Čtvrtek 28. březen 2024 22:50
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Americký problém číslo jedna je deficit

02.02.2012 20:01  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bernanke bol pred federálnou rozpočtovou komisiou

Prezident americkej centrálnej banky Bernanke dnes vystúpil pred federálnou rozpočtovou komisiou. Bernanke dnes uviedol niekoľko dôležitých "postrehov", ktoré môžu mať dopad na vývoj trhu v nasledujúcich dňoch. Americká ekonomika sa podľa šéfa Fedu obnovuje príliš pomaly a Fed bol od konca recesie až príliš optimistický. Ekonomická obnova čelí viacerým rizikám, okrem vysokej nezamestnanosti je to európska kríza, nedostupnosť úverov pre spotrebiteľov a depresívny realitný trh. Globálna ekonomika podľa Fedu spomaľuje a to bude znamenať tlak na ceny. Inflácia by mala ostať pod 2% po niekoľko rokov. Bernanke ďalej obhajoval kroky Fedu a QE, ktoré malo pomôcť podpore ekonomiky. Fed verí, že napriek súčasnej pomalej obnove sa nezamestnanosť v USA začne znižovať, avšak upozornil na riziko fiškálnej politiky. Bernanke otvorene kritizoval súčasnú politiku demokratov aj republikánov a upozornil rozpočtovú komisiu, že jej rozhodnutia majú výrazný dopad na US ekonomiku. USA musí v dlhodobom horizonte vytvoriť fiškálnu politiku, ktorá bude udržateľná, avšak musí podporovať ekonomický rast. Vystúpenie Bernankeho neprinieslo žiadne nové fakty, avšak mierne pomohlo sentimentu na trhu. US ekonomika síce rastie len pomaly a spotreba je stále relatívne nízka, avšak súčasný deleveridžing ani zďaleka nie je tak prudký ako by mohol byť bez extrémne uvoľnenej monetárnej politiky.

Predaj automobilov v USA

Posledné makroekonomické výsledky (posledný týždeň) z USA boli skôr zmiešané. Pozitívny sentiment na trhu podporili lepšie žiadosti o podporu nezamestnanosti, avšak horšie čísla ADP, môžu naznačovať aj horší výsledok NFP, ktoré budú zajtra. Jeden zo sektorov, kde sa situácia zlepšuje, sú automobilky. Konkrétne predaje automobilov, ktoré zaznamenali výrazný rast. Analytici pôvodne očakávali predaj 13,6 milióna aut, avšak výsledok bol 14,18 mil. aut. Výrazný rast zaznamenali európske automobilky a napríklad aj japonská Toyota. Predaj automobilov je dobrým ukazovateľom ekonomického rastu, pretože sa jedná o tovary dlhodobej spotreby.

Americký rozpočtový deficit

CBO (Congressional Budget ofiice) zverejnila odhady vývoja amerického rozpočtu. Celkovo report vyvolal protichodné reakcie. Na jednej strane tento rok by deficit a výdavky mali ostať vysoké, na druhej strane v budúcom roku má dôjsť k masívnemu prepadu. CBO očakáva, že tento rok bude schodok US rozpočtu na úrovni 1,1 bln. USD, znamená to deficit na úrovni 7,0%, čo je o 2% menej ako deficit v roku 2011. Treba jedným dychom dodať, že je napriek tomu v rokoch 1947 - 2008 nenájdete takýto vysoký deficit. CBO očakáva, že deficit klesne o 200 mld. USD a US ekonomika zaznamená priemerný rast o 1,5% v období 2013 - 2022. Podľa jedného scenára by mal najväčší prepad deficitu nastať medzi rokmi 2013/2014, najprv o 4% HDP (2013) a následne o 2,3% HDP (2014). Prečo je to výrazný problém? Pokles deficitu takýmto významný spôsobom sa masívne odrazí na HDP a zasiahne takmer všetky sektory, USA by muselo zrušiť väčšinu daňových úľav a Obamacare a výdavky v sociálnej sfére by sa prepadli. Práve preto aj CBO naznačilo, že dôjde k alternatívnemu scenáru a deficit sa bude znižovať postupne (tmavomodrá - pôvodný odhad, svetlo modrá - alternatívny odhad). Ten samozrejme bude znamenať, že priemerný deficit v rokoch 2013 - 2022 bude 5,4% HDP. USA sa dostalo do podobnej dlhovej pasce ako Európa, nemusíte byť ekonóm aby ste pochopili, že je na výber z dvoch možností, škrtanie deficitu a recesia, alebo rast deficitu a nutná inflácia na jeho "sanáciu".



