější v historii USA. Celý svět nyní sleduje, jak asi dopadnou a jakou cestou se USA vydají příští čtyři roky. Zbývá dopočítat poslední hlasy, v několika státech a celý svět se dozví, kdo se stane na čtyři roky nejmocnějším mužem světa. Jak na tuto událost reagují finanční trhy?
  • Americké prezidentské volby v centru pozornosti
    Duel mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem v amerických prezidentských volbách stále probíhá. Uvidí se, zda-li americký prezident Trump přijme výhru Bidena, nebo jestli ve středu dopoledne pokročí se svou „hrozbou" a řekne, že půjde k Nejvyššímu soudu USA - hrozba není překvapením po několika komentářích v posledních týdnech.
  • Americké provizórium
    Dvaja hlavní vyjednávači Harry Reid (republikán) ...
  • Americké reality: Prodeje starších domů rekordně oživily, neprodaných nejméně za 10 let. Wall Street sílí
    Před volbami lepší, po volbách horší? Údaje o prodejích starších domů v USA toto „pravidlo“ nepotvrdily, ...
  • Americké rezervy srazily ropu, akciím však moc nepomohly
    Začátek středečního obchodování hodně ovlivnilo dění na ropě. Její cena spadla, poté co USA oznámily uvolnění 180 Mb ze strategických rezerv. Při jednom milionu barelů denně by to stačilo na půlroční podporu nabídky, jde celkově o rekordní objem a USA přesvědčují i další země k podobnému kroku. Na ropném trhu by tím zmizel přechodný deficit nabídky. Ropa zareagovala poklesem asi o 5 dolarů.
  • Americké ropné zásoby začínají klesat. Ropa ale vyhráno ještě zdaleka nemá
    EIA včera zveřejnila výsledky amerických ropných zásob a v třech posledních týdnech se jedná o druhou velmi příznivou ...
  • Americké sankce zvedají cenu hliníku
    Ceny hliníkových futures na londýnské burze kovů vzrostly na nejvyšší úroveň od roku 2011. Minulý týden dokonce zaznamenaly zvýšení o 20 % a dosáhly hodnoty 2 400 amerických dolarů za tunu, což je nejvíce od léta 2011. Celosvětové dodávky hliníku ohrožují americké sankce, uvalené na ruského producenta Rusal. Akcie společnosti atakovaly historicky nejnižší hladinu a objevil se strach z nuceného omezení produkce.
  • Americké společnosti jsou v ziskové recesi
    „Společnosti z S&P 500 vykázaly lepší výsledky, než se čekalo, ale ziskové recesi se vyhnout nedokázaly,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Americké společnosti vystupují proti eskalaci obchodní války s Čínou
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 0,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vedlo realitním developerům (+1,13 %) následovaným telekomunikačními společnostmi (+1,07 %). Protipólem jim byli především zpracovatelé komodit se ztrátou 0,9 %. Akciovým trhům včera pomáhalo k růstu pozitivní očekávání investorů ohledně závěrů středečního zasedání Fedu. I když nejspíše nedojde přímo ke snížení sazeb, tak Fed vydá výhled na úrokové sazby, ze kterého by mělo být patrné, že ke snižování v tomto roce bude docházet. Druhou zajímavou zprávou je, že od včerejška až do 25. června se budou vyjadřovat americké společnosti k obchodní válce s Čínou. Včera svůj názor vyslovili zástupci módních společností Ralph Lauren a New Balance. Shodli se na nevýhodnosti amerických cel na čínské zboží a jsou výrazně proti zavádění dalších cel. Konkrétně mají na mysli Trumpovy hrozby o uvalení dalších cel na čínské zboží v hodnotě přes 300 mld. USD.
  • Americké spoločnosti prekonali očakávania
    Výsledková sezóna v USA je v plnom prúde, pričom za štvrtý kvartál minulého roka zverejnilo viac ako polovica spoločností z akciového indexu S&P 500 svoje hospodárske výsledky. V porovnaní s konsenzuálnymi odhadmi firmy dosiahli o 3,62 percenta vyššie tržby, pričom zisky boli vyššie až o 19,18 percenta. Najväčšie prekvapenie v rámci tržieb zaznamenali spoločnosti pôsobiace v sektore výroby základných materiálov, vo finančnom sektore, ako aj technologické spoločnosti. Najväčšie sklamanie zaznamenali utility, ktoré dosiahli v priemere až o 11,23 percenta nižšie tržby.
  • Americké spotřebitelské výdaje rostly nejrychleji od roku 2009, trhy dál ve vyčkávacím režimu
    Úterní seance je na nové makro velmi bohatá, ale celkový sentiment se na finančních trzích zatím nemění. Akciové index...
  • Americké statistiky z trhu práce by mohly podpořit akciové trhy
    Přes chystaná celní opatření pro americké a čínské zboží se akciovému indexu S&P 500 podařilo po třetí v řadě uzavřít o něco výše. Včera si polepšil o zhruba dvě třetiny procenta, když se vítězným sektorem stali těžaři a zpracovatelé komodit, jejichž akcie si polepšily o 1,9 %. V těsném závěsu je následovaly energetické tituly se ziskem 1,8 %. Jediným odvětvím, které se neudrželo nad úrovní středečního zavíracího kurzu, byly farmaceutické společnosti. Mírným pozitivním signálem mohlo být prohlášení amerického ekonomického poradce Larryho Kudlowa, že obě dvě velmoci by se nakonec měly dohodnout na zaváděných ochranářských opatření, čímž by zmírnily tlaky mimo jiné i na pokles akciových trhů.
  • Americké statistiky z trhu práce poslaly akcie do nebes
    Americké akciové trhy v pátek vylétly do oblak. Index S&P 500 si polepšil o vysokých 1,7 %, když přes dvě procenta přidaly finanční domy, průmyslové podniky a informační technologie. Za celý týden si tak akcie celkově polepšily o 3,5 %. Důvodem pátečního strmého růstu byly statistiky z amerického trhu práce, které ukázaly na vysoký růst nových pracovních míst, zatímco růst hodinových výdělků zaostal za očekáváním, čímž zchladil spekulace na razantnější utahování měnové politiky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král