Technický pohľad

Americký akciový index S&P500 dnes môže testovať úroveň 1333 bodov, kde boli predchádzajúce maximá, avšak neočakávame jeho prelomenie. Dôvodom sú stále prebiehajúce rokovania o odpise gréckeho dlhu a skôr slabšie výsledky z US korporátneho sektora. V prípade výpredaja je možný pokles 1317 bodom, kde leží suport. Výhľad na index je neutrálny. Index S&P500 je teraz v relatívne úzkom pásme a to naznačuje, že investori čakajú na nové pozitívne impulzy (grécke PSI) na rast k 1350 bodom. Ak by došlo k sklamaniu je pravdepodobný pád k 1292 bodom behom niekoľkých dní.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký pre-market 4. 8. Akcie znovu klesají.
    Futures na americké akciové indexy v pátek otevřely mírným růstem. Později se však tlak vrátil. Před zveřejněním údajů o zaměstnanosti v USA pokračovaly státní dluhopisy v poklesu. Spekulanti si tyto údaje jistě pečlivě prostudují, aby našli vodítka ohledně budoucích plánů Fedu na měnovou politiku. Někteří analytici však předpokládají, že regulátor bude nucen v cyklu zpřísňování pokračovat i letos na podzim. Index Stoxx Europe 600 také klesl po pokusu o vzestup během asijské seance.
  • Americký pre-market 5. 1. 2022. Buffett vydělal 120 miliard na Applu.
    Futures na americké akciové indexy se během ranní seance obchodovaly poměrně různorodě poté, co Dow Jones Industrial Average v úterý uzavřel s rekordním ziskem. Investoři si opět začínají stále více všímat akcií společností, které mohou těžit z letošního ekonomického oživení. Dow futures vzrostly o 28 bodů. Futures na S&P 500 se nezměnily, zatímco futures na Nasdaq 100 klesly o 0,2 %.
  • Americký pre-market 5. 4. 2023. Optimismus akciového trhu klesá.
    Futures na americké akciové indexy klesly, když jestřábí zprávy centrálních bank Nového Zélandu a Austrálie signalizovaly pokračující boj s inflací a oživily obavy ze zpomalení ekonomiky. Obchodníci si dnešní projevy amerických politiků vykládali různě a po nedávné rally raději vybírali zisky.
  • Americký pre-market 5. 5. 2023: Akciový trh se po 4denním poklesu zotavuje
    Futures S&P 500 a Nasdaq 100 vzrostly o 0,7 %, zatímco USD index získal zpět část svých ztrát z předchozího dne. Zvýšily se i výnosy státních dluhopisů.
  • Americký pre-market 6. 9.: Akciové trhy čelí výzvám
    Futures na americké akciové indexy otevřely v červených číslech, s obavami ze zpomalení globálního ekonomického růstu a dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu.analytics64f85c39c523e.jpg
  • Americký pre-market 7. 3. 2023
    Futures na americké akciové indexy mírně vzrostly poté, co mnoho obchodníků včera odpoledne vybíralo zisky kvůli obavám z dnešních prohlášení Jeroma Powella. Výnosy amerických státních dluhopisů jsou pod klíčovou úrovní 4 %. Futures na S&P 500 si připsaly 0,2 %, zatímco futures na NASDAQ přidaly asi 0,3 %. Mezitím v Evropě zaznamenal Stoxx 600 také mírný nárůst poté, co neočekávaný nárůst německé výroby posílil důvěru v ekonomickou odolnost eurozóny.
  • Americký pre-market 7. 9. Americký akciový trh začíná klesat.
    Ve čtvrtek americké akciové futures otevřely s poklesem kvůli obavám ze zpomalení globálního ekonomického růstu a očekávaného zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu. Trhy také zatěžují přetrvávající problémy v Číně.
  • Americký pre-market 8. 9. 2023. Americký akciový trh se pohybuje poblíž týdenních minim.
    Futures na americké akciové indexy zahájily páteční obchodování v červených číslech. Futures na index S&P 500 klesly o 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq klesl o 0,3 %. Americký dolar klesl ze svého šestiměsíčního maxima, když holubičí poznámky představitelů Federálního rezervního systému vyvolaly fámy, že by regulátor mohl na svém zářijovém zasedání zachovat úrokové sazby na jejich současné úrovni. Spekuluje se také, že by se mohli vyhnout zvyšování sazeb v probíhajícím cyklu zpřísňování měnové politiky.analytics64fb0cf5579f3.jpg
  • Americký pre-market 9. ledna: nevěřte ve slibný začátek roku
    Vzhledem k tomu, že obchodování v Číně bylo obnoveno a investoři očekávali pauzu ve zvyšování sazeb Federálního rezervního systému po zveřejnění pátečních dat ukazujících na výrazný pokles v sektoru služeb, futures na americké akciové indexy v pondělí ráno nadále rostly.
  • Americký pre-market 9. 3. 2022: ceny komodit klesají a obavy investorů se zmírňují
    Futures na americké akciové indexy ve středu vykázaly silné zisky, přestože investoři byli vyděšeni silným růstem cen komodit a vysokou inflací. Futures Dow Jones Industrial Average získaly 510 bodů, tedy asi 1,6 %. Futures na S&P 500 vyskočily o 1,7 % a futures na Nasdaq 100 vzrostly o 2,1 %.
  • Americký průmysl je v kondici, ISM nejvýš za více než dva roky
    Měkká data z amerického výrobního sektoru naznačila velmi silný prosinec. Že index ISM zůstane velmi dobrý, se čekalo, překvapivě ale došlo k nárůstu až na 60,7 bodu, tedy nejvýš od srpna 2018. Listopadová hodnota činila 57,5 bodu a tržní konsensus byl nastaven na 56,7. Když vezmeme v potaz, že neutrální hodnotou je u tohoto indexu 50, tak prosincové číslo naznačuje velmi silnou expanzi. I v historickém kontextu jde o vysoký údaj.
  • Americký průmysl má za sebou silný kvartál, analýza BOSSAUSD
    Počet započatých staveb ve Spojených státech klesl v prosinci méně, než se očekávalo. Původní odhady počítaly s o...
  • Americký průmysl mírně zrychlil
    Průmyslová výroba v prosinci mírně zrychlila na 0,1 % meziměsíčně oproti revidované nule v listopadu. Trhy očekávaly zpomalení na -0,1 % meziměsíčně.
  • Americký průmysl na nule
    Průmyslová výroba v únoru klesla na nulu oproti revidovaným 0,3 % meziměsíčně v lednu. Trhy očekávaly růst 0,2 % meziměsíčně.
  • Americký průmysl vzrostl
    Průmyslová výroba v únoru vzrostla o 0,1 % meziměsíčně oproti revidovanému poklesu o 0,5 % v lednu. Trhy očekávaly stagnaci průmyslu.
  • Americký průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v říjnu zpomalila na -0,1 % meziměsíčně oproti revidovaným 0,1 % v září. Trhy očekávaly zpomalení na 0,1 % meziměsíčně.
  • Americký průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v květnu zpomalila na 0,2 % oproti revidovaným 1,4 % v dubnu. Trhy očekávaly zpomalení na 0,4 %.
  • Americký průmysl zpomalil
    Průmyslová výroba v únoru podle očekávání trhů zpomalila na 0,5 % oproti 1,4 % v lednu.
  • Americký průmysl zrychlil
    Průmyslová výroba v červenci zrychlila na 0,6 % meziměsíčně oproti -0,2 % v červnu. Trhy očekávaly zrychlení 0,3 % meziměsíčně.
  • Americký předobchodní trh, 1. března: Ruské úřady omezují odchod zahraničních investorů z ruských aktiv
    Futures na americké akciové indexy vykazují v úterý pokles, neboť investoři nadále sledují vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Jestliže včera ještě existovala naděje, že se "vášně trochu uklidní" – trh reagoval na jednání mezi oběma zeměmi růstem – dnes je naopak patrný negativní trend. Po jednání bylo dosaženo pokroku a byly nastíněny pozice obou stran. Očekává se, že jednání budou v blízké budoucnosti pokračovat. Futures na index Dow klesly o 215 b., tj. o 0,6 %. Futures na index S&P 500 klesly o 0,7 % a futures na index Nasdaq 100 o 0,8 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader